Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εισαγόμενες πιέσεις στο Χρηματιστήριο

Πτωτική συνεδρίαση με επίκεντρο τις τράπεζες, πιέσεις σε blue chips που κινήθηκαν στις τελευταίες συνεδριάσεις. Κράτησαν οι 1.300, διαφοροποιήθηκαν μετοχές του ομίλου Viohalco.

Εισαγόμενες πιέσεις στο Χρηματιστήριο

Μόλις λίγα λεπτά κράτησε το θετικό πρόσημο του Γενικού Δείκτη κατά τη σημερινή συνεδρίαση, καθώς από εκεί και πέρα, κλίμα και διαθέσεις διαμόρφωσε η αρνητική εικόνα των κύριων Ευρωπαϊκών Αγορών.

Με τα μεγάλα Ευρωπαϊκά Χρηματιστήρια στο “κόκκινο”, δεν ήταν λίγοι οι traders που επέλεξαν να “περάσουν από το ταμείο”, με το κλίμα να επιδεινώνεται όταν ο Δείκτης δοκίμασε, πρόσκαιρα, τιμές χαμηλότερα από το ψυχολογικό και τεχνικό όριο των 1300 μονάδων, ενώ την νευρικότητα ενέτειναν και οι πληροφορίες που έκαναν τον γύρο της Αγοράς, για πιθανό Κυβερνητικό ανασχηματισμό.

Ξεκινώντας από τις Διεθνείς Αγορές, οι επενδυτές περιμένουν σήμερα τα πρακτικά από την τελευταία συνεδρίαση νομισματικής πολιτικής της Federal Reserve, ενώ στο τέλος της εβδομάδας θα ανακοινωθούν τα στοιχεία για τον δείκτη τιμών καταναλωτή και τον δείκτη τιμών παραγωγού στην Ευρωζώνη, τα οποία αναμένεται να αναλυθούν ενδελεχώς από την ΕΚΤ.

Με ενδιαφέρον αναμένεται η σημερινή συμπεριφορά του τίτλου της Apple, που χθες βρέθηκε σε χαμηλά επτά εβδομάδων, μετά την υποβάθμιση από την Barclays, με τον Οίκο να υποστηρίζει πως “η ζήτηση για iPhone και υπολογιστές Mac, θα παραμείνει αδύναμη το 2024”.

Η προσοχή και στην Αγορά ομολόγων, όπου συνεχίζεται, με σαφώς ηπιότερους ρυθμούς, η αναρρίχηση των αποδόσεων, καθώς αρκετοί traders δείχνουν να επανεκτιμούν τις προβλέψεις τους για γρήγορη μείωση των επιτοκίων από τις Κεντρικές Τράπεζες.

Πιο συγκεκριμένα στο 4,36% ανηφορίζει η απόδοση του Αμερικανικού 2ετους τίτλου, στο 3,98% αυτή του αντίστοιχου 10ετους, στο 3,112% η απόδοση του Ελληνικού 10ετους τίτλου.

Μένοντας στους Κρατικούς τίτλους, ο ΟΔΔΗΧ άντλησε 812,5 εκατ. ευρώ από την έκδοση τρίμηνων εντόκων γραμματίων του Ελληνικού Δημοσίου. Η απόδοση διαμορφώθηκε στο 3,84%, από 3,88% στην προηγούμενη αντίστοιχη έκδοση του Νοεμβρίου. Σύμφωνα με την Fast Finance ΑΕΠΕΥ, “η επόμενη δημοπρασία 3μηνου είναι στις 31/1, ενώ παρεμβάλλεται και μια 6μηνου στις 24/1”.

Επιστρέφοντας στο Χ.Α. και στα χαρακτηριστικά της σημερινής συνεδρίασης, αξίζει να σημειωθεί η παραμονή της καθαρής αξίας συναλλαγών στα γνωστά χαμηλά επίπεδα των τελευταίων ημερών, ένδειξη ότι η σημερινή υποχώρηση δεν ήταν αποτέλεσμα επιθετικών ρευστοποιήσεων, αλλά τραβήγματος των “buyers” σε χαμηλότερες αποτιμήσεις.

