Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Καθίζηση τζίρου και στασιμότητα

Μόλις 69 εκατομμύρια ευρώ συναλλαγές στη συνεδρίαση που άφησε αμετάβλητο τον Γενικό Δείκτη. «Αναγκαστικό» stock picking που ωφέλησε ΟΠΑΠ, Σαράντη και όμιλο ΓΕΚ Τέρνα. Πωλητές σε Jumbo, Viohalco, Aegean.

Χρηματιστήριο: Καθίζηση τζίρου και στασιμότητα

Σε ένα εύρος που δεν ξεπέρασε τις πέντε μονάδες, αναλώθηκε η σημερινή κίνηση του Γενικού Δείκτη, σε μία συνεδρίαση που χαρακτηρίστηκε από τις εναλλαγές προσήμων και από την ευδιάκριτη υποχώρηση του τζίρου (ο δεύτερος χαμηλότερος του 2024, με τον χαμηλότερο να έχει σημειωθεί στην πρώτη συνεδρίαση του χρόνου, με 69,4 εκατ.).

Σύμφωνα με την άποψη παλαιού αναλυτή της Αγοράς, “όλα δείχνουν συνέχιση της συσσώρευσης, με ορόσημο τη συνδυασμένη διάθεση του 20%+7% μετοχών Πειραιώς που, εκτός απροόπτου, ξεκινά την επόμενη Δευτέρα. Μένει να φανεί αν οι ρευστοποιήσεις που βγαίνουν από όσους θέλουν να αυξήσουν τα πιστωτικά τους υπόλοιπα, εν όψει του placement, θα απορροφηθούν από ενδιαφερόμενους αγοραστές”.

Υπενθυμίζεται ότι μετά την ολοκλήρωση του placement, εντείνονται οι ανακοινώσεις αποτελεσμάτων Δ΄ τριμήνου από τις Εισηγμένες. Με τις αποτιμήσεις να έχουν προεξοφλήσει, σε σημαντικό βαθμό, την κερδοφορία 2023 σε αρκετούς Δεικτοβαρείς τίτλους, οι καθοδηγήσεις των Διοικήσεων για τα επόμενα έτη, θα είναι κρίσιμες για την πορεία των επιμέρους μετοχών. Το “χορό” των ανακοινώσεων ανοίγουν στις 7 Μαρτίου Eurobank και Alpha Bank (πριν την έναρξη της συνεδρίασης στο Χ.Α., στις 12.00, η ενημέρωση αναλυτών και Θεσμικών επενδυτών μέσω τηλεφωνικής συνδιάσκεψης) και ακολουθεί η Εθνική στις 12/3. Το μεγαλύτερο ενδιαφέρον, ως προς τους στόχους τριετίας, για την Eurobank (λόγω απόκτησης της Ελληνικής) και την Alpha Bank, λόγω της χαμηλότερης, συγκριτικά, αποτίμησης.

Με μικτά πρόσημα και ήπιες μεταβολές κινούνται οι κύριες Ευρωπαϊκές Αγορές. Υπενθυμίζεται ότι και στη συνεδρίαση της Παρασκευής οι δείκτες EuroStoxx 600, DAX, CAC40, Dow Jones και S&P 500, ολοκλήρωσαν τις συναλλαγές σε νέα επίπεδα ρεκόρ, κίνηση που ακολούθησε σήμερα το πρωί και ο Nikkei.

Στα διεθνή, οι κυριότερες ανακοινώσεις που αναμένονται στη νέα εβδομάδα, είναι ο προτιμώμενος δείκτης πληθωρισμού των Προσωπικών Καταναλωτικών Δαπανών της Fed, για τον Ιανουάριο στις ΗΠΑ (την Πέμπτη) και η έκθεση για τον πληθωρισμό του Φεβρουαρίου στην Ευρωζώνη (την Παρασκευή), καθώς και μια σειρά από ομιλίες αξιωματούχων της Federal, της ECB και της BoE.

H Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αντιμετωπίζει μεγαλύτερες προκλήσεις από τη Fed”, τόνισε στο Bloomberg ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας, λέγοντας ότι “βλέπει την πρώτη μείωση επιτοκίων τον Ιούνιο”.

