Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Εκτίναξη σε υψηλά 78 μηνών για τον τραπεζικό δείκτη

Ο τραπεζικός κλάδος και επιμέρους blue chips όπως Aegean, ΕΛΛΑΚΤΩΡ έφεραν τον Γενικό Δείκτη στις 1.341 μονάδες. Θετικό σήμα από τον τζίρο. Πωλητές στη Jumbo, νέα πτώση για ΟΤΕ.

Χρηματιστήριο: Εκτίναξη σε υψηλά 78 μηνών για τον τραπεζικό δείκτη

Καθαρά ανοδική, η συνεδρίαση που διεξήχθη σήμερα στο Ελληνικό Χρηματιστήριο, με τους βασικούς δείκτες του Χ.Α. (ΓΔ, ΔΤΡ, FTSE25) να κινούνται μόνιμα με θετικό πρόσημο και τον Γενικό Δείκτη να ολοκληρώνει τις συναλλαγές σε νέα υψηλά 5,5 μηνών (το αμέσως υψηλότερο κλείσιμο στις 27/7/2023 και στις 1345,63 μονάδες).

Σε υψηλά 78 μηνών ο ΔΤΡ, με το αμέσως υψηλότερο κλείσιμο να έχει σημειωθεί στις 25/7/2017 (1126,05 μονάδες).

Εμφανώς επιφυλακτική, όπως προαναφέρθηκε, η εικόνα στις κύριες Ευρωπαϊκές Αγορές, με τους επενδυτές να έχουν επιλέξει την στάση αναμονής, περιμένοντας τη δημοσιοποίηση των πιο πρόσφατων στοιχείων για τον πληθωρισμό των ΗΠΑ, αναπροσαρμόζοντας τις προβλέψεις τους για την πορεία των μειώσεων των επιτοκίων από την Federal Reserve. Ο δείκτης τιμών καταναλωτή του Δεκεμβρίου αναμένεται να δημοσιευτεί την Πέμπτη, ενώ ο δείκτης τιμών παραγωγού αναμένεται την Παρασκευή, όπως και η μηνιαία ανακοίνωση του ΑΕΠ στο Ηνωμένο Βασίλειο. Η προσοχή των ενεργών επενδυτών παραμένει στραμμένη και στις ναυτιλιακές εξελίξεις στην Ερυθρά Θάλασσα, ενώ όλο και περισσότεροι αναλυτές προσχωρούν στην άποψη ότι “τα επιτόκια θα παραμείνουν στα τωρινά επίπεδα μέχρι τον Ιούνιο”, κόντρα στις αισιόδοξες προβλέψεις των Αγορών.

Ερχόμενοι στο Χ.Α., θα μπορούσε να υποστηριχθεί ότι οι αγοραστές έκαναν, μάλλον εύκολα, το 4Χ4, κόντρα στις εκτιμήσεις πολλών αναλυτών, που επισημαίνουν την υπεραγορασμένη εικόνα της Αγοράς και εφιστούν αυξημένη προσοχή, σε περίπτωση πρόσκαιρης διόρθωσης.

Από την άλλη και σύμφωνα με παράγοντες της Αγοράς, “οι ως τώρα κινήσεις αναδιάρθρωσης θέσεων δείχνουν ότι ο Τραπεζικός κλάδος θα παραμείνει και φέτος ο ‘ταγός’ του Χ.Α., καθώς οι τρέχουσες αποτιμήσεις δεν θεωρούνται απαιτητικές, με δεδομένο ότι τα κέρδη του 2023 θα είναι υψηλότερα του consensus και τα φετινά αναμένεται να διαμορφωθούν σε αντίστοιχα επίπεδα. Η επιβράβευση μετόχων, μέσω μερισμάτων/buyback θα σηματοδοτήσει πλήρη επάνοδο του κλάδου στην ‘κανονικότητα’, ενώ οι Ξένοι ποντάρουν, μέσω των Τραπεζικών τίτλων, στην άνοδο που θα φέρει η επικείμενη συμπερίληψη του Χ.Α σε watch list αναβάθμισης σε Αναπτυγμένη Αγορά”.

Το ενδιαφέρον διατηρούν οι συνεχιζόμενες θετικές εκθέσεις από τους Ξένους Οίκους, αλλά και τα προγραμματισμένα roadshows (Investor Day της ΔΕΗ στο Λονδίνο 23/1 και το road show της JPMC στη Νέα Υόρκη 24 - 25/1).

Εν τω μεταξύ, πελάτες της φέρνει στην Αθήνα, το διήμερο 16 - 17 Ιανουαρίου, η JP Morgan, προκειμένου να συναντήσουν Εγχώριες Τράπεζες και Εταιρείες. Βάσει του προγράμματος, στις παρουσιάσεις θα συμμετέχουν Alpha Bank, Eurobank, Πειραιώς, Εθνική, Μυτιληναίος, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, Αεροπορία Αιγαίου, ΕΧΑΕ, Τέρνα Ενεργειακή και Prodea. Επιπρόσθετα, οι επενδυτές θα συναντηθούν με την Τράπεζα της Ελλάδος, Κυβερνητικά στελέχη, το ΤΧΣ και τη Διοίκηση της Intrum.