Σαφώς πιο επιλεκτικές οι κινήσεις των λίγων αγοραστών στο ταμπλώ της υψηλής κεφαλαιοποίησης, όπου ξεχώρισαν ΕΛΧΑ (+6,84%) και Viohalco (+4,54%) ενώ ακόμα πιο επιφυλακτική εικόνα επέδειξαν μεσαία και μικρότερη κεφαλαιοποίηση.

Παραμένουν συγκρατημένα αισιόδοξοι, οι περισσότεροι από τους εγχώριους αναλυτές όμως, μετά από αρκετό καιρό, βάζουν και τον παράγοντα Διεθνείς Αγορές στην διαμόρφωση κλίματος και διαθέσεων στο Χ.Α., σημειώνοντας πως “πολλά στο εξωτερικό θα κριθούν, από το αν οι αγοραστές θα απορροφήσουν τις εν εξελίξει ρευστοποιήσεις και αν τα αποτελέσματα χρήσης που θα ανακοινώσουν οι εκεί Εισηγμένες, θα δικαιώσουν τις τρέχουσες αποτιμήσεις”.

Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μεταξύ 1308,76 (+0,09%) και 1299,09 μονάδων (-0,65%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 1301,48 (-0,47%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 1301,34 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 0,48%.

Ο τζίρος στα 72,8 εκατ., από τα οποία τα 5,7 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΠΕΤΡΟ, ΕΤΕ, ΕΛΠΕ, ΑΛΦΑ, ΜΠΕΛΑ, ΜΥΤΙΛ), ενώ ΕΤΕ, ΑΛΦΑ, ΠΕΙΡ, ΔΕΗ, ΟΤΕ απασχόλησαν το 46% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τον συνολικό τζίρο των 72,8 εκατ., τα 62,9 εκατ. αφορούν συναλλαγές σε μετοχές του FTSE25.

Οι εκτιμήσεις των αναλυτών

Το επιλεκτικό ενδιαφέρον μπορεί να κρατήσει τους επενδυτές ενεργούς, παρά τους υποτονικούς όγκους”, εκτιμά η Beta Sec.

Οι 1300 μονάδες, έχουν μετατραπεί σαν πλησιέστερη στήριξη για τον Γενικό Δείκτη. Επόμενος ‘άθλος’ η κατάκτηση της αντίστασης των 1323 μονάδων”, σύμφωνα με την Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

Εκτιμούμε ότι οι Διεθνείς Αγορές θα αναμένουν τα πρακτικά της FED το βράδυ. Στη σημερινή ατζέντα τιμολογούνται η ανεργία στην Γερμανία, οι εβδομαδιαίες αιτήσεις ενυπόθηκων δανείων (Mortgage Bankers Association), η Μεταποίηση ISM Δεκεμβρίου και τέλος, οι ανοιχτές θέσεις εργασίας Νοεμβρίου στις ΗΠΑ. Οι τελευταίες πιθανότατα θα συγκεντρώσουν και το μεγαλύτερο ενδιαφέρον, αν και ανακοινώνονται στο κλείσιμο του Χ.Α.”, σημειώνει η Depolas Investment Services.

“Με περιπέτειες ξεκινά η χρηματιστηριακή χρονιά, καθώς οι Διεθνείς Αγορές δείχνουν αδύναμες να απορροφήσουν τις ρευστοποιήσεις, όπως επισημαίνει ο Συμεών Μαυρουδής.

Οι αφορμές ίσως ήταν η υποβάθμιση της Apple από τη Barclays και η φημολογία (ανακοιν. Πέμπτη) ότι η Tesla δεν θα καταφέρει να επιτύχει τους τιθέμενους στόχους παράδοσης οχημάτων για το δ’ τρίμηνο 2023.

