Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χτύπησε υψηλό 10ετίας το Χρηματιστήριο

Σε υψηλό 118 μηνών με αφύπνιση ΟΤΕ, ανοδική κίνηση από ΟΠΑΠ και ράλι για Aegean. Στασιμότητα στις τράπεζες, πωλητές σε Lamda, ΕΥΔΑΠ. Ποια blue chips έκαναν υψηλό 52 εβδομάδων.

Χτύπησε υψηλό 10ετίας το Χρηματιστήριο

Καθαρά ανοδική, η συνεδρίαση που διεξήχθη σήμερα στο Ελληνικό Χρηματιστήριο, με τους βασικούς δείκτες (ΓΔ, FTSE25) να κινούνται μόνιμα με θετικό πρόσημο, τους αγοραστές να πετυχαίνουν την τρίτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση και τον Γενικό Δείκτη να ολοκληρώνει τις συναλλαγές σε υψηλά 118 μηνών, με το αμέσως υψηλότερο κλείσιμο να έχει σημειωθεί στις 20/3/2014 (1363,3 μονάδες).

Θα μπορούσε να υποστηριχθεί ότι σήμερα το Χ.Α. πήρε βοήθειες από τον θετικό βηματισμό των κύριων Ευρωπαϊκών Αγορών αιφνιδιάζοντας, εν μέρει, τους εγχώριους αναλυτές, που θεωρούσαν σαν επικρατέστερο σενάριο αυτό της συσσώρευσης με διατήρηση των επιλεκτικών τοποθετήσεων.

Σε ρόλο “ταγού” της σημερινής ανοδικής κίνησης τα μη Τραπεζικά blue chips, με τους τίτλους των Motor Oil (+1,25%) και Μυτιληναίου (+0,66%) να ολοκληρώνουν τις συναλλαγές σε νέα ιστορικά υψηλά.

Από την άλλη, σε αρκετούς Βαρύδεικτους Τραπεζικούς τίτλους η προσφορά ήταν ευδιάκριτη, χωρίς οι πωλήσεις να πάρουν επιθετικό χαρακτήρα και αυτό αναγκάζει αρκετούς από τους επαγγελματίες του χώρου να εκτιμούν πως “η ανοδική διαφυγή του ΓΔ προς σημαντικά υψηλότερα επίπεδα, δεν θα είναι ‘Ανοιξιάτικος περίπατος στο πάρκο”.

Αιφνιδιαστικά θετικό το κλίμα στις κύριες Ευρωπαϊκές Αγορές, με τους ενεργούς επενδυτές να δείχνουν σχετικά πιο αισιόδοξοι, μετά την αποκλιμάκωση που σημειώνουν οι αποδόσεις στην Αγορά ομολόγων, περιμένοντας τα μηνύματα από τις συνεδριάσεις νομισματικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (25/1) και της Τράπεζας της Ιαπωνίας (26/1). Υπενθυμίζεται ότι η επόμενη συνεδρίαση της Fed είναι προγραμματισμένη για τις 30 - 31 Ιανουαρίου.

Εν τω μεταξύ, “το μεγαλύτερο ημερήσιο άλμα από το 2022 κατέγραψε το κόστος για τη μεταφορά καυσίμων, εκτοξεύοντας τα κέρδη των τάνκερ, εξαιτίας της διακοπής της διέλευσης πλοίων από την Ερυθρά Θάλασσα. Οι τιμές για τα πλοία που μεταφέρουν καύσιμα από τη Μέση Ανατολή στην Ασία, έχουν σχεδόν τριπλασιαστεί από τότε που οι ΗΠΑ και η Βρετανία εξαπέλυσαν αεροπορικές επιδρομές στους αντάρτες Χούθι της Υεμένης, έχοντας φτάσει τα $83000 την ημέρα, από περίπου $30000. Αυξήθηκαν δηλαδή κατά 182% από τις 12 Ιανουαρίου”, επισημαίνει το Bloomberg.