Στα υπόλοιπα χαρακτηριστικά της σημερινής συνεδρίασης, η διατήρηση του τζίρου σε ικανοποιητικά επίπεδα, η ευδιάκριτη υποχώρηση από τα υψηλά ημέρας και η συνεχιζόμενη κινητικότητα στα “χαμηλότερα στρώματα του ταμπλώ”.

Χωρίς αμφιβολία, η κινητικότητα στις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις διατηρεί υψηλά το ενδιαφέρον των χαρτοφυλακίων που, παραδοσιακά, δραστηριοποιούνται σε αυτό το κομμάτι του ταμπλώ, όμως απαιτούνται αυξημένα “αντανακλαστικά”, σε περίπτωση ξαφνικής απόσυρσης των αγοραστών.

Μικτές οι διαθέσεις των αποδόσεων στην Αγορά ομολόγων. Πιο συγκεκριμένα στο 4,36% κινείται η απόδοση του Αμερικανικού 2ετους τίτλου, στο 4,00% αυτή του αντίστοιχου 10ετους, στο 3,304% η απόδοση του Ελληνικού 10ετους τίτλου.

Από εκεί και πέρα, ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο, αναρριχόμενος μέχρι τις 1348,77 μονάδες (+1,36%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 1341,35 (+0,81%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 1341,10 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 0,79%.

Ο τζίρος στα 123,5 εκατ., από τα οποία τα 2,9 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΕΧΑΕ, ΕΠΣΙΛ, ΕΤΕ), ενώ ΕΤΕ, ΠΕΙΡ και ΑΛΦΑ απασχόλησαν το 42% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τον συνολικό τζίρο των 123,5 εκατ., τα 109,1 εκατ. αφορούν συναλλαγές σε μετοχές του FTSE25.

Οι εκτιμήσεις των αναλυτών

Με θετική διάθεση κινείται η νέα εβδομάδα, καθώς ο ΓΔ με ένα εντυπωσιακό άλμα δρασκέλισε την αντίσταση των 1323 μονάδων, που μετατρέπεται πλέον στην πλησιέστερη στήριξη. Επόμενος ‘άθλος’ η κατάκτηση της τοπικής κορυφής των 1350 μονάδων. Με τους δείκτες στη Wall Street να συνεχίζουν την ανοδική τους κίνηση, καθώς ακόμη και ο Νουριέλ Ρουμπινί, που συνηθίζει να διατυπώνει δυσμενείς προβλέψεις, εκτιμά ότι δεν θα υπάρξει κρίση τώρα”, αναφέρει η Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

Αγορά από τα παλιά, με την ρευστότητα στο σύστημα να διαχέεται στο σύνολο των τίτλων, με όλους πλέον να αισθάνονται το πόσο εύκολο είναι να προβλέψουν. Είμαστε σε φάση που αρκετοί έχουν μείνει εκτός Αγοράς και αναγκαστικά θα μπουν. Οι ίδιοι επενδυτές, ή traders που δεν αγόραζαν 10, ή και 20% παρακάτω γιατί η ψυχολογία και η μορφή της κίνησης δεν τους ‘ενέπνεε’, αγοράζουν εύκολα ‘market’. Η επιμονή με τα κατάλληλα τεχνικά σήματα, είναι αυτή που δίνει και ουσιαστικά κέρδη στο τέλος. Ο Τραπεζικός, όπως σχολιάσαμε, θα έχει μόνιμα αναβαθμίσεις σε όλη την διάρκεια του έτους. Μην ξεχνάμε ότι έχουν πάρει και θα πάρουν σημαντικά ‘πακέτα’ οι Ξένοι. Ο ΟΠΑΠ είναι μία από τις καλύτερες μετοχές στο ταμπλώ μας, λίγο πιο αμυντική. Η πλουσιοπάροχη μερισματική απόδοση θεωρούμε ότι θα προσελκύσει τους Ξένους Θεσμικούς. Ο Ελλάκτωρας αναγκαστικά θα μοιράσει πίσω χρήματα, οπότε το να πάει προς τα 2,93 ευρώ είναι εφικτό. Η ΓΕΚ, έχοντας συσσωρεύσει μεγάλο διάστημα, έκανε το ‘break out’ με μεγάλο στόχο τα 17,5 ευρώ”, εκτιμά η Fast Finance ΑΕΠΕΥ.

