Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Το January Effect και ο νέος στόχος των long

Ανοδικό ξεκίνημα για ΓΔ, σε τροχιά για το υψηλό του 2023. Ποιες μετοχές συγκεντρώνουν τώρα το ενδιαφέρον. Η στάση των ξένων, το κλίμα στις αγορές και ο ορίζοντας των κινήσεων.

Χρηματιστήριο: Το January Effect και ο νέος στόχος των long

Τεχνολογικό άλμα στη Wall Street, ανώμαλη προσγείωση για την Boeing και εκ νέου χαμηλότερα του 4% η απόδοση του 10ετούς των ΗΠΑ.

Στην Πέμπτη η προσοχή των επενδυτών, οπότε ανακοινώνεται ο δείκτης τιμών καταναλωτή -ακολουθεί την Παρασκευή ο δείκτης τιμών παραγωγού-, αμφότεροι επηρεάζουν τους επιτελείς της Fed στη διαμόρφωση της νομισματικής πολιτικής. Στις 30-31 η συνεδρίαση της Fed.

Θετικό μεν πρόσημο στα ευρωπαϊκά, απογοητεύουν όμως στοιχεία της γερμανικής οικονομίας αλλά πρώιμο January Effect στο Χρηματιστήριο Αθηνών.

Με νέα άνοδο, πειστικότερη των προηγούμενων καθώς συνοδεύτηκε με σημαντική ενίσχυση συναλλαγών, συνέχισαν οι επενδυτές στο ΧΑ.

Στις 1.330,61 (1,44%) ο ΓΔ στα υψηλά ημέρας και σε επίπεδα 31ης Ιουλίου 2023. Πλέον ορατός ο στόχος των long για την επίτευξη κατάκτησης της κορυφής του 2023, δηλαδή των 1.351,68 μονάδων.

Κλειδί της χθεσινής ανόδου η ενεργοποίηση νέων επενδυτών, η εισροή επιπλέον ρευστότητας, με αποτέλεσμα τα 107,9 εκατ. έναντι 74,5 εκατ. -μέσος όρος των 4 συνεδριάσεων της προηγούμενης εβδομάδας. Ακόμη μία συνεδρίαση με διακριτό τον επιμερισμό επιλογών, καθώς αφορούσε τραπεζικά χαρτιά, blue chips όπως αποτυπώθηκε στο 1,59% του ΔΤΡ στις 1.094,14 και στο 1,56% του FTSE25 στις 3.216,61 μονάδες. Δεδομένου του καλού κλίματος στα large caps συνεχίστηκε η μόχλευση σε αρκετά mid&small caps, ενισχύοντας την εκτίμηση για ενεργότερη συμμετοχή εγχώριων δυνάμεων.

Η πρώτη 5άδα των μετοχών σε άνοδο και με αυξημένες συναλλαγές θεωρείται ισχυρή ένδειξη διαμόρφωσης long τάσης, που μπορεί να έχει συνέχεια. Εθνική (6,548), Πειραιώς (3,40), ΔΕΗ (12,05), Eurobank (1,62), Alpha Bank (1,576) κορυφαίες επιλογές των αγοραστών εχθές, όπως επίσης Mytilineos (37,70), Jumbo (25,44), ΟΠΑΠ (15,89), Viohalco (6,04), ένδειξη πως «ισχυρά χέρια» τοποθετούνται στην αγορά, προσβλέποντας σε υψηλότερες τιμές στη συνέχεια.

Εφικτός ο στόχος τους; Καταφατική η εκτίμηση των χρηματιστών, καθώς υπό Κ.Σ. η προεξόφληση υπεραπόδοσης της ελληνικής οικονομίας -έναντι του ευρωπαϊκού μέσου όρου-, η καλή εικόνα του δημόσιου χρέους συνδυαστικά με την ανθεκτική κερδοφορία των εισηγμένων καθιστούν πιθανή μία τέτοια εξέλιξη.

Κλάδος-οδηγός ο τραπεζικός, σε ξεκάθαρη τροχιά επαναφοράς και με δελεαστικά stories για τα funds. Διανομή κερδών στους μετόχους, αποεπένδυση του ΤΧΣ με ενδεικτική τη σύσταση «αγοράς» που δίνει η Eurobank Equities, σύμφωνα με τον Γιώργο Α. Σαββάκη.

Υποστηρικτικά προς την επιχειρηματικότητα η θετική στάση των ξένων για το ελληνικό χρέος, με τον ΟΔΔΗΧ να ανοίγει... παράθυρο με την έκδοση εντόκου 3μηνης διάρκειας, εξέλιξη που σπεύδουν να αξιοποιήσουν τράπεζες και εταιρείες. Η Πειραιώς βγαίνει στις αγορές σήμερα με 10ετές -ταυτόχρονα επαναγοράζει ομόλογα-, η Autohellas προχωρά στην έκδοση εταιρικού ομολόγου (200 εκατ.), ακολουθεί η Intralot (για 130 εκατ.)

Παράλληλα, μεθοδικά σχεδιάζεται η περαιτέρω εξωστρέφεια των εισηγμένων με διαδοχικές παρουσιάσεις σε Λονδίνο (23/1), Νέα Υόρκη (24-25/1), Παρίσι (2/2), καλλιεργώντας το κατάλληλο επενδυτικό έδαφος ενόψει των μεγάλων στοιχημάτων που ακολουθούν με το ΙΡΟ για το 20%+10% του ΔΑΑ Ελευθέριος Βενιζέλος (τέλος Φεβρουαρίου), placement Πειραιώς (αρχές; Μαρτίου).

Αυτός είναι ο μεσοπρόθεσμος ορίζοντας της πλειονότητας όσων τοποθετούνται από τα χαμηλότερα της προηγούμενης Τρίτης. Μέχρι σήμερα αυτές οι κινήσεις τους έχουν ως αποτέλεσμα την αύξηση της αποτίμησης των εισηγμένων πάνω από 2 δισ. ευρώ. Τάση που μεσοπρόθεσμα παραμένει ενισχυτική, μένει να γίνει η κατάλληλη διαχείριση στο βραχυπρόθεσμο.

Σε ορίζοντα 1+3 συνεδριάσεων, δηλαδή μέχρι και την Παρασκευή, με ζητούμενη την επιβεβαίωση των στηρίξεων (3μήνου) για τους βασικούς δείκτες. Τεχνικές συντεταγμένες αναφέρθηκαν εχθές στον ΕΚΗ, ισχύουν μέχρι κεραίας.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v