Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ποδαρικό με υπέρβαση των 1.300 μονάδων στο Χρηματιστήριο

Οι αγοραστές επανήλθαν στο τέλος της συνεδρίασης οδηγώντας τον ΓΔ στις 1.307 μονάδες, αν και με τζίρο στα 69,8 εκατ. ευρώ. Ισχυρά κέρδη για Πειραιώς, ΔΕΗ. Στασιμότητα για Jumbo, Titan. Η εικόνα στα «μεσαία».

Ποδαρικό με υπέρβαση των 1.300 μονάδων στο Χρηματιστήριο

Καθαρά ανοδική η πρώτη συνεδρίαση του νέου χρόνου, με τους βασικούς δείκτες του Χ.Α. να κινούνται μόνιμα με θετικό πρόσημο, όμως θα ήταν σημαντική παράλειψη να μην σημειωθεί η ευδιάκριτη υποχώρηση από τα υψηλά ημέρας, τόσο για τον Γενικό Δείκτη, όσο και για τους ΔΤΡ και FTSE25.

Αξίζει υποσημείωσης ότι ο ΓΔΧΑ κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο, χωρίς να πάρει βοήθειες από τις κύριες Ευρωπαϊκές Αγορές, οι οποίες επέλεξαν μία πιο επιφυλακτική στάση, παρά το ήπια θετικό ξεκίνημα, παρακολουθώντας την Αγορά ομολόγων, αλλά και την αύξηση της έντασης στην Ερυθρά Θάλασσα.

Από την άλλη, σχεδόν ο μισός Παγκόσμιος πληθυσμός, περίπου το 49% σύμφωνα με τους υπολογισμούς του AFP, θα πάει στις κάλπες μέσα στο 2024. Περίπου 30 Χώρες θα εκλέξουν τον Πρόεδρό τους, ενώ σε σχεδόν 20 άλλες, προγραμματίζονται βουλευτικές εκλογές. Ξεχωρίζουν οι Ευρωεκλογές (6 - 9 Ιουνίου) και οι Προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ (5 Νοεμβρίου).

Εν τω μεταξύ, στην εκκίνηση της νέας χρηματιστηριακής χρονιάς, δεν ήταν λίγοι οι αναγνώστες της στήλης που ζήτησαν ένα συγκεντρωτικό – περιληπτικό κείμενο για τις επιδόσεις των κύριων Διεθνών Αγορών και του Χ.Α. στον χρόνο που έφυγε. Ξεκινώντας εξ Ανατολών και από τον Ιαπωνικό Nikkei 225, αυτός ολοκλήρωσε το 2023 με κέρδη 28,24%, τα μεγαλύτερα μεταξύ των κύριων Ασιατικών Αγορών.

Ο δείκτης EuroStoxx 600 ολοκλήρωσε τη χρονιά που πέρασε με κέρδη 12,52%, ενώ ο EuroStoxx 50 κατέγραψε κέρδη 19,19%.

Ο FTSE100 σημείωσε ετήσια κέρδη 3,78%, ο DAX κέρδη 20,31% και ο CAC 40 κέρδη 16,52%.

Στην “άλλη πλευρά” του Ατλαντικού, ο δείκτης – σηματωρός S&P 500 τερμάτισε το 2023 με ετήσια κέρδη 24,23%. Ο Nasdaq ενισχύθηκε κατά 43,42% και ο Dow Jones τερμάτισε το 2023 ενισχυμένος κατά 13,7%, καταγράφοντας συνεχόμενα νέα ιστορικά υψηλά, προς το τέλος του έτους.

Πτωτικά κινήθηκαν, σε ετήσια βάση, οι τιμές του Πετρελαίου. Το Brent ολοκλήρωσε το 2022 με απώλειες 10,32%, ενώ το Αμερικανικό WTI με απώλειες 10,73%.

Κατά πολλούς, το 2023 ήταν η χρονιά αφύπνισης των Πολύτιμων Μετάλλων, με τον Χρυσό να καταγράφει νέα ιστορικά υψηλά, σημειώνοντας την καλύτερη χρονιά του από το 2020, με ετήσια κέρδη, περίπου, 13%, ενώ το Ασήμι σημείωσε οριακές απώλειες 0,6%.

Η κίνηση του Χρυσού, δεν άφησε αδιάφορη την τιμή της Χρυσής Λίρας, έστω και αν το τεράστιο spread που συνεχίζει να διατηρεί η Τράπεζα Ελλάδος, “απαγορεύει” την ενασχόληση των επενδυτών, με το ιστορικό Χρυσό Νόμισμα. Σε κάθε περίπτωση και με βάση τα ημερήσια δελτία τιμών, στις 30/12/2022 η τιμή αγοράς της Χρυσής Λίρας, από την ΤτΕ, ήταν στα 387,69 ευρώ και η τιμή πώλησης στα 467,24 ευρώ, ενώ στις 29/12/2023 η τιμή αγοράς ήταν στα 425,10 ευρώ και η τιμή πώλησης στα 512,25 ευρώ.

