Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Το rebalancing και γιατί κοκκίνησε το ταμπλό

Με πτώση έκλεισε το σύνολο των μετοχών του FTSE 25, ενώ ο ΓΔ ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση στο χαμηλό ημέρας. Στα 3,99 ευρώ η Πειραιώς με χαμηλό τα 3,91 ευρώ. Εκτινάχθηκε στα 292,5 εκατ. η αξία των συναλλαγών.

Χρηματιστήριο: Το rebalancing και γιατί κοκκίνησε το ταμπλό

Μπορεί στο ξεκίνημα της σημερινής συνεδρίασης, ο Γενικός Δείκτης του Ελληνικού Χρηματιστηρίου να αναλώθηκε σε συνεχείς εναλλαγές προσήμων, πέριξ του αμέσως προηγούμενου κλεισίματος, όμως μετά την συμπλήρωση της πρώτης ώρας συναλλαγών οι “profit takers” ανέπτυξαν μεγαλύτερη κινητικότητα και ο Δείκτης κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο, υποχωρώντας μέχρι τις παρυφές των 1410 μονάδων, επίπεδο που λειτούργησε σαν πρώτο ανάχωμα στις γενικευμένες πιέσεις.

Σημαντικό ρόλο στο διορθωτικό κλίμα έπαιξε η επιφυλακτική εικόνα των κύριων Ευρωπαϊκών Αγορών, η υποχώρηση του τίτλου της Πειραιώς (-1,93%) χαμηλότερα των 4,00 ευρώ, τιμή του πρόσφατου placement και πιο συγκεκριμένα μέχρι τα 3,918 ευρώ (-3,26%), ενώ όταν ο Δείκτης δοκίμασε τιμές χαμηλότερα των 1400 μονάδων, ενεργοποιήθηκαν και κάποιες πρώτες κινήσεις “stop long”.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στα χαμηλά ημέρας, δεν υπήρχε τίτλος του FTSE25 που να διασώζεται, έστω αμετάβλητος, εικόνα που δεν άλλαξε μέχρι τέλους, ενώ οι πτωτικοί τίτλοι ήταν πενταπλάσιοι των ανοδικών.

Συμπερασματικά και η σημερινή συνεδρίαση ήλθε να επιβεβαιώσει τις εκτιμήσεις της στήλης που ανέφεραν πως “η Εγχώρια Αγορά θα ‘προσέχεται’ μέχρι το placement της Πειραιώς, όμως από εκεί και πέρα οι Διεθνείς Αγορές θα αναλάβουν’ να διαμορφώσουν κλίμα και διαθέσεις”.

Παίρνοντας τα πράγματα με την χρονική τους σειρά, σε επιβεβαίωση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της Ελλάδας με “ΒΒΒ low” προχώρησε η DBRS το βράδυ της Παρασκευής, διατηρώντας σταθερές προοπτικές. H σταθερή τάση αντανακλά την εκτίμηση της DBRS ότι τα ρίσκα για την αξιολόγηση είναι ισορροπημένα. Ακολουθούν οι Moody’s (15/3), S&P (19/4) και Fitch (31/5).

Αρκετά φορτωμένη η ατζέντα της εβδομάδας που ξεκίνησε καθώς, η Σαράντης θα συνεχίσει σήμερα, μετά τη λήξη της συνεδρίασης, την ροή δημοσίευσης των αποτελεσμάτων χρήσης 2023. Στις ανακοινώσεις αποτελεσμάτων, ακολουθούν την Τρίτη οι Αεροπορία Αιγαίου, Εθνική Τράπεζα και Trade Estates. Την Τετάρτη την “σκυτάλη” παίρνουν οι TITC και ΟΠΑΠ, ενώ την Πέμπτη η Σαράντης έχει προγραμματίσει επενδυτική ημερίδα για την παρουσίαση του επικαιροποιημένου επιχειρηματικού πλάνου του Ομίλου. Την Παρασκευή το μεσημέρι είναι προγραμματισμένο το triple witching Μαρτίου και στις τελικές δημοπρασίες της ίδιας μέρας αναμένεται το rebalancing του FTSE-Russel.