Η γενικότερη εικόνα, πάντως, παραπέμπει σε χλιαρή διόρθωση, παρά σε εκτεταμένη ζημία, κάτι που ενδεχομένως θα επηρεάσει και το θετικό momentum στο Χρηματιστήριο Αθηνών.

Προσέτι, τα πρώτα δείγματα ήταν καλά στην Αθήνα, καθώς κατά την πρώτη συνεδρίαση του έτους το ταμπλώ έβγαλε άμυνες, με καλά κέρδη έναντι των πιέσεων σε Ευρωαγορές και Wall Street.

Και ως γνωστόν, η ανθεκτικότητα είναι ευκταία σε ένα τέτοιο αβαθές Χρηματιστήριο, καθώς υποδεικνύει μεσο-μακροπρόθεσμο χαρακτήρα.

Υπενθυμίζεται ότι οι προοπτικές για το Ελληνικό Χρηματιστήριο είναι καλές, αναλογιζόμενοι την επικείμενη εισροή των επενδυτικών κεφαλαίων, τόσο από τα Θεσμικά χαρτοφυλάκια που μπορούν πλέον να τοποθετούνται, ελέω επενδυτικής βαθμίδας, όσο και από τις επενδύσεις χάρη στους πόρους του μηχανισμού Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Εξάλλου, η ΤτΕ κάνει λόγο για (αναθεωρημένη) πρόβλεψη 2,4% για το απερχόμενο 2023, 2,5% για το 2024 και 2,3% για το 2025, κατά πολύ ανώτεροι ρυθμοί ανάπτυξης σε σύγκριση με την Ευρωζώνη.

Αν όλα πάνε καλά, με καλή διασπορά σε τίτλους και σωστό χρονισμό στις τοποθετήσεις, έχουμε καλές πιθανότητες κερδοφορίας”, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του κ. Μαυρουδή (διαχειριστής χαρτοφυλακίου Fast Finance ΑΕΠΕΥ).

Το 2023 αποδείχθηκε μια πολύ καλή χρηματιστηριακή χρονιά, με τον Γενικό Δείκτη να παρουσιάζει ετήσια απόδοση 39,08%, όπως υπενθυμίζει ο Γιώργος Πήττας. Καθώς το 2023 αποτελεί πλέον ιστορία, θα πρέπει να εστιάσουμε στους παράγοντες που θα επηρεάσουν την πορεία της Αγοράς το 2024, καθώς και στους κλάδους και τις επιμέρους Εταιρείες που αναμένεται να πρωταγωνιστήσουν.

Οι προοπτικές είναι σαφώς θετικές, καθώς αναμένεται μια αύξηση του ΑΕΠ κατά 2,5% περίπου, αλλά και το σημείο εκκίνησης δεν είναι χαμηλό, με τον Γενικό Δείκτη κοντά στις 1300 μονάδες και το Ελληνικό δεκαετές ομόλογο λίγο πάνω από το 3%.

Οι προβλέψεις δείχνουν ότι είμαστε πολύ κοντά στην κορύφωση των επιτοκίων, με πολλούς αναλυτές να μιλούν για μείωση μέσα στο 2024.

Ο Τραπεζικός κλάδος ήταν σίγουρα ο πρωταγωνιστής του πρώτου εξαμήνου του 2023, με το τέλος της χρονιάς να τον βρίσκει στο κατώφλι των 20 δισ. κεφαλαιοποίηση.

Με βάση τα δημοσιευμένα αποτελέσματα, αλλά και τα business plans τους, σίγουρα δεν θεωρούνται ακριβές οι Τράπεζες, έστω και αν αναμένεται σταδιακή μείωση των spreads μέσα στο 2024.

Οι Εταιρείες Ενέργειας αναμένεται να προσελκύσουν το ενδιαφέρον, με τα Διυλιστήρια να αποτιμώνται με πολύ ελκυστικούς δείκτες, ενώ πολύ μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζει και ο μετασχηματισμός της ΔΕΗ.