Επιστρέφοντας στο Χ.Α., “πυκνώνουν οι ανακοινώσεις αποτελεσμάτων των Εισηγμένων Εταιρειών την εβδομάδα που ξεκίνησε, με κυριότερες αυτές των MIG (σήμερα), Premia Properties (27/02), Ideal Holdings, Lavipharm (28/02), Helleniq Energy, Entersoft (29/02) και Mermeren Kombinat (01/03). Την Τετάρτη 28 Φεβρουαρίου θα εκκινήσει η διαπραγμάτευση του νέου εταιρικού ομόλογου της Intralot στην Κύρια Αγορά του Χ.Α. Την τελευταία ημέρα του μήνα, στο κλείσιμο της συνεδρίασης, θα γίνουν οι προσαρμογές στις σταθμίσεις των μετοχών του MSCI. Αλλαγές δεν υπήρξαν στον βασικό δείκτη, ωστόσο αποφασίστηκε η ένταξη της Ιντρακάτ και της Intralot στον Small Cap” υπενθυμίζει η Beta Sec.

Μειωμένου ενδιαφέροντος, οι πρωτοβουλίες που πήραν σήμερα οι traders σε μεσαία και μικρότερη κεφαλαιοποίηση, τουλάχιστον όσον αφορά τις μετοχές που διεκδίκησαν υψηλότερες αποτιμήσεις με σχετικά ικανοποιητικές συναλλαγές, απλά ήλθαν να επιβεβαιώσουν την εκτίμηση της στήλης σύμφωνα με την οποία, “η Εγχώρια Αγορά χρειάζεται κάποιο deal, που θα επιβεβαιώσει τις τρέχουσες αποτιμήσεις και θα δώσει ανανεωμένο ενδιαφέρον σε κλάδους και επιμέρους μετοχές”.

Με διαθέσεις ήπιας αποκλιμάκωσης, για τις μακρινές λήξεις, οι αποδόσεις στην Αγορά ομολόγων. Πιο συγκεκριμένα, στο 4,69% κινείται η απόδοση του Αμερικανικού 2ετους τίτλου, στο 4,24% αυτή του αντίστοιχου 10ετους, στο 3,298% η απόδοση του Ελληνικού 10ετους τίτλου.

Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μεταξύ 1416,43 (+0,22%) και 1411,40 μονάδων (-0,13%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 1413,29 (0%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 1414,51 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 0,09%.

Ο τζίρος στα 70 εκατ., από τα οποία τα 3,6 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΠΕΙΡ, ΟΠΑΠ, ΕΥΡΩΒ, ΕΛΠΕ, ΜΠΕΛΑ, ΔΑΑ, ΕΤΕ, ΣΑΡ), ενώ ΠΕΙΡ και ΑΛΦΑ απασχόλησαν το 24% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τον συνολικό τζίρο των 70 εκατ., τα 57,8 εκατ. αφορούν συναλλαγές σε μετοχές του FTSE25.

Οι εκτιμήσεις των αναλυτών

Ο ΓΔΧΑ συνέχισε τις ταλαντώσεις πέριξ των 1410 μονάδων, ολόκληρη την προηγούμενη εβδομάδα, παρόλο που η υπόλοιπη Ευρώπη κινήθηκε ανοδικά. μειώνοντας την ψαλίδα αποδόσεων με το Χ.Α. Παρόμοια ήταν και η εικόνα στις ΗΠΑ. Την τρέχουσα εβδομάδα επανέρχονται στο επίκεντρο οι μετρήσεις πληθωρισμού σε Ευρώπη (Παρασκευή) και ΗΠΑ (Πέμπτη) , αλλά και η 2η μέτρηση ΑΕΠ Δ΄ τριμήνου στην τελευταία την Τετάρτη. Στο εσωτερικό, η αγορά αναμένει μια σειρά αποτελεσμάτων. Η αξιολόγηση των εταιρικών αποτελεσμάτων, νομοτελειακά, θα συγκεντρώσει το ενδιαφέρον της Αγοράς, καθώς οι αποτιμήσεις είναι πλέον περισσότερο απαιτητικές. Κρίσιμο επίπεδο στήριξης για τον ΓΔΧΑ αποτελούν οι 1380 μονάδες. Κλείνοντας, αξίζει να αναφέρουμε ότι οι Άμεσες Ξένες Επενδύσεις (FDI) στην Κίνα, τον Ιανουάριο, κατέγραψαν νέο ιστορικό χαμηλό, ξεπερνώντας ποσοστιαία και τα επίπεδα της πανδημίας, ενώ μειώνονται για 8ο συνεχόμενο μήνα”, σημειώνει η Depolas Investment Services.