Υπενθυμίζεται το road show της Morgan Stanley στο Λονδίνο στο διάστημα 12 - 14 Μαρτίου.

Από την άλλη, σήμερα και στις τελικές δημοπρασίες έλαβε χώρα το mini rebalancing δεικτών MSCI, ως αποτέλεσμα αύξησης σταθμισμένου free float (81,4%, από 54,4%) και βαρύτητας του τίτλου της Πειραιώς.

Να σημειωθεί ότι στις 17.00 ο τζίρος βρέθηκε στα 172,3 εκατ. και ο τίτλος της Πειραιώς στα 3,918 ευρώ (-3,26%) με όγκο 14166616 τεμ. και η λήξη των συναλλαγών τον βρήκε στα 3,996 ευρώ (-1,93%) με συνολικό όγκο 41,25 εκατ. τεμ.

Ελεγχόμενα διορθωτικά, όπως προαναφέρθηκε, κινούνται οι κύριες Ευρωπαϊκές Αγορές (υπενθυμίζεται ότι σε νέα ιστορικά υψηλά, ολοκλήρωσε τις συναλλαγές της Παρασκευής ο EuroStoxx 600). Στην εβδομάδα που ξεκίνησε, αναμένονται η δημοσίευση του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή στις ΗΠΑ την Τρίτη, όπου το στοιχείο - κλειδί θα είναι ο δομικός δείκτης, ενώ αύριο θα απασχολήσει τους επενδυτές και η ανακοίνωση για το ΑΕΠ του Ιανουαρίου στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Επιστρέφοντας στο Χ.Α. και στα υπόλοιπα χαρακτηριστικά της σημερινής συνεδρίασης, αξίζει αναφοράς ότι ο τζίρος παρέμεινε σε υψηλά επίπεδα, ακόμα και αν δεν συνυπολογιστεί το τελικό reabalancing και αυτό δεν είναι βέβαιο ότι είναι θετική ένδειξη (συνήθως η Αγορά κατέβαζε συναλλακτικές στροφές στις διορθωτικές συνεδριάσεις) ενώ, όπως ήταν αναμενόμενο, σε πολλές περιπτώσεις τίτλων μεσαίας και μικρότερης, εμφανίστηκε η γνωστή απόσυρση των αγοραστών.

Ανοδικά κινούνται οι αποδόσεις στην Αγορά ομολόγων, για όλους τους Εκδότες. Πιο συγκεκριμένα, στο 4,52% κινείται η απόδοση του Αμερικανικού 2ετους τίτλου, στο 4,10% αυτή του αντίστοιχου 10ετους, στο 3,145% κινείται η απόδοση του Ελληνικού 10ετους τίτλου.

Μεταξύ 1427,71 (+0,05%) και 1397,11 μονάδων (-2,10%) κινήθηκε ο Γενικός Δείκτης. Στις 17.00 βρέθηκε στις 1397,78 (-2,05%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές σε νέα χαμηλά και στις 1391,26 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 2,51%.

Να σημειωθεί ότι η σημερινή διόρθωση είναι η μεγαλύτερη του τελευταίου 9μηνου, με την αμέσως μεγαλύτερη να έχει σημειωθεί στις 26/6/2023 (-2,76%).

Επίσης το σημερινό κλείσιμο είναι το χαμηλότερο του τελευταίου μήνα, με το αμέσως χαμηλότερο να έχει σημειωθεί στις 13/2/2024 (1385,47 μονάδες).