Οι Τηλεπικοινωνίες εξακολουθούν να πιέζονται, από τον ανταγωνισμό μεταξύ τους.

Ο Κατασκευαστικός κλάδος ήταν σίγουρα ο πρωταγωνιστής του δεύτερου εξαμήνου του 2023, έχοντας διαμορφώσει όμως, πλέον, απαιτητικές αποτιμήσεις σε πολλές περιπτώσεις.

Ο κλάδος της Πληροφορικής δεν ήταν ιδιαίτερα “hot” το 2023, μετά το εντυπωσιακό 2022. Η ΚΟΥΕΣ παραμένει η πιο ασφαλής επιλογή και η ΠΕΡΦ η πιο φτηνά αποτιμημένη.

Θα αναφερθούμε επίσης και σε κάποιες Εταιρείες των οποίων τα εταιρικά αποτελέσματα εντυπωσίασαν το 2023 και αναμένεται να μας απασχολήσουν και το 2024 όπως οι TITC, ΑΡΑΙΓ, ΛΑΜΔΑ, ΙΝΛΟΤ, ΟΛΠ και ΚΡΙ”, σημειώνει ο κ. Πήττας (αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος Hellenic – American Sec.).

Περιήγηση στους “πάνω ορόφους” της Αγοράς

Στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων του Χ.Α., η ΕΕΕ (9,9), ακολουθούμενη από EΥΡΩΒ (6), ΟΠΑΠ (5,8), ΕΤΕ (5,7), ΟΤΕ (5,6), ΜΥΤΙΛ (5,3), ΔΕΗ (4,4), ΠΕΙΡ (4), ΑΛΦΑ (3,6), ΜΠΕΛΑ (3,4), ΜΟΗ (2,7), ΕΛΠΕ (2,2), ΤΕΝΕΡΓ (1,9), TITC (1,7), BIO (1,4), ΓΕΚΤΕΡΝΑ (1,4) και CENER (1,4 δισ. ευρώ).

Από τις Βαρύδεικτες Τραπεζικές μετοχές, μόνιμα με αρνητικό πρόσημο κινήθηκε ο τίτλος της Εθνικής (-2,35%), δεν ήλθε σε επαφή με το “πράσινο” η Eurobank (-1,47%), ενώ και τα δύο πρόσημα άλλαξαν Alpha Bank (-0,23%) και Πειραιώς (-2,61%).

Μόνιμα με αρνητικό πρόσημο κινήθηκε ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών, υποχωρώντας μέχρι τις 1059,12 μονάδες (-1,66%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 1062,02 (-1,39%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές Σε νέα χαμηλά και στις 1059,10 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 1,66%.

Ο ΔΤΡ έχει δώσει ημερήσιο αγοραστικό σήμα, το οποίο αναιρείται με επιστροφή και κλείσιμο χαμηλότερα των 1026 μονάδων (ημερήσιο “stop long”), με την επόμενη αντίσταση να εντοπίζεται στις 1117 μονάδες. Αν επιστρέψει πλαγιοκαθοδικά, οι επόμενες στηρίξεις στις 970 (απλός ΚΜΟ 200 ημερών) και 954 μονάδες (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών).

Καλύτερη από το Τραπεζικό ταμπλώ, η τελική εικόνα στον μη Τραπεζικό 25αρη, όπου διαφοροποιήθηκαν θετικά οι ΑΡΑΙΓ (+1,06%), ΒΙΟ (+4,54%), ΕΕΕ (+0,49%), ΕΛΠΕ (+0,14%), ΕΛΧΑ (+6,84%), ΛΑΜΔΑ (+2,44%), ΜΟΗ (+0,08%), ΟΠΑΠ (+0,39%), ΟΤΕ (+2,06%), ΟΤΟΕΛ (+1,24%).