Την Πέμπτη, Helleniq Energy και Entersoft ανακοινώνουν τα ετήσια αποτελέσματά τους, ενώ σήμερα τα ανακοινώνει η MIG. Την Πέμπτη επίσης διενεργείται το rebalancing, σε συνέχεια των μεταβολών στους συντελεστές στάθμισης των μετοχών του MSCI. Στις 1380 μονάδες η πλησιέστερη ισχυρή στήριξη για το Γενικό Δείκτη, σύμφωνα με την τεχνική ανάλυση”, όπως αναφέρει η Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

Στις Διεθνείς Αγορές, η διάθεση για ανάληψη ρίσκου επισκιάζεται από τα κρίσιμα στοιχεία για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ, τα οποία θα ανακοινωθούν εντός της εβδομάδας και θα διαμορφώσουν τις προσδοκίες για την πολιτική σύσφιξης βραχυπρόθεσμα”, σημειώνει η Eurobank Equities.

Δεν υπάρχουν πολλά να αλλάξουν, καθώς η ειδησεογραφία είναι περιορισμένη και δεν υποστηρίζει αποφασιστική δράση. Ως εκ τούτου, το σενάριο της συσσώρευσης μάλλον είναι το πιθανότερο”, σύμφωνα με την Beta Sec.

Η κίνηση της Αγοράς είναι απόλυτα φυσιολογική και το μοτίβο είναι το ίδιο όπως πάντα, σύμφωνα με τον Ηλία Ζαχαράκη.

Σε κάθε περίπτωση, το Χρηματιστήριο διανύει μία πολύ καλή περίοδο και τις όποιες διορθώσεις πρέπει να τις εκλαμβάνουμε θετικά.

Οι Ξένες Αγορές συνεχίζουν να μας “σιγοντάρουν”, παρόλα αυτά δεν χρειάζεται να παρατηρούμε “day to day” το τι συμβαίνει στο εξωτερικό.

Οι αποτιμήσεις στις περισσότερες των περιπτώσεων, από τις εγχώριες Εισηγμένες δικαιολογούνται εύκολα, παρόλα αυτά δεν υπάρχει περίπτωση να μην δούμε και περιόδους διόρθωσης.

Ακόμα και εποχικά να το δει κάποιος, όταν μία χρονιά ξεκινάει με τόσο σημαντικό ράλι, είναι λογικό να υπάρξουν ρευστοποιήσεις, μέχρις ότου η Αγορά “χωνέψει” και βρει τις νέες ισορροπίες της.

Παρατηρώντας κάποιος τις κινήσεις επιμέρους τίτλων, θα καταλάβει πως ο ΓΔ δεν έχει και ιδιαίτερη σημασία.

Η συντήρηση δυνάμεων στις υπερβολές είναι ότι καλύτερο για ένα χαρτοφυλάκιο, μιας και ακόμα και σε λάθος κίνηση, πάντα θα έρθουν οι μέρες εκείνες που θα δώσουν ευκαιρίες.

Τεχνικά ο ΓΔ δεν έχει προβληματιστεί και συνεχίζει να μας έχει “long” από τις 24 Οκτωβρίου και τις 1190 μονάδες.

Παρόλα αυτά, η “μεγαλύτερη εικόνα” μας δείχνει ότι μπροστά μας έχουμε να δούμε σημαντικά υψηλότερα επίπεδα, ακόμα και αν χρειαστεί να βγει μία διόρθωση.

Το μεγαλύτερο νέο δεδομένο που περιμένει η Αγορά είναι το placement της Πειραιώς, με το ενδιαφέρον τόσο στο εξωτερικό, όσο και στο εσωτερικό να είναι πολύ μεγάλο. Αμέσως μετά θα δούμε και τι θα γίνει, με τυχόν ρευστότητες που θα έχουν δημιουργηθεί για αυτό τον σκοπό.

Ιδανικά, η Αγορά θα θέλαμε να διορθώσει περισσότερο πλάγια και σε χρόνο, αν και πάντα κινείται με τον τρόπο που αυτή θέλει.