Σε υψηλό 16 μηνών κινούνται οι τιμές των ναύλων για containerships λόγω της κλιμακούμενης και παρατεινόμενης έντασης στην Ερυθρά Θάλασσα. Ο δείκτης αναφοράς Shanghai Containerized Freight Index εκτινάχθηκε στις 2239 μονάδες, το υψηλότερο επίπεδο από τον Σεπτέμβριο του 2022, καθώς περισσότερα από 2300 πλοία αναδρομολόγηθηκαν για να αποφύγουν πιθανές επιθέσεις των Χούτι στην Ερυθρά Θάλασσα.

Επιστρέφοντας στο Χ.Α., μία προσεκτικότερη ματιά στο ταμπλώ θα μπορούσε να διαπιστώσει πως η συντριπτική πλειονότητα από τους τίτλους της υψηλής κεφαλαιοποίησης, αρκέστηκε σε περιστροφική κίνηση πέριξ του αμέσως προηγούμενου κλεισίματος και ο θετικός βηματισμός του Δείκτη, ήταν αποτέλεσμα πρωτοβουλιών που ανέπτυξαν οι αγοραστές σε λίγες μετοχές του μη Τραπεζικού FTSE25.

Την ίδια ώρα φαίνεται να συνεχίζεται η κινητικότητα στις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, με τους τίτλους των “MEZZ” να αποσπούν την μερίδα του λέοντος σε συναλλαγές και ενδιαφέρον και να κλείνουν σε νέα ιστορικά υψηλά.

Ιδιαίτερα κρίσιμες για την βραχυπρόθεσμη τάση στο Χ.Α. θεωρούνται οι αμέσως επόμενες συνεδριάσεις. Αύριο η Αγορά αναμένει τα μηνύματα από το roadshow των ΕΧΑΕ και JP Morgan στην Νέα Υόρκη, τα αποτελέσματα χρήσης 2023 της Μυτιληναίος και την αποσφράγιση των προσφορών για το μεσαίο τμήμα του ΒΟΑΚ που δημοπρατείται με παραχώρηση, ενώ το βράδυ της Παρασκευής θα ανακοινωθεί η πρώτη αξιολόγηση του πιστοληπτικού αξιόχρεου της Χώρας για το 2024, από την Scope Ratings.

Με διαθέσεις ήπιας αποκλιμάκωσης οι αποδόσεις στην Αγορά ομολόγων. Πιο συγκεκριμένα, στο 4,32% υποχωρεί η απόδοση του Αμερικανικού 2ετους τίτλου, στο 4,11% αυτή του αντίστοιχου 10ετους, στο 3,316% η απόδοση του Ελληνικού 10ετους τίτλου.

Μένοντας στους Κρατικούς τίτλους, στο 3,77% διαμορφώθηκε η απόδοση στη σημερινή δημοπρασία εντόκων γραμματίων, διάρκειας 26 εβδομάδων, ύψους 625 εκατ. ευρώ, όπως ανακοίνωσε ο ΟΔΔΗΧ. Στην προηγούμενη αντίστοιχη δημοπρασία στις 27 Δεκεμβρίου, η απόδοση ήταν 3,87%.

Από εκεί και πέρα, ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο, αναρριχόμενος μέχρι τις 1362,91 μονάδες (+0,61%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 1362,14 (+0,67%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 1362,05 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 0,66%.

Ο τζίρος στα 100,3 εκατ., από τα οποία τα 19,4 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΕΥΡΩΒ, ΜΠΕΛΑ, ΕΧΑΕ, ΕΤΕ, ΔΕΗ, ΜΥΤΙΛ, ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ΙΝΛΟΤ, TITC, ΟΤΟΕΛ, ΠΕΙΡ, ΟΠΑΠ), ενώ ΠΕΙΡ, ΕΥΡΩΒ, ΜΥΤΙΛ και ΔΕΗ απασχόλησαν το 35% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τον συνολικό τζίρο των 100,3 εκατ., τα 84,7 εκατ. αφορούν συναλλαγές σε μετοχές του FTSE25.

