Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Διατηρούν το πλεονέκτημα οι τράπεζες

Με αυξημένες συναλλαγές και «πακέτα», διατηρούν το προβάδισμα αποδόσεων οι τραπεζικές μετοχές. Στο επίκεντρο Πειραιώς αλλά και MSCI. Οι «σηματωροί» της συνεδρίασης.

Χρηματιστήριο: Διατηρούν το πλεονέκτημα οι τράπεζες

Από υψηλότερες θέσεις ξεκινά η εβδομάδα για τους επενδυτές.

Από τις 4.997,91 μονάδες για τον S&P500 μετά το 0,79% της προηγούμενης εβδομάδας, από τις 16.966,90 με 0,29% ο DAX και στο Χρηματιστήριο Αθηνών από τις 1.401,01 με 1,16% για τον ΓΔ, συνεχίζοντας την υπεραπόδοση που έχει από την αρχή του έτους.

Στο ΧΑ η εκκίνηση δίνεται από τις 1.225,06 για τον ΔΤΡ με άνοδο 1,19%, έναντι 0,90% του FTSE25 στις 3.408,07 μονάδες, με το πλεονέκτημα των τραπεζικών έναντι των blue chips σταθερό και μάλιστα με αυξημένες συναλλαγές και πλήθος πακέτων.

«Διαβολοβδομάδα» με αγροτικό, ιδιωτικά ΑΕΙ και γάμο ομοφύλων στο πολιτικό πεδίο, σύμφωνα με τη Μαρίνα Μάνη, εβδομάδα μεστή εξελίξεων και στο οικονομικό, επενδυτικό, με την κοινότητα να έχει αρχίσει να κινείται σε ρυθμούς Πειραιώς.

Την Τετάρτη η ανακοίνωση των οικονομικών αποτελεσμάτων 2023 -μετά την συνεδρίαση-, σήμερα-αύριο συνεδριάζει το δ.σ. του ΤΧΣ, προφανώς θα συζητηθούν και ζητήματα που αφορούν στα του placement.

Δεδομένου ότι ο χρόνος, το ποσοστό, η σχέση για υφιστάμενους μετόχους δεν έχουν αποσαφηνισθεί οριστικά, το διάστημα μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου πιθανόν να κρύβει εκπλήξεις και ανατροπές. Στο επίκεντρο, ούτως ή άλλως, ο τραπεζικός κλάδος καθώς για 4-5 συνεδριάσεις το μεγαλύτερο μέρος των εισροών κατευθύνεται στο «καρέ» των Eurobank, Εθνικής, Πειραιώς και Alpha Bank (με βάση την αποτίμησή τους η αναφορά), με την τάση long και τα τεχνικά σημεία (θα αναλυθούν στον Εκηβόλο) να χρήζουν της προσοχής των traders. Η λήξη της απλής σειράς στα Παράγωγα, την Παρασκευή, ενδέχεται να αυξήσει λίγο τη συναλλακτικότητα των τραπεζικών ΣΜΕ στο ΧΠΑ.

Σημειωτέον πως από αύριο είναι σε διαπραγμάτευση 1,14 εκατ. μτχ. της Alpha Βank από stock options, με discount 0,58% τα 4.538 ΣΜΕ της μετοχής.

Σε ρυθμό αποτελεσμάτων η κοινότητα, καθώς μεθαύριο, πριν την έναρξη της συνεδρίασης, ανακοινώνει μεγέθη η Coca Cola HBC. Το μείον 5,95% της μετοχής την προηγούμενη εβδομάδα χρειάζεται προσοχή, κυρίως λόγω των εισαγόμενων (από το Λονδίνο) πωλήσεων.

Κινητικότητα σε καίριους κλάδους, πέραν του τραπεζικού, με τις εξελίξεις σε ενεργειακό, κατασκευαστικό να «τρέχουν», τελευταία προστίθεται ο τηλεπικοινωνιακός.

Από τις μετοχές-σηματωρούς η ΔΕΗ, με την παρέμβαση της Κομισιόν «υπαίτια» για το μείον 4,72% της μετοχής, ερώτημα που θα απαντηθεί έμμεσα το κόστος της συνδρομής της Επιχείρησης στα μέτρα που προωθεί η κυβέρνηση για τους αγρότες. Οι ρευστοποιήσεις που βγήκαν στο χαρτί προς το τέλος της συνεδρίασης την Παρασκευή ενδεχομένως να έχουν μικρή «ουρά».

Επίσης, από τις σηματωρούς η μετοχή του ΔΑΑ, συνεκτιμώντας πως ολοκληρώθηκε το 3ήμερο διαπραγμάτευσης χωρίς όριο (διακύμανσης) και τεχνική λεπτομέρεια που θέλει προσοχή τα σερί τρία «κλεισίματα» (Τετάρτη-Παρασκευή) στο «χαμηλό ημέρας». Μένει να φανεί εάν τα 9,10 ευρώ θα αποτελέσουν στήριξη, συνεκτιμώντας την ένταξη του τίτλου στους δείκτες (ΓΔ από σήμερα, FTSE/Russell την Τετάρτη, με τις επενδυτικές ροές αύριο στο κλείσιμο).

Υπενθυμίζεται ότι σήμερα είναι προγραμματισμένη και η τριμηνιαία αναθεώρηση των δεικτών MSCI.

Διπλή διεκδίκηση από ασφαλιστικές και Δημόσιο διατηρεί η παραχωρησιούχους της Αττικής Οδού, όπως σημειώνει η Πέννυ Κούτρα, η όποια εξέλιξη αφορά την ΑΚΤΩΡ Παραχωρήσεις (ΕΛΛΑΚΤΩΡ) και AVAX.

Στα ενδιαφέροντα της εβδομάδας η long τάση «βαριών χαρτιών» όπως η Motor Oil, ο ΤΙΤΑΝας, η γ.σ. των μετόχων της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, η κινητικότητα σε συγκεκριμένα midcaps.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v