Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Αρνήθηκε πάλι την πτώση, ρεκόρ για Mytilineos

Συνεχίζεται το σερί με θετικά κλεισίματα, αν και σήμερα με κέρδος μικρότερο της μονάδας για τον ΓΔ. Πιέσεις στις τράπεζες, πλην ΕΤΕ, αλλά ανοδική κίνηση για δεικτοβαρή blue chips. Στα 38,4 ευρώ η μετοχή της Mytilineos.

Χρηματιστήριο: Αρνήθηκε πάλι την πτώση, ρεκόρ για Mytilineos

Παρά το γεγονός ότι ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε σε ένα εύρος λίγο μικρότερο των 10 μονάδων, η πρώτη συνεδρίαση της νέας χρηματιστηριακής εβδομάδας, χαρακτηρίστηκε από τις συνεχείς εναλλαγές προσήμων, επιβεβαιώνοντας την αναποφασιστικότητα μεταξύ των αντισυμβαλλομένων. Στη συνεδρίαση καταγράφηκε, ωστόσο ένα ρεκόρ με τη μετοχή της Mytilineos να κλείνει σε νέο υψηλό, στα 38,4 ευρώ, με κέρδη 2,35%.

Σχετικά χαμηλότερα ο τζίρος ο χαμηλότερος των τελευταίων 8 συνεδριάσεων), αλλά αυτό ήταν μάλλον αναμενόμενο, λόγω της σημερινής αργίας στην Wall Street (ημέρα Μάρτιν Λούθερ Κινγκ).

Στα χαρακτηριστικά της σημερινής συνεδρίασης, το συνεχιζόμενο “rotation” στο ταμπλώ της υψηλής κεφαλαιοποίησης, αλλά και η εικόνα “κόπωσης” σε σημαντικό κομμάτι του ταμπλώ, με τους ενεργούς traders να ψάχνουν τις επόμενες “επενδυτικές ευκαιρίες”, αλλά και να δηλώνουν επιφυλακτικοί στην ανάληψη νέων επενδυτικών πρωτοβουλιών.

Επιφυλακτική εικόνα και ελεγχόμενες απώλειες, η εικόνα των κύριων Ευρωπαϊκών Αγορών, με τους αναλυτές να επισημαίνουν ότι “η εβδομάδα που ξεκίνησε είναι σχετικά ήσυχη, τουλάχιστον όσον αφορά τα οικονομικά δεδομένα, ή τις ανακοινώσεις για θέματα επιτοκιακής πολιτικής από τις Κεντρικές Τράπεζες. Με δεδομένη την σημερινή αργία στο NYSE, μοιραία οι ενεργοί επενδυτές έχουν στραμμένη την προσοχή τους στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ που ξεκίνησε χθες στο Νταβός της Ελβετίας και θα διαρκέσει έως και τις 19 Ιανουαρίου, εν μέσω μειούμενων προσδοκιών για γρήγορη εκκίνηση μείωσης των επιτοκίων”.

Επιστρέφοντας στο Χ.Α., αξίζει υπενθύμισης ότι πριν τη σημερινή συνεδρίαση, ο Γενικός Δείκτης ερχόταν από ένα σερί επτά συνεχόμενων ανοδικών συνεδριάσεων, με αθροιστικά κέρδη 3,94% και ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών από “πενταρέ” ανοδικών συνεδριάσεων, με αθροιστικά 7,17%, οπότε κάθε πιθανή διορθωτική κίνηση δεν πρέπει να αιφνιδιάζει αρνητικά, αλλά να θεωρείται “εντός προγράμματος”, προκειμένου τα τεχνικά διαγράμματα να αποφορτιστούν και οι ενεργοί traders να αυξήσουν τα πιστωτικά τους υπόλοιπα.

Στα θετικά της σημερινής συνεδρίασης, η απορρόφηση της προσφοράς που βγήκε στο πρώτο ημίωρο των συναλλαγών και η οποία πίεσε τον Δείκτη χαμηλότερα των 1350 μονάδων και στα αρνητικά η αδυναμία ανοδικής διαφυγής υψηλότερα των 1355 μονάδων, αλλά και η επιφυλακτική εικόνα σε σημαντικό κομμάτι του ταμπλώ, ανεξάρτητα κεφαλαιοποιήσεων και κλάδων, που δείχνει να μονιμοποιείται στο Χ.Α.