Οι εκτιμήσεις των αναλυτών

"Η κίνηση του ΓΔ δεν μετέβαλε την τεχνική εικόνα του. Παραμένει επομένως ζητούμενη η διαμόρφωση των προϋποθέσεων για την αναρρίχηση προς τις 1370 μονάδες”, όπως αναφέρει η Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

Είναι εφικτό, τουλάχιστον θεωρητικά αλλά και με οικονομικά δεδομένα, να δούμε μια κίνηση σε μέγεθος και ένταση που δεν θα περιμένει ούτε ο πιο αισιόδοξος και δεν βλέπουμε τον λόγο να μην συμβεί κάτι τέτοιο. Μπροστά μας έχουμε να δώσουμε τα 2 μεγάλα ‘πακέτα’ του ΤΧΣ σε Εθνική και Πειραιώς, ενώ η εισαγωγή του Ελ. Βενιζέλου πλέον είναι πολύ κοντά χρονικά. Μέχρι στιγμής, ότι βγαίνει σε ‘πακέτο’ υπερκαλύπτεται άμεσα από Ξένους Θεσμικούς, με τελευταία παραδείγματα το ποσοστό των ΕΛΠΕ αλλά και της ΓΕΚΤΕΡΝΑ. Πολύ σημαντική και η ανακοίνωση της ΔΕΗ με προβλέψεις για 2,3 δισ. ΕΒITDA το 2026 και 3 δισ. πρόβλεψη για το 2030. Όπως καταλαβαίνουμε, με βάση τα νούμερα, η ΔΕΗ για μεγάλο ακόμα χρονικό διάστημα θα συνεχίσει να είναι στο επίκεντρο του επενδυτικού ενδιαφέροντος. Σε νέα πολυετή υψηλά και ο FTSEM μεσαίας κεφαλαιοποίησης. Από τον Απρίλιο του 2010 έχει να ‘δει’ τις 2300 μονάδες. Το στατιστικό αυτό βοηθά καλύτερα για να αντιληφθούμε τη διάχυση της ρευστότητας και την ομαλή άνοδο περισσοτέρων τίτλων, κάτι που με τη σειρά του προσθέτει πόντους για την ποιότητα της ανόδου. Οι πάντες οραματίζονται διόρθωση και η Αγορά συνεχίζει απτόητη την κίνησή της, με τις αποδόσεις να εναλλάσσονται μέρα με την μέρα. Η ΛΑΒΙ μετά από μεγάλη συσσώρευση έδωσε ‘Break out’. Η ΑΡΑΙΓ συντήρησε το ‘stop’ του 11,10 και έδωσε κίνηση, ενώ ακόμα και ΟΤΕ ξύπνησε από τον λήθαργο συντηρώντας το ‘stop’ στο ‘long’ στο 12,78”, σύμφωνα με την Fast Finance ΑΕΠΕΥ.

Περιμένουμε ότι η Αγορά έχει τη δυνατότητα να κινηθεί ακόμη πιο ψηλά, καθώς η δυναμική για ανάληψη ρίσκου συνεχίζεται απρόσκοπτα”, αναφέρει η Eurobank Equities.

Περιμένουμε το θετικό momentum να συνεχιστεί, με επιλεκτικές τοποθετήσεις”, σημειώνει στις δικές της εκτιμήσεις η Optima Bank.

Το ενδιαφέρον εστιάζει στη δεύτερη ανάγνωση της παρουσίασης της ΔΕΗ και στα επερχόμενα αποτελέσματα της Μυτιληναίος”, σύμφωνα με την Beta Sec.

Σταθεροποιητικά κινήθηκε χθες ο ΓΔΧΑ με τον όγκο συναλλαγών να διαμορφώνεται σε ικανοποιητικά επίπεδα. Η εικόνα στο εξωτερικό δεν εμφανίζει ουσιαστική διαφοροποίηση στην παρούσα φάση, ενώ ο S&P 500 έγραψε νέο ιστορικό υψηλό για 2η ημέρα. Στο ίδιο μοτίβο αναμένουμε να εξελιχθούν οι επόμενες συνεδριάσεις. Για το Χ.Α., σήμερα ξεκίνησε η διαπραγμάτευση του ομολόγου της Autohellas”, υπενθυμίζει η Depolas Investment Services.