Η αισιοδοξία για σταθερή κερδοφορία το 2023 και προοπτικές για το 2024 κρατά τους επενδυτές ενεργούς, ενώ η εστίαση παραμένει σε μια σειρά από επερχόμενες αναφορές πληθωρισμού, για περισσότερες ενδείξεις για μειώσεις επιτοκίων φέτος. Ωστόσο, η βραχυπρόθεσμη υπεραγορασμένη εικόνα, μπορεί να επιβραδύνει τη δυναμική”, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Beta Sec.

Δεδομένου ότι προσεγγίσαμε το άνω εύρος των εκτιμώμενων τιμών της περιόδου, οι επόμενες συνεδριάσεις είναι αρκετά κρίσιμες για την βραχυπρόθεσμη κατεύθυνση. Άλλωστε και η μακροοικονομική ατζέντα έχει αυξημένη βαρύτητα κυρίως την Πέμπτη και Παρασκευή, όπου αναμένουμε τα μεγέθη πληθωρισμού σε Γαλλία, Ισπανία, Ελλάδα και ΗΠΑ και στα στοιχεία της Αγοράς εργασίας της τελευταίας”, όπως υπενθυμίζει η Depolas Investment Services.

Οι συνεδριάσεις στο Χ.Α. ξεκίνησαν για το 2024 από τις 2 Ιανουαρίου, αλλά χρειάστηκε να περάσουν και τα Φώτα για να αναβαθμιστούν οι συναλλαγές, ξεπερνώντας τα 100 εκατ. ευρώ ημερησίως, όπως σημειώνει ο Δημήτρης Τζάνας.

Ως τότε πάντως, παρά τον αναιμικό τζίρο, είχε συντελεστεί η υπέρβαση των 1300 μονάδων και οι αψιμαχίες μεταξύ αγοραστών και πωλητών είχαν επιβεβαιώσει ότι οι 1300 μονάδες αποτελούν ισχυρή στήριξη και η αμυντική θωράκιση είναι επαρκής, διαψεύδοντας όσους πίστευαν ότι μπορεί να δικαιωθούν με θέσεις “short”.

Ήδη, το σκηνικό αλλάζει. Οι Ελληνικοί Επενδυτικοί Φορείς, Euroxx και η Eurobank Equities, πρόλαβαν αυτή τη φορά τους Διεθνείς Οίκους, προβάλλοντας τον Τραπεζικό κλάδο ως εκείνο που έχει τις προϋποθέσεις να οδηγήσει την ανοδική κίνηση του ΓΔ το 2024, με τις αναβαθμίσεις των τιμών των μετοχών να διαμορφώνουν επίπεδα με ανοδικό περιθώριο (upside) ως και 58% !

Στην ίδια κατεύθυνση σπεύδει να συγχρονιστεί και η Jefferies διαμορφώνοντας το μέσο περιθώριο ανόδου στο 40%.

Οι εκτιμήσεις δικαιολογούνται από την αναμενόμενη συνέχιση της υψηλής κερδοφορίας τόσο λόγω της διατήρησης υψηλού επιτοκιακού περιθωρίου, όσο και λόγω των αυξημένων δανειοδοτήσεων, ενώ η προοπτική καταβολής μερισμάτων μετά από 14 χρόνια είναι πιο πιθανή από ποτέ, πάντα με την έγκριση των Εποπτικών Αρχών (SSM).

Παράλληλα, για μεγάλο αριθμό Εταιρειών οι προσδοκίες περαιτέρω βελτίωσης των μεγεθών τους είναι πιθανές: Των Εταιρειών που εκτελούν έργα που συνδέονται με τον ενεργειακό και το ψηφιακό μετασχηματισμό, ή άλλων Υποδομών, των Επιχειρήσεων με εξωστρέφεια, από τα Πετρελαιοειδή και τα Μεταλλουργικά προϊόντα μέχρι τα Τρόφιμα, όσων ο κύκλος εργασιών συνδέεται με τον Τουρισμό, αλλά και των Εταιρειών με ειδικά χαρακτηριστικά (αξιοποίηση Ακινήτων, Εμπορικές, διαχείριση Λιμένων και Υδάτων κοκ).

Την ίδια ώρα, προετοιμάζεται η είσοδος του Διεθνούς Αερολιμένα της Αθήνας στο Χ.Α., με τα μεγέθη του να έχουν εκτοξευθεί το 2023 και το περιθώριο καθαρού κέρδους να ξεπερνά το 40%, ενώ οι κρατήσεις για το 2024 προϊδεάζουν για περαιτέρω βελτίωση των μεγεθών του τρέχοντος έτους.

Με τα δεδομένα αυτά, ο Γενικός Δείκτης ξεπέρασε ήδη το όριο των 1323 μονάδων και διαμορφώνονται οι προϋποθέσεις για υπέρβαση του επόμενου κρίσιμου ορίου, εκείνου των 1350 μονάδων, ώστε να αρχίσει να μορφοποιείται η υλοποίηση ενός αξιοσημείωτου “January effect” υπό την επίδραση του ενάρετου κύκλου που μπορεί να δρομολογήσει η Ελληνική Οικονομία, καταγράφοντας βελτιωμένες μακροοικονομικές επιδόσεις: στις επενδύσεις, στο ΑΕΠ, το χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ, την ανεργία και άλλους δείκτες.