Ο τζίρος στα 292,5 εκατ., από τα οποία τα 15,4 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΕΥΡΩΒ, REALCONS, ΔΑΑ, ΕΝΤΕΡ, ΤΕΝΕΡΓ, ΣΑΡ, ΠΕΙΡ, ΑΛΦΑ, ΕΤΕ, ΔΕΗ), ενώ η ΠΕΙΡ απασχόλησε το 55,6% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τον συνολικό τζίρο των 313,6 εκατ., τα 289,5 εκατ. αφορούν συναλλαγές σε μετοχές του FTSE25.

Οι εκτιμήσεις των αναλυτών

Συνεδρίαση rebalancing MSCI η σημερινή, προκειμένου να γίνει η νέα στάθμιση μετά την αύξηση του free float στην Πειραιώς, από το placement του 27% στους επενδυτές”, σημειώνει η Beta Sec.

Οι επενδυτές περιμένουν τα σημαντικά στοιχεία για την πορεία του πληθωρισμού, προκειμένου να αποκτήσουν μία πιο καθαρή εικόνα για την πολιτική των επιτοκίων και τις αποφάσεις που θα ληφθούν”, εκτιμά η Eurobank Equities.

Καταλύτες για αυτήν την εβδομάδα: Η αξιολόγηση της Moody’s την Παρασκευή και οι δημοσιεύσεις αποτελεσμάτων από Εθνική και Aegean αύριο και TITC την Τετάρτη”, σύμφωνα με την Optima bank.

Σίγουρα η Αγορά έχει υπερθερμανθεί, χωρίς όμως να έχουμε δει υπερβολές, που θα μπορούσαν να μας φοβίσουν για μεγάλη διόρθωση. Άλλωστε υπάρχουν αρκετοί τίτλοι που έχουν ήδη διορθώσει, δίνοντας την ευκαιρία σε κάποιους που έχουν μείνει με μεγάλη ρευστότητα να πάρουν θέσεις. Πλέον το Χ.Α. είναι κοντά στο να καταγράψει συνολική κεφαλαιοποίηση 100 δισ. ευρώ, γεγονός που ήταν στην σφαίρα της φαντασίας μερικά χρόνια πριν, όπως σημειώνει ο Ηλίας Ζαχαράκης.

Η λήξη των συμβολαίων την Παρασκευή είναι σημαντικό γεγονός και πάντα ορόσημο που συνήθως βγάζει διόρθωση στην κύρια τάση του προηγούμενου διαστήματος.

Άλλωστε η Αγορά μας ολοκλήρωσε ότι σημαντικό είχε για το πρώτο τρίμηνο τόσο με την εισαγωγή του Δ.Α.Α., όσο και με το placement της Πειραιώς.

Σίγουρα τα αποτελέσματα βοηθάνε τις αποτιμήσεις, αλλά από την άλλη μία αποθέρμανση θα ήταν υγεία για την Αγορά.

Η κίνηση του Χρυσού, αν και την προβλέψαμε, προσπαθούμε να καταλάβουμε ποια θα είναι αυτά τα νέα που θα την συντηρήσουν το επόμενο διάστημα. Μπορεί να έχουμε μία εκλογική χρονιά στο μεγαλύτερο μέρος του πλανήτη παρόλα αυτά και όσο οι Αγορές τρέχουν με αυτή την ταχύτητα, θα καταστεί δύσκολη μία αποκλιμάκωση του πληθωρισμού και παράλληλα μία σοβαρή και σταθερή μείωση επιτοκίων.

Αν αυτό αρχίζουν αν το συνειδητοποιούν οι Αγορές μπορεί να αντιδράσουν βίαια, ειδικά όταν υπάρχουν τόσο σημαντικά κέρδη το τελευταίο διάστημα.

Από πλευράς deals η Αγορά δεν μας αφήνει “ασυγκίνητους”, με τελευταίο το μεγαλύτερο deal που έχει δει ο κλάδος της Πληροφορικής στην Ελλάδα.