Προς ακύρωση οδεύει ο διαγωνισμός που είχε προκηρύξει η Κυβέρνηση της Βόρειας Μακεδονίας για την κατασκευή και λειτουργία του μεγάλου Υδροηλεκτρικού Έργου "Chebren", αξίας ενός δισ. ευρώ, στον οποίο αρχικά είχε επιλεγεί ως προτιμητέος Μειοδότης η Κοινοπραξία ΔΕΗ - Archirodon. Η Κοινοπραξία είχε ενημερώσει ότι ορισμένοι όροι του διαγωνισμού καθιστούν αδύνατη τη χρηματοδότηση του έργου από τις Τράπεζες, όμως η Κυβέρνηση δεν μπορούσε να αλλάξει τους όρους του διαγωνισμού.

Να σημειωθεί ότι χθες ο τίτλος της ΔΕΗ (-1,79%) ολοκλήρωσε τις συναλλαγές σε υψηλά 112 μηνών, ενώ σήμερα επικράτησαν οι κινήσεις κατοχύρωσης κερδών και η μετοχή κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο. Η επόμενη, κοντινή, αντίσταση στα 11,60 ευρώ και το ημερήσιο “stop long” στα 9,80 ευρώ. Σύμφωνα με ανακοίνωση της Εισηγμένης στις 22/7/2024 θα αποκοπεί το μέρισμα χρήσης 2023.

Μόνιμα με θετικό πρόσημο κινήθηκε ο τίτλος της ΕΛΧΑ (+6,84%). Υπενθυμίζεται ότι η μετοχή ολοκλήρωσε το 2023 με κέρδη 14,20%, υποαποδίδοντας σημαντικά του Γενικού Δείκτη, αλλά και των άλλων μετοχών του Ομίλου. Οι αγοραστές έκαναν το 2Χ2 στις πρώτες συνεδριάσεις του νέου έτους, ολοκληρώνοντας τις συναλλαγές σε υψηλά 4μηνου. Αν ο τίτλος συνεχίσει ανοδικά, η επόμενη αντίσταση στα 2,23 ευρώ και οι στηρίξεις στα 1,866 (απλός ΚΜΟ 200 ημερών), 1,84 (ημερήσιο “stop long”) και 1,833 ευρώ (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών).

Κίνηση χωρίς να έλθει σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο, από τον τίτλο της Viohalco (+4,54%), που συμπλήρωσε τρεις συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις. Το ημερήσιο “stop short” στα 5,58 ευρώ και οι στηρίξεις στα 5,46 (απλός ΚΜΟ 200 ημερών) και 5,31 ευρώ (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών).

Οι τίτλοι που έχουν προβάδισμα

Στην κούρσα για τις καλύτερες ετήσιες αποδόσεις και σύμφωνα με τα στοιχεία της Alpha Trust, προηγείται η ΕΠΙΛΚ (+13,04%) ακολουθούμενη από ΕΚΤΕΡ (+10,42%), ΕΛΧΑ (+9,73%), ΣΠΥΡ (+9,38%) και ΜΕΡΚΟ (+9,13%).