Την ίδια ώρα, ο Νουριέλ Ρουμπινί θεωρεί μεν ότι τα χειρότερα σενάρια για την Παγκόσμια Οικονομία είναι λιγότερο πιθανά, αλλά οι γεωπολιτικές εξελίξεις μπορεί να αλλάξουν τις φετινές προβλέψεις!

Και όλοι γνωρίζουμε ότι είναι τα κεφάλαια των Ξένων επενδυτών, εκείνα που συνεχίζουν να έχουν τον πρωταγωνιστικό ρόλο και στα Ελληνικά δρώμενα.

Και με την υφιστάμενη κατάσταση στη Μ. Ανατολή και τα πλοία με containers να αποφεύγουν το Σουέζ, την Ουκρανία να παραμένει σε εμπόλεμη κατάσταση και τις ΗΠΑ να ψηφίζουν για Πρόεδρο το Νοέμβριο, ουδείς μπορεί να μιλήσει με βεβαιότητα για αδιάλειπτα ανοδικές επιδόσεις στο Ελληνικό Χρηματιστήριο, παρά το ελπιδοφόρο ξεκίνημα.

Το μόνο βέβαιο είναι ότι το περιβάλλον αστάθειας, ανισορροπιών, υψηλής αβεβαιότητας και αυξημένης αταξίας που βιώνουμε μας επιφυλάσσει πολλές εκπλήξεις στην πορεία του φετινού έτους”, τονίζει ο κ. Τζάνας (σύμβουλος Διοίκησης Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ).

Περιήγηση στους “πάνω ορόφους” της Αγοράς

Στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων του Χ.Α., η ΕΕΕ (10,2), ακολουθούμενη από EΥΡΩΒ (6,2), ΕΤΕ (6,2), ΟΠΑΠ (5,9), ΟΤΕ (5,6), ΜΥΤΙΛ (5,4), ΔΕΗ (4,7), ΠΕΙΡ (4,3), ΑΛΦΑ (3,7), ΜΠΕΛΑ (3,4), ΜΟΗ (2,7), ΕΛΠΕ (2,3), ΤΕΝΕΡΓ (1,9), TITC (1,7), BIO (1,6), ΓΕΚΤΕΡΝΑ (1,4), CENER (1,4) και ΛΑΜΔΑ (1,3 δισ. ευρώ).

Από τις Βαρύδεικτες Τραπεζικές μετοχές, μόνιμα με θετικό πρόσημο κινήθηκε η Πειραιώς (+0,29%), δεν ήλθε σε επαφή με το “κόκκινο” η Eurobank (+2,31%), ενώ και τα δύο πρόσημα άλλαξαν Alpha Bank (+0,89%) και Εθνική (+3,70%).

Μόνιμα με θετικό πρόσημο κινήθηκε και ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών, σημειώνοντας υψηλό ημέρας στις 1131,05 μονάδες (+3,37%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 1119,41 (+2,31%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 1117,48 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 2,13%.

Ο ΔΤΡ έχει δώσει ημερήσιο αγοραστικό σήμα, το οποίο αναιρείται με επιστροφή και κλείσιμο χαμηλότερα των 1049 μονάδων (ημερήσιο “stop long”), με την επόμενη αντίσταση να εντοπίζεται στις 1135 μονάδες. Σε περίπτωση σημαντικής διόρθωσης, οι επόμενες στηρίξεις στις 1026, 976 (απλός ΚΜΟ 200 ημερών) και 960 μονάδες (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών).

Μένοντας στον κλάδο, έκλεισαν τα βιβλία προσφορών για την έκδοση 10ετους ομολόγου Tier 2 της Τράπεζας Πειραιώς. Η έκδοση χαρακτηρίστηκε από σημαντική υπερκάλυψη, με τους επενδυτές να προσφέρουν κεφάλαια άνω των 1,6 δισ. ευρώ και με την Τράπεζα να αντλεί τελικώς 500 εκατ. ευρώ. Το κουπόνι της έκδοσης μειώθηκε, λόγω της υπερκάλυψης και διαμορφώθηκε στο 7,375%, έναντι των αρχικών σκέψεων για τιμολόγηση στο 7,750%. Παράλληλα, η Τράπεζα προχωρά και σε επαναγορά του ομολόγου 400 εκατ. ευρώ, με ωρίμανση τον Ιούνιο του 2029. Έχει δώσει εντολή στις Barclays, BNP Paribas, BofA, Goldman Sachs, Nomura και UBS, να αναλάβουν την πρόταση επαναγοράς των εκκρεμών ομολόγων από την έκδοση ύψους 400 εκατ. ευρώ με σταθερό κουπόνι 9,75%, ωρίμανση στις 26 Ιουνίου 2029 και δυνατότητα ανάκλησης στις 26 Ιουνίου 2024. Η προθεσμία για επαναγορά των τίτλων, με μετρητά και τίμημα στο 102, είναι μέχρι τις 15 Ιανουαρίου.