Μέσα σε ένα κλίμα ευφορίας παρατηρούμε ότι: α) ο βιομηχανικός δείκτης ‘DOW industrial’ σημείωσε νέα υψηλά. Ο δείκτης μεταφορών ‘trasportation index’ δεν ακολούθησε την τάση αυτή. Συμφώνα λοιπόν με την παρατήρηση αυτή στην ‘DOW THEORY’ όταν δεν υπάρχει συμφωνία μεταξύ των δυο αυτών δεικτών, έπεται μεταβλητότητα. Μήπως αυτό είναι και το προεόρτιο ενός ‘light soft landing’ το οποίο θα βοηθήσει στην πτώση του πληθωρισμού και την αναχαίτιση της κερδοσκοπίας;”, αναρωτιέται το τμήμα ανάλυσης της Solidus Sec.

O Γενικός Δείκτης εξακολουθεί να δοκιμάζει τα υψηλά δεκαετίας με οδηγό τις Τράπεζες, σύμφωνα με τον Γιώργο Πήττα.

Οι τρεις από τις τέσσερις Τράπεζες έχουν πραγματοποιήσει ήδη υψηλό 52 εβδομάδων το 2024. Και πέρα από τις Τράπεζες, αρκετές μετοχές του FTSE Large Cap κινούνται σε υψηλά 52 εβδομάδων. Συγκεκριμένα, ΤΙΤC, ΜΥΤΙΛ, ΜΟΗ, CENER, ΣΑΡ, ΕΛΛΑΚΤΩΡ και ΔΕΗ από τον FTSE Large Cap έχουν πραγματοποιήσει υψηλό 52 εβδομάδων το 2024, επιβεβαιώνοντας την ανοδική τάση.

Το Ελληνικό Χρηματιστήριο έχει ξεκάθαρο ανοδικό momentum, αλλά ποτέ η δημιουργία νέου υψηλού δεν είναι εύκολη υπόθεση, ιδίως όταν έχει προηγηθεί μια χρονιά ανάλογη της περσινής.

Κύριους παράγοντες για την συνέχιση του ανοδικού κύματος θα αποτελέσουν οι προσδοκίες για τα εταιρικά αποτελέσματα του 2024 και η πορεία των επιτοκίων. Και για τα δύο έχουν διαμορφωθεί ιδιαίτερα θετικές προσδοκίες.

Στο προσκήνιο βρίσκονται οι Τράπεζες, οι Κατασκευές με την δημοπράτηση σημαντικών έργων προσεχώς, αλλά και οι Εταιρείες Ενέργειας”, όπως επισημαίνει ο κ. Πήττας (αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος Hellenic – American Sec.).

Περιήγηση στους “πάνω ορόφους” της Αγοράς

Στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων του Χ.Α., η ΕΕΕ (10,1), ακολουθούμενη από EΥΡΩΒ (6,5), ΕΤΕ (6,3), ΟΠΑΠ (6), ΜΥΤΙΛ (5,6), ΟΤΕ (5,6), ΔΕΗ (4,8), ΠΕΙΡ (4,3), ΑΛΦΑ (3,8), ΜΠΕΛΑ (3,7), ΜΟΗ (2,9), ΕΛΠΕ (2,2), ΤΕΝΕΡΓ (1,8), TITC (1,8), BIO (1,6), ΓΕΚΤΕΡΝΑ (1,4), CENER (1,4) και ΛΑΜΔΑ (1,2 δισ. ευρώ).

Και τα δύο πρόσημα άλλαξαν οι μετοχές των τεσσάρων συστημικών Τραπεζών, με την τελική εικόνα να επιβεβαιώνει την έλλειψη διάθεσης για ακραίες ημερήσιες μεταβολές (Alpha Bank +0,31%, Εθνική +0,29%, Eurobank 0%, Πειραιώς -0,29%).

Και τα δύο πρόσημα άλλαξε και ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών, κινούμενος μεταξύ 1149,11 (+0,55%) και 1136,6 μονάδων (-0,54%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 1143,83 (+0,09%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 1144,16 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 0,12%.