Η πώληση της Entersoft σε Εταιρεία του Πάνου Γερμανού σε αποτίμηση 240 εκατ. και μάλιστα 27 φορές τα κέρδη της δείχνει ότι κάποιοι περιμένουν από τον κλάδο πολύ μεγαλύτερα νούμερα στο άμεσο μέλλον. Αν τελικά συγχωνεύσει την Εταιρεία με την SoftOne θα μιλάμε για τον μεγαλύτερο Παίκτη στην Χώρα, αλλά και σημαντικό Παίκτη στην Ευρώπη. Τώρα το αν θέλει και αν καταφέρει να βγάλει εκτός Χ.Α. την Entersoft θα το δείξει το κοντινό μέλλον, αν και δεν θα θέλαμε να χαθεί από το ταμπλώ μία τόσο καλή Εταιρεία του κλάδου.

Μεσομακροπρόθεσμα δεν έχει αλλάξει κάτι στην εικόνα της Αγοράς και παραμένουμε ιδιαίτερα αισιόδοξοι με στόχο έτους τη ζώνη του 1600.

Να σημειωθεί πως σε μία “bull market” βγαίνουν σπάνια διορθώσεις σημαντικές, συνήθως 2 φορές τον χρόνο, που έχουν χαρακτήρα μικρό σε χρόνο και γρήγορο σε τιμές.

Πάντα όταν αγοράζουμε μία μετοχή θα πρέπει να κοιτάμε πρώτα το ρίσκο που πάμε να αναλάβουμε, αν δεν πάει κάτι καλά, με το πιθανό κέρδος να είναι λιγότερα σημαντικό. Έξοδο σε ημερήσιο πήραμε, μετά από σχεδόν 5 μήνες, στο σύνολο της Αγοράς”, τονίζει ο κ. Ζαχαράκης (πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος Fast Finance ΑΕΠΕΥ).

Περιήγηση στα “ρετιρέ” της Αγοράς

Στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων του Χ.Α., η ΕΕΕ (10,5), ακολουθούμενη από EΥΡΩΒ (6,8), ΕΤΕ (6,3), ΟΠΑΠ (6,2), ΟΤΕ (5,6), ΜΥΤΙΛ (5), ΠΕΙΡ (5), ΔΕΗ (4,3), ΑΛΦΑ (3,9), ΜΠΕΛΑ (3,5), ΜΟΗ (2,9), ΕΛΠΕ (2,4), TITC (2), ΤΕΝΕΡΓ (2), ΓΕΚΤΕΡΝΑ (1,6), BIO (1,4), CENER (1,3), ΛΑΜΔΑ (1,2) και ΑΡΑΙΓ (1,1 δισ. ευρώ).

Και τα δύο πρόσημα άλλαξαν οι Βαρύδεικτες Τραπεζικές μετοχές, με την τελική εικόνα να μην αφήνει περιθώρια αμφιβολιών για την τελική επικράτηση των “sellers” (Alpha Bank -2,36%, Εθνική -1,57%, Eurobank -3,56%, Πειραιώς -1,33%).

Τεχνικά και ξεκινώντας από την ΑΛΦΑ, ο τίτλος είναι σε ημερήσιο “long” με “stop” κάτω από τα 1,675 ευρώ και με τις επόμενες στηρίξεις να εντοπίζεται στα 1,66, 1,571, 1,528 και στη ζώνη 1,517 – 1,499 ευρώ (συγκλίνουν οι δύο ΚΜΟ 200 ημερών). Η επόμενη αντίσταση στα 1,85 ευρώ.

Για την ΕΤΕ, το ημερήσιο “stop short” στα 7,33 ευρώ και η επόμενη αντίσταση στα 7,50 ευρώ. Οι επόμενες στηρίξεις στα 6,95, 6,65, 6,22, 6,18 (απλός ΚΜΟ 200 ημερών) και 6,13 ευρώ (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών).

Για την ΕΥΡΩΒ, το ημερήσιο “stop short” στα 1,9495 ευρώ και οι επόμενες στηρίξεις στα 1,718, 1,686, 1,617 (σπεύδουν οι δύο ΚΜΟ 200 ημερών). Η επόμενη αντίσταση στα 2,00 ευρώ.

