Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Συνεδρίαση για... γερά νεύρα στο Χρηματιστήριο

Γρίφος η στάση των traders απέναντι σε ΔΑΑ -με ανοιχτό όριο διαπραγμάτευσης- και ΔΕΗ. Ανοδική η τάση για την αγορά, τα «καύσιμα» για υψηλότερα και τα σενάρια «εξαέρωσης».

Συνεδρίαση για... γερά νεύρα στο Χρηματιστήριο

Επιστροφή των αγοραστών στη Wall Street, σε απόσταση βολής και από τις 5.000 μονάδες ο S&P500, υψηλά 34ετίας για τον Nikkei και στο Χρηματιστήριο Αθηνών συνεδρίαση για γερά νεύρα προμηνύεται η σημερινή.

Από τις 5.015 μονάδες νωρίτερα τα futures του S&P500 στη Νέα Υόρκη, από διόρθωση στις 16.921 (-0,65%) ο DAX στη Φρανκφούρτη, με ανάλογη κλίση και για τον Γενικό Δείκτη από τις 1.397,14 (-0,47%) στο ΧΑ.

Πανηγυρικό λόγω της εισαγωγής/διαπραγμάτευσης του ΔΑΑ το πρώτο ήμισυ της συνεδρίασης, συνηγορούσαν άλλωστε ουσιαστικοί λόγοι προς τούτο, με προβληματισμό το δεύτερο, για τον χρονισμό της ανακοίνωσης της Κομισιόν για τη ΔΕΗ.

Η αρχική ανοδική συνέχεια -στο σερί των 6 σερί συνεδριάσεων με θετικό πρόσημο και σε κλίμα Αλκυονίδων- έφτασε έως τις 1.407,53 μονάδες.

Με τη γνωστοποίηση της notam της Κομισιόν το κλίμα άλλαξε, ενεργοποιήθηκαν πωλήσεις -αρκετές υπό την πίεση ασάφειας για το τι ακριβώς αφορούσε η υπόθεση, με συνέπεια η διόρθωση να διευρυνθεί έως τις 1.382,38 μονάδες.

Συνεδρίαση αυξημένων συναλλαγών, ανάλογου τζίρου, με συγκέντρωσή τους σε κυρίως δύο μετοχές, των ΔΑΑ (9,16) και ΔEΗ (12,02), με άνοδο 11,71% η πρώτη, με διόρθωση 3,84% η δεύτερη. Αλλά και με τη μεν πρώτη στο χαμηλό ημέρας, τη δε δεύτερη να μαζεύεται συντονισμένα από το χαμηλό ημέρας. Με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει, κατ' αρχάς βραχυπρόθεσμα.

Κατ' αρχάς ξεκαθαρίζοντας πως η τάση είναι ανοδική σε μακροπρόθεσμο και μεσοπρόθεσμο διάστημα, γνωρίζοντας πως μία «εξαέρωση» για τον οποιονδήποτε λόγο θα συνέβαινε στα υψηλά 13ετίας και ότι κυρίως οι ξένοι έχουν το ΧΑ ως ένα από τα γερά στοιχήματά τους (και) για το 2024, η προσοχή μας εστιάζεται στη σημερινή και αυριανή συνεδρίαση. Ειδικότερα, ποια θα είναι η στάση -κυρίως- των traders στη μετοχή του ΔΑΑ και πώς θα διαχειριστούν τις εξελίξεις -κυρίως- οι επενδυτές στη ΔEΗ.

Για τη μεν μετοχή του ΔΑΑ ισχύει το 3ήμερο διαπραγμάτευσης χωρίς όριο διακύμανσης, δηλαδή για σήμερα-αύριο, για τη δε μετοχή της ΔEΗ το ερώτημα αφορά στις αντοχές των πιο μεσοπρόθεσμων, δηλαδή όσων τοποθετήθηκαν από την αρχή του έτους. Στην τρέχουσα τιμή των 12,02 ευρώ η μετοχή έχει θετική μεταβολή 7,71% από την αρχή του έτους, θεωρητικά υπάρχει περιθώριο για περαιτέρω διόρθωση στην περίπτωση που διαχειριστές εκτιμήσουν ανάλογα.

Ωστόσο για τη ΔEΗ η συνέχεια είναι μονόδρομος, όπως και εάν εξελιχθεί η υπόθεση με την Κομισιόν. Η χθεσινή θέση-απάντηση της διοίκησης θεωρήθηκε επαρκής από πολλούς επαγγελματίες της αγοράς, ωστόσο σχετική επιφύλαξη υπάρχει ειδικά για σήμερα-αύριο.

Ωστόσο, πέραν αυτών των δύο περιπτώσεων -κλειδιά για τη βραχυπρόθεσμη τάση-, οι αγοραστικές δυνάμεις είναι ξεκάθαρες τόσο για τα τραπεζικά όσο και για την πλειονότητα των blue chips.

Κυρίως σε Motor Oil, Jumbo, ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή αλλά και σε Sarantis, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, Helleniq Energy επιβεβαιώθηκε η ενεργός παρουσία αγοραστών, ανάλογη θα είναι σήμερα-αύριο στα ίδια ή και σε άλλα χαρτιά.

Οι τζίροι -ειδικά- των τελευταίων τριών συνεδριάσεων, οι προσυμφωνημένες εντολές αποτελούν «καύσιμα» ανόδου, με μόνο αστερίσκο εάν βραχυπρόθεσμα οι επενδυτές θα κάνουν ένα βήμα πίσω. Σε αυτή την περίπτωση, ενεργές είναι οι τεχνικές συντεταγμένες που έχουν τεθεί από τη Δευτέρα, στο συν 1,95% η μεταβολή είναι θετική για τον ΔΤΡ σε διάστημα εβδομάδας.

Δύσκολα θα αναστραφεί σήμερα-αύριο, με την προοπτική της ανακοίνωσης των μεγεθών 2023 από την Πειραιώς την προσεχή Τετάρτη.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v