Ο ΔΤΡ έχει δώσει ημερήσιο αγοραστικό σήμα, το οποίο αναιρείται με επιστροφή και κλείσιμο χαμηλότερα των 1099 μονάδων (ημερήσιο “stop long”), με την επόμενη αντίσταση να εντοπίζεται στις 1168 μονάδες. Σε περίπτωση σημαντικής διόρθωσης, οι επόμενες στηρίξεις στις 1049, 1026, 997 (απλός ΚΜΟ 200 ημερών) και 978 μονάδες (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών).

Σαφέστατο προβάδισμα των αγοραστών, δείχνει η τελική εικόνα στο ταμπλώ του μη Τραπεζικού FTSE25, όπου διαφοροποιήθηκαν αρνητικά μόνο οι ΕΥΔΑΠ (-2,16%), ΕΛΛΑΚΤΩΡ (-0,40%), ΚΟΥΕΣ (-0,91%), ΛΑΜΔΑ (-1,20%) και ΟΤΟΕΛ (-0,29%). Αμετάβλητη η ΕΕΕ.

Σε νέα ιστορικά υψηλά έκλεισε η μετοχή της ΜΥΤΙΛ (+0,66%), αλλά και της ΜΟΗ (+1,25%).

Σύσταση “αγορά” και τιμή - στόχο τα 14,7 ευρώ δίνει ανάλυση της Optima Bank για την Αεροπορία Αιγαίου. Παράλληλα, περιλαμβάνει τον τίτλο στις κορυφαίες επιλογές της.

Να σημειωθεί ότι ο τίτλος της ΑΡΑΙΓ (+3,52%) κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο, συμπληρώνοντας δεύτερη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση. Η επόμενη αντίσταση στα 12,00 ευρώ και οι πρώτες στηρίξεις στα 11,08 (ημερήσιο “stop long”) και 10,90 ευρώ (απλός ΚΜΟ 200 ημερών).

Μόλις χθες ο τίτλος της ΤΕΝΕΡΓ (+0,27%) βρέθηκε σε χαμηλά διμήνου, καθώς συμπλήρωσε επτά συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις, ενώ σήμερα επιχειρήθηκε ήπια αντίδραση. Με τον τίτλο να δείχνει εξαιρετικά αδύναμος, καθώς αργούν οι πιθανολογούμενες μετοχικές εξελίξεις, η μετοχή είναι σε ημερήσιο “short” με “stop” τα 16,45 ευρώ και τις επόμενες αντιστάσεις να εντοπίζονται στα 16,47 (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών) και 17,10 ευρώ (απλός ΚΜΟ 200 ημερών).

Έξι οι συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις για την Jumbo (+0,60%). Η επόμενη αντίσταση στα 27,12 ευρώ και οι στηρίξεις στα 25,10 (απλός ΚΜΟ 200 ημερών) και 24,44 ευρώ (ημερήσιο “stop long”).

Οι τίτλοι που έχουν προβάδισμα

Στην κούρσα για τις καλύτερες ετήσιες αποδόσεις του 2024 και σύμφωνα με τα στοιχεία της Alpha Trust, προηγείται η MONTA (+40,31%), ακολουθούμενη από ΦΒΜΕΖΖ (+39,07%), ΚΟΥΑΛ (+31,58%), ΜΙΝ (+30,19%), ΣΑΝΜΕΖΖ (+29,83%), ΚΑΙΡΟΜΕΖΖ (+27,47%), ΑΣΤΑΚ (+24,7%), ΓΚΜΕΖΖ (+22,91%), ΦΡΙΓΟ (+21,8%) και ΠΑΙΡ (+20,98%).

Χαμηλώνοντας σε κεφαλαιοποιήσεις

Από σήμερα, εισήχθησαν προς διαπραγμάτευση στην Κατηγορία Ομολογιών της Ρυθμιζόμενης Αγοράς του Χ.Α. οι 200000 κοινές ονομαστικές ομολογίες της Autohellas, ονομαστικής αξίας και τιμής διάθεσης εκάστης €1000, που προέκυψαν από την έκδοση Κοινού Εταιρικού Ομολόγου, διάρκειας 5 ετών, μη μετατρέψιμου σε μετοχές του Εκδότη, σταθερού επιτοκίου 4,25% ετησίως.