Τέλος για την ΠΕΙΡ, το ημερήσιο “stop long” στα 3,822 ευρώ και οι επόμενες στηρίξεις στα 3,782, 3,76, 3,38, 3,246 3,226 (απλός ΚΜΟ 200 ημερών) και στα 3,175 ευρώ (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών). Η επόμενη αντίσταση στα 4,50 ευρώ.

Μεταξύ 1236,55 (+0,47%) και 1200,32 μονάδων (-2,47%) κινήθηκε ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών. Στις 17.00 βρέθηκε στις 1201,83 (-2,35%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 1202,7 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 2,28%.

Ο ΔΤΡ έδωσε ημερήσιο σήμα πώλησης, το οποίο αναιρείται με επιστροφή και κλείσιμο υψηλότερα των 1270 μονάδων (ημερήσιο “stop short”), με την επόμενη αντίσταση να εντοπίζεται στις 1300 μονάδες. Σε περίπτωση σημαντικής διόρθωσης, οι επόμενες στηρίξεις στις 1124, 1099, 1056 (απλός ΚΜΟ 200 ημερών) και 1047 μονάδες (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών).

Δεν είναι καλύτερη η τελική εικόνα στο ταμπλώ των μη Τραπεζικών blue chips, όπου δεν υπάρχει διασωθείς τίτλος.

Υπενθυμίζεται ότι από σήμερα, εισήχθησαν προς διαπραγμάτευση στο Χ.Α. οι 6 εκατ. νέες (ΚO) μετοχές της ΓΕΚΤΕΡΝΑ που προέκυψαν από την πρόσφατη Α.Μ.Κ. με κατάργηση του δικαιώματος προτίμησης των παλαιών μετόχων και ταυτόχρονα έπαψε η διαπραγμάτευση και διεγράφησαν από το Χ.Α. οι 6 εκατ. ίδιες (ΚO) μετοχές της Εταιρείας. Το σύνολο των εισηγμένων μετοχών της ΓΕΚΤΕΡΝΑ που είναι διαπραγματεύσιμες το Χ.Α. ανέρχεται σε 103.423.291.

Σύμφωνα με ανακοίνωση, “συνολικά, στους δύο πρώτους μήνες του 2024, οι πωλήσεις του Ομίλου Jumbo, ήταν αμετάβλητες. Η Διοίκηση διατηρεί εν ισχύ τις εκτιμήσεις της για αύξηση κύκλου εργασιών και κερδών, τη φετινή χρονιά, της τάξης +8% έως +10%”.

Για την μετοχή της ΜΠΕΛΑ (-2,47%), το ημερήσιο “stop short” εντοπίζεται στα 27,40 ευρώ και οι επόμενες στηρίξεις στα 25,98 (απλός ΚΜΟ 200 ημερών ) και 25,00 ευρώ (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών). Η πρώτη αντίσταση στα 28,00 ευρώ.

Σταθερά πλαγιοκαθοδικά από τα 2,745 ευρώ (κλείσιμο 6/2) κινείται ο τίτλος του Ελλάκτωρα, ενώ σήμερα κινήθηκε μόνιμα στο “κόκκινο”. Το ημερήσιο “stop short” στα 2,84 ευρώ και η επόμενη στήριξη στη ζώνη 2,356 – 2,347 ευρώ (συγκλίνουν οι δύο ΚΜΟ 200 ημερών).

Οι τίτλοι που έχουν προβάδισμα

Στην κούρσα για τις καλύτερες ετήσιες αποδόσεις του 2024 και σύμφωνα με τα στοιχεία της Alpha Trust, προηγείται η ΚΟΥΑΛ (+71,05%), ακολουθούμενη από ΚΑΙΡΟΜΕΖΖ (+69,23%), ΦΒΜΕΖΖ (+69,21%), ΒΙΟΤ (+62,5%), ΣΑΤΟΚ (+59,32%), ΕΒΡΟΦ (+50,83%), ΓΚΜΕΖΖ (+48,8%), ΣΑΝΜΕΖΖ (+47,02%), ΔΟΜΙΚ (+44,17%) και REALCONS (+42,59%).