Αν τώρα και τα υπόλοιπα αποτελέσματα που θα ανακοινωθούν συνεχίσουν να είναι καλά θα συντηρήσουν την Αγορά μέχρι και την λήξη των Παραγώγων της 15ης Μαρτίου. Δύσκολα, ακόμα και διόρθωση να βγει, οι αγοραστές δεν θα καταφέρουν να έχουν το μεγαλύτερο μέρος των κερδών τους στην λήξη.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι και το υπόλοιπο έτος θα προσφέρει δυνατές ‘συγκινήσεις’ και κέρδη σε παλιούς και νέους συμμετέχοντες, που λειτουργούν με γνώμονα την μελέτη, την στρατηγική και την λογική”, τονίζει ο κ. Ζαχαράκης (πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος Fast Finance ΑΕΠΕΥ).

Περιήγηση στα “ρετιρέ” της Αγοράς

Στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων του Χ.Α., η ΕΕΕ (10,9), ακολουθούμενη από EΥΡΩΒ (7), ΕΤΕ (6,6), ΟΠΑΠ (6,1), ΟΤΕ (5,6), ΜΥΤΙΛ (5,2), ΠΕΙΡ (4,9), ΔΕΗ (4,5), ΑΛΦΑ (4), ΜΠΕΛΑ (3,7), ΜΟΗ (3), ΕΛΠΕ (2,5), TITC (2), ΤΕΝΕΡΓ (1,9), BIO (1,5), ΓΕΚΤΕΡΝΑ (1,5), CENER (1,3), ΛΑΜΔΑ (1,2) και ΑΡΑΙΓ (1,1 δισ. ευρώ).

Ξεκινώντας από τις Βαρύδεικτες Τραπεζικές μετοχές και τα δύο πρόσημα άλλαξε η Alpha Bank (+0,15%), ενώ μόνιμα στο “κόκκινο” κινήθηκαν Εθνική (-0,97%), Eurobank (-0,79%) και Πειραιώς (-0,56%, πιέζεται από εντεινόμενες φήμες που θέλουν το placement να γίνεται σε σχετικά χαμηλότερα επίπεδα).

Τεχνικά και ξεκινώντας από την ΑΛΦΑ, ο τίτλος είναι σε ημερήσιο “long” με “stop” κάτω από τα 1,675 ευρώ και με τις επόμενες στηρίξεις να εντοπίζεται στα 1,66, 1,571, 1,528 και στη ζώνη 1,496 – 1,474 ευρώ (συγκλίνουν οι δύο ΚΜΟ 200 ημερών). Η επόμενη αντίσταση στα 1,85 ευρώ.

Για την ΕΤΕ, το ημερήσιο “stop long” στα 6,95 ευρώ και οι επόμενες στηρίξεις στα 6,65, 6,22, 6,12 (απλός ΚΜΟ 200 ημερών) και 6,025 ευρώ (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών). Η επόμενη αντίσταση στα 7,50 ευρώ.

Για την ΕΥΡΩΒ, το ημερήσιο “stop long” στα 1,85 ευρώ και οι επόμενες στηρίξεις στα 1,718, 1,686, 1,596 (απλός ΚΜΟ 200 ημερών) και 1,587 ευρώ (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών). Η επόμενη αντίσταση στα 2,00 ευρώ.

Τέλος για την ΠΕΙΡ, το ημερήσιο “stop long” στα 3,782 ευρώ και οι επόμενες στηρίξεις στα 3,76, 3,38, 3,246 3,155 (απλός ΚΜΟ 200 ημερών) και στα 3,082 ευρώ (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών). Η επόμενη αντίσταση στα 4,00 ευρώ.

Μόνιμα με αρνητικό πρόσημο κινήθηκε ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών, υποχωρώντας μέχρι τις 1220,91 μονάδες. Στις 17.00 βρέθηκε στις 1222,98 (-0,77%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 1224,96 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 0,61%.

Ο ΔΤΡ έχει δώσει ημερήσιο αγοραστικό σήμα, το οποίο αναιρείται με επιστροφή και κλείσιμο χαμηλότερα των 1209 μονάδων (ημερήσιο “stop long”), με την επόμενη αντίσταση να εντοπίζεται στις 1265 μονάδες. Σε περίπτωση σημαντικής διόρθωσης, οι επόμενες στηρίξεις στις 1124, 1099, 1049, 1041 (απλός ΚΜΟ 200 ημερών) και 1026 μονάδες (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών).

Σχετικό πλεονέκτημα στους “πράσινους” τίτλους, δίνει η τελική εικόνα στο ταμπλώ των μη Τραπεζικών blue chips, όπου διαφοροποιήθηκαν αρνητικά οι ΑΡΑΙΓ (-1,74%), ΒΙΟ (-1,68%), ΜΟΗ (-0,96%), ΜΠΕΛΑ (-1,24%), ΜΥΤΙΛ (-0,65%), ΟΤΟΕΛ (-1,32%), CENER (-1,01%).

