Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Τα «θύματα» της διορθωτικής συνεδρίασης

Σε ποιους τίτλους επικεντρώθηκαν οι πωλητές, ποιες μετοχές κινήθηκαν κόντρα στο ρεύμα. Τι σηματοδοτεί ο περιορισμός των συναλλαγών στα 116 εκατ. ευρώ. Τα στοιχεία του Axia Numbers για τον Ιανουάριο.

Χρηματιστήριο: Τα «θύματα» της διορθωτικής συνεδρίασης

Καθαρά πτωτική η πρώτη συνεδρίαση της νέας χρηματιστηριακής εβδομάδας, με τους βασικούς δείκτες του Χ.Α. (ΓΔ, FTSE25) να κινούνται μόνιμα με αρνητικό πρόσημο, στον απόηχο του μπαράζ δηλώσεων Trump, για επιβολή νέων δασμών, ενώ σε χαμηλότερα επίπεδα κινήθηκε η καθαρή αξία συναλλαγών.

Παίρνοντας τα πράγματα με την χρονική τους σειρά, “ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Donald Trump, δήλωσε ότι θα ανακοινώσει ανταποδοτικούς δασμούς την εβδομάδα που ξεκίνησε, προχωρώντας σε μεγάλη κλιμάκωση του εμπορικού πολέμου που έχει κηρύξει στους Οικονομικούς Εταίρους της Χώρας. Ο Trump έκανε την εν λόγω ανακοίνωση κατά τη διάρκεια συνάντησής του με τον Ιάπωνα Πρωθυπουργό, Σιγκέρου Ισίμπα, στην Ουάσιγκτον, χωρίς να προσδιορίσει ποιες Χώρες θα πληγούν”, έγραψε το Bloomberg.

Εν τω μεταξύ, η Κίνα και οι ΗΠΑ διατρέχουν άμεσο κίνδυνο να εμπλακούν, εκ νέου, σε έναν πλήρη εμπορικό πόλεμο, καθώς από σήμερα τέθηκαν σε ισχύ και οι Κινεζικοί δασμοί σε Αμερικανικές εξαγωγές, ύψους $14 δισ., αν και ο Λευκός Οίκος έχει αναγγείλει ότι βρίσκονται σε εξέλιξη διεργασίες για τηλεφωνική συνομιλία του Trump με τον Σι Τσινπίνγκ.

Από την άλλη, ο Πρόεδρος Trump προανήγγειλε νέες παρεμβάσεις με επιβολή δασμών 25% σε όλες τις εισαγωγές Χάλυβα και Αλουμινίου, αλλά και προσαρμογή όλων των Αμερικανικών δασμών με όρους αμοιβαιότητας, καθώς οι δασμοί που επιβάλλονται στην Ευρώπη, είναι αρκετά υψηλότεροι από τους Αμερικανικούς.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα ‘απαντήσει’ στους νέους δασμούς που προανήγγειλε ο Αμερικανός Πρόεδρος στις εισαγωγές στις ΗΠΑ Χάλυβα και Αλουμινίου, όπως είχε κάνει και κατά την πρώτη θητεία του Ρεπουμπλικάνου στον Λευκό Οίκο”, δήλωσε σήμερα ο Γάλλος Υπουργός Εξωτερικών, Ζαν- Νοέλ Μπαρό.

“Τη δεδομένη στιγμή, δεδομένου ότι τίποτα δεν είναι ακόμα επίσημο, μπορεί μόνο να πούμε με μεγάλη επιφύλαξη, αλλά και μεγάλη σαφήνεια, ότι όποιος επιβάλλει δασμούς πρέπει να περιμένει αντίποινα” ανέφερε ο Γερμανός Καγκελάριος, Όλαφ Σολτς, σε προεκλογική εκδήλωση στη Γερμανία.

Αναλυτές τονίζουν ότι “σημασία έχει τελικά το πως θα αξιολογήσει η Fed το νέο περιβάλλον που διαμορφώνει ο Trump με την πολιτική του, δηλαδή κατά πόσο οι κεντρικοί τραπεζίτες θα κρίνουν ως σοβαρή την απειλή επανόδου των πληθωριστικών πιέσεων λόγω των δασμών. Από αυτή την άποψη, κρίσιμη θα είναι η προγραμματισμένη κατάθεση του Τζερόμ Πάουελ στο Κογκρέσο, αύριο Τρίτη, ενώ την Τετάρτη θα δοθούν στη δημοσιότητα και τα στοιχεία για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ για τον Ιανουάριο”.