Σαφές προβάδισμα στους τίτλους με θετικό πρόσημο, δίνει η τελική εικόνα στον μη Τραπεζικό 25αρη, όπου υστέρησαν οι ΛΑΜΔΑ (-0,69%), ΜΠΕΛΑ (-2,91%), ΟΠΑΠ (-0,44%), ΟΤΕ (-0,52%), ΤΕΝΕΡΓ (-1,04%).

Η Autohellas ανακοίνωσε την πρόθεσή της, λαμβανομένων υπόψη και των συνθηκών της Αγοράς, να προχωρήσει σε έκδοση κοινού ομολογιακού δανείου, συνολικού ύψους, κατά κεφάλαιο, έως 200 εκατ. ευρώ και με ελάχιστο ποσό έκδοσης το ποσό των 150 εκατ. ευρώ, με διάρκεια 5 έτη, να διαθέσει τις ομολογίες του Ομολογιακού Δανείου μέσω δημόσιας προσφοράς στο Επενδυτικό Κοινό στην Ελλάδα και να τις εισαγάγει προς διαπραγμάτευση στην Κατηγορία Τίτλων Σταθερού Εισοδήματος της Ρυθμιζόμενης Αγοράς του Χ.Α.

Για τον τίτλο της ΟΤΟΕΛ (+0,16%) οι επόμενες στηρίξεις στα 12,72 (ημερήσιο “stop long”) και 12,60 ευρώ (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών) και η πρώτη αντίσταση στα 13,16 (απλός ΚΜΟ 200 ημερών).

"Σήμερα η Μυτιληναίος παράγει το 3% του Ελληνικού ΑΕΠ, με στόχο το 2024 να φτάσει το 4%, ενώ ήδη το 70% των πωλήσεών μας κατευθύνεται προς τις Διεθνείς Αγορές. Αν κάτι χαρακτηρίζει την Εταιρεία μας όλα αυτά τα χρόνια, είναι το γεγονός του συνεχούς μετασχηματισμού και της επαν-εφεύρεσης του εαυτού μας", τόνισε στην κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιώς ο Ευάγγελος Μυτιληναίος, κατά την ανακήρυξή του σε επίτιμο μέλος του Επιμελητηρίου.

Δεύτερη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση για την μετοχή της ΜΥΤΙΛ (+0,69%). Το ημερήσιο “stop long” στα 36,30 ευρώ και η επόμενη αντίσταση στα 38,30 ευρώ.

Σύμφωνα με την Fast Finance ΑΕΠΕΥ, “διαγραμματικά, δοκιμάζονται συνεχώς τα επίπεδα 37 - 38 ευρώ, εν μέσω στιβαρής ανοδικής κίνησης και πειστική κατοχύρωση αυτών θα ανοίξει τον δρόμο για τα 46 ευρώ”.

Οι τίτλοι που έχουν προβάδισμα

Στην κούρσα για τις καλύτερες ετήσιες αποδόσεις του 2024 και σύμφωνα με τα στοιχεία της Alpha Trust, προηγείται η ΜΙΝ (+54,72%), ακολουθούμενη από ΚΟΥΑΛ (+30,92%), ΦΙΕΡ (+29,89%), ΒΙΟΣΚ (+21,97%), ΕΒΡΟΦ (+21,67%), ΕΛΧΑ (+21,62%) και ΜΟΝΤΑ (+20,42%).

Χαμηλώνοντας σε κεφαλαιοποιήσεις

Με τους αγοραστές στημένους χαμηλότερα από το προηγούμενο κλείσιμο, χαμηλές συναλλαγές, ή “market” εντολές, κινήθηκαν ψηλότερα οι ΞΥΛΠ (+11,52%), ΤΡΑΣΤΟΡ (+8,33%), ΕΛΒΕ (+4%), ΔΑΙΟΣ (+2,94%).

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Μινέρβα (+19,71%), “η κα Χρυσούλα Ανεζουλάκη του Βασιλείου προέβει την 27/12/2023 σε αγορά 110000 μετοχών της ΜΙΝ που ενσωματώνουν ισάριθμα δικαιώματα ψήφου και τα οποία αθροιζόμενα με αυτά που κατείχε πριν ανέρχονται πλέον σε 415240 δικαιώματα ψήφου ή ποσοστό 6,697% επί του συνόλου των δικαιωμάτων ψήφου της Εταιρείας”.

