Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Βουτιά στις ευρωαγορές, η μεγαλύτερη πτώση δύο μηνών

Οι φόβοι για κλιμάκωση στη Μέση Ανατολή εκτοξεύουν τις τιμές πετρελαίου. Απώλειες 1,4% σε Φρανκφούτη και Παρίσι και 1% στο Λονδίνο.

Βουτιά στις ευρωαγορές, η μεγαλύτερη πτώση δύο μηνών

Τη μεγαλύτερη πτώση των τελευταίων σχεδόν δύο μηνών κάνουν οι ευρωπαϊκές μετοχές, καθώς οι φόβοι για κλιμάκωση στη Μέση Ανατολή εκτόξευσαν τις τιμές του πετρελαίου πριν από τη μηνιαία έκθεση για την απασχόληση στις ΗΠΑ.

Η Φρανκφούτη χάνει 1,4%, το Λονδίνο 1%, το Παρίσι 1,4%, η Μαδρίτη 1,2% και το Μιλάνο 1,6%.

Οι αγορές δυσκολεύτηκαν να κερδίσουν έδαφος αυτή την εβδομάδα, με τον Stoxx 600 ελαφρώς υψηλότερα την Πέμπτη.

Κατά τη διάρκεια της σημερινής συνεδρίασης, οι επενδυτές επεξεργάζονται νέα στοιχεία για τις κατασκευές και τις λιανικές πωλήσεις της ευρωζώνης, τις τιμές των κατοικιών στο Ηνωμένο Βασίλειο και τις παραγγελίες στα γερμανικά εργοστάσια. 

Την ίδια ώρα, ο πρόεδρος της Fed στη Μινεάπολη, Neel Kashkari, δήλωσε την Πέμπτη ότι οι μειώσεις των επιτοκίων μπορεί να μην χρειαστούν φέτος, εάν η πρόοδος στον πληθωρισμό σταματήσει.

Νέα data

Οι πραγματικές (προσαρμοσμένες στις τιμές) νέες παραγγελίες στον τομέα της μεταποίησης στη Γερμανία αυξήθηκαν κατά 0,2% τον Φεβρουάριο σε μηνιαία βάση. Οι αναλυτές που συμμετείχαν σε έρευνα του Bloomberg ανέμεναν 0,7%. Σε ετήσια βάση ωστόσο, οι εργοστασιακές παραγγελίες έκαναν βουτιά κατά 10,6%.

Πρώτη φορά σε 6 μήνες έπεσαν οι τιμές για σπίτια στο Ηνωμένο Βασίλειο. Η μέση τιμή κατοικίας μειώθηκε κατά 1%, στις 364.160 δολάρια κατά μέσο όρο τον περασμένο μήνα. Παρά τις πρόσφατες αυξήσεις επιτοκίων στα στεγαστικά δάνεια, η ζήτηση παρέμεινε ισχυρή.

Οι αγορές στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού κινήθηκαν επίσης χαμηλότερα σήμερα, με οδηγό της πτώσης τον Nikkei, καθώς τα σχόλια των αξιωματούχων της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ τροφοδότησαν ανησυχίες ότι η κεντρική τράπεζα θα μπορούσε να αναβάλει τις μειώσεις των επιτοκίων.

Ανηφορίζει το πετρέλαιο

Στην αγορά εμπορευμάτων, ξεπέρασε και τα $91 το πετρέλαιο. Η τιμή έχει αυξηθεί κατά 18% φέτος, εν μέσω γεωπολιτικών εντάσεων στη Μέση Ανατολή και την Ουκρανία, καθώς και των περιορισμών προσφοράς από τον ΟΠΕΚ+ και της υγιούς ζήτησης. Αυτή την ώρα, το μπρεντ βρίσκεται στα 90,81 δολάρια ανά βαρέλι.

Στην αγορά κρατικών ομολόγων, οι αποδόσεις της ευρωζώνης παρουσιάζουν μικρή μεταβολή, καθώς οι επενδυτές αναμένουν τα στοιχεία για την απασχόληση και τους μισθούς στις ΗΠΑ για τον Μάρτιο, τα οποία θα βοηθήσουν στην απόφαση της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ για το πότε θα μειώσει τα επιτόκια. Η απόδοση του 10ετούς γερμανικού, που αποτελεί σημείο αναφοράς για το μπλοκ, υποχωρεί μία μονάδα βάσης στο 2,36%. Έχει αυξηθεί κατά 5 μονάδες βάσης σε όλη την εβδομάδα.

Λία Δεληγιάννη [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v