Σταθερά πλαγιοανοδικά επιμένει η μετοχή της ΤΕΝΕΡΓ (+1,92%), που ολοκλήρωσε τις σημερινές συναλλαγές σε υψηλά 5μηνου, καθώς επιμένουν οι γνωστές φήμες. Η επόμενη αντίσταση στα 16,57 ευρώ (απλός ΚΜΟ 200 ημερών) και οι στηρίξεις στα 16,28 (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών) και 15,18 ευρώ (ημερήσιο “stop long”).

Τρεις συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις συμπλήρωσε η ΜΠΕΛΑ (-1,24%), που σήμερα κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο. Η επόμενη στήριξη στα 26,30 ευρώ (ημερήσιο “stop long”) και η πρώτη αντίσταση στα 28,08 ευρώ.

Μόνιμα με θετικό πρόσημο κινήθηκε σήμερα ο τίτλος του ΟΠΑΠ (+2,54% και κλείσιμο στο υψηλό ημέρας). Η επόμενη αντίσταση στα 16,63 ευρώ και η πρώτη στήριξη στα 16,00 ευρώ (ημερήσιο “stop long”).

Μένοντας στα μη Τραπεζικά blue chips και σύμφωνα με πληροφορίες που έκαναν τον γύρο της Αγοράς, αυτές κάνουν λόγο περί συζητήσεων μεταξύ της Quest Holdings (+0,19%) και του Πολυεθνικού Ομίλου GLS, για την Εταιρεία Ταχυμεταφορών ACS.

Οι τίτλοι που έχουν προβάδισμα

Στην κούρσα για τις καλύτερες ετήσιες αποδόσεις του 2024 και σύμφωνα με τα στοιχεία της Alpha Trust, προηγείται η ΣΑΤΟΚ (+120,34%), ακολουθούμενη από ΦΒΜΕΖΖ (+84,71%), ΚΑΙΡΟΜΕΖΖ (+80,22%), ΒΙΟΤ (+70,83%), ΣΑΝΜΕΖΖ (+56,32%), ΓΚΜΕΖΖ (+48,61%), ΚΟΥΑΛ (+46,38%), ΜΠΤΚ (+45,19%), ΔΟΜΙΚ (+39,26%), MONTA (+35,08%) και ΑΣΤΑΚ (+31,24%).

Για τους “λάτρεις” των χαμηλότερων κεφαλαιοποιήσεων

Με τους αγοραστές στημένους χαμηλότερα από το προηγούμενο κλείσιμο, χαμηλές συναλλαγές, ή “market” εντολές, κινήθηκαν ψηλότερα οι ΛΟΓΟΣ (+3,45%), ΟΛΥΜΠ (+1,79%), ΕΣΥΜΒ (+1,33%), ΕΛΤΟΝ (+1,02%), REALCONS (+0,92%), ΝΤΟΠΛΕΡ (+9,94%), ΛΑΝΑΚ (+2,83%), ΕΛΒΕ (+1,98%).

Η Ιντεάλ (+0,15%), την Τετάρτη, 28 Φεβρουαρίου 2024, θα ανακοινώσει τα proforma οικονομικά αποτελέσματα έτους 2023, πριν την έναρξη της συνεδρίασης του Χ.Α. και στις 17.00 θα πραγματοποιηθεί, διαδικτυακά, ενημέρωση των οικονομικών αναλυτών.

Συνεχίζονται οι πωλήσεις από “insiders” στην ΒΙΟΚΑ (0%).

Έξι οι συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις για ΑΒΑΞ (-2,33%).

Συνεχίζει να έχει πωλητή η ΕΚΤΕΡ (-2,28%), που συμπλήρωσε τέσσερις συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις και επτά πτωτικές, στις τελευταίες οκτώ. Σε χαμηλά 2,5 μηνών η μετοχή.

Μετά από τρεις συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις αντέδρασαν Έλαστρον (+2,79%) και Entersoft (+4,45% και κλείσιμο σε νέα ιστορικά υψηλά, εν μέσω φημών για πιθανές μετοχικές ανακατατάξεις, που δεν επιβεβαιώνονται).

Σε νέα ιστορικά υψηλά έκλεισε η Κρι Κρι (+2,37%).