Μικτή η εικόνα, όσον αφορά τις διαθέσεις των αποδόσεων στην Αγορά ομολόγων. Στο 4,14% κινείται η απόδοση του Αμερικανικού 2ετους τίτλου, στο 3,94% αυτή του αντίστοιχου 10ετους (οι τιμές λόγω της αργίας δεν είναι ενδεικτικές), στο 3,292% ανηφορίζει η απόδοση του Ελληνικού 10ετους τίτλου.

Από εκεί και πέρα, ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μεταξύ 1344,98 (-0,57%) και 1354,71 μονάδων (+0,15%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 1352,82 (+0,01%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 1353,46 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 0,06%.

Ο τζίρος υποχώρησε στα 76,7 εκατ., από τα οποία τα 7,6 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΕΤΕ, ΙΝΚΑΤ, ΜΥΤΙΛ, ΣΑΡ), ενώ ΕΤΕ, ΜΥΤΙΛ και ΠΕΙΡ απασχόλησαν το 47% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τον συνολικό τζίρο των 76,7 εκατ., τα 69,6 εκατ. αφορούν συναλλαγές σε μετοχές του FTSE25.

Οι εκτιμήσεις των αναλυτών

Οι Αμερικανικές Αγορές είναι κλειστές, λόγω της αργίας του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ. Οι επενδυτές ενδέχεται να διατηρήσουν την επιλεκτική τους στάση, χωνεύοντας σημαντικά βραχυπρόθεσμα κέρδη και διατηρώντας τα τρέχοντα επίπεδα τιμών”, σύμφωνα με την Beta Sec.

Με θετικό πρόσημο τελείωσε την προηγούμενη εβδομάδα ο ΓΔΧΑ, καθώς και οι περισσότεροι Ευρωπαϊκοί μετοχικοί δείκτες ανέβηκαν. Από την άλλη, περισσότερο σταθεροποιητικά κινήθηκαν οι μετοχές στις ΗΠΑ, παρόλο που ευνοήθηκαν από τις οριακά χαμηλότερες των εκτιμήσεων μετρήσεις των τιμών παραγωγού. Η συνολική εικόνα δεν έχει διαφοροποιηθεί ουσιαστικά και με την Αγορά των ΗΠΑ να είναι σήμερα κλειστή, ο όγκος συναλλαγών στο Χ.Α. κινήθηκε σε χαμηλότερα επίπεδα. Εντός εβδομάδας, τα κρισιμότερα στοιχεία είναι ο πληθωρισμός Δεκεμβρίου στην Ευρωζώνη, το ΑΕΠ της Κίνας για το Δ΄ τρίμηνο και οι λιανικές πωλήσεις Δεκεμβρίου στις ΗΠΑ. Αυτά όλα ανακοινώνονται την Τετάρτη. Για το ΧΑ, δεν προχωρούμε ακόμα σε κάποια αλλαγή του εκτιμώμενου εύρους τιμών”, σημειώνει η Depolas Investment Services.

Έχοντας καταρρίψει τα υψηλά του 2023, που ήταν και η κορυφή εννέα ετών, το Χρηματιστήριο Αθηνών οδεύει στο να κατακτήσει νέα ρεκόρ και να εδραιώσει ‘άνετα’ τα υψηλά 13 ετών και ένα επίπεδο πάνω από τις 1400 μονάδες”, όπως εκτιμά η Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

“Ο Τραπεζικός κλάδος συνεχίζει να είναι ο ‘οδηγός’ της Αγοράς, βλέποντας παράλληλα ότι έχουμε και σημαντική διάχυση του ενδιαφέροντος στην μικρομεσαία κεφαλαιοποίηση, σημειώνει ο Ηλίας Ζαχαράκης.