Ερχόμενοι στα δικά μας, παρά την διαφαινόμενη κόπωση των τελευταίων συνεδριάσεων, τουλάχιστον ικανοποιητική χρονιά ήταν το 2023 για το Ελληνικό Χρηματιστήριο, με τον Γενικό του Δείκτη να καταγράφει ετήσια κέρδη 39,08%. Στο ίδιο διάστημα ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών κατέγραψε κέρδη 65,73%.

Σε επίπεδο μήνα, ο Δεκέμβριος ολοκληρώθηκε με κέρδη 1,41% για τον Γενικό Δείκτη και με απώλειες 1,95% για τον Τραπεζικό.

Μετά το +3741% της ΤΖΚΑ το 2018, το +540,88% της ΑΛΜΥ το 2019, το +481,48% της ΒΙΟΤ το 2020, το +340,63% της ΙΝΛΟΤ το 2021 και το +242,86% της ΕΧ το 2022, πέρυσι ήταν η σειρά της ΔΟΜΙΚ να αναδειχθεί “μετοχή της χρονιάς” με απόδοση 302,47%, δικαιώνοντας στον απόλυτο βαθμό όλους αυτούς που να υποστηρίζουν ότι οι μεγάλες αποδόσεις θα συνεχίσουν να βγαίνουν από τα “μεσαία και χαμηλότερα στρώματα του ταμπλώ”.

Οι επενδυτές στην παρούσα χρονική στιγμή, έχουν οδηγήσει τις Διεθνείς Αγορές κοντά, ή σε νέα ιστορικά υψηλά, προεξοφλώντας κυρίως την γρήγορη αποκλιμάκωση των επιτοκίων και την αποφυγή της ύφεσης. Ακολουθώντας την τάση, θα πρέπει να διατηρούμε αυξημένα αντανακλαστικά και να μην αγνοούμε τους γεωπολιτικούς κινδύνους που βαίνουν διαρκώς αυξανόμενοι. Οι 1350 μονάδες του ΓΔΧΑ, όταν διασπαστούν ανοδικά, προδιαγράφουν τον επόμενο στόχο των 1500 - 1530 μονάδων”, σύμφωνα με τον Λουκά Παπαϊωάννου (Fast Finance ΑΕΠΕΥ).

Από την άλλη, συνεχίζεται αυξημένη η κινητικότητα των Εισηγμένων, καθώς θα συνεχιστούν οι παρουσιάσεις στο εξωτερικό.

Η ΔΕΗ κάνει πρεμιέρα στο Λονδίνο στις 23 Ιανουαρίου παρουσιάζοντας το αναθεωρημένο επιχειρηματικό της πλάνο. Στο επενδυτικό συνέδριο της JP Morgan στην Ν. Υόρκη (25 Ιανουαρίου) ήδη έχουν δηλώσει ότι θα παραστούν οι ΓΕΚ, Τέρνα Ενεργειακή, Αεροπορία Αιγαίου, Alpha Bank, Eurobank, Εθνική, Πειραιώς, Τράπεζα Αττικής, Ιντρακάτ, Ελλάκτωρ, Ελ. Πετρέλαια, Motor Oil, TITC, Lamda Development, ΟΠΑΠ και ΔΕΗ.

Επιστρέφοντας στο Χ.Α., και στα χαρακτηριστικά της σημερινής συνεδρίασης, να σημειωθεί ότι στα υψηλά ημέρας όλοι, ανεξαιρέτως, οι τίτλοι του FTSE25 βρέθηκαν με θετικό πρόσημο, εικόνα που άλλαξε σχετικά στην συνέχεια, ενώ σε χαμηλά επίπεδα διατηρήθηκε η καθαρή αξία των συναλλαγών, καθώς αρκετοί traders παρατείνουν τις εορταστικές τους διακοπές.

Αλλαγή σκηνικού στην Αγορά ομολόγων, καθώς καταγράφεται αξιοσημείωτη άνοδος των αποδόσεων για όλους τους Εκδότες.

Πιο συγκεκριμένα στο 4,33% ανηφορίζει η απόδοση του Αμερικανικού 2ετους τίτλου, στο 3,96% αυτή του αντίστοιχου 10ετους, στο 3,119% σκαρφαλώνει η απόδοση του Ελληνικού 10ετους τίτλου.

Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο, αναρριχόμενος μέχρι τις 1311,86 μονάδες (+1,45%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 1305,45 (+0,95%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 1307,63 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 1,12%.

Ο τζίρος στα 69,4 εκατ., από τα οποία τα 9,4 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΙΝΚΑΤ, ΙΝΛΟΤ), ενώ ΙΝΛΟΤ, ΕΤΕ και ΔΕΗ απασχόλησαν το 33% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τον συνολικό τζίρο των 69,4 εκατ., τα 49,4 εκατ. αφορούν συναλλαγές σε μετοχές του FTSE25.

Οι εκτιμήσεις των αναλυτών

Οι προοπτικές για το νέο έτος είναι ευοίωνες για το Ελληνικό Χρηματιστήριο, καθώς τροφοδοτούνται από τις θετικές εκτιμήσεις για το ΑΕΠ και τα μεγέθη των Εισηγμένων Εταιρειών”, σύμφωνα με την Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

Οι προοπτικές παραμένουν άθικτες για το νέο έτος, καθώς βασικοί πυλώνες συνεχίζουν σε τροχιά επίτευξης στόχων: Ενισχύεται από μια θετική τροχιά το ΑΕΠ, η μείωση της ανεργίας και η Ελληνική Οικονομία αναμένεται να υπερβεί τον Ευρωπαϊκό μέσο όρο ανάπτυξης με μεγάλο περιθώριο. Η μείωση των επιτοκίων και η περαιτέρω βελτίωση των βαθμολογιών αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας, θα αυξήσουν την εστίαση στις επενδύσεις από το εξωτερικό, ενώ μια σειρά από σημαντικές συναλλαγές βρίσκονται στα ‘σκαριά’ το 1ο εξάμηνο του 2024. Στο πλαίσιο αυτό, από τις κορυφαίες επιλογές για φέτος είναι οι Εθνική Τράπεζα, Alpha Bank, Eurobank, Πειραιώς, ΔΕΗ, Autohellas, Κρι – Κρι και ΕΧΑΕ”, σημειώνει η Beta Sec.

Η κατοχύρωση του 1300, μπορεί να δώσει και πάλι κίνηση στο πολύ σημαντικό 1330 - 1350”, όπως εκτιμά ο Ηλίας Ζαχαράκης.

Το 2023, εκτός από κέρδη, άφησε πίσω του πολλά εταιρικά νέα, που συνεισέφεραν σημαντικά στην ορμή της Αγοράς, με μία πραγματική Οικονομία από “άλλες εποχές”, που σχεδόν είχαμε ξεχάσει την τελευταία 10ετια. Δύσκολα δεν θα ακολουθήσει μία ακόμα καλή και γιατί όχι καλύτερη χρονιά με νέα deals και νέα, αλλά και καλύτερα αποτελέσματα από τις Εισηγμένες.

Τα Ευρωπαϊκά κεφάλαια που αναμένονται το 2024 είναι σημαντικά υψηλότερα από την χρονιά που πέρασε, ενώ όσο η ψυχολογία φτιάχνει οι συμμετέχοντες σε όλα τα επίπεδα της Οικονομίας, θα αυξάνονται εκθετικά.

Όλο αυτό το σκηνικό δεν έχει μαζί του τον Τραπεζικό κλάδο στο ευρύ Επενδυτικό Κοινό, που διψάει για δανεισμό και επενδύσεις. Αυτό σταδιακά ανοίγει, με τον κλάδο να θέλει να δανείσει όλο και περισσότερο την Αγορά, ενώ οι Τράπεζες θα καταφέρουν να μοιράσουν και μερίσματα στους μετόχους, κάτι που έχουν να δούμε πάνω από μία 15ετια.

Αν στο δεύτερο εξάμηνο ακολουθήσει και αποκλιμάκωση των επιτοκίων, τότε τα πράγματα θα γίνουν ακόμα πιο θετικά για την Οικονομία.

Συμπερασματικά, μπαίνουμε σε μία χρονιά που όπως όλα δείχνουν θα έχει σημαντικές συγκινήσεις και αποδόσεις, ενώ το πιο σημαντικό είναι ότι θα προσεγγίσει ακόμα περισσότερους συμμετέχοντες στην Αγορά.

Υπενθυμίζεται ότι χωρίς σχέδιο, μελέτη και επιμονή δεν μπορούμε να κερδίσουμε την Αγορά, ενώ θα πρέπει να βγάλουμε εκτός την όποια ψυχολογία θα μας φέρουν τα γεγονότα.

