Σε ανοδικό «ξέφωτο» το Χρηματιστήριο

Προσδοκίες για διατήρηση του θετικού momentum στην εγχώρια αγορά και τον Φεβρουάριο. Πονταρίσματα στις τράπεζες, οι μετοχές που προσελκύουν το -εγχώριο και διεθνές- ενδιαφέρον.

Σε ανοδικό «ξέφωτο» το Χρηματιστήριο

Με θετικό πρόσημο η τελευταία εβδομάδα, ανάλογο και για τις πρώτες 2 συνεδριάσεις του Φεβρουαρίου.
Στις 1.385,01 μονάδες ο Γενικός Δείκτης, υψηλό 13ετίας, με κυρίαρχους τους αγοραστές οι οποίοι είχαν ως αρωγούς τις εξελίξεις τόσο στις διεθνείς αγορές όσο στην εγχώρια.

Με ανοδική τάση για τον S&P500 στην Wall Street στο Χρηματιστήριο Αθηνών οι long είχαν σχετικά εύκολο έργο στο να "γράψουν" κέρδος 1,77% σε διάστημα εβδομάδας, αυξάνοντας σε 7,10% από την αρχή του έτους.

Στο 1,38% η μεταβολή για τον S&P500 στις 4.958,61 μονάδες και 3,96% από τις 2 Ιανουαρίου, ενεργή long τάση που διαμορφώνεται και από την ανακοίνωση εταιρικών αποτελεσμάτων 2023. Εβδομάδα οικονομικών αποτελεσμάτων και η ερχόμενη με κυριότερες τις εταιρείες- αύριο Δευτέρα τις Caterpillar, Estee Lauder, McDonalds, Palantir, την Τρίτη Amgen Ford Motors, Alibaba, Paypal, Walt Disney, Uber, την Τετάρτη Phillip Morris, Pinterest και Pepsi την Πέμπτη. Για τους traders στην Wall Street το στοίχημα είναι η υπέρβαση και του 5χίλιαρου, θα τα παρακολουθήσουμε βήμα-βήμα, από αύριο.

Με την τάση ενεργή long στην Νέα Υόρκη, στο ΧΑ οι επενδυτές έχουν την δυνατότητα να επιχειρήσουν υψηλότερα, διασφαλίζοντας πρωτίστως σε κάθε ανοδικό βήμα τους την στέρεη βάση του προηγούμενου. Για τον ΓΔ φαίνεται πως πέριξ της ευρύτερης περιοχής των 1.350 μονάδων διαμορφώνεται εδραία στήριξη, που ενδεχομένως να χρειαστεί επιπλέον 1-2 δοκιμασίες επιβεβαίωσης μέσα στην εβδομάδα. Πιθανότατα θα πρόκειται για βραχυπρόθεσμη-εάν και εφ' όσον εξελιχθεί- καθώς η βραχυμεσοπρόθεσμη παραπέμπει σε υψηλότερες τιμές.

Κλάδος μοχλός της νέας ανοδικής κίνησης ο τραπεζικός κλάδος, με τον ΔΤΡ στις 1.210,68 μονάδες. Στο 5,57% η εβδομαδιαία μεταβολή, στο 14,04% από την αρχή του έτους όταν για τον EuroStoxxBanks περιορίζεται στο 0,81% (αρχή έτους). Ξεκάθαρο το overweight του εγχώριου κλάδου έναντι του ευρωπαϊκού μέσου όρου, με διακριτή την παρουσία πέραν του "επενδυτικού" και "γρήγορου/προεξοφλητικού" χρήματος. Η ενέργεια της Πειραιώς για επίσπευση της ανακοίνωσης των μεγεθών 2023, στις 14 Φεβρουαρίου "ζέστανε" κι άλλο το ήδη "θερμό" κλίμα στον κλάδο.

Στα 3,82 ευρώ η μετοχή της Πειραιώς με άνοδο 10,47% την προηγούμενη εβδομάδα (στα 4,776 δισ. η αποτίμηση), στα 1,735 με 7,76% της Alpha Bank (αποτίμηση 4,080 δισ.), στα 7,126 με 3,97% της Εθνικής (αποτίμηση 6,518 δισ.) και στα 1,82 ευρώ με άνοδο 3,12% της Eurobank (αποτίμηση 6,763 δισ.).

Είναι και τα οικονομικά αποτελέσματα των εταιρειών που δικαιολογούν την άνοδο των μετοχών, ο Στέφανος Κοτζαμάνης ανέλυσε (2/2) τις εισηγμένες που "γράφουν" έκτακτα κέρδη και ο Γιώργος Α. Σαββάκης (3/2) τις αποτιμήσεις, ευκαιρίες και ρίσκα σε Ελλάδα, Ευρώπη και ΗΠΑ.

Συνδυαστικά με τις εξελίξεις σε επιχειρηματικό επίπεδο, την θεαματική συμμετοχή των funds σε επενδυτικές ημερίδες, εκδόσεις ομολόγων και IPOs.

Δεν είναι και λίγο, σημείωναν χρηματιστές, τα funds να ξεπερνούν σε προσφορές τα 35 δισ. για το 10ετές του ΟΔΔΗΧ και τα 8 δισ. για το ΙΡΟ του ΔΑΑ "Ελευθέριος Βενιζέλος", διαμορφώνοντας σχέση προσφοράς (της ελληνικής πλευράς) προς ζήτηση (των funds) στο 1 προς 10 (δλδ για κάθε 1 ευρώ που πρόσφερε η μία- η ζήτηση ήταν 10 ευρώ).

