Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Τα κλειδιά για μια ανοδική αντίδραση

Η εικόνα στη μετοχή της Πειραιώς και τα κρίσιμα σημεία για τον τραπεζικό δείκτη. Αποτίμηση οικονομικών αποτελεσμάτων και προτάσεων για μέρισμα από τους επενδυτές.

Χρηματιστήριο: Τα κλειδιά για μια ανοδική αντίδραση

Επιστροφή των αγοραστών στη Wall Street, σε νέο ιστορικό υψηλό ο S&P 500 και νωρίτερα από 0,11% υψηλότερα τα futures του δείκτη στην προσυνεδριακή περίοδο. Κατά το δοκούν η ανάγνωση του πληθωρισμού από τους long, παραμένει η αναστροφή στην καμπύλη επιτοκίων με το 10ετές στο 4,15% έναντι 4,60% του 2ετούς.

Η επάνοδος των long στη Νέα Υόρκη είχε ως αποτέλεσμα το «γύρισμα» σε Φρανκφούρτη, Παρίσι, ενώ στο Χρηματιστήριο Αθηνών συνέβαλε η ανακοίνωση των οικονομικών αποτελεσμάτων 2023 -αιχμή η πρόθεση για γενναιόδωρη μερισματική πολιτική-, για να εξισορροπηθεί η κατάσταση κυρίως στον τραπεζικό κλάδο.

Στα 7 ευρώ με άνοδο 1,39% και συναλλαγές 2,94 εκατ. τμχ. η μετοχή της Εθνικής, ήταν το απόλυτο play για τον κλάδο, η μόνη από τις συστημικές με θετικό πρόσημο και σημαντική αντιστάθμιση έναντι των πωλήσεων/πιέσεων στην Πειραιώς.  Στα 60 εκατ. η αξία συναλλαγών στη μετοχή, με μεθοδικό μάζεμα από τα χαμηλά ημέρας των 3,856 ευρώ και τον ΧΑΜαιλέοντα να έχει παρασκήνιο για τον ξένο πωλητή στο χαρτί. Δεύτερη συνεδρίαση με διακριτή την προσπάθεια σταθεροποίησης στην Πειραιώς, με τους αγοραστές να απορροφούν το μεγαλύτερο μέρος της προσφοράς χαμηλότερα των 4 ευρώ της διάθεσης του 27% του μ.κ.

Στις 1.193,62 μονάδες ο ΔΤΡ, με χαμηλό ημέρας στις 1.178,79 και ενθαρρυντική ένδειξη η επιβεβαίωση της ανθεκτικότητας των 1.180 μονάδων, σε «κλείσιμο». Ακόμη 2-3 συνεδριάσεις με «κλεισίματα» υψηλότερα αυτής της γραμμής άμυνας και οι long θα έχουν ευκολότερο έργο. Σήμερα έως Παρασκευή, συνδυαστικά με την 3πλή λήξη στην αγορά Παραγώγων.

Επίσης επάνοδος αγοραστών στην πλειονότητα των blue chips, καλύπτοντας μικρότερο ή μεγαλύτερο μέρος των τελευταίων απωλειών. Με γνώμονα τα οικονομικά μεγέθη 2023, τις εξελίξεις σε επιχειρηματικό επίπεδο, η επαναφορά για AEGEAN στα 12,66 (2,59%) -με ισχυρό αποτέλεσμα 2023 και επιστροφή στη διανομή μερίσματος (0,75/μτχ.), θεαματική άνοδος για Sarantis στα 9,79 (3,60%), επίσης με σχεδιασμό για την αύξηση των περιθωρίων.

Σήμερα σειρά έχουν ΤΙΤΑΝ, ΟΠΑΠ, με ενθαρρυντικούς οιωνούς για έκπληξη όσον αφορά στη χρηματική διανομή προς τους μετόχους. Στα 25,45 και 16,70 ευρώ αντίστοιχα. Σε νέα ιστορικά υψηλά ο τίτλος της ΚΡΙ ΚΡΙ, στα 11,40 (2,70%) και στην περίπτωση που επιβεβαιωθεί το ρεπορτάζ της Αλεξάνδρας Γκίτση για συμφωνία με τη Walmart, τότε η μακεδονική εταιρεία αλλάζει όντως κατηγορία.

Τεχνικά, ζητούμενη η επιβεβαίωση των στηρίξεων -λίγο ως πολύ στα μέτρα των συντεταγμένων που αναφέρθηκαν τη Δευτέρα-, με προτεραιότητα, όπως σημειώναμε από την αρχή της εβδομάδας, να βγουν οι άμυνες μετά την αναπόφευκτη μεταβλητότητα ενός τόσο μεγάλου placement, και μάλιστα με τόσο μικρό premium.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v