Αυτό θα έχει σαν αποτέλεσμα να προσελκύσει περισσότερους συμμετέχοντες επενδυτές και traders στην Αγορά, μιας και τα μεγάλα placements που έγιναν στον Τραπεζικό, αλλά και σε άλλες περιπτώσεις όπως τα ΕΛΠΕ είναι με νέα κεφάλαια που αποφασίζουν να τοποθετηθούν στο Χ.Α.

Θυμίζουμε ότι μπροστά μας έχουμε τον Ελ. Βενιζέλο, αλλά και την πώληση των πακέτων της Πειραιώς, το υπόλοιπο της Εθνικής, αλλά και των ΕΛΠΕ.

Το 2023 μοιράστηκαν 3 δισ. ευρώ σε μερίσματα, με το 2024 να αναμένουμε το ποσό να ανέλθει στα 4 δισ. και για πρώτη φορά μετά από 15 χρόνια να δούμε μερίσματα στον Τραπεζικό, αλλά και στην ΔΕΗ.

Οι συνήθεις “κότες με τα χρυσά αυγά”, όπως για παράδειγμα ο ΟΠΑΠ, τα ΕΛΠΕ και η ΜΟΗ συνέχισαν απτόητοι να μοιράζουν σημαντικές μερισματικές αποδόσεις, που θα ζήλευαν αρκετές Ξένες Εταιρείες.

Αν πιάσουμε το συγκεκριμένο δεδομένο και μόνο, καταλαβαίνουμε ότι η Αγορά μας είναι φτηνή σε σύγκριση με τις υπόλοιπες Αγορές.

Η επενδυτική βαθμίδα “άνοιξε την όρεξη” και ελευθέρωσε αρκετούς Θεσμικούς να συμμετάσχουν στο Ελληνικό ράλι, κάτι που αναμένεται να συνεχιστεί μεσομακροπρόθεσμα. Έχουμε ξαναπεί πως πλέον θα γίνουμε “αγαπημένοι” των Ξένων Οίκων και οι αναβαθμίσεις θα συνεχίζουν για μεγάλο διάστημα. Πλέον τα νέα των αναβαθμίσεων περνάνε “στα ψιλά”, μιας και τα βλέπουμε σε εβδομαδιαία βάση.

Δεν χρειάζεται να προσπαθούμε να μαντέψουμε το μέγεθος της ανόδου και απλά θα πρέπει να ακολουθούμε την τάση, κάνοντας διορθωτικές κινήσεις στην πορεία, χωρίς να βάλουμε ίχνος συναισθήματος στην κίνηση.

Το 2024 φαίνεται να είναι εξίσου καλό, ή και ακόμα καλύτερο από το 2023 και με τα δεδομένα που έχουμε τόσο από τα μακροοικονομικά, όσο και από τις επιδόσεις των Εταιρειών, δύσκολα θα μπορέσουμε να προβληματιστούμε.

Μόνο μία κρίση από το εξωτερικό μπορεί να μας προβληματίσει, ή καλύτερα καθυστερήσει την πορεία της Ελληνική Οικονομίας και παράλληλα τις επιδόσεις των Ελληνικών Εταιρειών.

Άλλωστε, αν αναλογιστούμε τι συνέβη το διάστημα που οι Ξένοι “πετούσαν”, η Ελληνική Αγορά όχι μόνο δεν ακολουθούσε, άλλα κατέγραψε και απανωτά νέα χαμηλά. Καιρός λοιπόν να κερδίσει πίσω το έδαφος, θυμίζοντας πως η Αγορά, τεχνικά, κατάφερε να διασπάσει την μεγάλη συσσώρευση της τελευταίας 10ετιας μόλις πέρυσι”, σημειώνει ο κ. Ζαχαράκης (πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος Fast Finance ΑΕΠΕΥ).

Περιήγηση στους “πάνω ορόφους” της Αγοράς

Στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων του Χ.Α., η ΕΕΕ (10,3), ακολουθούμενη από EΥΡΩΒ (6,4), ΕΤΕ (6,4), ΟΠΑΠ (5,9), ΟΤΕ (5,5), ΜΥΤΙΛ (5,5), ΔΕΗ (4,7), ΠΕΙΡ (4,3), ΑΛΦΑ (3,8), ΜΠΕΛΑ (3,4), ΜΟΗ (2,7), ΕΛΠΕ (2,2), ΤΕΝΕΡΓ (1,9), TITC (1,7), BIO (1,6), ΓΕΚΤΕΡΝΑ (1,5), CENER (1,4) και ΛΑΜΔΑ (1,3 δισ. ευρώ).

