Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Βγάζει αντίδραση μετά τις βουτιές το Χρηματιστήριο

Εμφανής η προσπάθεια των επενδυτών να αποτιμήσουν τα δεδομένα στη Μέση Ανατολή και την τακτική των κεντρικών τραπεζών και πώς επηρεάζουν την οικονομία. Ανοδικό ξεκίνημα.

Βγάζει αντίδραση μετά τις βουτιές το Χρηματιστήριο

Μικτές τάσεις στη Wall Street, αντίδραση μετά τη χθεσινή διόρθωση στα ευρωπαϊκά, ζητούμενη η ανάσχεση της απαξίωσης στο Χρηματιστήριο Αθηνών.

Κυρίως στις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή η προσοχή των επενδυτών αλλά και στα οικονομικά αποτελέσματα πρώτου 3μήνου οι επενδυτές στη Νέα Υόρκη, με τα futures του S&P500 κατά 0,22% χαμηλότερα, την ώρα που αποκλιμακώνεται κάπως η τάση για τον VIX/CBOE (17,63) και το πετρέλαιο WTI υποχωρεί λίγο στα 84,81$/βαρέλι.

Εμφανής η προσπάθεια των επενδυτών να αποτιμήσουν τα δεδομένα, συνεκτιμώντας το ότι στο Ισραήλ αποφάσισαν για τα αντίποινα, αλλά ερώτημα παραμένει το πότε (και πού). Σταθερά αυξημένη η μεταβλητότητα, που ενισχύεται και από τη διακριτή απόκλιση στην τακτική των κεντρικών τραπεζιτών ως προς τα επιτόκια/ποσοτική σύσφιξη.

«Σήμα» Πάουελ ότι καθυστερούν οι μειώσεις επιτοκίων -από τη Fed-, η ΕΚΤ θα μειώσει σύντομα τα επιτόκια, επαναλαμβάνει η Λαγκάρντ.

Εφόσον δεν υπάρξει κάποιο μεγάλο σοκ, σύμφωνα με την επικεφαλής της ΕΚΤ, εξέλιξη που θα μπορούσε να επηρεάσει την πρόθεση για μία πρώτη μείωση στη συνεδρίαση της 6ης Ιουνίου (στην «καρδιά» των ευρωεκλογών).

Από τις 17.766 μονάδες ο DAX, από τις 7.932 ο CAC και από τις 7.820 ο FTSE100, με ζητούμενη την ενεργοποίηση αντανακλαστικών από την πλευρά των αγοραστών. Σε κάθε περίπτωση, σε διαρκή ετοιμότητα κυρίως οι βραχυπρόθεσμοι, μένει να φανεί εάν είναι εφικτή μία ανοδική διόρθωση.

Σε αναζήτηση αντίδρασης και στο Χρηματιστήριο Αθηνών, όπου από την αρχή της εβδομάδας εντείνονται οι πωλήσεις εγχώριων θεσμικών και λίγων διαχειριστών hedge funds. Στις 1.357,30 μονάδες ο Γενικός Δείκτης, στο μείον 4,44% σε διάστημα εβδομάδας, στις 1.161,40 ο Δείκτης Τραπεζών διορθώνοντας 5,75% και στις 3.296,79 ο FTSE25 με απώλειες 4,18%, πάντα σε διάστημα εβδομάδας. Το ξεκίνημα πάντως σήμερα είναι ανοδικό.

Κλάδος-βαρίδι ο τραπεζικός, καθώς μέχρι και τη συνεδρίαση της Πέμπτης κατέγραφε τη μεγαλύτερη άνοδο (από την αρχή του έτους) έναντι των blue chips. Δεδομένου ότι οι πρώτες ρευστοποιήσεις με το βλέμμα (κυρίως) στη Μέση Ανατολή πραγματοποιήθηκαν την Παρασκευή -ως φυσιολογική προληπτική τακτική ορισμένων-, για να ενταθούν από Δευτέρα -μετά το «χτύπημα» του Ιράν-, μένει να φανεί εάν «ισχυρά χέρια» που απορροφούν την εσπευσμένη προσφορά θα επιχειρήσουν να βγουν μπροστά.

Προφανές πως τις πωλήσεις των μεν αγοράζουν οι δε, με τα τραπεζικά χαρτιά να είναι αυτά που θα αποτελέσουν τα «εργαλεία» αναστροφής. Με σημαντικές στηρίξεις να έχουν διαρραγεί και την προσφορά λ.χ. στην Πειραιώς να επιμένει χαμηλότερα των 4 ευρώ του placement, η συγκεκριμένη θα μπορούσε να είναι ένα από τα δύο-τρία («εργαλεία») στα χέρια των long.

Ερώτημα το πότε, με κρίσιμο σημείο τα 3,7 ευρώ. Μεγαλύτερη πίεση στην Alpha Bank, προβληματίζει με το χθεσινό «άδειασμα», μεγαλύτερη διόρθωση 3,62% στο 1,518 ευρώ με τις περισσότερες συναλλαγές -10,82 εκατ. τμχ.-, Eurobank -1,804 ευρώ- ή Εθνική -7,066 ευρώ- δυνητικοί σηματωροί.

Με αντιστάσεις σε επιμέρους blue chips, με μεγαλύτερη απορρόφηση προσφοράς σε Mytilineos (35,36), TITAN (26), Motor Oil (25,80), ΟΠΑΠ (16,09), ενώ με αγοραστές σε «κλείσιμο» η μετοχή της ΕΛΛΑΚΤΩΡ (2,495). Η μόνη από τις 25 του FTSE25 και τις 20 του FTSEMidCap (!) με θετικό πρόσημο.

Ωστόσο, συνεκτιμάται η ανθεκτικότερη τάση επιμέρους τίτλων, με ΚΡΙ-ΚΡΙ (11,30), Τεχνική Ολυμπιακή (2,59), Performance (5,30), Optima Bank (8,10) ενδεικτικά από τα λιγοστά mid caps που διαφοροποιήθηκαν.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v