Επίσης πρέπει να αναγνωρίζουμε έγκαιρα τα λάθη μας και να τα διορθώνουμε, ενώ ακόμα πιο σημαντικό είναι να ακολουθούμε έγκαιρα τα τεχνικά σήματα. Οι σωστές επιλογές, συνήθως δίνουν αποδόσεις στον χρόνο που θέλουν αυτές και όχι σε αυτόν που εμείς φανταζόμαστε”, τονίζει ο κ. Ζαχαράκης (πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος Fast Finance ΑΕΠΕΥ).

Τα μεγέθη των Εισηγμένων Εταιρειών αναμένεται να συνεχίσουν την ανοδική τους πορεία και κατά το 2024, σύμφωνα με τον Δημήτρη Τζάνα.

Εκτιμάται μάλιστα ότι το P/E των Εταιρειών υψηλής κεφαλαιοποίησης υποχωρεί στο 10 το 2024 και στο 6,5 για τις Τράπεζες. Αυτό θα είναι το αποτέλεσμα:

Της βελτίωσης των μεγεθών των Τραπεζών, καθώς θα βελτιωθεί η οργανική κερδοφορία τους τόσο λόγω της διατήρησης του επιτοκιακού περιθωρίου σε υψηλά επίπεδα, όσο και λόγω των αναμενόμενων αυξημένων δανειοδοτήσεων, κυρίως για τη μόχλευση των Ευρωπαϊκών προγραμμάτων.

Της συνέχισης της αύξησης των μεγεθών των Εταιρειών που δραστηριοποιούνται στον ενεργειακό και τον ψηφιακό μετασχηματισμό, αλλά και σε όσες δραστηριοποιούνται στον Κατασκευαστικό κλάδο, που καταγράφει ύψος ρεκόρ στα ανεκτέλεστα υπόλοιπα των μεγεθών του.

Της ανάπτυξης των πωλήσεων των εξαγωγικών Επιχειρήσεων (Πετρελαιοειδών, Μεταλλουργικών, Δομικών Υλικών, Προϊόντων Διατροφής, Προσωπικής Φροντίδας, Φαρμακευτικών, Πλαστικών κλπ).

Της αύξησης των μεγεθών των Εταιρειών που με άμεσο, ή έμμεσο τρόπο δραστηριοποιούνται στον Τουρισμό (Αεροπορικές, Ενοικίασης Αυτοκινήτων, Λιμανιών).

Της συνέχισης των επενδύσεων των Εταιρειών που δραστηριοποιούνται στην αξιοποίηση της Ακίνητης Περιουσίας, Εμπορικών Επιχειρήσεων με ηγετική θέση στον κλάδο τους, αλλά και της βελτίωσης των μεγεθών Εταιρειών με ειδικά χαρακτηριστικά όπως ο Στοιχηματισμός, η Διαχείριση Υδάτινων Πόρων κ.α.

Η αναφορά στα παραπάνω δεδομένα δημιουργεί τη βάσιμη προσδοκία ότι το 2024 μπορεί να είναι μια ακόμη χρονιά ανοδικών επιδόσεων για το Ελληνικό Χρηματιστήριο, χωρίς να συνυπολογίζονται οι ευεργετικές συνέπειες από τη λήψη επενδυτικής βαθμίδας για την Ελληνική Οικονομία, καθώς 4 Επενδυτικοί Οίκοι την έχουν ήδη αποδώσει (S&P, Fitch, DBRS, Scope) ενώ αναμένεται εντός του 2024 και από τη Moody’s, όπως εκτιμά ο κ. Τζάνας (σύμβουλος Διοίκησης Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ).

Περιήγηση στους “πάνω ορόφους” της Αγοράς

Στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων του Χ.Α., η ΕΕΕ (9,9), ακολουθούμενη από EΥΡΩΒ (6,1), ΕΤΕ (5,8), ΟΠΑΠ (5,8), ΟΤΕ (5,5), ΜΥΤΙΛ (5,3), ΔΕΗ (4,5), ΠΕΙΡ (4,1), ΑΛΦΑ (3,6), ΜΠΕΛΑ (3,4), ΜΟΗ (2,7), ΕΛΠΕ (2,2), ΤΕΝΕΡΓ (1,9), TITC (1,7), BIO (1,4), ΓΕΚΤΕΡΝΑ (1,4) και CENER (1,4 δισ. ευρώ).

Από τις μετοχές των τεσσάρων συστημικών Τραπεζών, δεν ήλθε σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο η Εθνική (+1,59%) και τα δύο πρόσημα άλλαξε η Alpha Bank (+0,52%), ενώ μόνιμα στο “πράσινο” κινήθηκαν Eurobank (+1,18%) και Πειραιώς (+3%).