Για τους “λάτρεις” των χαμηλότερων κεφαλαιοποιήσεων

Με τους αγοραστές στημένους χαμηλότερα από το προηγούμενο κλείσιμο, χαμηλές συναλλαγές, ή “market” εντολές, κινήθηκαν ψηλότερα οι ΝΑΥΠ (+1,82%), ΑΑΑΚ (+3,47%), ΤΡΕΣΤΑΤΕΣ (+0,59%).

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Πετρόπουλος (-2,60%), “σε συνέχεια σχετικής επικοινωνίας με τους βασικούς της μετόχους, η Εταιρεία δηλώνει προς το Επενδυτικό Κοινό ότι δεν υφίστανται συζητήσεις των βασικών μετόχων με Αλλοδαπό fund για την εξαγορά του πλειοψηφικού πακέτου μετοχών της Εταιρείας. Οι βασικοί μέτοχοι κατά τα τελευταία χρόνια έχουν δεχθεί και εξακολουθούν να δέχονται, κρούσεις από ενδιαφερόμενους αγοραστές, οι οποίες όμως δεν έχουν καταλήξει σε συγκεκριμένο αποτέλεσμα”.

Ανεξάρτητα φημών και διαψεύσεων, ο τίτλος της ΠΕΤΡΟ συνεχίζει να έχει πωλητή.

Έκλεισε πάνω από την τιμή της δημόσιας πρότασης η Entersoft (+1%).

Σε υψηλά 15 ετών η Ελινόιλ (+4,36%), σε υψηλά 23 ετών η Δομική Κρήτης (+1,95%), σε νέα ιστορικά υψηλά η Κρι Κρι (+1,37%).

Άμα “φτιάξει ο καιρός, θα σαλπάρουν τα καράβια” της Attica Group (0%).

Σε υψηλά 5μηνου η Ελλάδος (+0,32%).

Σε νέο ιστορικά χαμηλό έκλεισε η Dimand (-0,20%).

Η τεχνική εικόνα των βασικών δεικτών

Ο Γενικός Δείκτης έδωσε ημερήσιο σήμα πώλησης, το οποίο αναιρείται με επιστροφή και κλείσιμο υψηλότερα των 1437 μονάδων. Οι επόμενες στηρίξεις στις 1383, 1375, 1319, 1288 (απλός ΚΜΟ 200 ημερών) και 1271 μονάδες (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών). Η επόμενη αντίσταση στις 1445 - 1455 μονάδες. Παραμένει ανοιχτό το “gap” στις 1382 – 1376 μονάδες.

Με ημερήσιο πωλητικό σήμα και ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης, που ακυρώνεται με επιστροφή υψηλότερα των 3495 μονάδων. Οι επόμενες στηρίξεις στις 3200, 3180, 3128 (απλός ΚΜΟ 200 ημερών) και 3089 μονάδες (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών). Η αντίσταση στις 3500 μονάδες.

Μια βόλτα στις Διεθνείς Αγορές

Με μικτά πρόσημα, ολοκλήρωσαν τη σημερινή συνεδρίαση οι μεγάλες Αγορές Ασίας – Ειρηνικού.

Μικτές οι διαθέσεις στην Ευρώπη, με οριακές απώλειες οι δείκτες στην Wall Street.

Οριακά κέρδη για το Πετρέλαιο, προς το 1,0928 υποχωρεί το Ευρώ, έναντι του Δολαρίου.

Θέλει να κινηθεί πάνω από τα $2190 και προς νέα ιστορικά υψηλά, ο Χρυσός, προς τα $24,7 ανηφορίζει το Ασήμι.