Ξεκινώντας από τις μετοχές των τεσσάρων συστημικών Τραπεζών, μόνιμα με αρνητικό πρόσημο κινήθηκε η Eurobank (-1,82%), δεν ήλθε σε επαφή με το θετικό πρόσημο η Πειραιώς (-2,28%), ενώ και τα δύο πρόσημα άλλαξαν Alpha Bank (-0,96%) και Εθνική (+0,72%).

Τεχνικά και ξεκινώντας από την ΑΛΦΑ, ο τίτλος είναι σε ημερήσιο “long” με “stop” κάτω από τα 1,4855 ευρώ και με την επόμενη στήριξη να εντοπίζεται στη ζώνη 1,422 – 1,406 ευρώ (συγκλίνουν οι δύο ΚΜΟ 200 ημερών). Η επόμενη αντίσταση στα 1,65 ευρώ.

Για την ΕΤΕ, το ημερήσιο “stop long” στα 6,222 ευρώ και οι επόμενες στηρίξεις στα 5,95, 5,78 (απλός ΚΜΟ 200 ημερών) και 5,66 ευρώ (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών). Η επόμενη αντίσταση στα 7,50 ευρώ.

Για την ΕΥΡΩΒ, το ημερήσιο “stop long” στα 1,599 ευρώ και οι επόμενες στηρίξεις στα 1,585, 1,516 (απλός ΚΜΟ 200 ημερών) και 1,497 ευρώ (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών). Η επόμενη αντίσταση στα 1,80 ευρώ.

Τέλος για την ΠΕΙΡ, το ημερήσιο “stop long” στα 3,152 ευρώ και οι επόμενες στηρίξεις στα 2,927 (απλός ΚΜΟ 200 ημερών) και στα 2,855 ευρώ (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών). Η επόμενη αντίσταση στα 3,60 ευρώ.

Μόνιμα με αρνητικό πρόσημο κινήθηκε ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών, υποχωρώντας μέχρι τις 1141,21 μονάδες (-1,13%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 1145,12 (-0,79%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 1144,49 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 0,84%.

Ο ΔΤΡ έχει δώσει ημερήσιο αγοραστικό σήμα, το οποίο αναιρείται με επιστροφή και κλείσιμο χαμηλότερα των 1049 μονάδων (ημερήσιο “stop long”), με την επόμενη αντίσταση να εντοπίζεται στις 1168 μονάδες. Σε περίπτωση σημαντικής διόρθωσης, οι επόμενες στηρίξεις στις 1026, 984 (απλός ΚΜΟ 200 ημερών) και 967 μονάδες (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών).

Μένοντας στον κλάδο, “το ΤΧΣ θα ξεκινήσει τη διαδικασία για πώληση μεριδίου της Τράπεζας Πειραιώς έως τον Μάρτιο. Δεν υπάρχει ακόμη τελική απόφαση για το ποσοστό. Μπορεί να είναι 17% - 18%, ή ολόκληρο το ποσοστό”, δήλωσαν στο Reuters πηγές που γνωρίζουν το θέμα.

Βελτιωμένη, σε σχέση με την αρχική, η τελική εικόνα στο ταμπλώ του μη Τραπεζικού 25αρη, όπου υστέρησαν οι ΚΟΥΕΣ (-1,43%), ΜΟΗ (-1,84%), ΤΕΝΕΡΓ (-1,48%), ΕΛΠΕ (-0,14%) και ΑΡΑΙΓ (-0,51%). Αμετάβλητη η μετοχή της ΔΕΗ.

Ο μοναδικός τίτλος από την υψηλή κεφαλαιοποίηση που κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο, ήταν αυτός της Motor Oil (-1,84%), διορθώνοντας μετά από τέσσερις συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις. Το ημερήσιο “stop short” στα 25,20 ευρώ και οι επόμενες στηρίξεις στα 23,17 (απλός ΚΜΟ 200 ημερών) και 22,95 ευρώ (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών).