Τεχνικά και ξεκινώντας από την ΑΛΦΑ, ο τίτλος είναι σε ημερήσιο “short” με “stop” τα 1,577 ευρώ. Οι επόμενες στηρίξεις στα 1,401 (απλός ΚΜΟ 200 ημερών) και 1,39 ευρώ (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών). Η επόμενη αντίσταση στα 1,60 ευρώ.

Για την ΕΤΕ, το ημερήσιο “stop long” στα 5,95 ευρώ και οι επόμενες στηρίξεις στα 5,684 (απλός ΚΜΟ 200 ημερών) και 5,563 ευρώ (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών). Η επόμενη αντίσταση στα 6,50 ευρώ.

Για την ΕΥΡΩΒ, το ημερήσιο “stop long” στα 1,585 ευρώ και οι επόμενες στηρίξεις στα 1,497 (απλός ΚΜΟ 200 ημερών) και 1,48 ευρώ (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών). Η επόμενη αντίσταση στα 1,70 ευρώ.

Τέλος για την ΠΕΙΡ, το ημερήσιο “stop long” στα 3,152 ευρώ και οι επόμενες στηρίξεις στα 2,861 (απλός ΚΜΟ 200 ημερών) και στα 2,804 ευρώ (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών). Η επόμενη αντίσταση στα 3,50 ευρώ.

Μόνιμα με θετικό πρόσημο κινήθηκε ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών, σημειώνοντας υψηλό ημέρας στις 1088,5 μονάδες (+2,53%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 1072,8 (+1,05%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 1077,01 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 1,45%.

Ο ΔΤΡ έχει δώσει ημερήσιο αγοραστικό σήμα, το οποίο αναιρείται με επιστροφή και κλείσιμο χαμηλότερα των 1026 μονάδων (ημερήσιο “stop long”), με την επόμενη αντίσταση να εντοπίζεται στις 1117 μονάδες. Αν επιστρέψει πλαγιοκαθοδικά, οι επόμενες στηρίξεις στις 968 (απλός ΚΜΟ 200 ημερών) και 953 μονάδες (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών).

Υποδεέστερη της αρχικής, η τελική εικόνα στο ταμπλώ του μη Τραπεζικού 25αρη, όπου με αρνητική μεταβολή ολοκλήρωσαν τις συναλλαγές οι ΓΕΚΤΕΡΝΑ (-0,15%), ΚΟΥΕΣ (-0,71%), ΜΠΕΛΑ (-0,08%), ΣΑΡ (-1,19%) και TITC (-0,70%).

Η Αεροπορία Αιγαίου ανακοίνωσε ότι προέβη στην καταβολή της αγοραίας αξίας, ύψους €85.389.669,82 και απέκτησε τους Τίτλους Κτήσης Μετοχών, με σκοπό την απόσβεση των υποχρεώσεών της που απορρέουν από αυτούς. Η Εταιρεία θα προβεί ακολούθως στις διαδικαστικές ενέργειες για την ακύρωση των Τίτλων Κτήσης των Μετοχών.

Να σημειωθεί ότι ο τίτλος της ΑΡΑΙΓ (+0,18%) κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο, συμπληρώνοντας δεύτερη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση (είχαν προηγηθεί τέσσερις συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις), αλλά έκλεισε στο χαμηλό ημέρας. Ο τίτλος είναι σε ημερήσιο “short” με “stop” τα 11,68 ευρώ και με σημαντική στήριξη στη ζώνη 10,56 – 10,34 (συγκλίνουν οι δύο ΚΜΟ 200 ημερών).

Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) χρηματοδοτεί με 400 εκατ. ευρώ την στρατηγική επενδύσεων της MYTILINEOS Energy & Metals, που θα επιταχύνει την παραγωγή Ανανεώσιμης Ενέργειας σε όλη την Ελλάδα και σε άλλες Χώρες της Ε.Ε. Η Εισηγμένη θα αναπτύξει ένα νέο χαρτοφυλάκιο Φωτοβολταϊκών Έργων και Έργων αποθήκευσης Ενέργειας με μπαταρίες (BESS) έως το 2027, που θα προσθέσει περί τα 2,6GW παραγωγικής δυναμικότητας. Η αξία της επένδυσης εκτιμάται πως θα ανέλθει στα 2,5 δισ. ευρώ, ενώ τα έργα θα υλοποιηθούν στην Ε.Ε.

Να σημειωθεί ότι το τελευταίο αρνητικό κλείσιμο για τη μετοχή της ΜΥΤΙΛ (+1,25%), έχει σημειωθεί στις 22/12. Το ημερήσιο “stop long” είναι στα 36,08 ευρώ και η επόμενη αντίσταση στα 38,30 ευρώ.

