Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αμυνα και... βλέπουμε στο Χρηματιστήριο

Σταθεροποιητική η εκκίνηση για τον Γενικό Δείκτη. Μονόδρομος το stock picking, με ενεργές αντίρροπες δυνάμεις στην αγορά. Τα σινιάλα από τη χθεσινή πτώση και οι «ευκαιρίες» στα μεσαία.

Αμυνα και... βλέπουμε στο Χρηματιστήριο

Επέμειναν οι πωλητές στην Wall Street καθώς ανεβαίνει κι άλλο το θερμόμετρο στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής.

Δεκαοκτώ μεγάλες ναυτιλιακές αποφεύγουν την Ερυθρά Θάλασσα, νέα όξυνση της κρίσης μετά το χτύπημα στο Ιράν.

Αργά αλλά σταθερά "τσιμπάνε" οι δείκτες-αισθητήρες στην αγορά, αργά αλλά σταθερά στο όριο του 14 ο CBOE Volatility Index, στα 73,24$ νωρίτερα το βαρέλι τύπου WTI, στο 3,911% το US10Y.

Νωρίτερα, επικράτηση πωλητών και στις αγορές της Ασίας αλλά με οριακό premium 0,13% τα futures του S&P500 στην Νέα Υόρκη.

Από σημαντική διόρθωση ο DAX με "γύρισμα" και απώλειες 1,38% στις 16.538 μονάδες στην χθεσινή συνεδρίαση. Συγκριτικά καλύτερη η διαχείριση των εισαγόμενων πιέσεων στο Χρηματιστήριο Αθηνών, με τον Γενικό Δείκτη στις 1.301,34 (-0,48%).

Το μείον 1,66% του ΔΤΡ στις 1.059,10 και το μείον 0,59% του FTSE25 στις 3.143,65 μονάδες με αξία συναλλαγών στα περίπου της συνεδρίασης της Τρίτης παραπέμπει σε κλείσιμο μέρους θέσεων που είχαν ανοίξει ακριβώς μία ημέρα πριν.

Σημαντικές αγορές τη μία ημέρα, που αποδόθηκαν σε τακτική προεξόφλησης και λήψης κάποιων πρώτων θέσεων που εκτιμάται ότι θα έχουν ανοδικό περιθώριο στη συνέχεια, ρευστοποιήσεις την Τετάρτη σε αναλογία ενάμιση προς ένα, δηλαδή πρακτικά ένα μέρος παρέμεινε στα χαρτοφυλάκια των αγοραστών της Τρίτης.

Πιο ενδεικτικές οι περιπτώσεις της ΔΕΗ (11,50) και Πειραιώς (3,21) που είχαν υπεραποδώσει μία συνεδρίαση νωρίτερα με 4,93% και 3% αντίστοιχα. Στο μείον 1,79% και 2,61% η διόρθωση στην χθεσινή συνεδρίαση.

Χρηματιστηριακός παράγων σημείωνε χαρακτηριστικά πως, στο ΧΑ υπάρχουν δυνάμεις που θέλουν την άνοδο, προσβλέπουν και έχουν διάθεση να την υποστηρίξουν έμπρακτα πλην όμως ουδείς μπορεί να αγνοήσει τον διεθνή παράγοντα. Και από αυτή την άποψη το 2ήμερο-Τρίτης-Τετάρτης- ήταν χρήσιμο ως προς την τακτική που μπορούν να ακολουθήσουν πωλητές-αγοραστές, τα περιθώρια ευελιξίας ανάλογα με τις εξελίξεις στις διεθνείς αγορές, στα γεωπολιτικά μέτωπα.

Για αυτό το κύριο χαρακτηριστικό της χθεσινής συνεδρίασης "άμυνα και βλέπουμε" αλλά και ενεργοποίηση αντισταθμιστικών εργαλείων το πιθανότερο να είναι βασικό και σήμερα-αύριο. Με αυτή την συλλογιστική εξηγήθηκε η θεαματική επαναφορά της μετοχής του ΟΤΕ στο προσκήνιο, που με άνοδο 2,06% στα 13,40 ευρώ λειτούργησε σαν αντιστάθμιση έναντι των πωλήσεων. Το αποτέλεσμα ικανοποιητικό, καθώς η έκταση της διόρθωσης λ.χ. για τον FTSE25 δεν ξεπέρασε τις 3.135 μονάδες. Αντίστοιχα τις 1.300 για τον ΓΔ θυμίζοντας πως από το χθεσινό προσυνεδριακό σχόλιο μας είχαν τεθεί οι 1.295 ως κρίσιμη στήριξη.

Περίπου με την χθεσινή συλλογιστική και σήμερα, διαβλέποντας ευκαιρίες στα mid&small caps- κυρίως σε μετοχές με μικρή/ελάχιστη συμμετοχή ξένων funds και εγχώριων θεσμικών. Παράλληλα με τακτικές stock picking ακολουθώντας εισηγμένες που τηρούν την...παράδοση λ.χ. Viohalco, ElvalHalcor.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v