Να σημειωθεί ότι στο μετοχολόγιο της Εισηγμένης, υπάρχει η κοινή επενδυτική μερίδα των Ανεζουλάκη Ελένη – Τεκέλογλου Ιωάννης, με ποσοστό 9,821%, από τις 5/5/2008.

Σύμφωνα με άλλη ανακοίνωση της ΜΙΝ, “η Εταιρεία είχε ενημερώσει στις οικονομικές καταστάσεις του εξαμήνου του 2023, ότι τις τελευταίες ημέρες του Σεπτεμβρίου είχαν ολοκληρωθεί οι διαπραγματεύσεις, είχαν συμφωνηθεί και εγκριθεί από τις συνεργαζόμενες Τράπεζες οι όροι τμηματικής παράτασης της τελευταίας δόσης του Κοινοπρακτικού Ομολογιακού Δανείου (10.500χιλ €) κατά δέκα έτη. Η παραπάνω έγκριση είχε σταλεί γραπτώς στην Εταιρεία από τον εκπρόσωπο των ομολογιούχων του Κοινοπρακτικού Ομολογιακού Δανείου. Για την ολοκλήρωση των διαδικασιών αναμένεται η αποστολή των τελικών συμβατικών εγγράφων από τις συνεργαζόμενες Τράπεζες και η υπογραφή τους από τα Ενδιαφερόμενα Μέρη. Οι συνεργαζόμενες Τράπεζες έχουν ενημερώσει την Εταιρεία ότι εκτιμούν πως εντός του πρώτου τριμήνου του 2024 θα έχει ολοκληρωθεί η σύνταξη και υπογραφή των τελικών συμβατικών εγγράφων. Δεν υπάρχει κάποιο επιχειρηματικό γεγονός, το οποίο θα μπορούσε να επηρεάσει σημαντικά την εξέλιξη της τιμής της μετοχής της Εταιρείας”.

Σημαντικό περιθώριο ανόδου για την μετοχή της Άβαξ (+2,35%) έως την τιμή - στόχο των 3,20 ευρώ βλέπει η Edison, τονίζοντας την ισχυρή ανάπτυξη που προσφέρει το ανεκτέλεστο υπόλοιπο – ρεκόρ των 3,2 δισ. ευρώ, με τη Διοίκηση να υποστηρίζει πως έχουν ήδη ενεργοποιηθεί τα εργοτάξια στα έργα που έχει αναλάβει.

“Καρέ” πτωτικών συνεδριάσεων για ΚΑΙΡΟΜΕΖΖ (-3,93%).

Επιστροφή αγοραστών σε Frigoglass (+10%, ο υψηλότερος όγκος των τελευταίων 27 συνεδριάσεων).

Μετά από τέσσερις πτωτικές συνεδριάσεις, αντέδρασε η MIG (+3,56%).

Δίπλωσαν τις ανοδικές συνεδριάσεις τα Πλ. Θράκης (+3,99%).

Αύξησαν συναλλαγές ΞΥΛΚ (+6,94%), ΕΥΑΘ (+2,94%) και Lavipharm (+3,49%).

Σε υψηλά 4μηνου η Fieratex (+25,90%), σε υψηλά 277 μηνών η Moda Bagno (+4,55%), σε νέο ιστορικό υψηλό η Κρι Κρι (+0,40%).

Αντέδρασε μετά τα χθεσινά νέα ιστορικά χαμηλά η Dimand (+1%).

Η τεχνική εικόνα των βασικών δεικτών

Ο Γενικός Δείκτης με ημερήσιο αγοραστικό σήμα το οποίο αναιρείται με επιστροφή και κλείσιμο χαμηλότερα των 1283 μονάδων. Οι επόμενες στηρίξεις στις 1258, 1226 (απλός ΚΜΟ 200 ημερών) και 1205 μονάδες (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών). Οι αντιστάσεις στις 1350 - 1366 μονάδες.

Με ημερήσιο αγοραστικό σήμα και ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης, που ακυρώνεται με επιστροφή χαμηλότερα των 3095 μονάδων. Η ενδιάμεση στήριξη στις 3180 και οι επόμενες στηρίξεις στις 3043, 2977 (απλός ΚΜΟ 200 ημερών) και 2925 μονάδες (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών). Η αντίσταση στις 3280 μονάδες.

Μια ματιά στις Διεθνείς Αγορές

Με μικτά πρόσημα, ολοκλήρωσαν τη σημερινή συνεδρίαση οι μεγάλες Αγορές Ασίας – Ειρηνικού.

Επιφυλακτικότητα στην Ευρώπη, με πτωτικές διαθέσεις οι δείκτες στην Wall Street.

Κινήσεις αντίδρασης στο Πετρέλαιο, προς το 1,0930 υποχωρεί το Ευρώ, έναντι του Δολαρίου.