Από σήμερα, εισήχθησαν προς διαπραγμάτευση οι 52.816.895 νέες (ΚO) μετοχές της Trastor ΑΕΕΑΠ (+5,69%) που προέκυψαν από την πρόσφατη Α.Μ.Κ. με καταβολή μετρητών και δικαίωμα προτίμησης υπέρ των παλαιών μετόχων. Το νέο σύνολο εισηγμένων μετοχών της Εταιρείας που είναι διαπραγματεύσιμες στο Χ.Α. ανέρχεται σε 205.177.538.

Με τους αγοραστές στημένους χαμηλότερα από το προηγούμενο κλείσιμο, χαμηλές συναλλαγές, ή “market” εντολές, κινήθηκαν ψηλότερα οι ΟΠΤΡΟΝ (+7,14%), ΑΤΤ (+2,71%), ΙΛΥΔΑ (+1,38%), ΔΡΟΜΕ (+1,37%) και ΜΟΝΤΑ (+2,29%).

Δεύτερη μέρα επιθετικών αγοραστών στην Frigoglass (+9,46%).

Αύξησαν συναλλαγές ΜΟΤΟ (-2,23%) και ΕΠΣΙΛ (-1,05%).

Αξιοπρόσεκτο “bid” στα 0,21 ευρώ για Βιοτέρ (+3,96%).

Σε υψηλά 187 μηνών η Ιντρακόμ (+2,27%), σε υψηλά 17 μηνών η Lavipharm (+7,32%) και σε υψηλά 16 μηνών τα ΑΣΤΑΚ (+7,14%).

Επιστροφή αγοραστών σε Βιοκαρπέτ (+2,43%), Παπουτσάνη (+3,17%) και AVE (+4,67%).

Ξαφνικό “bid” στον Παϊρη (+4,29%).

Δεύτερη θετική συνεδρίαση με αυξημένες συναλλαγές για Ικτίνο (+5,38%).

Σε νέα ιστορικά υψηλά, όπως προαναφέρθηκε, ΦΒΜΕΖΖ (+9,35%), ΓΚΜΕΖΖ (+5,65%), ΚΑΙΡΟΜΕΖΖ (+7,41%) και ΣΑΝΜΕΖΖ (+5,02%).

Θέλει κλείσιμο πάνω από τα 4,37 ευρώ, για να επιχειρήσει ανοδική διαφυγή ο Fourlis (+4,16%).

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα κέρδη του 2023 θα φέρουν σε μονοψήφιο p/e την Mevaco (+6,01%), που σήμερα εμφάνισε αξιοσημείωτο “bid”. Αν πετύχει κλείσιμο πάνω από τα 4,12 ευρώ, αλλάζει την τεχνική της εικόνα ενώ, μεσοπρόθεσμα, δεν μπορούν να αποκλειστούν μετοχικές ανακατατάξεις.

Η τεχνική εικόνα των βασικών δεικτών

Ο Γενικός Δείκτης με ημερήσιο αγοραστικό σήμα το οποίο αναιρείται με επιστροφή και κλείσιμο χαμηλότερα των 1319 μονάδων. Οι επόμενες στηρίξεις στις 1283, 1258, 1242 (απλός ΚΜΟ 200 ημερών) και 1219 μονάδες (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών). Η επόμενη αντίσταση στις 1366 μονάδες.

Με ημερήσιο αγοραστικό σήμα και ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης, που ακυρώνεται με επιστροφή χαμηλότερα των 3200 μονάδων. Οι επόμενες στηρίξεις στις 3180, 3095, 3043, 3018 (απλός ΚΜΟ 200 ημερών) και 2962 μονάδες (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών). Η αντίσταση στις 3350 μονάδες.

Μια ματιά στις Διεθνείς Αγορές

Με σχετικό πλεονέκτημα των αγοραστών, ολοκλήρωσαν τη σημερινή συνεδρίαση οι μεγάλες Αγορές Ασίας – Ειρηνικού.

Ανοδικές οι διαθέσεις στην Ευρώπη και στις πρώτες ώρες των συναλλαγών στην Wall Street.

