Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Το «βάρος» πέφτει στα blue chips

Συνέχεια στην τεχνική αντίδραση για τον Γενικό Δείκτη, με τον ΓΔ να ενισχύεται στις 1.375 μονάδες. Γιατί... «χλωμαίνει» το τραπεζικό story. Η τάση στις αγορές και οι μετοχές που «μπαίνουν στο παιχνίδι».

Χρηματιστήριο: Το «βάρος» πέφτει στα blue chips

Βαρίδι η τεχνολογία στη Wall Street, με τις γεωπολιτικές ανησυχίες σταθερά στο προσκήνιο.

Από οριακά χαμηλότερες τιμές τα futures του S&P500, υποχώρηση των τιμών πετρελαίου στα χαμηλά 2μήνου -ενδεικτικά το τύπου WTI διαμορφωνόταν στα 82,4 $/βαρέλι.

Επιφυλακτική άνοδος εχθές στα ευρωπαϊκά, και δεν θα μπορούσε να γίνει διαφορετικά, ενόσω (και) οι επενδυτές αναμένουν την ανταπάντηση του Ισραήλ στο Ιράν.

Ανάλογη εικόνα και στο Χρηματιστήριο Αθηνών, με τους long να παίρνουν μεν μία ανάσα αλλά με τη συνέχεια να προοιωνίζεται ιδιαίτερα αβέβαιη, κατ' αρχάς βραχυπρόθεσμα -σε ορίζοντα τέλους Απριλίου. Ενα stop στο πτωτικό σερί μπήκε, με τον Γενικό Δείκτη στις 1.365,48 (0,60%), με στηρίξεις περισσότερο από συγκεκριμένα blue chips και δευτερευόντως από τραπεζικά, απόκλιση που αποτυπώθηκε στο συν 0,46% στις 3.311,98 για τον FTSE25, έναντι συν 0,22% στις 1.163,93 μονάδες για τον Δείκτη Τραπεζών.

Στα 125,4 εκατ. η αξία συναλλαγών -με τα 20,1 εκατ. να αφορούν σε προσυμφωνημένες εντολές- και τα περίπου 62 εκατ. να πραγματοποιούνται σε μόλις 4 μετοχές, των Πειραιώς (3,736), Εθνικής (7,048), Mytilineos (35,62) και Eurobank (1,802).

Υπερσυγκεντρωτική και «αβαθής» η αγορά, με συνέπεια η τάση να διαμορφώνεται ανάλογα με τη στάση/τακτική που θα ακολουθήσουν 1-2 μεσαίου μεγέθους funds. Και ακριβώς αυτό συνιστά μέρος του προβλήματος, καθώς στο μείον 3,36% του ΔΤΡ σε διάστημα μηνός αποτυπώνεται ως έχει η κατάσταση.

Σταθερή η μείωση θέσεων στα τραπεζικά χαρτιά από ορισμένα ξένα funds, με χρηματιστές να την αποδίδουν στο ότι το αφήγημα για τον κλάδο «γκριζάρει» ενώ μάλλον αρνητικά αποτιμάται η διαφαινόμενη αποεπένδυση του ΤΧΣ από την Εθνική για Σεπτέμβριο και βλέπουμε.

Κοινός τόπος στην κοινότητα πως όσο χαμηλώνει η πρόβλεψη για τον ρυθμό ανάπτυξης, όσο βραδυπορούν οι εκταμιεύσεις από το RRF, χωλαίνει η απορροφησιμότητα και δυσλειτουργούν διαγωνισμοί και λοιπές μεταρρυθμιστικές ενέργειες, τόσο μειώνεται η εκτίμηση για την πιστωτική επέκταση, συνακόλουθα την επίτευξη των στόχων που είχαν θέσει οι τραπεζίτες. Ενδεικτική η παρατήρηση παράγοντα (με ενεργό συμμετοχή στο road show της JPMC στη Νέα Υόρκη), ο οποίος διαπιστώνει σημαντική απόκλιση μεταξύ των -τότε- προβλέψεων (για έσοδα/κερδοφορία 2024) και των τρεχουσών.

Δεδομένης της υπερβάλλουσας βαρύτητας του κλάδου, δηλαδή των μόλις 4 τραπεζικών έναντι των 21 blue chips του δείκτη, ο εγκλωβισμός στα επίπεδα των 1.350-1.410 μονάδων -για τον ΓΔ- δύσκολα μπορεί να αρθεί, εκτός και εάν σηματοδοτηθούν ανατρεπτικά θετικές εξελίξεις, ενδεχόμενο που προσώρας δεν διαφαίνεται.

Συνεπώς, το μεγαλύτερο βάρος πέφτει στα blue chips και δη τους σηματωρούς της επιχειρηματικότητας.
Μεγέθη όπως Mytilineos, Jumbo, Motor Oil, TITAN, Viohalco, HelleniQ Energy, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ κ.α. μπορούν να κάνουν τη διαφορά για τους long, ανάλογα με τα οικονομικά αποτελέσματα, τις επιχειρηματικές διεργασίες, τις προοπτικές.

Στα 49 ευρώ (από τα 47) ανεβάζει τον πήχη για τον τίτλο του group Mytilineos η Optima Bank, καθαρά κέρδη 303 εκατ. και διανομή του 45% σε μέρισμα (1 ευρώ/μτχ.) ανακοινώνει η Jumbo κ.ο.κ.

Ενθαρρυντική, για τους long, η προσθήκη ορισμένων εισηγμένων στο παιχνίδι, με ενδεικτική την περίπτωση της AEGEAN που «ανοίγει περισσότερο τα φτερά της», σύμφωνα με όσα αναφέρει η Εύα Δ. Οικονομάκη, αλλά και του ΑΔΜΗΕ με τη θεαματικά αυξημένη κερδοφορία και την προοπτική γενναιόδωρης μερισματικής πολιτικής ή ακόμη της Papoutsanis που, σύμφωνα με τον Στέφανο Κοτζαμάνη, συζητά για νέα συμβόλαια και σχεδιάζει δεύτερη χρηματική διανομή.

Χρηματιστές εκτιμούν πως μία ενδεχόμενη λύση/διέξοδος θα μπορούσε να είναι η μερική «απο-τραπεζοποίηση» της αγοράς, με ενίσχυση blue chips - σηματωρών παράλληλα με την ανάδειξη mid caps μεγέθους και προοπτικών. Τουλάχιστον για όσο ο τραπεζικός κλάδος είναι υπό πίεση -με πιθανότερο ενδεχόμενο την καταγραφή χαμηλότερων τιμών, ικανών να δελεάσουν την εκ νέου ενεργοποίηση ξένων funds.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v