Θέλει να κρατηθεί πάνω από τα $2035 ο Χρυσός, προς τα $23,20 υποχωρεί το Ασήμι.

Πάνω από τα $46800 το Bitcoin, προς τα $2.260 κινείται το Ethereum.

“Αίτηση πτώχευσης υπέβαλε ο Γερμανικός κολοσσός πολυκαταστημάτων Galeria, σύμφωνα με ανακοίνωση της ίδιας της Εταιρείας”, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Reuters.

Η Γερμανική βιομηχανική παραγωγή υποχώρησε το Νοέμβριο κατά 0,7%, σε σχέση με τον Οκτώβριο. Ήταν η έκτη συνεχόμενη πτώση και ήλθε κόντρα με την εκτίμηση οικονομολόγων στο Bloomberg που περίμεναν αύξηση 0,3%.

Η ανεργία στην Ευρωζώνη μειώθηκε στο 6,4% τον περασμένο Νοέμβριο, σύμφωνα με νέα στοιχεία της Eurostat, έναντι 6,5% τον Οκτώβριο. Πρόκειται για επίπεδο που ευθυγραμμίζεται με το χαμηλό ρεκόρ του περασμένου Ιουνίου. Οι οικονομολόγοι ανέμεναν ότι το ποσοστό ανεργίας στην Ευρωζώνη θα παραμείνει αμετάβλητο τον Νοέμβριο.

Σε αναβάθμιση των εκτιμήσεών της για την πορεία του Πανευρωπαϊκού Stoxx 600 προχώρησε η UBS, η οποία αναμένει πλέον ότι ο δείκτης θα κλείσει το 2024 στις 450 μονάδες από τις 410 που έβλεπε προηγουμένως.

Το εμπορικό έλλειμμα των ΗΠΑ συρρικνώθηκε τον Νοέμβριο. Όπως ανακοίνωσε το Υπουργείο Εμπορίου, το εμπορικό έλλειμμα υποχώρησε κατά 2% στα $63,2 δισ., από$ 64,5 δισ. τον Οκτώβριο. Οι αναλυτές προέβλεπαν διεύρυνση του εμπορικού ελλείμματος στα $65 δισ.

Οι επενδυτές προειδοποιούν τις Κυβερνήσεις σε όλο τον Κόσμο για τα υψηλά επίπεδα Δημόσιου χρέους, λέγοντας ότι “ο υπερβολικός προεκλογικός δανεισμός δημιουργεί κίνδυνο να πυροδοτηθεί αντίδραση στην Αγορά ομολόγων”.

“Η έκδοση Κρατικού χρέους στις ΗΠΑ και στο Ηνωμένο Βασίλειο αναμένεται να εκτιναχθεί στο υψηλότερο επίπεδο που έχει καταγραφεί, με εξαίρεση τα πρώτα στάδια της πανδημίας Covid. Οι Αναδυόμενες Αγορές πρόκειται να προστεθούν στον ‘κατακλυσμό’ των πωλήσεων ομολόγων, αφού το Δημόσιο χρέος ανέβηκε στο ιστορικό υψηλό του 68,2% του ΑΕΠ πέρυσι”, σύμφωνα με το Institute of International Finance.

“Η Παγκόσμια Οικονομία ετοιμάζεται να καταγράψει τη χειρότερη πενταετία των τελευταίων 30 ετών όσον αφορά την ανάπτυξη. Η Παγκόσμια ανάπτυξη προβλέπεται να επιβραδυνθεί για τρίτη διαδοχική χρονιά το 2024, υποχωρώντας στο 2,4%, από 2,6% το 2023”, σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα.

Επιστροφή στο Χ.Α.

Να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία της Alpha Trust, η σημερινή συνεδρίαση πρόσθεσε στη συνολική κεφαλαιοποίηση του Χ.Α. 0,7 δισ. ευρώ, στα 91,1 δισ. ευρώ.

Η Jefferies αυξάνει τις συστάσεις σε “buy” για τις Alpha Bank, Eurobank και Τράπεζα Πειραιώς και διατηρεί τη σύσταση “αγοράς” για την Εθνική Τράπεζα, η οποία παραμένει η κορυφαία επιλογή του κλάδου, λόγω των μεγεθών του ισολογισμού, του χαμηλότερου δείκτη NPEs και του υψηλού επιπέδου κεφαλαίων.

Οι νέες τιμές - στόχοι είναι τα 8,80 ευρώ για την Εθνική, από 7,40 ευρώ, τα 2,25 ευρώ για τη Eurobank, από 1,70 ευρώ πριν, τα 2,25 ευρώ για την Alpha Bank, από 1,10 ευρώ πριν και τα 4,45 ευρώ για την Πειραιώς, από 3,10 ευρώ προηγουμένως.