Κέρδη για το Πετρέλαιο, προς το 1,0899 αντιδρά το Ευρώ, έναντι του Δολαρίου.

Προς τα $2015 υποχωρεί ο Χρυσός, πάνω από τα $22,85 αντιδρά το Ασήμι.

Επιστρέφει πάνω από $40000 το Bitcoin, προς τα $2230 προσπαθεί να αντιδράσει το Ethereum.

“Η Κίνα θα μειώσει τον δείκτη υποχρεωτικών αποθεματικών για τις Τράπεζες στις αρχές Φεβρουαρίου, κατά 0,5 ποσοστιαίες μονάδες, για να απελευθερώσει περισσότερα χρήματα και να βοηθήσει την Οικονομία”, σύμφωνα με τον διοικητή της Λαϊκής Τράπεζας της Κίνας, Pan Gongsheng.

Η συρρίκνωση της επιχειρηματικής δραστηριότητας στην Ευρωζώνη συνεχίστηκε τον Ιανουάριο, αν και ο ρυθμός επιβράδυνε στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων έξι μηνών. Ειδικότερα, ο σύνθετος δείκτης PMI για την παραγωγή, ο οποίος συνδυάζει Μεταποίηση και Υπηρεσίες, ενισχύθηκε στο 47,6 τον Δεκέμβριο, από 47,9 τον Ιανουάριο, σύμφωνα με τα αρχικά στοιχεία των δεικτών PMI που έδωσε στη δημοσιότητα η S&P Global.

Οι αιτήσεις για στεγαστικά δάνεια στις ΗΠΑ αυξήθηκαν στο υψηλότερο επίπεδο από τον Απρίλιο. Ο δείκτης αιτήσεων στεγαστικών δανείων για αγορά κατοικίας της Mortgage Bankers Association αυξήθηκε κατά 7,5%, στις 174,3 μονάδες, την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 19 Ιανουαρίου.

O σύνθετος δείκτης PMI της S&P Global, ο οποίος περιλαμβάνει τόσο τον τομέα της Μεταποίησης, όσο και των Υπηρεσιών, ενισχύθηκε στο υψηλό επτά μηνών των 52,3 μονάδων τον Ιανουάριο, στις ΗΠΑ, από 50,9 μονάδες τον Δεκέμβριο.

Επιστροφή στο Χ.Α.

Να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία της Alpha Trust, η σημερινή συνεδρίαση πρόσθεσε στη συνολική κεφαλαιοποίηση του Χ.Α. 0,6 δισ., στα 92,5 δισ. ευρώ.

“Οι οικονομικές προοπτικές της Ελλάδας έχουν βελτιωθεί σημαντικά. Μετά από μια ισχυρή ανάκαμψη μετά την πανδημία, η οικονομική δραστηριότητα παρέμεινε εύρωστη, με την πρόβλεψη αύξησης του πραγματικού ΑΕΠ σε 2,3% το 2023 και 2,1% το 2024”, σύμφωνα με το ΔΝΤ.

Νέες, υψηλότερες τιμές - στόχους για τις Εγχώριες Τραπεζικές μετοχές δίνει η Optima Bank σε έκθεσή της για τον κλάδο, διατηρώντας σύσταση “buy”, ενώ ανεβάζει το στόχο για την Alpha Bank στα 2,1, από 1,83 ευρώ, για τη Eurobank στα 2,41, από 2,38 ευρώ, για την Εθνική Τράπεζα στα 9,2, από 8 ευρώ και για την Τράπεζα Πειραιώς στα 5, από 4 ευρώ.

Το ΔΣ της Επ. Κεφαλαιαγοράς ενέκρινε το περιεχόμενο του ενημερωτικού δελτίου της “ΔΙΕΘΝΗΣ ΑΕΡΟΛΙΜΕΝΑΣ ΑΘΗΝΩΝ A.E.” για τη δημόσια προσφορά στην Ελλάδα υφισταμένων κοινών, ονομαστικών, με δικαίωμα ψήφου μετοχών από τον πωλητή Μέτοχο “ΤΑΙΠΕΔ” με καταβολή μετρητών και την εισαγωγή του συνόλου των μετοχών της Εταιρείας στην Ρυθμιζόμενη Αγορά του Χ.Α.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, δεν ήλθαν σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο οι ΑΡΑΙΓ, ΕΛΠΕ, ΜΥΤΙΛ, ΟΠΑΠ και TITC. Μέσω των τελικών δημοπρασιών στο χαμηλό ημέρας έκλεισαν οι Ελ. Πετρέλαια, ΕΥΔΑΠ και Autohellas και στο υψηλό ο ΟΠΑΠ.

