Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Ψάχνει αντίδραση μετά την «ψυχρολουσία»

Προσπάθεια επαναφοράς μετά το χθεσινό μίνι ξεπούλημα στο ταμπλό. Το rebalancing, η Τράπεζα Πειραιώς, οι κινήσεις των traders και ποια blue chips «πληγώθηκαν» υπέρμετρα.

Χρηματιστήριο: Ψάχνει αντίδραση μετά την «ψυχρολουσία»

Σε αναμονή της ανακοίνωσης στοιχείων για τον δομικό πληθωρισμό στις ΗΠΑ, από 0,36% υψηλότερα στις 5.204,25 μονάδες τα futures του S&P500 στη Wall Street.

Από διόρθωση για DAX σε Φρανκφούρτη και CAC σε Παρίσι, μετά από μίνι ξεπούλημα στο Χρηματιστήριο Αθηνών η προσπάθεια επαναφοράς των long, με ορίζοντα τη συνεδρίαση της Παρασκευής, στο triple witching -πρώτο για το 2024.

Η bull market θα έχει συνέχεια, εκτιμά η BofA, που δεν «βλέπει» ενδείξεις φούσκας στη Wall Street. Αλλοι οίκοι έχουν εντελώς αντίθετη θέση και επιμένουν να προειδοποιούν. Για τις ευρωπαϊκές αγορές η κατάσταση είναι απλή, καθώς η ΕΚΤ δεν έχει πολλά περιθώρια ελιγμών, κάτι με το οποίο έχουν εξοικειωθεί οι επενδυτές.

Σε αυτό το περιβάλλον εκτός, στο ΧΑ η χθεσινή «ψυχρολουσία» ήταν μεν αναμενόμενη αλλά όχι ως προς την έκτασή της. Και μόνο το γεγονός πως το μείον 2,51% για τον ΓΔ στις 1.391,26 μονάδες ήταν το μεγαλύτερο από τις 26 Ιουνίου επιβεβαιώνει τη διάστασή του.

Τα δε 292,5 εκατ. με τα μισά και πλέον σε μόλις μία μετοχή -της Πειραιώς- καταδεικνύει το σημείο αναφοράς και λόγω του χθεσινού sell off. Τεχνικά η διόρθωση αναμενόταν -με την ολοκλήρωση της διαδικασίας διάθεσης του 27% της Πειραιώς-, άλλωστε για τους επενδυτές «έτρεχε» ένα σερί 7 εβδομάδων με θετικό πρόσημο, με προσέγγιση της γνωστής περιοχής των 1.450 μονάδων.

Οι traders στην πλειονότητά τους περίμεναν το χθεσινό «άδειασμα», αλλά όχι με αυτόν τον τρόπο. Γνώριζαν όμως ότι η αλλαγή στάθμισης για την τραπεζική μετοχή θα επενεργούσε σαν ντόμινο σε βάρος άλλων blue chips. Διόλου τυχαίο πως εχθές «πληγώθηκαν» κυρίως ενεργειακά χαρτιά και δη αυτά που συμπεριλαμβάνονται στο «καλάθι» της MSCI.

Mytilineos στα 35,32 (-4,02), Motor Oil στα 26,40 (-5,04%), ΔΕΗ στα 11,30 (-3,34%). Ομως δεν ήταν μόνο θέμα αλλαγής στάθμισης, συνδυαστικά λειτούργησαν η επικείμενη λήξη στα Παράγωγα, οι ανοιχτές θέσεις στη μετοχή της Πειραιώς, ο χρονισμός του Τ+2 και η συνήθης σπουδή -κυρίως- εγχώριων να κλειδώσουν τα όποια κέρδη «μετρούσαν» μέχρι τελευταία. Για αυτό και την πρώτη ώρα πρόλαβαν να βγουν συγκεκριμένοι διορατικοί παίκτες, στα υψηλά ημέρας.

Μία άλλη ημέρα όμως σήμερα, η τάση μεσοπρόθεσμα παραμένει long, στη μετοχή της Πειραιώς έχουν τοποθετηθεί πολύ ισχυρά χέρια με κόστος 4 ευρώ, δύσκολα να βγουν χαμένα για πολύ. Σήμερα ανακοινώνουν αποτελέσματα Εθνική Τράπεζα (6,904), AEGEAN (12,34) και Trade Estates (1,70), αύριο ακολουθούν ΟΠΑΠ (16,77), ΤΙΤΑΝ Cement International (25,80), ενώ «τρέχουν» εξελίξεις σε επιμέρους επιχειρηματικά μέτωπα.

Ξεκινούν οι μελέτες για απόσχιση κεραιών και συνδρομητικής TV, όπως σημειώνει η Μαρία Μόσχου. Η ΚΡΙ ΚΡΙ «φλερτάρει» με Walmart και προχωρά σε επενδύσεις 30 εκατ., σύμφωνα με την Αλεξάνδρα Γκίτση.

Σημειωτέον πως η μετοχή της μακεδονικής εταιρείας ήταν από τις θετικές εξαιρέσεις της χθεσινής συνεδρίασης -με 1,37% στα 11,10 ευρώ. Εξαιρέσεις ήταν και η Elinoil -με 4,36% στα 2,87 ευρώ και αναζωπύρωση σεναρίων λόγω των αυξημένων συναλλαγών 110 χιλ. τμχ.-, η Entersoft -με 1% στα 8,08 ευρώ, καθώς η πλευρά Γερμανού ενισχύει τη θέση της/χωρίς όμως να υπάρχει ακόμη επαρκής ενημέρωση αλλά ούτε και θέση της Κεφαλαιαγοράς-, η Δομική Κρήτης -με 1,95% στα 4,70 ευρώ, υψηλά 23ετίας (!)- και ακόμη ορισμένα επιμέρους που είναι στο επίκεντρο το τελευταίο διάστημα. 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v