Μόνιμα με θετικό πρόσημο κινήθηκε ο τίτλος της ΔΕΗ (+4,93%), ολοκληρώνοντας τις συναλλαγές σε υψηλά 112 μηνών. Η επόμενη, κοντινή, αντίσταση στα 11,60 ευρώ και το ημερήσιο “stop long” στα 9,80 ευρώ. Σύμφωνα με ανακοίνωση της Εισηγμένης στις 22/7/2024 θα αποκοπεί το μέρισμα χρήσης 2023.

Σταθερά πλαγιοανοδικά από τα 15,38 ευρώ (κλείσιμο 12/12) ο τίτλος της ΤΕΝΕΡΓ (+1,07%), καθώς συνεχίζονται τα ήπια πονταρίσματα από όσους περιμένουν μετοχικές εξελίξεις μέσα στο πρώτο 15ημερο του Ιανουαρίου. Το ημερήσιο “stop long” στα 15,30 ευρώ και οι επόμενες αντιστάσεις στα 16,60 (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών) και 17,35 ευρώ (απλός ΚΜΟ 200 ημερών).

Οι τίτλοι που έχουν προβάδισμα

Στην κούρσα για τις καλύτερες ετήσιες αποδόσεις και σύμφωνα με τα στοιχεία της Alpha Trust, προηγείται η ΜΟΥΖΚ (+9,72%) ακολουθούμενη από ΕΚΤΕΡ (+8,93%), ΕΠΙΛΚ (+8,7%), ΚΑΙΡΟΜΕΖΖ (+6,59%), ΙΝΛΙΦ (+6,25%), ΜΕΡΚΟ (+5,94%), ΜΑΘΙΟ (+5,45%), ΧΑΪΔΕ (+5,04%), ΓΕΒΚΑ (+4,97%) και ΔΕΗ (4,93%).

Χαμηλώνοντας σε κεφαλαιοποιήσεις

Με τους αγοραστές στημένους χαμηλότερα από το προηγούμενο κλείσιμο, χαμηλές συναλλαγές, ή “market” εντολές, κινήθηκαν ψηλότερα οι ΜΑΘΙΟ (+5,45%), ΧΑΙΔΕ (+2,73%), ΚΟΡΔΕ (+2,73%), CNLCAP (+3,97%), ΟΠΤΡΟΝ (+3,93%), ΣΙΔΜΑ (+0,44%), ΜΕΡΚΟ (+5,94%), ΔΡΟΜΕ (+1,18%), ΤΖΚΑ (+2,44%), ΒΙΝΤΑ (+4,17%), ΜΕΒΑ (+3,68%).

Η Γενική Εμπορίου (+4,97%) ανακοίνωσε ότι “μηδένισε τα κονδύλια του μακροπρόθεσμου και βραχυπρόθεσμου Τραπεζικού της δανεισμού, μετά την ολοσχερή εξόφληση του κεφαλαίου και των τόκων των Τραπεζικών εντόκων δανείων της”.

Σε υψηλά 67 μηνών η Intralot (+2,08%). Λάθος εκτέλεση προσυμφωνημένης συναλλαγής σημειώθηκε, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, στον τίτλο. Ειδικότερα, πέρασε “πακέτο” 1,47 εκατ. τεμαχίων στην τιμή των 1,234 ευρώ ανά μετοχή. Ακολούθησε αναστροφή της προσυμφωνημένης συναλλαγής στην σωστή αυτή τη φορά τιμή των 1,024 ευρώ ανά μετοχή. Επίσης πέρασε 1 “πακέτο”, 1,47 εκατ. τεμ. στα 1,2340 ευρώ και άλλο ένα 2,1 εκατ. τεμ. στα 1,0540 ευρώ

Σε υψηλά 10 μηνών τα ΑΣΤΑΚ (+0,95%). Στις 19/1 η γ.σ. για επιστροφή κεφαλαίου 2,2 ευρώ ανά μετοχή.

“Καρέ” ανοδικών συνεδριάσεων για ΚΑΙΡΟΜΕΖΖ (+6,59% και υψηλά 26 μηνών).

Βγήκε μικρό “bid” σε Επίλεκτο (+8,70%), Τρ. Αττικής (+1,93%), Fieratex (+0,79%), ΟΛΘ (+1,75%), MIG (+2,62%), Μουζάκη (+9,72%), Flexopack (+1,28%).

Σε υψηλά 4μηνου ΕΥΑΘ (+2,35%) και Αλουμύλ (+2,61%).