Σε υψηλά 18 μηνών η Lavipharm (+2,59%).

Δεύτερη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση για ΣΑΝΜΕΖΖ (+9,53%, είχαν προηγηθεί πέντε συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις).

Μετά από πτωτικό “καρέ” αντέδρασε ο Κέκροπας (+2,93%), μετά από πέντε συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις το ΦΒΜΕΖΖ (+9,57%) και μετά από “εξαρέ” πτώσης τα ΚΑΙΡΟΜΕΖΖ (+9,70%) και ΓΚΜΕΖΖ (+7,34%).

Η τεχνική εικόνα των βασικών δεικτών

Ο Γενικός Δείκτης με ημερήσιο αγοραστικό σήμα το οποίο αναιρείται με επιστροφή και κλείσιμο χαμηλότερα των 1383 μονάδων. Οι επόμενες στηρίξεις στις 1319, 1283, 1276 (απλός ΚΜΟ 200 ημερών) και 1255 μονάδες (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών). Η επόμενη αντίσταση στις 1450 μονάδες. Παραμένει ανοιχτό το “gap” στις 1382 – 1376 μονάδες.

Με ημερήσιο αγοραστικό σήμα και ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης, που ακυρώνεται με επιστροφή χαμηλότερα των 3363 μονάδων. Οι επόμενες στηρίξεις στις 3200, 3180, 3100 (απλός ΚΜΟ 200 ημερών) και 3050 μονάδες (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών). Η αντίσταση στις 3500 μονάδες.

Μια βόλτα στις Διεθνείς Αγορές

Με μικτά πρόσημα, ολοκλήρωσαν τη σημερινή συνεδρίαση οι μεγάλες Αγορές Ασίας – Ειρηνικού.

Μικτές οι διαθέσεις και ήπιες μεταβολές στην Ευρώπη, η ίδια εικόνα και στην Wall Street.

Κινήσεις αντίδρασης στο Πετρέλαιο, προς το 1,0850 αντιδρά το Ευρώ, έναντι του Δολαρίου.

Υποχωρεί προς τα $2035 ο Χρυσός, προς τα $22,65 διορθώνει το Ασήμι.

Προς τα $53500 αναρριχάται το Bitcoin, προς τα $3160 το Ethereum.

Oι αναλυτές της Goldman Sachs αναθεώρησαν τις εκτιμήσεις τους για τις μειώσεις των επιτοκίων από την Federal Reserve αυτό το έτος στις τέσσερις, από πέντε που εκτιμούσαν προηγουμένως, με την πρώτη μείωση να μην έρχεται πριν το Καλοκαίρι.

Ανοδικά κινήθηκαν οι πωλήσεις νεόδμητων κατοικιών στις ΗΠΑ τον Ιανουάριο. Σύμφωνα με το Υπουργείο Εμπορίου, οι πωλήσεις ενισχύθηκαν 1,5%, στον ετήσιο ρυθμό των 661000 κατοικιών τον Ιανουάριο, έναντι 651.000 τον προηγούμενο μήνα. Οι αναλυτές προέβλεπαν άνοδο στις 684000.

Επιστροφή στο Χ.Α.

Να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία της Alpha Trust, η σημερινή συνεδρίαση πρόσθεσε στη συνολική κεφαλαιοποίηση του Χ.Α. 0,2 δισ. ευρώ, στα 98,3 δισ. ευρώ.

Νέα, υψηλότερη τιμή - στόχο για τη μετοχή των Ελ. Πετρελαίων στα 10,7, από 9,2 ευρώ δίνει η Optima Bank σε έκθεσή της στην οποία διατηρεί σύσταση "buy". Η Χρηματιστηριακή αναθεωρεί υψηλότερα τις εκτιμήσεις για τα EBITDA της Εισηγμένης κατά 100 εκατ. ευρώ, στα 1,23 δισ. ευρώ για το 2023 και στα 1,04 δισ. ευρώ για το 2024. Τα προσαρμοσμένα καθαρά κέρδη αναμένονται στα 629 εκατ. ευρώ για το 2023 (αναβάθμιση των εκτιμήσεων κατά 5%) και στα 480 εκατ. ευρώ φέτος. Το τελικό μέρισμα για το 2023 αναμένεται στα 0,30 ευρώ, επιπροσθέτως του προμερίσματος 0,25 ευρώ ανά μετοχή που διανεμήθηκε πρόσφατα. Τέλος, η Optima αναμένει ότι οι ελεύθερες ταμειακές ροές του 2023 θα ανέλθουν στα 675 εκατ. ευρώ. Για φέτος αναμένονται ελεύθερες ταμειακές ροές ύψους 296 εκατ. ευρώ.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, δεν ήλθαν σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο οι ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ΕΕΕ, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ και με το θετικό οι ΕΤΕ, ΕΥΡΩΒ, ΠΕΙΡ, ΜΟΗ, ΜΠΕΛΑ, ΟΤΟΕΛ, CENER. Μέσω των τελικών δημοπρασιών στο χαμηλό ημέρας έκλεισαν οι Viohalco, Autohellas, Μυτιληναίος και στο υψηλό οι ΕΕΕ, Ελλάκτωρ, ΟΠΑΠ, Σαράντης και Lamda Development.