Με τα παραπάνω δεδομένα, απόλυτα δικαιολογημένες θεωρούνται από το σύνολο των αναλυτών, οι επιθετικές τοποθετήσεις στον Χρυσό, που κινείται σε νέα ιστορικά υψηλά, καθώς θεωρείται η κυρίαρχη “προστασία” απέναντι στην ενδεχόμενη επιστροφή των πληθωριστικών πιέσεων, τις οποίες μπορούν να αναζωπυρώσουν οι δασμοί.

Σύμφωνα με αναλυτή – συνεργάτη της στήλης, “ο Όμιλος Viohalco και ειδικότερα BIO (-1,75%) και ΕΛΧΑ (-1,98%) ενδέχεται να αντιμετωπίσουν ‘κραδασμούς’ μετά την επιβολή δασμών (25%) στο Αλουμίνιο και Χάλυβα. Μεγάλο ερωτηματικό η στάση των επενδυτών στον ΜΥΤΙΛ (+2,43%)”

“Η Διοίκηση του Ομίλου Viohalco παρακολουθεί τις εξελίξεις, σχετικά με την πιθανή επιβολή εισαγωγικών δασμών στα προϊόντα Χάλυβα και Αλουμινίου από τις ΗΠΑ. Ωστόσο, θεωρεί πως οι όποιες ενδεχόμενες επιπτώσεις θα είναι περιορισμένες και διαχειρίσιμες”, αναφέρει στο ρεπορτάζ του ο Στεφ. Κοτζαμάνης.

Από την άλλη και από το μετασυνεδριακό σχόλιο της Παρασκευής, ο πολύ στενός συνεργάτης της στήλης, Ηλίας Ζαχαράκης (πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος Fast Finance ΑΕΠΕΥ), μεταξύ άλλων, τόνιζε “οι ενεργοί traders πρέπει να παραμείνουν σε εγρήγορση, καθώς τόσο ο Γενικός Δείκτης, όσο και ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών, δοκιμάζουν ‘διπλή κορυφή’ και θα είναι φρόνιμο, μέχρι ο ΓΔ δώσει συνεχόμενα κλεισίματα υψηλότερα των 1557 μονάδων και ο ΔΤΡ κλεισίματα υψηλότερα των 1435 μονάδων, να αποφευχθούν τα ανοίγματα ‘υπέρβαρων θέσεων’, καθώς ελλοχεύει ο κίνδυνος διόρθωσης”.

Στο ίδιο μήκος κύματος και οι εκτιμήσεις του Μάνου Χατζηδάκη (Beta Sec.) που ανέφερε πως “η συνέχεια δεν θα είναι εύκολη, καθώς οι περισσότεροι θετικοί καταλύτες έχουν ενσωματωθεί στις αποτιμήσεις και το ενδιαφέρον θα αποκτήσει πιο επιλεκτικό χαρακτήρα, ακολουθώντας ενδεχομένως τα επιμέρους εγχώρια νέα, ενώ η αβεβαιότητα παραμένει σχετικά με μια νέα δέσμη εμπορικών κυρώσεων που θα αφορά και την Ευρώπη. Το κλείσιμο της Αγοράς στην περιοχή των 1.550 μονάδων, αν και διατηρεί τις πιθανότητες για συνέχιση του ανοδικού κύματος, θα χρειαστεί περισσότερες δυνάμεις για την υπέρβαση των διαδοχικών αντιστάσεων που καλείται να αντιμετωπίσει, ως την ζώνη των 1580 μονάδων. Η εικόνα της Αγοράς δεν είναι αρνητική, η δυναμική ωστόσο της ανόδου, μετά από ένα τόσο μεγάλο σε διάρκεια ράλι τιμών, θα απαιτήσει ισχυρότερες συναλλακτικές δυνάμεις, για τις οποίες η Αγορά δεν έχει δείξει ως τώρα ότι έχει συστηματικό βηματισμό”.