“Πιστεύουμε ότι οι αποτιμήσεις εξακολουθούν να είναι πολύ φθηνές για ένα Τραπεζικό Σύστημα που έχει ικανότητα ανάπτυξης σε υψηλά μονοψήφια επίπεδα, είναι καλά κεφαλαιοποιημένο και θα επιστρέψει σε σταθερά μερίσματα και επαναγορές από το 2024 και μετά (με αποδόσεις που θα μπορούσαν να ξεπεράσουν το 5%)”, αναφέρει η Euroxx Sec.

Η Euroxx δίνει για όλες τις τράπεζες σύσταση “overweight”. Οι τιμές-στόχοι: Εθνική Τράπεζα: 9,4 ευρώ, από 8,5 ευρώ. Εurobank: 2,5 ευρώ, από 2,3 ευρώ. Πειραιώς: 5,3 ευρώ, από 4,6 ευρώ. Alpha Bank: 2,4 ευρώ, από 2,1 ευρώ.

Νέα τιμή - στόχο στα 9,25 ευρώ δίνει η Piraeus Sec., διατηρώντας τη σύσταση “υπεραπόδοσης” για τη μετοχή της Cenergy, εκτιμώντας ότι “η μετοχή παραμένει ένα ελκυστικό αναπτυξιακό story στο θέμα της ενεργειακής μετάβασης, το οποίο δεν έχει αποτιμηθεί στα τρέχοντα επίπεδα”.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, δεν ήλθαν σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο οι ΕΥΡΩΒ, ΠΕΙΡ, ΔΕΗ, ΕΛΠΕ, ΕΥΔΑΠ, ΚΟΥΕΣ, ΣΑΡ. Μέσω των τελικών δημοπρασιών στο υψηλό ημέρας έκλεισαν η ΜΥΤΙΛ και στο χαμηλό η ΠΕΙΡ.

Ικανοποιητική η τελική εικόνα με 81 ανοδικούς τίτλους, έναντι 60 πτωτικών, ενώ 12 τίτλοι τερμάτισαν τη συνεδρίαση με κέρδη μεγαλύτερα του 3%.

----ΧΠΑ

Ανοδικών συνεδριάσεων συνέχεια και στην Αγορά Παραγώγων, με τις συναλλαγές να παραμένουν σταθερές στο συμβόλαιο του δείκτη και να σημειώνουν αύξηση στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (32.160 συμβόλαια).

Στα 3.378 συμβόλαια του FTSE25 οι ανοιχτές θέσεις (από 3.306 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Ιανουάριος).

Στα 1.237 συμβόλαια του ΔΤΡ οι ανοιχτές θέσεις (από 1.327 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Μάρτιος).

Στα 83 συμβόλαια του MSCI οι ανοιχτές θέσεις (από 83 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Ιανουάριος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 2 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός - (συνολικά 1.133, 808 για τον Ιανουάριο και 325 για τον Φεβρουάριο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 3.244), κινήθηκε μεταξύ 3.225 και 3.265 μονάδων.

Το συμβόλαιο του ΔΤΡ – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 15 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός – (συνολικά 0, 0 για τον Μάρτιο και 0 για τον Ιούνιο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 1.101,5).

Το συμβόλαιο του MSCI – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 2 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός - (συνολικά 0, 0 για τον Ιανουάριο και 0 για τον Φεβρουάριο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 5.109,5).

Ελάχιστος ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (13.000 Εθνική), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα ΣΜ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (2.402), Πειραιώς (4.233), Εθνική (2.340), ΔΕΗ (1.976), Alpha Bank (15.682), Ιντρακάτ (1.105), Αεροπορία Αιγαίου (215), Viohalco (302), Ιντρακόμ (116), ΕΛΧΑ (418), ΕΧΑΕ (426), Ελ. Πετρέλαια (370), ΟΠΑΠ (106), ΑΔΜΗΕ (159), ΓΕΚ (604), Άβαξ (116), Τέρνα Ενεργειακή (505), Ελλάκτωρα (586).

Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Χρεόγραφα, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Μάρτιος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών, με πάνω από 10.000 κομμάτια, σε: Alpha Bank 159.874, Πειραιώς 81.278, Eurobank 28.451, Εθνική 17.779, ΑΔΜΗΕ 23.592. ΔΕΗ 27.446, Τέρνα Ενεργειακή 15.222.

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*) είναι: Alpha Bank 57.279.561 τεμ., (από 57.279.561 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), ΔΕΗ 1.278.881 τεμ. (1.278.881), Eurobank 34.122.502 τεμ. (34.122.502), ΟΠΑΠ 1.666.808 τεμ. (1.665.728), Εθνική 16.054.588 τεμ. (16.054.588), ΟΤΕ 1.496.357 τεμ. (1.496.357), Πειραιώς 1.026.892 τεμ. (1.021.462).

(*) Τα στοιχεία συναλλαγές δανεισμού τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους Χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ, έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v