Το χρυσάφι έχει ξεκινήσει μία ξέφρενη πορεία που πραγματικά μπορεί να εκπλήξει με το μέγεθός της. Στην παρούσα τα $2147 είναι κοντινή στήριξη, με τα $2116 να συντηρούν την επιθετική τάση και τα $1984 ‘daily stop long’ Τα $2244 επόμενος στόχος”, σύμφωνα με την Fast Finance ΑΕΠΕΥ.

Τα $72500 δοκιμάζει το Bitcoin, προς τα $4030 ανηφορίζει το Ethereum.

Οι Ρυθμιστικές Αρχές του Ηνωμένου Βασιλείου δήλωσαν ότι “δεν θα αντιταχθούν στη δημιουργία τίτλων που σχετίζονται με Κρυπτονομίσματα, μετά από παρόμοιες κινήσεις των Εποπτικών Αρχών σε άλλες Αγορές”.

Η Οικονομία της Ιαπωνίας απέφυγε να πέσει σε ύφεση στο τέλος του περασμένου έτους. Το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν επεκτάθηκε με ετήσιο ρυθμό 0,4% τους τελευταίους τρεις μήνες του 2023, αντιστρέφοντας την υποχώρηση 0,4% που είχε αρχικά αναφερθεί. Το χρόνο της πρώτης αύξησης επιτοκίων από το 2007 εξετάζει η BoJ.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν θα πρέπει να μειώσει τα επιτόκια πριν από τον Ιούνιο, καθώς οι αξιωματούχοι χρειάζονται περισσότερα στοιχεία για να είναι σίγουροι ότι ο πληθωρισμός έχει τιθασευτεί”, σύμφωνα με το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου, Πίτερ Κάζιμιρ.

Επιστροφή στο Χ.Α.

Να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία της Alpha Trust, η σημερινή συνεδρίαση αφαίρεσε από τη συνολική κεφαλαιοποίηση του Χ.Α. 2,3 δισ., στα 96,7 δισ. ευρώ.

Νέα τιμή - στόχο για τη μετοχή του ΟΠΑΠ στα 19,3, από 17,1 ευρώ, δίνει η Optima Bank σε έκθεσή της στην οποία διατηρεί τη σύσταση "buy". Αναμένει αυξημένα έσοδα στα 2,23 δισ. ευρώ φέτος, με τα καθαρά κέρδη στα 463,5 εκατ. ευρώ, από 420,1 εκατ. ευρώ πέρυσι. Η Χρηματιστηριακή προβλέπει ότι η Εισηγμένη θα ανακοινώσει μέρισμα 1 ευρώ για το 2023 (μετά το προμέρισμα του 1 ευρώ που διανεμήθηκε το 4ο τρίμηνο του 2023).

Νέα, αυξημένη τιμή - στόχο για τη μετοχή της ΕΕΕ στα 33,5, από 30,8 ευρώ δίνει η Eurobank Equities. Η Χρηματιστηριακή αναμένει αύξηση των εσόδων στα 10,7 δισ. ευρώ φέτος, από 10,18 δισ. το 2023, με τα αναπροσαρμοσμένα καθαρά κέρδη να αναμένονται στα 800 εκατ. ευρώ, από 764 εκατ. ευρώ πέρυσι.

Η Morgan Stanley αυξάνει τις εκτιμήσεις της για την Τράπεζα Πειραιώς, αυξάνοντας και την τιμή - στόχο για τη μετοχή από τα 4,48 ευρώ, στα 5,08 ευρώ.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, δεν ήλθαν σε επαφή με το θετικό πρόσημο οι ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ΕΛΧΑ, ΜΟΗ, ΜΥΤΙΛ, TITC. Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο χαμηλό ημέρας έκλεισαν 16 Δεικτοβαρείς τίτλοι και πιο συγκεκριμένα οι Εθνική, Αεροπορία Αιγαίου, Viohalco, ΔΕΗ, ΕΕΕ, Ελλάκτωρ, Ελ. Πετρέλαια, ΕΛΧΑ, ΕΥΔΑΠ, Motor Oil, Jumbo, Μυτιληναίος, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, Τέρνα Ενεργειακή και TITC.