Από εκεί και πέρα, ασφαλώς και αναμένονται τα πρώτα “δείγματα γραφής” από τις Εισηγμένες. Από τις Βαρύδεικτες μετοχές και τα μέχρι στιγμής ανακοινωθέντα οικονομικά ημερολόγια, η ΕΕΕ θα δημοσιεύσει στις 13/2, η BOCHGR στις 18/2, η ΜΥΤΙΛ στις 20/2, η ΠΕΙΡ στις 24/2, ο ΟΤΕ στις 26/2, η ΕΥΡΩΒ στις 27/2, η ΑΛΦΑ στις 28/2, η ΣΑΡ στις 12/3, ο ΟΠΑΠ στις 19/3 και η ΛΑΜΔΑ στις 26/3.

Αξίζει υπενθύμισης ότι την Τρίτη 11 Φεβρουαρίου, το βράδυ, αναμένονται οι ανακοινώσεις για την αναδιάρθρωση των δεικτών του Οίκου MSCI της τριμηνιαίας αναθεώρησης. Η ημερομηνία η οποία λαμβάνεται υπ’ όψιν για την κεφαλαιοποίηση είναι μία από τις τελευταίες 10 εργάσιμες ημέρες του Ιανουαρίου, ήτοι από τις 20 έως τις 31 Ιανουαρίου 2025. Στον MSCI Greece Standard υπάρχουν σήμερα 9 μετοχές (ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, ΜΥΤΙΛ, ΜΠΕΛΑ, ΔΕΗ, ΑΛΦΑ, ΕΤΕ, ΕΥΡΩΒ, ΠΕΙΡ) και μένει να φανεί αν θα πετύχει είσοδο η TITC. Οι αλλαγές θα τεθούν σε ισχύ μετά το κλείσιμο της 28ης Φεβρουαρίου.

Στις 13 Μαΐου 2025 το βράδυ, αναμένονται οι ανακοινώσεις για την επόμενη αναδιάρθρωση των δεικτών του MSCI της τριμηνιαίας αναθεώρησης. Οι ενδεχόμενες αλλαγές θα εφαρμοστούν την 3η Ιουνίου 2025, ημέρα Τρίτη.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η Αγορά του Χ.Α. έχει ήδη μπει σε “watch list” από FTSE Russell και S&P Dow Indices, ενώ αναμένεται να μπει σε αυτήν τη λίστα από MSCI και STOXX, ίσως και το α’ εξάμηνο του 2025.

Εν τω μεταξύ και σύμφωνα με τα στοιχεία του νέου AXIANumbers Ιανουαρίου 2025:

Δημιουργήθηκαν 2617 νέοι λογαριασμοί πελάτη και εγγεγραμμένων διαμεσολαβητών, σε σχέση με 1288 νέους λογαριασμούς τον Δεκέμβριο, ενώ οι Συλλογικοί Λογαριασμοί Πελατείας στο σύνολό τους (Μερίδες Εγγεγραμμένων Διαμεσολαβητών και Μερίδες Ασφαλειών), κατέχουν €2,89 δισ. (2,90% της συνολικής Αξίας Χαρτοφυλακίου).

Οι Αλλοδαποί Δικαιούχοι Μερίδων πραγματοποίησαν εισροές ύψους €2,01 εκατ. κατά το μήνα Ιανουάριο 2025, σε αντίθεση με τους Ημεδαπούς Δικαιούχους Μερίδων οι οποίοι πραγματοποίησαν εκροές ύψους €2,01 εκατ. τον ίδιο μήνα.

Η κατανομή της αξίας χαρτοφυλακίου των Δικαιούχων Μερίδων διαμορφώθηκε στα 65,40% για τους Αλλοδαπούς Δικαιούχους Μερίδων και 34,60% για τους Ημεδαπούς.

Οι Αλλοδαποί Δικαιούχοι Μερίδων πραγματοποίησαν το 59,7% των συνολικών συναλλαγών (αγορές & πωλήσεις) τον Ιανουάριο 2025 (σε σχέση με το 57,9% τον προηγούμενο μήνα), ενώ οι Ημεδαποί Δικαιούχοι Μερίδων, πραγματοποίησαν το 40,3% των συναλλαγών (σε σχέση με το 42,1% τον προηγούμενο μήνα).

Με μικρά κέρδη και αρκετή ψυχραιμία μοιάζουν να υποδέχονται τις νέες δασμολογικές απειλές Trump, οι ενεργοί επενδυτές στις κύριες Ευρωπαϊκές Αγορές, περιμένοντας τον ΔΤΚ Ιανουαρίου στις ΗΠΑ, με τις εκτιμήσεις της Αγοράς να αναμένουν μηνιαία αύξηση 0,3% τόσο για τον ονομαστικό, όσο και για τον δομικό πληθωρισμό έναντι 0,4% και 0,2% αντίστοιχη αύξηση το Δεκέμβριο του 2024.