Μετά από δύο ήπια πτωτικές συνεδριάσεις οι αγοραστές επέστρεψαν και ο τίτλος της Cenergy (+0,94%) ισοφάρισε το ιστορικά υψηλότερα κλείσιμο. Οι στηρίξεις στα 6,42 (ημερήσιο “stop long”) και 6,15 – 6,08 ευρώ (σπεύδουν οι δύο ΚΜΟ 200 ημερών). Δεν υπάρχουν ουσιαστικές τεχνικές αντιστάσεις.

Μετά από τρεις ήπια διορθωτικές συνεδριάσεις, επέστρεψαν οι αγοραστές και στον τίτλο της Μυτιληναίος (+2,35%), που ολοκλήρωσε τις συναλλαγές σε νέα ιστορικά υψηλά. Εννοείται ότι η μετοχή κινείται χωρίς ουσιαστικές αντιστάσεις. Η πρώτη στήριξη στα 36,30 ευρώ (ημερήσιο “stop long”).

Οι τίτλοι που έχουν προβάδισμα

Στην κούρσα για τις καλύτερες ετήσιες αποδόσεις του 2024 και σύμφωνα με τα στοιχεία της Alpha Trust, προηγείται η MIN (+60,38%), ακολουθούμενη από ΦΙΕΡ (+31,75%), ΜΟΝΤΑ (+26,7%), ΚΟΥΑΛ (+20,07%) και ΕΛΧΑ (+20%).

Χαμηλώνοντας σε κεφαλαιοποιήσεις

Από σήμερα, εισήχθησαν προς διαπραγμάτευση στο Χ.Α. οι 4 εκατ. νέες (ΚΟ) μετοχές της Άβαξ (+0,35%), που προέκυψαν από Α.Μ.Κ. λόγω κεφαλαιοποίησης αποθεματικού για δωρεάν διάθεση μετοχών σε στελέχη της εταιρείας. Το νέο σύνολο εισηγμένων μετοχών της εταιρείας στο Χ.Α. ανέρχεται σε 148.321.516.

Με τους αγοραστές στημένους χαμηλότερα από το προηγούμενο κλείσιμο, χαμηλές συναλλαγές, ή “market” εντολές, κινήθηκαν ψηλότερα οι ΞΥΛΠ (+3,37%), ΜΕΡΚΟ (+8,14%), ΝΤΟΠΛΕΡ (+5,56%), ΑΤΡΑΣΤ (+2,34%), ΕΛΣΤΡ (+1,53%), MED (+1,74%), ΒΙΟΤ (+2,91%), ΣΠΕΙΣ (+7,89%), ΑΚΡΙΤ (+1,82%) και ΕΝΤΟΝ (+1,77%).

Ο χαμηλότερος όγκος των τελευταίων 23 συνεδριάσεων για ΕΠΣΙΛ (+1,11%).

“Καρέ” πτωτικών συνεδριάσεων για ΠΛΑΘ (-0,81%), ΙΝΛΟΤ (-0,74%) και ΕΒΡΟΦ (-1,46%).

Τελευταίο αρνητικό κλείσιμο στις 3/1 για Βιοκαρπέτ (0%), Πωλήσεις από βασικούς μετόχους.

Μετά από έξι πτωτικές συνεδριάσεις, στις τελευταίες επτά, αντέδρασε η ΚΑΙΡΟΜΕΖΖ (+9,79%).

Με οκτώ πτωτικές συνεδριάσεις, στις τελευταίες εννέα, η ΜΙΓ (-0,11%).

Μετά από πτωτικό “καρέ” αντέδρασαν Ιντρακάτ (+2,89%), Ιντρακόμ (+1,59%) και Αλουμύλ (+1,40%).

Επιστροφή αγοραστών σε Interlife (+3,59%) και Revoil (+1,67%).

Με εννέα πτωτικές συνεδριάσεις στις τελευταίες 11 και σήμερα κλείσιμο στο χαμηλό ημέρας για ΚΛΜ (-4,52%).