Χαμηλώνοντας σε κεφαλαιοποιήσεις

Από σήμερα, εισήχθησαν προς διαπραγμάτευση τα 152.360.643 δικαιώματα (ΤΡΑΣΤΟΡΔ) της Trastor Α.Ε.Ε.Α.Π. συμμετοχής στην Α.Μ.Κ. με καταβολή μετρητών, διαπραγματεύσιμα από 3/1/2024 έως και 11/1/2024, με ελεύθερο ημερήσιο όριο διακύμανσης και τιμή εκκίνησης δικαιώματος €0,0005. Η περίοδος άσκησης του δικαιώματος (0%) προτίμησης ορίστηκε από 3/1/2024 έως και 16/1/2024.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Στέφανου Κοτζαμάνη, “ακυρώθηκε τελικά για τεχνικούς λόγους το τέταρτο τμήμα του διαγωνισμού του Υπουργείου Μεταφορών που αφορούσε την προμήθεια εκατό απλών ηλεκτρικών αστικών λεωφορείων μήκους δώδεκα μέτρων και ελάχιστης αυτονομίας 135 χιλιομέτρων. Επρόκειτο για έναν διαγωνισμό προϋπολογισμού 40 - 45 εκατ. ευρώ, στον οποίον ως μόνος Προσφοροδότης είχε μείνει η Κινεζική BYD, μέσω των εργοστασίων που διαθέτει στην Ευρώπη. Μετά και την εξέλιξη αυτή, η BYD αναμένεται να εξετάσει τη στάση που θα ακολουθήσει. Σύμβουλος της BYD ήταν στη συγκεκριμένη υπόθεση η Εισηγμένη Π. Πετρόπουλος, η οποία από μια ενδεχόμενη ανάληψη της συγκεκριμένης σύμβασης από τον Κινεζικό Όμιλο προσδοκούσε έμμεσα κυρίως οφέλη”.

Να σημειωθεί για την ΠΕΤΡΟ (+0,42%), το σημερινό “πακέτο” 25000 τεμ. στα 9,56 ευρώ.

Με τους αγοραστές στημένους χαμηλότερα από το προηγούμενο κλείσιμο, χαμηλές συναλλαγές, ή “market” εντολές, κινήθηκαν ψηλότερα οι ΠΛΑΚΡ (+5,3%), ΜΕΡΚΟ (+3,02%), ΜΙΝ (+0,96%), ΤΡΑΣΤΟΡ (+3,08%), ΣΙΔΜΑ (+1,32%), ΑΤΤ (+2,75%), ΑΑΑΚ (+3,52%), ΣΠΥΡ (+9,37%), ΑΤΕΚ (+6,71%) και ΚΟΡΔΕ (+4,65%).

Επιστροφή αγοραστών στην Realcons (+5,06%).

Ανοδικό “πενταρέ” για ΚΑΙΡΟΜΕΖΖ (+1,29%).

Με επτά πτωτικές συνεδριάσεις, στις τελευταίες οκτώ ο Άβακας (-6,33%).

Τελευταίο αρνητικό κλείσιμο στις 22/12 για Q&R (+4,53%).

Τελευταίο αρνητικό κλείσιμο στις 11/12 για Ιντρακάτ (+2,02% και υψηλά 170 μηνών).

Σε υψηλά 273 μηνών η ΕΚΤΕΡ (+1,37%).

Τρεις οι συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις για Centric (+3,42%).

Θέλει κλείσιμο πάνω από τα 1,475 ευρώ για να “αλλάξει πίστα” η Ίλυδα (+3,42%).

Συνεχίζει να βγάζει μικρό “bid” ο Επίλεκτος (+4%).

Δύο ανοδικές συνεδριάσεις και υψηλά 5μηνου για Unibios (+5,65%) και Τεχν. Ολυμπιακή (+5,58%).

Το τελευταίο αρνητικό κλείσιμο στις 21/12 και υψηλά 4ετιας για Εβροφάρμα (+4,03%).

Σε υψηλά 20 μηνών η Performance (+5,77%). Η τρέχουσα κεφαλαιοποίηση στα 70 εκατ., με τους συγκρατημένα αισιόδοξους να εκτιμούν ότι μπορεί να πιάσει τα 100 εκατ., με την μετάταξή της στην Κύρια Αγορά.

Η τεχνική εικόνα των βασικών δεικτών

Ο Γενικός Δείκτης με ημερήσιο αγοραστικό σήμα το οποίο αναιρείται με επιστροφή και κλείσιμο χαμηλότερα των 1258 μονάδων. Οι επόμενες στηρίξεις στις 1219 (απλός ΚΜΟ 200 ημερών) και 1199 μονάδες (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών). Οι αντιστάσεις στις 1326 και 1350 - 1366 μονάδες.