Σύμφωνα με την “υποψιασμένη” σχολή σκέψης, “δεδομένου ότι οι δασμοί είναι πιθανό να αυξήσουν περαιτέρω τις τιμές στις ΗΠΑ, η ανοχή της Federal Reserve σε έναν ακόμα μήνα με πληθωρισμό πάνω από τον στόχο θα είναι περιορισμένη, μειώνοντας ακόμα περισσότερο τις πιθανότητες για μείωση επιτοκίων”.

Οριακά ψηλότερα οι αποδόσεις στην Αγορά ομολόγων, καθώς και εδώ οι επενδυτές έχουν υιοθετήσει την στάση αναμονής. Πιο συγκεκριμένα, στο 4,24% κινείται η απόδοση του Αμερικανικού 2ετους τίτλου, στο 4,49% του αντίστοιχου 10ετους, στο 3,232% η απόδοση του Ελληνικού 10ετους τίτλου.

Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο, υποχωρώντας μέχρι τις 1546,53 μονάδες (-0,73%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 1551,87 (-0,38%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 1551,9 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 0,38%.

Ο τζίρος στα 115,4 εκατ., από τα οποία τα 15,2 εκατ. αφορούν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΜΠΕΛΑ, ΣΑΡ, BOCHGR, ΕΤΕ, ΕΥΡΩΒ, ΑΛΦΑ, ΔΑΑ, ΠΕΙΡ, CENER), με τους ΕΤΕ, ΠΕΙΡ και ΕΥΡΩΒ να απασχολούν το 38% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τον συνολικό τζίρο των 115,4 εκατ., τα 103,4 εκατ. αφορούν συναλλαγές σε μετοχές του FTSE25.

Η εικόνα στην υψηλή κεφαλαιοποίηση

Από τις Βαρύδεικτες Τραπεζικές μετοχές, δεν ήλθε σε επαφή με το θετικό πρόσημο η Πειραιώς (-1,25%), ενώ και τα δύο πρόσημα άλλαξαν οι Alpha Bank (-1,68%), Εθνική (-1,06%) και Eurobank (-1,08%).

Τεχνικά και ξεκινώντας από την ΑΛΦΑ, ο τίτλος σε ημερήσιο “short” με “stop” τα 1,83 ευρώ. Η επόμενη αντίσταση στα 1,85 ευρώ.

Στα 1,598 ο απλός ΚΜΟ 200 ημερών και στα 1,599 ευρώ ο εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών.

Ημερήσιο σήμα πώλησης από την ΕΤΕ, με “stop” τα 8,492 ευρώ. Η επόμενη αντίσταση στα 8,60 ευρώ.

Στα 7,783 ο απλός ΚΜΟ 200 ημερών και στα 7,578 ευρώ ο εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών.

Ημερήσιο σήμα πώλησης από την ΕΥΡΩΒ, με “stop” τα 2,453 ευρώ. Η επόμενη αντίσταση στα 2,60 ευρώ.

Στα 2,10 ο απλός ΚΜΟ 200 ημερών και στα 2,084 ευρώ ο εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών.

Ημερήσιο σήμα πώλησης και από την ΠΕΙΡ, με το “stop” να εντοπίζεται στα 4,50 ευρώ. Η επόμενη αντίσταση στα 4,80 ευρώ.

Στα 3,836 ο απλός ΚΜΟ 200 ημερών και στα 3,828 ευρώ ο εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών.

Μεταξύ 1410,92 (+0,14%) και 1385,7 μονάδων (-1,65%) κινήθηκε ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών. Στις 17.00 βρέθηκε στις 1390,58 (-1,30%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 1392,48 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 1,17%.

Ο ΔΤΡ έχει δώσει ημερήσιο σήμα πώλησης, το οποίο αναιρείται με επιστροφή και κλείσιμο υψηλότερα των 1436 μονάδων. Η επόμενη αντίσταση στις 1450 μονάδες.

Στις 1267 ο απλός ΚΜΟ 200 ημερών, στις 1254 μονάδες ο εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών.

