Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Ζητείται συνέχεια στην ανοδική διόρθωση

Στις τραπεζικές μετοχές το «κλειδί» της τάσης, σε δύσκολο διεθνές περιβάλλον. Σήμα από Λαγκάρντ αναμένει η αγορά. Οι κινήσεις των traders, τα blue chips που βρίσκονται στο επίκεντρο.

Χρηματιστήριο: Ζητείται συνέχεια στην ανοδική διόρθωση

Απώλειες στη Wall Street μετά την ανακοίνωση των στοιχείων πληθωρισμού Μαρτίου, στις ΗΠΑ.

Εurogroup και συνεδρίαση της ΕΚΤ, με το βλέμμα και στις Ευρωεκλογές όπως εύστοχα σημειώνει η Αγγελική Παπαμιλτιάδου, καθώς -πλέον- όλα όσα διαδραματίζονται στο οικονομικό, αποτυπώνονται και στο πολιτικό (και τούμπαλιν) πανευρωπαϊκά.

Ισχυρή διόρθωση για τον S&P500, νέος κύκλος αμφίσημων δηλώσεων για τον χρόνο μείωσης των επιτοκίων από τη Fed, δυσχεραίνει η θέση των Ευρωπαίων κεντρικών καθώς η αυτονόμηση της ΕΚΤ από την ΟΤ των ΗΠΑ δείχνει μονόδρομος.

Από τις 18.097 (0,11%) ο DAX, από τις 8.045,38 (-0,05%) ο CAC, με ζητούμενο σήμερα τη στάση που θα τηρήσουν κυρίως οι traders.

Νωρίτερα, στην προθεσμιακή αγορά της Νέας Υόρκης, σε αρνητικό έδαφος τα futures του S&P500, καμπανάκι από τον αδύναμο πληθωρισμό στην Κίνα. Πάνω από τα 90 $/βαρέλι το πετρέλαιο, σε διαδοχικά υψηλά ο χρυσός.

Σε αυτό το διεθνές περιβάλλον, στο Χρηματιστήριο Αθηνών οι επενδυτές είναι σε αναμονή, με τον Γενικό Δείκτη στην περιοχή των 1.420 μονάδων. Βραχυπρόθεσμα, στο ΧΑ εξελίχθηκε η κυρίως τεχνικού χαρακτήρα ανοδική διόρθωση -από τα χαμηλά της Παρασκευής έως τα υψηλά της Τρίτης-, η σταθεροποίηση, με μερική κατοχύρωση θέσεων χθες Τετάρτη, κλάδος-ρυθμιστής ο τραπεζικός.

Και λόγω αυξημένου ειδικού βάρους, με τον ΔΤΡ στις 1.232,19 (-0,15%), η τάση σε «κλείσιμο» εβδομάδας θα κριθεί από το κατά πόσον οι traders θα επιδιώξουν να κλείσουν κι άλλες θέσεις τους σήμερα. Θυμίζω τα χαμηλά της Παρασκευής των 1.145,69 μονάδων, με διακριτό/σημαντικό το περιθώριο σε σχέση με τις 1.232,19 μον., δίνοντας τη δυνατότητα για κινήσεις από την πλευρά (δυνητικών) πωλητών.

Θα μπορούσε να υπάρξει ανατροπή των δεδομένων στα ευρωπαϊκά, συνακόλουθα στο ΧΑ; το εύλογο ερώτημα των επενδυτών. Μόνο στην περίπτωση που η Κριστίν Λαγκάρντ θα είναι σαφής και δραστική το μεσημέρι. Μπορεί; Δύσκολα αλλά κοντός ψαλμός που λένε.

Στα 7,486 ευρώ η Εθνική, στο 1,89 η Eurobank, στα 3,93 η Πειραιώς, στο 1,65 η Alpha Bank.

Ωστόσο, δεν είναι μόνον ο τραπεζικός κλάδος αιχμής αλλά και ο ενεργειακός -ευρύτερα εννοούμενος-, με τον ΧΑΜαιλέοντα να «φωτογραφίζει» επερχόμενο mega deal στην ενέργεια. Κρατάμε τη διευκρίνισή του πως δεν αφορά στους ομίλους διύλισης. Στα 12 ευρώ η μετοχή της ΔΕΗ, στα 35,78 η Mytilineos, στο Τορόντο ο επικεφαλής του group. Παράλληλα όμως οι εξελίξεις και σε ό,τι αφορά στον έναν από τους δύο ομίλους διύλισης, συγκεκριμένα στη διαφαινόμενη απόκτηση της ΗΛΕΚΤΩΡ από τη Motor Oil (26,60).

Στο νέο story του ΧΑ, με επίκεντρο την Attica Συμμετοχών, αναφέρεται ο Χρήστος Κίτσιος. Μετά την απόκτηση και νέου resort (στη Νάξο) από τη θυγατρική Attica Blue Hospitality. Attica Συμμετοχών: πουλά assets και γεμίζει το «ταμείο», σημειώναμε προχθές στον Εκηβόλο.

Μετριασμός της κινητικότητας στα mid caps, η προσοχή σε οικονομικά αποτελέσματα και επιχειρηματικές εξελίξεις. Ενδεικτική η περίπτωση της Π. Πετρόπουλος, σύμφωνα με όσα αναφέρει ο Στέφανος Κοτζαμάνης.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v