Με ημερήσιο αγοραστικό σήμα και ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης, που ακυρώνεται με επιστροφή χαμηλότερα των 3043 μονάδων. Οι επόμενες στηρίξεις στις 2960 (απλός ΚΜΟ 200 ημερών) και 2911 μονάδες (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών). Η αντίσταση στις 3180 μονάδες.

Μια ματιά στις Διεθνείς Αγορές

Με απόλυτη επικράτηση των πωλητών ολοκλήρωσαν τη σημερινή συνεδρίαση οι μεγάλες Αγορές Ασίας – Ειρηνικού. Αργία στην Ιαπωνία.

Αρνητικά πρόσημα στην Ευρώπη, ελεγχόμενες πιέσεις στην Wall Street.

Αξιοσημείωτα κέρδη για το Πετρέλαιο, προς το 1,0915 υποχωρεί το Ευρώ, έναντι του Δολαρίου.

Προς τα $2040 υποχωρεί ο Χρυσός, προς τα $23,20 το Ασήμι.

Προς τα $43350 διορθώνει το Bitcoin, κάτω από τα $2240 το Ethereum.

Ο πληθωρισμός στα Τρόφιμα, στο Ηνωμένο Βασίλειο, μειώθηκε στο 6,7% τον Δεκέμβριο, από 9,1% τον Νοέμβριο, σημειώνοντας τη ταχύτερη πτώση από μήνα σε μήνα που κατέγραψε η Kantar από τότε που άρχισε να παρακολουθεί τις τιμές το 2008.

H επικεφαλής του ΔΝΤ, Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, δήλωσε στο CNN ότι “η Αμερικανική Οικονομία οδεύει σίγουρα προς μια ‘ομαλή προσγείωση’ χάρη στην αποφασιστικότητα της Fed να τιθασεύσει τον πληθωρισμό, παρά τον ‘πόνο’ από τα υψηλότερα επιτόκια”.

Η μεταποιητική δραστηριότητα συρρικνώθηκε τον Δεκέμβριο στις ΗΠΑ. Ειδικότερα, ο δείκτης Μεταποίησης του Ινστιτούτου ISM ενισχύθηκε στις 47,4 μονάδες, από 46,7 μονάδες τον περασμένο μήνα. Οι αναλυτές προέβλεπαν ότι ο δείκτης θα αυξηθεί στις 47,2 μονάδες. Οποιαδήποτε μέτρηση κάτω από τις 50 μονάδες καταδεικνύει συρρίκνωση του κλάδου της Μεταποίησης. Αυτή ήταν η 14η διαδοχική μηνιαία πτώση του μεταποιητικού δείκτη.

Νέα πτώση κατέγραψαν οι ανοικτές θέσεις εργασίας τον Νοέμβριο. Όπως ανακοίνωσε το Υπουργείο Εργασίας των ΗΠΑ, οι ανοικτές θέσεις εργασίας διολίσθησαν στα 8,8 εκατ., από 8,9 εκατομμύρια τον Οκτώβριο. Το επίπεδο αυτό είναι το χαμηλότερο των τελευταίων 32 μηνών.

Επιστροφή στο Χ.Α.

Να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία της Alpha Trust, η σημερινή συνεδρίαση αφαίρεσε από τη συνολική κεφαλαιοποίηση του Χ.Α. 0,2 δισ. ευρώ, στα 88,8 δισ. ευρώ.