Μένοντας στον κλάδο και σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Αν. Παπαϊωάννου, “η συνεργασία της Τράπεζας Πειραιώς με τις Ασφαλιστικές Εταιρείες ‘Ergo’ και ‘NN’ δεν διαταράσσονται από την επικείμενη εξαγορά του 70% (+10%) της Εθνικής Ασφαλιστικής. Ασφαλείς πληροφορίες του ‘Euro2day.gr’ υποστηρίζουν ότι η Διοίκηση της Πειραιώς προέβη στις απαραίτητες συνομιλίες με τα επιτελεία των δύο Ασφαλιστικών Εταιρειών και η συνεργασία θα συνεχιστεί και την επόμενη ημέρα του deal”.

Σαφώς καλύτερη του Τραπεζικού, η εικόνα στο ταμπλώ των μη Τραπεζικών blue chips, όπου με μεταβολή μεγαλύτερη της μίας ποσοστιαίας μονάδας ολοκλήρωσαν τις συναλλαγές οι ΕΛΠΕ (+1,32%), ΜΥΤΙΛ (+2,43%), ΒΙΟ (-1,75%), ΕΛΧΑ (-1,98%), ΟΤΕ (-1,52%), CENER (-2,03%), TITC (-1,64%), ΣΑΡ (+1,23%).

Σύμφωνα με ανακοίνωση, αύξησε στο 6,43% της Μυτιληναίος η Fairfax, κάνοντας χρήση των όρων του ομολογιακού δανείου. Υπενθυμίζεται πως βάσει της συμφωνίας οι μετοχές αγοράζονται προς 20 ευρώ και δόθηκαν από τις ίδιες μετοχές.

Να σημειωθεί ότι ο τίτλος της ΜΥΤΙΛ (+2,43%) συμπλήρωσε τρεις συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις. Για τον τίτλο, στα 35,08 ευρώ το ημερήσιο “stop short”, με ενδιάμεση αντίσταση στα 34,67 ευρώ (απλός ΚΜΟ 200 ημερών). Η πρώτη στήριξη στα 34,03 ευρώ (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών).

Η BofA ξεκινά κάλυψη για τη Μυτιληναίος με σύσταση “buy” και τιμή - στόχο τα €45. Αναμένει δε η εισαγωγή στο LSE να αποτελέσει καταλύτη για τη μετοχή.

Τρεις συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις συμπλήρωσε η μετοχή της Σαράντης (+1,23%), φλερτάροντας με νέα υψηλά 7μηνου. Αν η μετοχή πετύχει συνεχόμενα κλεισίματα υψηλότερα των 11,60 ευρώ, μπορεί να δώσει minimum κίνηση προς τα 12,00 ευρώ. Η πρώτη στήριξη στα 11,00 ευρώ (ημερήσιο “stop long”).

Οι εκτιμήσεις των αναλυτών

Δεν έπεισε το κλείσιμο αν και ειδικά ΜΥΤΙΛ, ΕΛΠΕ (τυχαίο;) και λιγότερο η ΔΕΗ έκαναν ότι μπορούσαν να βοηθήσουν τον ΓΔ. Ο ταλαντωτής, αν και με αρνητικό κλείσιμο έκλεισε οριακά ανοδικά, χωρίς όμως να καταφέρει να αναιρέσει ακόμα το σήμα του”, τονίζει η Fast Finance ΑΕΠΕΥ.

Περιμένουμε συνεδριάσεις μεταβλητότητας, λόγω της αναμενόμενης επίσημης ανακοίνωσης των Αμερικανικών δασμών στην Ευρώπη. Το επιλεκτικό ενδιαφέρον θα περιορίσει την πτώση, ενώ οι επενδυτές θα μετρήσουν τον αντίκτυπο σε συγκεκριμένους τομείς και Εταιρείες”, εκτιμά η Beta Sec.