Απλά ικανοποιητική η τελική εικόνα με 73 ανοδικούς τίτλους, έναντι 53 πτωτικών, ενώ 8 τίτλοι τερμάτισαν τη συνεδρίαση με κέρδη μεγαλύτερα του 3%.

----ΧΠΑ

Διορθωτικών συνεδριάσεων συνέχεια στην Αγορά Παραγώγων, με τις συναλλαγές να σημειώνουν νεότερη μείωση τόσο στο συμβόλαιο του δείκτη, όσο και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (15.871 συμβόλαια).

Στα 4.332 συμβόλαια του FTSE25 οι ανοιχτές θέσεις (από 4.401 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Μάρτιος).

Στα 1.445 συμβόλαια του ΔΤΡ οι ανοιχτές θέσεις (από 1.445 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Μάρτιος).

Στα 202 συμβόλαια του MSCI οι ανοιχτές θέσεις (από 202 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο Μάρτιος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 2 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός - (συνολικά 176, 176 για τον Μάρτιο και 0 για τον Απρίλιο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 3.431,75), κινήθηκε μεταξύ 3.425 και 3.440 μονάδων.

Το συμβόλαιο του ΔΤΡ – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 15 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός – (συνολικά 0, 0 για τον Μάρτιο και 0 για τον Ιούνιο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 1.241).

Το συμβόλαιο του MSCI – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 2 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός - (συνολικά 0, 0 για τον Μάρτιο 0 για τον Απρίλιο και 0 για τον Μάιο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 5.496).

Δεν υπήρξε αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων, ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα ΣΜ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (934), Πειραιώς (5.074), Εθνική (420), ΔΕΗ (805), Alpha Bank (5.221), Ιντρακόμ (452), Ελλάκτωρα (204), Ελ. Πετρέλαια (203), Τέρνα Ενεργειακή (979), Viohalco (191), ΟΤΕ (271), ΕΧΑΕ (226), ΕΛΧΑ (204), Μυτιληναίο (123).

Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Χρεόγραφα, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Μάρτιος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών, με πάνω από 10.000 κομμάτια, σε: Alpha Bank 175.753, Πειραιώς 74.990, Eurobank 29.297, Εθνική 15.051, ΑΔΜΗΕ 30.414. ΔΕΗ 29.896, Τέρνα Ενεργειακή 22.038, ΕΧΑΕ 10.772, ΓΕΚ 11.822, ΟΤΕ 10.006.

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*) είναι: Alpha Bank 58.704.045 τεμ., (από 58.704.045 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), ΔΕΗ 1.278.881 τεμ. (1.278.881), Eurobank 34.917.030 τεμ. (35.270.948), ΟΠΑΠ 1.612.219 τεμ. (1.612.219), Εθνική 14.285.272 τεμ. (14.459.534), ΟΤΕ 1.799.513 τεμ. (1.799.513), Πειραιώς 897.352 τεμ. (897.352), ΓΕΚΤΕΡΝΑ 6.203.698 τεμ. (6.203.698)

(*) Τα στοιχεία συναλλαγές δανεισμού τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους Χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ, έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

Οι σημαντικότερες καθαρές αρνητικές θέσεις που δημοσιοποιήθηκαν στην Επ. Κεφαλαιαγοράς και ξεπερνούν το 0,5% του συνόλου των μετοχών:

           Position Holder                         Name of Issuer              NSP            Date

ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΑΕΠΕΥ

ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ, ΑΚΙΝΗΤΩΝ, ΚΑΤΑΣΚΕΥΩΝ

5,80%

 2024-01-19

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v