Η τεχνική εικόνα των βασικών δεικτών

Ο Γενικός Δείκτης με ημερήσιο αγοραστικό σήμα το οποίο αναιρείται με επιστροφή και κλείσιμο χαμηλότερα των 1283 μονάδων. Οι επόμενες στηρίξεις στις 1258, 1232 (απλός ΚΜΟ 200 ημερών) και 1210 μονάδες (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών). Η επόμενη αντίσταση στις 1.355 - 1366 μονάδες.

Με ημερήσιο αγοραστικό σήμα και ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης, που ακυρώνεται με επιστροφή χαμηλότερα των 3095 μονάδων. Η ενδιάμεση στήριξη στις 3180 και οι επόμενες στηρίξεις στις 3043, 2992 (απλός ΚΜΟ 200 ημερών) και 2939 μονάδες (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών). Η αντίσταση στις 3300 μονάδες.

Μια ματιά στις Διεθνείς Αγορές

Με μικτά πρόσημα ολοκλήρωσαν τη σημερινή συνεδρίαση οι μεγάλες Αγορές Ασίας – Ειρηνικού. Σε νέα υψηλά 34 ετών ο Nikkei.

Ελεγχόμενες απώλειες στην Ευρώπη, αργία στην Wall Street.

Ήπιο “profit taking” στο Πετρέλαιο, προς το 1,0949 υποχωρεί το Ευρώ, έναντι του Δολαρίου.

Προσπαθεί για κίνηση πάνω από τα $2060 ο Χρυσός, προς τα $23,40 κινείται το Ασήμι.

Προς τα $42400 διορθώνει το Bitcoin, προς τα $2520 ανηφορίζει το Ethereum.

Η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας διατήρησε σταθερό το επιτόκιο των μονοετών δανείων της, στο 2,5%, απογοητεύοντας τους επενδυτές που αναμένουν την πρώτη μείωση από τον Αύγουστο.

Το Γερμανικό Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν μειώθηκε κατά 0,3% το τελευταίο τρίμηνο του 2023, σύμφωνα με προκαταρκτική εκτίμηση που δημοσιεύθηκε.

“Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα έχει έως τον Ιούνιο στη διάθεσή της κρίσιμα δεδομένα για να αποφασίσει εάν θα προβεί στην πρώτη κίνηση μιας πιθανής σειράς περικοπών επιτοκίων”, δήλωσε ο επικεφαλής οικονομολόγος της ΕΚΤ, Φίλιπ Λέιν, επισημαίνοντας παράλληλα πως “η υπερβολική βιασύνη μπορεί να αποδειχθεί αυτοκαταστροφική”.

“Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα μειώσει τα επιτόκια τέσσερις φορές φέτος, καθώς ο πληθωρισμός υποχωρεί πιο γρήγορα από ότι αναμενόταν προηγουμένως”, σύμφωνα με δημοσκόπηση του Bloomberg σε οικονομολόγους. Οι περικοπές, καθεμία από 25 μονάδες βάσης, αναμένεται να ξεκινήσουν τον Ιούνιο, με περαιτέρω μειώσεις τον Σεπτέμβριο, τον Οκτώβριο και τον Δεκέμβριο, που θα φέρουν το επιτόκιο καταθέσεων στο 3%.

Η βιομηχανική παραγωγή της Ευρωζώνης μειώθηκε κατά 0,3% τον Νοέμβριο σε μηνιαία βάση, ανέφερε η Eurostat. Στην Ευρωπαϊκή Ένωση, το ποσοστό διαμορφώθηκε στο -0,2% τον ίδιο μήνα. Ετησίως, η βιομηχανική παραγωγή κατηφόρισε κατά 6,8% στη Ζώνη του Ευρώ και 5,8% στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

“Οι απειλές που απορρέουν από τον παρατεταμένο πληθωρισμό θα αποτρέψουν την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα από το να μειώσει τα επιτόκια φέτος, ακόμη και αν δεν μπορεί πλέον να αποκλειστεί η ύφεση”, σύμφωνα με τον Ρόμπερτ Χόλτσμαν, Αυστριακό κεντρικό τραπεζίτη και μέλος του ΔΣ της ΕΚΤ.