Η εβδομάδα ξεκινά με εξελίξεις στο μέτωπο των δασμών, καθώς η Κυβέρνηση Τραμπ ανακοίνωσε ότι θα επιβάλλει 25% δασμούς σε Αλουμίνιο και Χάλυβα σε όλες τις Χώρες, χωρίς ωστόσο να γίνεται γνωστό το χρονικό σημείο έναρξης αυτών. Υπενθυμίζουμε ότι από σήμερα, ενεργοποιούνται οι ανταποδοτικοί δασμοί της Κίνας προς τις ΗΠΑ. Η ένταση κλιμακώνεται και αναμένουμε τις αντιδράσεις της Επενδυτικής Κοινότητας, οι οποίες μέχρι τώρα ήταν μάλλον μετρημένες. Η εβδομάδα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων την κατάθεση Παόυελ (αύριο και μεθαύριο) τον πληθωρισμό Ιανουαρίου στις ΗΠΑ την Τετάρτη, τον πληθωρισμό Ιανουαρίου στη Γερμανία την Πέμπτη και τις λιανικές πωλήσεις στις ΗΠΑ την Παρασκευή, ενώ βαρύτητα θα δοθεί και στην κατάθεση της Λαγκάρντ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Επιπλέον, την αυλαία των αποτελεσμάτων στο εσωτερικό ανοίγει η ΕΕΕ την Πέμπτη, πριν την συνεδρίαση. Παραμένουμε θετικοί για τον ΓΔΧΑ, αλλά σημειώνουμε ότι η περιοχή των 1570 μονάδων ενδεχομένως να μην παραβιαστεί ανοδικά το επόμενο διάστημα, ενώ ιδιαίτερα κρίσιμη παραμένει η ζώνη των 1500 - 1490 μονάδων”, τονίζει η Depolas Investment Services.

Οι Ευρωπαϊκές Αγορές δείχνουν να ξεπερνούν το επιφυλακτικό κλίμα κινδύνου, μετά την ανακοίνωση της επιβολής δασμών 25% στις εισαγωγές Χάλυβα και Αλουμινίου από τις ΗΠΑ”, αναφέρει η Eurobank Equities.

Αυτήν την εβδομάδα: Αύριο η αναδιάρθρωση των δεικτών MSCI, η Coca Cola ανακοινώνει αποτελέσματα την Πέμπτη. Περιμένουμε ότι ο Παγκόσμιος εμπορικός πόλεμος θα επηρεάσει το Χ.Α., με τις Viohalco, ΕΛΧΑ και Cenergy να βρίσκονται στο επίκεντρο”, αναφέρει στις δικές της εκτιμήσεις η Optima Bank.

Το βράδυ της Τρίτης ανακοινώνεται η 3μηνιαια αναδιάρθρωση των δεικτών MSCI (με 9 μετχ. ο βασικός δείκτης), ενώ την Πέμπτη το πρωί η 3Ε ανακοινώνει τα μεγέθη της για το 2024. Οι ανταποδοτικοί δασμοί του Τραμπ προκαλούν κραδασμούς. H πλησιέστερη στήριξη του ΓΔ εντοπίζεται στις 1530 μονάδες και ακολουθεί η ισχυρότερη στις 1511 μονάδες”, σύμφωνα με την Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

Ακόμα μία θετική εβδομάδα, αυτή που ολοκληρώθηκε με τη συνεδρίαση της Παρασκευής, έστω και με μικρά κέρδη, αλλά και κλείσιμο στο απόλυτο υψηλό για τον ΓΔ. Το ‘καζανάκι’ της Δευτέρας έδωσε την αφορμή να βγουν πωλητές, όμως πολύ γρήγορα μαζεύτηκε η προσφορά στις περισσότερες περιπτώσεις. Η ΕΕΕ, η ΤΙΤC και η ΔΕΗ έκαναν την διαφορά στον ΓΔ, με τον ΔΤΡ, αλλά και την μικρομεσαία κεφαλαιοποίηση να υστερούν σημαντικά από τα πρόσφατα υψηλά τους, όπως υπενθυμίζει ο Ηλίας Ζαχαράκης.

Καλό θα ήταν να αφήσουμε 1 - 2 συνεδριάσεις, πριν πάρουμε την απόφαση να κινηθούμε πιο επιθετικά στην Αγορά. Ακόμα πιο σώφρον είναι να κοιτάμε ξεχωριστά τους τίτλους που μας ενδιαφέρουν, μιας και υπάρχουν διαφορετικοί σχηματισμοί και τάσεις.

Για παράδειγμα η ΔΕΗ έχει πιο επιθετικό γράφημα, ειδικά με ένα νέο υψηλότερο κλείσιμο, ενώ η ΓΕΚΤΕΡΝΑ, μετά την διόρθωση, ετοιμάζεται να κάνει την διαφορά.

Στην μεσαία κεφαλαιοποίηση, ΦΡΛΚ και ΙΑΤΡ, για παράδειγμα, καθώς και άλλοι τίτλοι έχουν πρόσφατες διασπάσεις και αλλαγές επιπέδων.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι μέρα με την μέρα ανοίγονται νέοι κωδικοί και εισρέει φρέσκο χρήμα στην Αγορά, απορροφώντας την όποια προσφορά.