Σε υψηλά 67 μηνών η Ιντρακόμ (+1,91%, διέψευσε φήμες για πιθανή εξαγορά Εισηγμένης).

Επιστροφή αγοραστών σε Unibios (+3,14%) και Fourli (+3,75%).

Μετά από πτωτικό “καρέ”, αντέδρασε η ΣΑΝΜΕΖΖ (+1,43%).

Τελευταίο αρνητικό κλείσιμο στις 21/12 για Εβροφάρμα (+3,33%) και Interlife (+6,25%).

Αξιοσημείωτη εντολή αγοράς στα 3,28 ευρώ για Δομική Κρήτης (+3,37%).

Σε υψηλά 273 μηνών η ΕΚΤΕΡ (+8,93%).

Σε υψηλά 170 μηνών η Ιντρακάτ (+2,74%, τελευταίο αρνητικό κλείσιμο στις 11/12).

Ο υψηλότερος όγκος των τελευταίων 13 συνεδριάσεων στον Καρέλια (+2,34%).

Η τεχνική εικόνα των βασικών δεικτών

Ο Γενικός Δείκτης με ημερήσιο αγοραστικό σήμα το οποίο αναιρείται με επιστροφή και κλείσιμο χαμηλότερα των 1258 μονάδων. Οι επόμενες στηρίξεις στις 1219 (απλός ΚΜΟ 200 ημερών) και 1199 μονάδες (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών). Οι αντιστάσεις στις 1326 και 1350 - 1366 μονάδες.

Με ημερήσιο αγοραστικό σήμα και ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης, που ακυρώνεται με επιστροφή χαμηλότερα των 3043 μονάδων. Οι επόμενες στηρίξεις στις 2960 (απλός ΚΜΟ 200 ημερών) και 2911 μονάδες (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών). Η αντίσταση στις 3180 μονάδες.

Μια ματιά στις Διεθνείς Αγορές

Με μικτά πρόσημα, ολοκλήρωσαν τη σημερινή συνεδρίαση οι μεγάλες Αγορές Ασίας – Ειρηνικού. Αργία στην Ιαπωνία.

Οριακές μεταβολές στην Ευρώπη, με μικτές διαθέσεις οι δείκτες στην Wall Street (πιέζεται ο Nasdaq).

Αναστροφή της πρωινής, θετικής εικόνας, για το Πετρέλαιο, προς το 1,0954 υποχωρεί το Ευρώ, έναντι του Δολαρίου.

Τιμές πάνω από τα $2070 ανιχνεύει ο Χρυσός, πάνω από τα $24,0 το Ασήμι.

Σύμφωνα με την Fast Finance ΑΕΠΕΥ, “όλα δείχνουν ότι ο Χρυσός έχει ανοίξει τον δρόμο για πολύ υψηλότερα επίπεδα, με το 2024 να είναι η χρονιά εκείνη που μπορεί να κάνει στην διαφορά. Στην παρούσα κάνει προσπάθεια να ‘δέσει’ το επίπεδο των $2000. Το $2049 είναι σημαντική στήριξη, ενώ τα $2082, $2113 και $2144 οι επόμενες αντιστάσεις”.

Προς τα $45000 αναρριχάται το Bitcoin (σε υψηλά 21 μηνών, καθώς οι επενδυτές ποντάρουν πως η έγκριση ενός, ή περισσοτέρων ETF που να βασίζονται στην spot Αγορά είναι όλο και πιο πιθανή τις επόμενες ημέρες), προς τα $2365 σκαρφαλώνει το Ethereum.

Η μεταποιητική δραστηριότητα της Κίνας συρρικνώθηκε για τρίτο διαδοχικό μήνα τον Δεκέμβριο και αποδυναμώθηκε περισσότερο από το αναμενόμενο. Ο επίσημος δείκτης υπευθύνων προμηθειών (PMI) υποχώρησε στις 49 μονάδες τον Δεκέμβριο, από 49,4 τον Νοέμβριο.

Ο τελικός δείκτης PMI της HCOB, στην Ευρωζώνη, που καταρτίζει η S&P Global, ενισχύθηκε μεν ελαφρώς στο 44,4 τον Δεκέμβριο, από το 44,2 του Νοεμβρίου αλλά παρέμεινε κάτω από το επίπεδο του 50 που διαχωρίζει την ανάπτυξη από τη συρρίκνωση.

Ο μεταποιητικός τομέας της Βρετανίας υποχώρησε στο 46,2 τον Δεκέμβριο. Ήταν ο 17ος διαδοχικός μήνας που σημειώνει πτώση ο σχετικός δείκτης S&P (PMI). Η έκθεση διαπίστωσε επίσης ότι η αισιοδοξία των Επιχειρήσεων έπεσε σε χαμηλό 12 μηνών τον Δεκέμβριο.

