Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Πτωτικές διαθέσεις στο ξεκίνημα της συνεδρίασης

Με πλεονέκτημα για τους πωλητές η έναρξη των συναλλαγών στην αγορά. Πιέσεις για τη μετοχή της Mytilineos, μετά το placement για 7,2 εκατομμύρια μετοχές.

Χρηματιστήριο: Πτωτικές διαθέσεις στο ξεκίνημα της συνεδρίασης

Ακρως ενδιαφέρουσα αναμένεται η σημερινή συνεδρίαση, μετά τα όσα διαδραματίστηκαν στη χθεσινή. Αφενός, ο αυξημένος τζίρος -με σημαντικό μέρος μέσω προσυμφωνημένων εντολών- στη μετοχή της Εθνικής, αφετέρου, το placement της Mytilineos συν την κινητικότητα που παρατηρείται σε επιμέρους μέτωπα.

Οι traders ήταν ενεργότατοι και χθες, οι long διερεύνησαν και πάλι την περιοχή άνω των 1.500 μονάδων, οι short κατοχύρωσαν μέρος των θέσεων Μαΐου και σήμερα αναμένεται να συνεχίσουν στον ίδιο ρυθμό.

Ηδη με τον Γενικό Δείκτη στις 1.496,35 μονάδες, το «ταμείο» Μαΐου είναι συν 7,45%, πρακτικά δικαιώνοντας όσους δεν ακολουθούν -μέχρι τώρα- τον κανόνα να πουλήσουν και να φύγουν.

Στο 13,16% η μεταβολή για τον Δείκτη Τραπεζών (στις 1.334,93), στο 7,79% για τον FTSE 25 (στις 3.642,03), με σημαντικό μέρος των εισροών (από την αρχή του μήνα), της ρευστότητας να αφορά στις μετοχές των συστημικών τραπεζών. Και εδώ θα συνεχίσει να παίζεται το στοίχημα των funds τις 7+1 συνεδριάσεις που μένουν μέχρι το μηνιαίο «κλείσιμο».

Σύντομο διάλειμμα ή κάτι περισσότερο η χθεσινή ελεγχόμενη διόρθωση, θα φανεί σήμερα, με τους traders να συνεκτιμούν την ανακοίνωση πληθωρισμού στο Ηνωμένο Βασίλειο και τα μεγέθη Q1 της Nvidia στη Wall Street. Πάντως, τα futures του S&P500 παρέπεμπαν σε άνοδο 0,33%, ο VIX/CBOE υποχωρούσε κι άλλο (13,39), το Crude WTI επίσης, στα 77,99 $/βαρέλι.

Ανάλογα και με τη στάση των επενδυτών εκτός, θα είναι -λίγο ως πολύ- και στο ΧΑ. Στα 165,2 εκατ. ο τζίρος, τα 58,3 μέσω πακέτων και τα 83 εκατ. στις μετοχές των Εθνικής, Eurobank και Πειραιώς, προφανώς και δείχνουν αρκετά για τη συνέχεια.

Ωστόσο, το γεγονός της ημέρας ήταν η διάθεση 7,2 εκατ. μετοχών της Mytilineos, «ζεστό ψωμί» για τα funds καθώς η διοίκηση προχωρά μεθοδικά τα βήματά της για την εισαγωγή στο LSE και τον FTSE100. Από τα ενδιαφέροντα για την κοινότητα το γεγονός της διεύρυνσης της ελεύθερης διασποράς, που συνακόλουθα αυξάνει τη βαρύτητα στάθμισης σε δείκτες και «καλάθια», με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει για (δυνητικές) προσεχείς εισροές για έναν διαχειριστή ο οποίος «αγοράζει» λ.χ. MSCI Greece Standard.

Η συνεδρίαση πάντως ξεκίνησε με ισχυρές πιέσεις για τη μετοχή, που υποχωρεί στα 36,76 ευρώ, με απώλειες άνω του 5%.

Παράλληλα, όμως, συντηρούνται τα stories στις περιπτώσεις των ΤΙΤΑΝ Cement International, Viohalco/Cenergy Holdings/ElvalHalcor, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, αναδιατάσσονται δυνάμεις σε συγκεκριμένα χαρτιά (Optima Bank, ΑΔΜΗΕ) αλλά και σε mid caps (Ideal Holdings, Lavipharm κ.α.), χωρίς να λείπουν τα under 25, δηλαδή εισηγμένων με χαμηλές αποτιμήσεις DotSoft, Doppler, MED κ.α.

Ξεκλειδώνει η διασύνδεση Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ, σύμφωνα με τον Δημήτρη Αβαρλή, με την κοινότητα να «τιμολογεί» τις εξελίξεις με το θεαματικό 3,61% για τη μετοχή του ΑΔΜΗΕ στα 2,295 ευρώ, με συναλλαγές 319 χιλ. τμχ.

Δεν περνά απαρατήρητο το διακριτικό μάζεμα στη μετοχή του ΔΑΑ, εχθές με αρκετά πακέτα, συνεκτιμώνται τα αποτελέσματα που ανακοινώνονται αυτές τις ημέρες. Ο Στέφανος Κοτζαμάνης αποτιμά τα πρώτα σήματα από τα μεγέθη 3μήνου, σήμερα είναι η σειρά της ElvalHalcor, ακολουθούν Ideal Holdings, AEGEAN κ.α.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v