Αυτό είχαμε να του δούμε αρκετό διάστημα και ακόμα δεν έχει παρατηρηθεί κάποια μαζική εισροή που να προβληματίσει.

Να σημειωθεί ότι οι περισσότεροι έχουν στραμμένη την προσοχή τους στην Wall Street, παρόλα αυτά την διαφορά, τουλάχιστον στην παρούσα, την κάνει η Ευρώπη.

Η μείωση επιτοκίων, αλλά και η πτώση του Ευρώ ευνοούν, μιας και οι επενδυτές προεξοφλούν μία ανάκαμψη στα Ευρωπαϊκά ΑΕΠ.

Η Ελληνική Οικονομία φαίνεται ότι θα αυξήσει περαιτέρω τις προβλέψεις για το μέγεθος της ανάπτυξης, ενώ τα deals και οι συζητήσεις συνεχίζουν ακάθεκτα και σχεδόν κάθε εβδομάδα κάνουν την εμφάνισή τους.

Την προηγούμενη εβδομάδα φάνηκε ότι η Αγορά ήταν κουρασμένη, τεχνικά παρόλα, αυτά η διόρθωση της Δευτέρας έφερε αγοραστές, δημιουργώντας νέα δεδομένα και αναδιαρθρώσεις στα χαρτοφυλάκια.

Όσο συντηρεί το 1542 σε κλείσιμο, η τάση είναι επιθετική για τον ΓΔ.

Στο τεχνικό σκέλος, ο μεσοπρόθεσμος στόχος μας, στην παρούσα φάση, είναι το 1650 επίπεδο, ενώ μένει να δούμε την συμπεριφορά του ΔΤΡ στο 1435 επίπεδο, μιας και κατοχύρωσή του και μόνο μπορεί να δώσει άμεσα συνέχιση.

Τα αποτελέσματα και οι εκκολαπτόμενες επιχειρηματικές συμφωνίες θα μας δώσουν τόνο στο κοντινό μέλλον, ενώ η νέα εισροή κεφαλαίων μπορεί να κάνει την διαφορά, για να δούμε ακόμα μία μεγαλύτερη τάση και ενδιαφέρον για την Αγορά με αυξημένους όγκους συναλλαγών”, όπως εκτιμά ο κ. Ζαχαράκης (πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος Fast Finance ΑΕΠΕΥ).

Οι τίτλοι που έχουν προβάδισμα

Στην κούρσα για τις καλύτερες ετήσιες αποδόσεις του 2025 και σύμφωνα με τα στοιχεία της Alpha Trust, προηγούνται οι ΑΤΕΚ (+220,35%), ΙΑΤΡ (+36,88%), ΙΛΥΔΑ (+35%), ΟΛΘ (+29,46%), ΑΒΑΞ (+28,61%), ΒΙΝΤΑ (+27,66%), ΤΡΑΣΤΟΡ (+20,95%).

Για τους “λάτρεις” των χαμηλότερων κεφαλαιοποιήσεων

Με τους αγοραστές στημένους χαμηλότερα από το προηγούμενο κλείσιμο, χαμηλές συναλλαγές, ή “market” εντολές, κινήθηκαν ψηλότερα ΠΡΟΝΤΕΑ (+1,64%), ΠΑΙΡ (+4,08%), ΑΒΕ (+0,22%), ΔΡΟΜΕ (+0,59%), ONYX (+1,68%), ΙΚΤΙΝ (+3,49%), ΜΕΝΤΙ (+1,29%), ΜΑΘΙΟ (+5,28%), ΜΟΝΤΑ (+4,12%).

Σε νέα υψηλά 6μηνου η ΕΚΤΕΡ (+1,21%), σε υψηλά 17 μηνών η Quest (+1,41% και πέντε συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις).

Εμφάνιση επιθετικού πωλητή στην ΠΡΔ (-8,82%).

Δίπλωσαν οι πτωτικές συνεδριάσεις για ΑΤΕΚ (-9,20%). Προσοχή στις φήμες που θα ακουστούν τις επόμενες μέρες.

Κίνηση στον απόηχο ανακοίνωσης αναχρηματοδότησης δανεισμού για Εβροφάρμα (+6,15%). Θέλει κλείσιμο πάνω από τα 2,16 ευρώ για να αλλάξει τα τεχνικά δεδομένα.