Προφανώς και αυτά είναι ισχυρές ενδείξεις ισχυρού ενδιαφέροντος που-υπό Κ.Σ- μπορεί να έχει συνέχεια τον Φεβρουάριο, με πρώτο ορόσημο την 14 Φεβρουαρίου- ημέρα ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων 2023 της Πειραιώς- και αντίστροφης μέτρησης για το placement του 27% από το ΤΧΣ.

Σύμφωνα με το υπερβάλλον ενδιαφέρον των funds και την θέση των αναδόχων (Goldman Sachs-UBS) το Ταμείο το πιθανότερο είναι να προχωρήσει στην διάθεση συνολικά της συμμετοχής του. Κοντός ψαλμός, αρχές Μαρτίου.

Σε δεύτερη φάση οι διαχειριστές ενεργούν με ορίζοντα προς την 15η Μαρτίου- ημέρα βαθμολογία της οικονομίας από τη Moody's. Παράγοντες της αγοράς αποδίδουν την θεαματική προσφορά στο 10ετές του ΟΔΔΗΧ στην προεξόφληση της απόδοσης investent grade από τον αμερικανικό οίκο αξιολόγησης, μεγαλύτερο παίκτη στην συγκεκριμένη αγορά παγκοσμίως. Εύλογο το όφελος, εάν και εφ' όσον επιβεβαιωθούν οι εν λόγω.

Την Τετάρτη η εισαγωγή/διαπραγμάτευση των μετοχών του ΔΑΑ "Ελευθέριος Βενιζέλος" (αιτιάσεις υπήρξαν ως προς την περιορισμένη δυνατότητα συμμετοχής εγχώριων ιδιωτών επενδυτών), την ίδια μέρα η έκτακτη γενική συνέλευση της Jumbo με θέμα την έγκριση διανομής (προ)μερίσματος 0,60/μτχ.

Η εισαγωγή των μετοχών του Ε.Β όπως της προοπτικής συμπερίληψης σε διεθνείς δείκτες έχει ενδιαφέρον εάν λειτουργήσει και ως αφορμή για αναδιάρθρωση θέσεων- σύμφωνα με την "βαρύτητα" συμμετοχής- από την πλευρά θεσμικών επενδυτών.

Επενδυτικό ενδιαφέρον τόσο για large caps όσο για mid&small caps, με τα νέα ιστορικά υψηλά για τη μετοχή του ομίλου ΤΙΤΑΝ Cement (24,50) να μην περνούν απαρατήρητα από την κοινότητα -διάφορα τα σενάρια που συζητώνται στα χρηματιστηριακά γραφεία- της ΔΕΗ (12,49), την υπεραπόδοση μετοχών λ.χ. Viohalco (6,42), Motor Oil (25,44), Sarantis (8,90), AEGEAN (12,40), ΕΛΛΑΚΤΩΡ (2,50), ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ (14,06), Jumbo (26,60) στο επίκεντρο της προσοχής των "ισχυρών χεριών".

Ανάλογη προσοχή, σχεδόν αποκλειστικά, για εγχώρια επενδυτικά σχήματα, δίνεται στις μετοχές των ΕΧΑΕ (5,70), Entersoft (6,40), Intracom Holdings (3,79), Τεχνική Ολυμπιακή (2,98), Ideal Holdings (6,50), ΟΛΠ (24,90), Intralot (1,176), ΑΔΜΗΕ (2,20) κ.α. όπως και σε περιπτώσεις των Qual (0,8260)- μείωση ποσοστών μελών της οικογένειας Νικολακάκη- Alpha Αστικά Ακίνητα (10,40)-αλλαγή επωνυμίας σε Alpha Real Estate Services- ΔΑΪΟΣ (3,60), RealCons (2,94 ευρώ).

Τεχνικά, όπως "μετρά" ο Μάνος Χατζηδάκης "...ο Γενικός Δείκτης επέστεψε σε υπεραγορασμένες ζώνες τιμών από την συνεδρίαση της Πέμπτης, ωστόσο αυτό δεν πτόησε τους Αγοραστές να ξεκινήσουν στην συνεδρίαση της Παρασκευής με ανοδικό χάσμα τιμών (1.376 – 1.384) παρά την επίτευξη υψηλών 13 ετών.

Θεωρητικά πλέον ο Γενικός Δείκτης βρίσκεται σε ένα ανοδικό ξέφωτο τιμών το οποίο έχει όριο τις 1.468 μονάδες. Ωστόσο επειδή η προβολή αυτής της αντίστασης έρχεται από το 2011 θα καθιστούσαμε ιδιαίτερα επισφαλή την πρόβλεψη αυτή λόγω της αναντιστοιχίας των επιπέδων του Γενικού Δείκτη και των κεφαλαιοποιήσεων των δύο περιόδων...".

Η πολιτική παράμετρος σαφώς και υφίσταται, το "αγροτικό" είναι στο...πεδίο-πανευρωπαϊκά- με τους αγρότες να στήνουν νέα μπλόκα- μετά τα μεγάλα συλλαλητήρια στην Agrotica- με την κυβέρνηση να ανακοινώνει μέτρα και όπως σημειώνει ο Φίλιππος Πανταζής να επιχειρεί να απαντήσει στο οικονομικό/επιχειρηματικό με "λίστα εγκαινίων" (29 έργων στο συρτάρι). Παράμετρος που-μέχρι τώρα- δεν δείχνει να λειτουργεί ανασταλτικά σε ότι αφορά στο "επενδυτικό".

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v