Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Ευαίσθητοι οι traders στις διεθνείς τάσεις

Με το καλημέρα του 2024 κατέστη σαφές πώς η παραμικρή εξέλιξη διεθνώς, είτε θετική, είτε αρνητική, μπορεί να επηρεάσει τους επενδυτές. Το ενδιαφέρον σε μετοχές που κάνουν τη διαφορά.

Χρηματιστήριο: Ευαίσθητοι οι traders στις διεθνείς τάσεις

Τεχνολογική βουτιά στην Wall Street, επικράτησαν οι πωλητές στις αγορές της Ασίας, με μεταβλητότητα χθες στα ευρωπαϊκά.

Διαφοροποιήθηκαν οι επενδυτές στο Χρηματιστήριο Αθηνών, πρώτη συνεδρίαση ενός έτους που θα ήταν αφελές να εκτιμηθεί πως θα κυλήσει χωρίς αναταράξεις και δίχως παγίδες. Απεναντίας, με το "καλημέρα" κατέστη σαφές το πόσο ευαίσθητοι είναι traders, επενδυτές στην παραμικρή διεθνή εξέλιξη για τον οποιονδήποτε λόγο. Είτε θετική, είτε αρνητική.

Στις 4.742 (-0,57%) ο S&P 500 με "κλειδί" για την στάση των επενδυτών όχι τόσο το εύρος και ο χρονισμός που οι κεντρικοί τραπεζίτες θα προχωρήσουν σε μειώσεις επιτοκίων όσο μία ενδεχόμενη υποχώρηση των κερδών ανά μετοχή, μεγαλύτερη από αυτήν που περιμένουν στην αγορά.

Σημαντικό από αυτή την άποψη το διάστημα που στην Wall Street θα αρχίσει η ανακοίνωση αποτελεσμάτων τέταρτου 3μηνου (και σύνολο χρήσης 2023).

Μέτριου κόστους η διαφοροποίηση του ΧΑ έναντι των ευρωπαϊκών, με τζίρο κάτι λιγότερο των 70 εκατ. αλλά με σημαντικές αγορές σε μετοχές που κάνουν την διαφορά.

Με άνοδο 1,45% στις 1.077,01 ο Δείκτης Τραπεζών αλλά με αρκετές συναλλαγές υψηλότερα των 1.080 έως τις 1.088 μονάδες. Κυρίως σε Εθνική και Πειραιώς που απ' ότι φάνηκε εχθές θα συνεχίσουν με τάση υπεραπόδοσης από το 2023 έναντι των Alpha Bank, Eurobank. Μάλιστα στην Πειραιώς με αποτίμηση 4,121 δισ. είναι διακριτή η διάθεση προεξόφλησης "ισχυρών χεριών" πως τα μεγέθη θα μπορούσε να είναι μεγαλύτερα όταν έρθει η ώρα της αποεπένδυσης του ΤΧΣ.

Με 1,26% στις 3.162,15 μονάδες ο FTSE25, με πρωταγωνιστή την ΔΕΗ. Το 4,93% για τη μετοχή στα 11,71 ευρώ, διαμορφώνει μία αποτίμηση 4,473 δισ. ευρώ. Ο ΧΑΜαιλέων έχει το δήγμα του (και ) για την συγκεκριμένη μετοχή, στην αγορά εκτιμούν πως μέχρι το Investor's Day (23/1) τα μεγέθη θα μπορούσε να είναι μεγαλύτερα.

Αν και νωρίς, πολύ πρώιμο ακόμη για να θεωρηθεί πως θα μπορούσε να συνιστά διαμόρφωση τάσης φαίνεται πως μετοχές εταιρειών που θα συμμετάσχουν στο road show της JPMC, στην Νέα Υόρκη (24-25/1) ενδεχομένως να έχουν προβάδισμα στην προτίμηση των επενδυτών. Προφανώς και από μία συνεδρίαση, και μάλιστα την πρώτη κιόλας ενός νέου έτους ασφαλείς εκτιμήσεις δεν μπορεί να βγουν, πλην όμως κάποιες ενδείξεις έχει ένας επενδυτής.

Αυτό φάνηκε χθες και όχι μόνο για τα χαρτιά του FTSE25, αλλά και για mid&small caps, καθώς πέραν των συνήθων...υπόπτων (Intrakat, Intralot, Intracom Holdings) με τον ΧΑΜ να έχει και επ' αυτών άποψη, ενδείξεις μόχλευσης καταγράφηκαν και σε μετοχές των Μουζάκη, ΕΚΤΕΡ, Επίλεκτος, CairoMezz, Interlife, Alumil, Fourlis, Εβροφάρμα, Κορδέλλου, ΕΥΑΘ, ΕΧΑΕ κ.α.

Αν μη τι άλλο, με αρκετό ενδιαφέρον η χθεσινή συνεδρίαση, με το "γύρισμα" στην προθεσμιακή της Νέας Υόρκης να βάζει φρένο στην αρχική αγοραστική διάθεση στα ευρωπαϊκά, αλλά με τους επενδυτές στο ΧΑ να διατηρούν το μεγαλύτερο μέρος των θέσεων τους.

Τεχνικά οι 1.295 μονάδες είναι μία λογική στήριξη για τον ΓΔ- οι 1.300 ζητούμενο για τους long να μην χαθούν σε "κλείσιμο" , σε σημαντικό βαθμό η στάση τους θα εξαρτηθεί και από την τάση των futures στην Wall Street.

Νωρίτερα από οριακά χαμηλότερα-0,04% τα futures του S&P 500, έχει "τσιμπήσει" στις 13,20 (6,02%) ο CBOE Volatility Index αλλά έχει υποχωρήσει πάλι προς τα 70$ το WTI (70,23$/βαρέλι), όπως και το US10Y στο 3,959%.

Στα υπόψη η προγραμματισμένη έκδοση εντόκου 3μηνης διάρκειας από τον ΟΔΔΗΧ, σήμερα για 625 εκατ. Στα 3,097% το 10ετές.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v