Ο αντιπρόεδρος της BlackRock, Philipp Hildebrand, δήλωσε ότι “τα στοιχήματα των επενδυτών για μειώσεις των επιτοκίων στις ΗΠΑ θα μπορούσαν να αποδειχθούν υπερβολικά, όταν ο πληθωρισμός αποδειχθεί πιο επίμονος από ότι αναμενόταν”.

“Τα hedge funds είχαν χτίσει τη μεγαλύτερη θέση ‘short’ των τελευταίων 16 εβδομάδων στις μετοχές των Αμερικανικών Τραπεζών και Χρηματοοικονομικών Εταιρειών την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 11 Ιανουαρίου”, σύμφωνα με σημείωμα που έστειλε η Goldman Sachs.

Επιστροφή στο Χ.Α.

Να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία της Alpha Trust, η σημερινή συνεδρίαση πρόσθεσε στη συνολική κεφαλαιοποίηση του Χ.Α. 0,1 δισ. ευρώ, στα 91,8 δισ. ευρώ.

Η Εταιρεία “Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών” (ΔΑΑ), στο μετοχικό κεφάλαιο της οποίας το Ταμείο συμμετέχει με ποσοστό 30%, ανακοίνωσε επίσημα την πρόθεσή της να προβεί σε εισαγωγή των μετοχών της στην Κύρια Αγορά της Ρυθμιζόμενης Αγοράς Αξιών του Χρηματιστηρίου Αθηνών. Η εισαγωγή του συνόλου των μετοχών του ΔΑΑ στο Χ.Α. (το «IPO») θα λάβει χώρα μέσω της διάθεσης των υφισταμένων μετοχών κυριότητας του ΤΑΙΠΕΔ (30% των μετοχών του ΔΑΑ, ήτοι 90 εκατ. μετοχές) σε συνδυασμένη προσφορά στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Στο πλαίσιο της συνδυασμένης προσφοράς, το 10% των μετοχών του ΔΑΑ θα μεταβιβαστεί στον υφιστάμενο Μέτοχο του ΔΑΑ, Εταιρεία AviAlliance GmbH, η οποία ελέγχεται από το Καναδικό fund PSP Investments και είναι σήμερα ο μεγαλύτερος Ιδιώτης Μέτοχος του ΔΑΑ με ποσοστό περίπου 40%, στην τιμή διάθεσης των μετοχών της συνδυασμένης προσφοράς πλέον ενός premium. Επιπλέον, 1% των μετοχών του ΔΑΑ θα μεταβιβαστεί στο πλαίσιο της συνδυασμένης προσφοράς και στην τιμή διάθεσης των μετοχών στα μέλη της Οικογένειας Κοπελούζου, τα οποία είναι και σήμερα Μέτοχοι του ΔΑΑ συνολικού ποσοστού περίπου 5%.

Το Ελληνικό Δημόσιο κατέχει το 55% του μετοχικού κεφαλαίου του ΔΑΑ, μέσω του ΤΑΙΠΕΔ και του Υπερταμείου που κατέχουν το 30% και το 25% των μετοχών αντίστοιχα. Η AviAlliance κατέχει σήμερα περίπου το 40% και η Οικογένεια Κοπελούζου περίπου το 5%.

H Morgan Stanley εκτιμά ότι οι ανατιμήσεις των αποτιμήσεων και των αποδόσεων των Ελληνικών Τραπεζών δεν τελείωσαν το 2023 και προβλέπει άνοδο και φέτος, απόρροια του discount σε σχέση με τις αντίστοιχες της ΕΕ. Ο επόμενος καταλύτης για τις Τράπεζες θα είναι η επικαιροποίηση των επιχειρηματικών σχεδίων και η ανακοίνωση της επαναφοράς πληρωμής μερισμάτων.