Κακή η τελική εικόνα με 24 ανοδικούς τίτλους, έναντι 112 πτωτικών, ενώ 21 τίτλοι τερμάτισαν τη συνεδρίαση με απώλειες μεγαλύτερες του 4%.

---ΧΠΑ

Συνεδρίαση σημαντικής υποχώρησης και στην Αγορά Παραγώγων, με τις συναλλαγές να αυξάνονται τόσο στο συμβόλαιο του δείκτη, όσο και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (154.587 συμβόλαια). Συνεχίζονται οι μετακυλίσεις θέσεων.

Στα 4.499 συμβόλαια του FTSE25 οι ανοιχτές θέσεις (από 4.491 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Μάρτιος).

Στα 1.474 συμβόλαια του ΔΤΡ οι ανοιχτές θέσεις (από 1.475 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Μάρτιος).

Στα 202 συμβόλαια του MSCI οι ανοιχτές θέσεις (από 202 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο Μάρτιος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 2 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός - (συνολικά 4.409, 2.364 για τον Μάρτιο, 2.025 για τον Απρίλιο και 20 για τον Μάιο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 3.373), κινήθηκε μεταξύ 3.373 και 3.462,25 μονάδων.

Το συμβόλαιο του ΔΤΡ – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 15 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός – (συνολικά 591, 313 για τον Μάρτιο και 278 για τον Ιούνιο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 1.210), κινήθηκε μεταξύ 1.207 και 1.239,5 μονάδων.

Το συμβόλαιο του MSCI – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 2 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός - (συνολικά 160, 80 για τον Μάρτιο 80 για τον Απρίλιο και 0 για τον Μάιο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 5.520,25), κινήθηκε μεταξύ 5.520,25 και 5.520,25 μονάδων.

Ελάχιστος ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων 365.000 Πειραιώς, ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα ΣΜ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (6.427), Πειραιώς (32.983), Εθνική (3.316), ΔΕΗ (2.377), Alpha Bank (71.890), Ελ. Πετρέλαια (2.071), Τέρνα Ενεργειακή (2.777), ΕΧΑΕ (2.850), ΕΛΧΑ (1.902), ΑΔΜΗΕ (10.968), ΓΕΚ (1.877), Μυτιληναίο (1.218), Cenergy (575), Viohalco (1.985), Ελλάκτωρα (789), Lamda Development (1.839), Αεροπορία Αιγαίου (338), ΟΤΕ (3.642), Άβαξ (595), Fourli (538), Jumbo (124), Motor Oil (172), Ιντρακόμ (1.982), Ιντρακάτ (916).

Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Χρεόγραφα, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Μάρτιος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών, με πάνω από 10.000 κομμάτια, σε: Alpha Bank 173.353, Πειραιώς 72.861, Eurobank 27.659, Εθνική 13.155, ΑΔΜΗΕ 27.046. ΔΕΗ 21.392, Τέρνα Ενεργειακή 19.032.

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*) είναι: Alpha Bank 58.685.039 τεμ., (από 58.685.039 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), ΔΕΗ 1.278.881 τεμ. (1.278.881), Eurobank 34.749.194 τεμ. (34.749.194), ΟΠΑΠ 1.614.019 τεμ. (1.617.545), Εθνική 13.896.428 τεμ. (13.871.591), ΟΤΕ 1.794.150 τεμ. (1.794.237), Πειραιώς 897.116 τεμ. (895.291), ΓΕΚΤΕΡΝΑ 6.203.698 τεμ. (6.203.698)

(*) Τα στοιχεία συναλλαγές δανεισμού τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους Χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ, έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v