“Πιστεύω ότι υπάρχει ακόμα ένα ρίσκο που οι Αγορές πιθανότατα υποτιμούν: ότι δεν θα σημειώσουμε τόση πρόοδο στον πληθωρισμό, όση ελπίζουν οι επενδυτές και ότι δεν θα υπάρξει τόσο μεγάλο περιθώριο για να χαλαρώσει η Fed τη νομισματική πολιτική” προειδοποίησε ο πρώην Αμερικανός Υπουργός Οικονομικών, Λόρενς Σάμερς, σε συνέντευξή του στο Bloomberg.

Επιστροφή στο Χ.Α.

Να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία της Alpha Trust, η σημερινή συνεδρίαση πρόσθεσε στη συνολική κεφαλαιοποίηση του Χ.Α. 1 δισ. ευρώ, στα 89 δισ. ευρώ.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, δεν ήλθαν σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο οι ΕΤΕ, ΕΥΡΩΒ, ΠΕΙΡ, ΑΡΑΙΓ, ΒΙΟ, ΔΕΗ, ΕΕΕ, ΜΟΗ, ΟΤΕ, ΟΤΟΕΛ. Μέσω των τελικών δημοπρασιών στο υψηλό ημέρας έκλεισαν οι Ελλάκτωρ, ΟΤΕ και Autohellas και στο χαμηλό οι Αεροπορία Αιγαίου, Ελ. Πετρέλαια, Σαράντης, Autohellas, TITC.

Ικανοποιητική η τελική εικόνα με 99 ανοδικούς τίτλους, έναντι 36 πτωτικών, ενώ 11 τίτλοι τερμάτισαν τη συνεδρίαση με κέρδη μεγαλύτερα του 4%

---ΧΠΑ

Συνεδρίαση αξιοσημείωτης ανόδου και στην Αγορά Παραγώγων, με τις συναλλαγές να σημειώνουν αύξηση τόσο στο συμβόλαιο του δείκτη, όσο και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (14.516 συμβόλαια).

Στα 3.387 συμβόλαια του FTSE25 οι ανοιχτές θέσεις (από 3.373 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Ιανουάριος).

Στα 1.347 συμβόλαια του ΔΤΡ οι ανοιχτές θέσεις (από 1.347 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Μάρτιος).

Στα 83 συμβόλαια του MSCI οι ανοιχτές θέσεις (από 83 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Ιανουάριος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 2 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός - (συνολικά 775, 741 για τον Ιανουάριο και 34 για τον Φεβρουάριο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 3.162), κινήθηκε μεταξύ 3.148,75 και 3.181,75 μονάδων.

Το συμβόλαιο του ΔΤΡ – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 15 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός – (συνολικά 20, 20 για τον Μάρτιο και 0 για τον Ιούνιο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 1.077,5), κινήθηκε μεταξύ 1.077,5 και 1.077,5 μονάδων.

Το συμβόλαιο του MSCI – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 2 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός - (συνολικά 0, 0 για τον Ιανουάριο και 0 για τον Φεβρουάριο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 4.953,5).

Ελάχιστος ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (10.000 ΟΤΕ), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα ΣΜ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (1.627), Πειραιώς (2.585), Εθνική (567), ΔΕΗ (1.614), Alpha Bank (5.670), Ιντρακάτ (434), ΕΧΑΕ (396), Viohalco (113), Ιντρακόμ (155), ΑΔΜΗΕ (150), Αεροπορία Αιγαίου (193), ΟΤΕ (222), Cenergy (114).

Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Χρεόγραφα, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Μάρτιος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών, με πάνω από 10.000 κομμάτια, σε: Alpha Bank 157.958, Πειραιώς 77.389, Eurobank 24.324, Εθνική 16.721, ΑΔΜΗΕ 23.286. ΔΕΗ 26.876, Τέρνα Ενεργειακή 15.105.

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*) είναι: Alpha Bank 57.279.561 τεμ., (από 57.279.561 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), ΔΕΗ 1.278.881 τεμ. (1.278.881), Eurobank 34.122.502 τεμ. (34.122.502), ΟΠΑΠ 1.705.430 τεμ. (1.740.088), Εθνική 17.511.193 τεμ. (17.511.193), ΟΤΕ 1.496.357 τεμ. (1.496.357), Πειραιώς 1.013.408 τεμ. (1.013.408).

(*) Τα στοιχεία συναλλαγές δανεισμού τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους Χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ, έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v