Οι συστάσεις είναι “οverweight” για όλες τις Τράπεζες, με τιμές - στόχους: Alpha Βank, κορυφαία επιλογή, στα 2,08 ευρώ, από 2,06 ευρώ προγενέστερα, Εθνική Τράπεζα, στα 8,14 ευρώ, από 7,56 ευρώ προγενέστερα, Τράπεζα Πειραιώς στα 4,58 ευρώ, από 4,16 ευρώ προγενέστερα, Eurobank στα 2,33 ευρώ, από 2,01 ευρώ προγενέστερα.

Με πρωτογενές πλεόνασμα 3.692 εκατ. ευρώ, έναντι στόχου για πρωτογενές έλλειμμα 851 εκατ. ευρώ έκλεισε το δωδεκάμηνο ο προϋπολογισμός, σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία του ΥΠΕΘΟ.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, δεν ήλθαν σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο οι ΛΑΜΔΑ, ΟΠΑΠ, ΣΑΡ και CENER και με το θετικό οι ΕΥΡΩΒ, ΠΕΙΡ, ΕΛΠΕ και ΜΟΗ. Μέσω των τελικών δημοπρασιών στο υψηλό ημέρας έκλεισαν οι Viohalco και Autohellas και στο χαμηλό η Τέρνα Ενεργειακή.

Καλύτερη της ενδοσυνεδριακής η τελική εικόνα με 67 ανοδικούς τίτλους, έναντι 68 πτωτικών, ενώ 13 τίτλοι τερμάτισαν τη συνεδρίαση με κέρδη μεγαλύτερα του 2%.

----ΧΠΑ

Συνεδρίαση οριακής ανόδου στην Αγορά Παραγώγων, με τις συναλλαγές να σημειώνουν αύξηση στο συμβόλαιο του δείκτη και μικρή υποχώρηση στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (15.089 συμβόλαια). Ξεκίνησαν οι μετακυλίσεις θέσεων.

Στα 3.773 συμβόλαια του FTSE25 οι ανοιχτές θέσεις (από 3.775 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Ιανουάριος).

Στα 1.261 συμβόλαια του ΔΤΡ οι ανοιχτές θέσεις (από 1.244 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Μάρτιος).

Στα 83 συμβόλαια του MSCI οι ανοιχτές θέσεις (από 83 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Ιανουάριος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 2 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός - (συνολικά 1.914, 958 για τον Ιανουάριο και 956 για τον Φεβρουάριο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 3.288), κινήθηκε μεταξύ 3.265 και 3.292,5 μονάδων.

Το συμβόλαιο του ΔΤΡ – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 15 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός – (συνολικά 32, 32 για τον Μάρτιο και 0 για τον Ιούνιο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 1.152), κινήθηκε μεταξύ 1.152 και 1.160,25 μονάδων.

Το συμβόλαιο του MSCI – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 2 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός - (συνολικά 0, 0 για τον Ιανουάριο και 0 για τον Φεβρουάριο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 5.242,75).

Δεν υπήρξε αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων, ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα ΣΜ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (2.410), Πειραιώς (4.061), Εθνική (1.646), ΔΕΗ (117), Alpha Bank (4.302), Ιντρακάτ (695), Ιντρακόμ (255), ΕΛΧΑ (159), Ελ. Πετρέλαια (384), Μυτιληναίο (138), Τέρνα Ενεργειακή (174), Viohalco (277).

Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Χρεόγραφα, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Μάρτιος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών, με πάνω από 10.000 κομμάτια, σε: Alpha Bank 163.722, Πειραιώς 82.925, Eurobank 30.260, Εθνική 16.764, ΑΔΜΗΕ 23.883. ΔΕΗ 28.372, Τέρνα Ενεργειακή 16.530.

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*) είναι: Alpha Bank 57.485.738 τεμ., (από 57.436.182 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), ΔΕΗ 1.278.881 τεμ. (1.278.881), Eurobank 34.122.502 τεμ. (34.122.502), ΟΠΑΠ 1.730.789 τεμ. (1.724.016), Εθνική 15.948.502 τεμ. (15.948.502), ΟΤΕ 1.497.336 τεμ. (1.497.336), Πειραιώς 1.011.240 τεμ. (1.032.322).

(*) Τα στοιχεία συναλλαγές δανεισμού τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους Χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ, έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v