Ικανοποιητική η τελική εικόνα με 84 ανοδικούς τίτλους, έναντι 47 πτωτικών, ενώ 18 τίτλοι τερμάτισαν τη συνεδρίαση με κέρδη μεγαλύτερα του 3%.

----ΧΠΑ

Επέστρεψαν οι αγοραστές στην Αγορά Παραγώγων, με τις συναλλαγές να σημειώνουν υποχώρηση τόσο στο συμβόλαιο του δείκτη, όσο και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (11.162 συμβόλαια).

Στα 5.410 συμβόλαια του FTSE25 οι ανοιχτές θέσεις (από 5.199 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Φεβρουάριος).

Στα 1.416 συμβόλαια του ΔΤΡ οι ανοιχτές θέσεις (από 1.376 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Μάρτιος).

Στα 80 συμβόλαια του MSCI οι ανοιχτές θέσεις (από 80 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Φεβρουάριος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 2 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός - (συνολικά 250, 240 για τον Φεβρουάριο και 10 για τον Μάρτιο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 3.329,25), κινήθηκε μεταξύ 3.308,25 και 3.332,5 μονάδων.

Το συμβόλαιο του ΔΤΡ – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 15 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός – (συνολικά 1, 1 για τον Μάρτιο και 0 για τον Ιούνιο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 1.155), κινήθηκε μεταξύ 1.155 και 1.155 μονάδων.

Το συμβόλαιο του MSCI – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 2 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός - (συνολικά 0, 0 για τον Φεβρουάριο και 0 για τον Μάρτιο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 5.311,75).

Δεν υπήρξε αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων, ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα ΣΜ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (595), Πειραιώς (2.962), Εθνική (433), ΔΕΗ (903), Alpha Bank (3.010), Ιντρακόμ (770), Αεροπορία Αιγαίου (227), ΓΕΚ (109), ΕΧΑΕ (182), Τέρνα Ενεργειακή (320), Viohalco (174), Jumbo (155), Ελ. Πετρέλαια (215), Μυτιληναίο (128), Lamda Development (124), Motor Oil (107), ΟΤΕ (179).

Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Χρεόγραφα, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Μάρτιος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών, με πάνω από 10.000 κομμάτια, σε: Alpha Bank 166.308, Πειραιώς 90.851, Eurobank 28.413, Εθνική 17.246, ΑΔΜΗΕ 24.516. ΔΕΗ 29.302, Τέρνα Ενεργειακή 17.111.

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*) είναι: Alpha Bank 57.294.735 τεμ., (από 57.294.735 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), ΔΕΗ 1.278.881 τεμ. (1.278.881), Eurobank 34.250.349 τεμ. (34.218.731), ΟΠΑΠ 1.634.753 τεμ. (1.644.753), Εθνική 15.639.603 τεμ. (15.693.903), ΟΤΕ 1.568.210 τεμ. (1.568.210), Πειραιώς 906.151 τεμ. (898.097), ΓΕΚΤΕΡΝΑ 6.103.698 τεμ. (6.303.698)

(*) Τα στοιχεία συναλλαγές δανεισμού τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους Χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ, έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

Οι σημαντικότερες καθαρές αρνητικές θέσεις που δημοσιοποιήθηκαν στην Επ. Κεφαλαιαγοράς και ξεπερνούν το 0,5% του συνόλου των μετοχών:

          Position Holder                               Name of Issuer            NSP          Date

ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΑΕΠΕΥ

ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ, ΑΚΙΝΗΤΩΝ, ΚΑΤΑΣΚΕΥΩΝ

5,80%

 2024-01-19

NSP: Net Short Position

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v