“Στη νέα χρονιά που έρχεται η Ελληνική Οικονομία και οι Επιχειρήσεις θα βρεθούν σε ένα περιβάλλον με υψηλό πληθωρισμό, υψηλά επιτόκια και μειωμένες τιμές Ενέργειας σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2023. H περαιτέρω αναβάθμιση της Ελληνικής Οικονομίας από τους Οίκους αξιολόγησης, ο πόλεμος στην Γάζα και στην Ουκρανία, οι Ελληνοτουρκικές σχέσεις και οι εκλογές στην Ελλάδα, θα επηρεάσουν την πορεία του Χρηματιστηρίου Αθηνών για το 2024”, αναφέρει η Solidus Sec., ξεχωρίζοντας τους τίτλους των Αεροπορίας Αιγαίου, Austriacard, ΕΛΧΑ, ΕΧΑΕ, Motor Oil, ΟΠΑΠ, ΟΛΠ, Τράπεζας Πειραιώς και TITC.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, δεν ήλθαν σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο οι ΑΡΑΙΓ, ΒΙΟ, ΕΕΕ, ΕΛΧΑ και με το θετικό οι ΕΤΕ, ΕΥΡΩΒ, ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ, ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ΜΠΕΛΑ, ΚΟΥΕΣ, ΜΥΤΙΛ. Μέσω των τελικών δημοπρασιών στο υψηλό ημέρας έκλεισαν οι ΕΛΧΑ, Lamda Development, Motor Oil, Autohellas και στο χαμηλό οι Eurobank, Πειραιώς, Ελλάκτωρ, ΕΥΔΑΠ.

Δεν ικανοποιεί η τελική εικόνα με 52 ανοδικούς τίτλους, έναντι 85 πτωτικών, παρά ταύτα 18 τίτλοι τερμάτισαν τη συνεδρίαση με κέρδη μεγαλύτερα του 3%.

---ΧΠΑ

Συνεδρίαση διόρθωσης και στην Αγορά Παραγώγων, με τις συναλλαγές να υποχωρούν στο συμβόλαιο του δείκτη και να παραμένουν σταθερές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (14.327 συμβόλαια).

Στα 3.595 συμβόλαια του FTSE25 οι ανοιχτές θέσεις (από 3.387 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Ιανουάριος).

Στα 1.327 συμβόλαια του ΔΤΡ οι ανοιχτές θέσεις (από 1.347 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Μάρτιος).

Στα 83 συμβόλαια του MSCI οι ανοιχτές θέσεις (από 83 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Ιανουάριος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 2 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός - (συνολικά 301, 271 για τον Ιανουάριο και 30 για τον Φεβρουάριο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 3.143,25), κινήθηκε μεταξύ 3.139,5 και 3.162 μονάδων.

Το συμβόλαιο του ΔΤΡ – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 15 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός – (συνολικά 0, 0 για τον Μάρτιο και 0 για τον Ιούνιο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 1.109,75).

Το συμβόλαιο του MSCI – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 2 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός - (συνολικά 0, 0 για τον Ιανουάριο και 0 για τον Φεβρουάριο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 5.028,75).

Ελάχιστος ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (6.000 Εθνική, 8.500 ΟΠΑΠ), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα ΣΜ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (1.620), Πειραιώς (3.229), Εθνική (982), ΔΕΗ (673), Alpha Bank (4.215), Ιντρακάτ (947), ΕΧΑΕ (138), Viohalco (368), Ιντρακόμ (370), ΕΛΧΑ (602), Άβακα (206), ΟΤΕ (272), Τέρνα Ενεργειακή (132), Ελ. Πετρέλαια (126).

Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Χρεόγραφα, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Μάρτιος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών, με πάνω από 10.000 κομμάτια, σε: Alpha Bank 159.927, Πειραιώς 78.772, Eurobank 25.616, Εθνική 16.813, ΑΔΜΗΕ 23.281. ΔΕΗ 26.666, Τέρνα Ενεργειακή 15.100.

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*) είναι: Alpha Bank 57.279.561 τεμ., (από 57.279.561 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), ΔΕΗ 1.278.881 τεμ. (1.278.881), Eurobank 34.122.502 τεμ. (34.122.502), ΟΠΑΠ 1.697.678 τεμ. (1.705.430), Εθνική 17.511.193 τεμ. (17.511.193), ΟΤΕ 1.496.357 τεμ. (1.496.357), Πειραιώς 1.013.408 τεμ. (1.013.408).

(*) Τα στοιχεία συναλλαγές δανεισμού τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους Χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ, έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v