Ανοδικό “πενταρέ” για ΟΛΠ (+2,23% και κλείσιμο σε υψηλά 217 μηνών).

Αύξησε συναλλαγές η Premia (+1,56%).

Θέλει κλείσιμο πάνω από τα 2,45 ευρώ, για να κινηθεί ψηλότερα η Attica Group (+2,09%).

Επιστροφή αγοραστών σε Άβακα (+4,59%), ΑΔΜΗΕ (+0,36%), ΜΠΡΙΚ (+0,87%).

Παρούσα και σήμερα η εντολή πώλησης 97214 τεμ. στην ΦΛΕΞΟ (+0,65%).

Ο υψηλότερος όγκος του τελευταίου μήνα για ΕΣΥΜΒ (-3,07%).

Σε νέα ιστορικά υψηλά έκλεισε η Κρι Κρι (+1,23%).

Ανεβαίνουν ψηλότερα οι αγοραστές στην Vidavo (+9,76%). Προσοχή αν καλυτερεύσει την συναλλακτική της δραστηριότητα, καθώς συνεχίζει να εμφανίζεται αξιοπρόσεκτο “bid”. Αν ο “αρραβώνας” γίνει “γάμος”, θα μιλάμε για άλλα νούμερα (!)

Η τεχνική εικόνα των βασικών δεικτών

Ο Γενικός Δείκτης με ημερήσιο αγοραστικό σήμα, το οποίο αναιρείται με επιστροφή και κλείσιμο χαμηλότερα των 1505 μονάδων. Οι επόμενες στηρίξεις στις 1487, 1447 (απλός ΚΜΟ 200 ημερών) και 1435 μονάδες (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών). Η επόμενη αντίσταση στις 1560 μονάδες.

Με ημερήσιο αγοραστικό σήμα και ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης, που ακυρώνεται με επιστροφή και κλείσιμο χαμηλότερα των 3662 μονάδων. Η επόμενη αντίσταση στις 3805 μονάδες. Οι στηρίξεις στις 3619, 3556, 3517 (απλός ΚΜΟ 200 ημερών) και 3490 μονάδες (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών).

Μια βόλτα στις Διεθνείς Αγορές

Με μικτά πρόσημα, ολοκληρώθηκε η σημερινή συνεδρίαση για τις μεγάλες Αγορές Ασίας – Ειρηνικού.

Θετικός βηματισμός στην Ευρώπη, με διαθέσεις αντίδρασης οι δείκτες στην Wall Street.

Κέρδη μεγαλύτερα της μίας ποσοστιαίας μονάδας για το Πετρέλαιο, στο 1,031 το Ευρώ έναντι του Δολαρίου.

“Τα πρόσφατα στοιχεία για την Αγορά εργασίας τον Δεκέμβριο, υποδηλώνουν ότι η περίοδος υπεροχής της Οικονομίας των ΗΠΑ είναι πιθανό να συνεχιστεί για λίγο ακόμη. Αναμφίβολα, ωστόσο, το πιο εντυπωσιακό στοιχείο ήταν η εκτίναξη των μισθών, με τις μηνιαίες αποδοχές να καταγράφουν τη μεγαλύτερη αύξηση από τον Ιούνιο του 2023. Η εκρηκτική αύξηση των μισθών θα αποτελέσει σημαντική πηγή ανησυχίας για τη Fed καθώς, πιθανότατα, θα δυσκολέψει ακόμη περισσότερο τους αξιωματούχους να επιτύχουν τον φευγαλέο στόχο του 2%, ειδικά με τους δασμούς του Τραμπ να παραμένουν στο προσκήνιο. Ως εκ τούτου, θεωρούμε σχεδόν απίθανη μια νέα μείωση επιτοκίων από την FOMC πριν το Καλοκαίρι, γεγονός που αναμένεται να δημιουργήσει ένα ευνοϊκό περιβάλλον για το Δολάριο τους επόμενους μήνες”, τονίζει σε σχόλιό της η Ebury.

Πάνω από τα $2930 και νέα ιστορικά υψηλά για τον Χρυσό (συμβόλαιο Απριλίου 2025), στα $32,5 ισορροπεί το Ασήμι (συμβόλαιο Μαρτίου 2025).

"Κεντρικός παράγοντας για την πορεία του Χρυσού εξακολουθεί να είναι η αβεβαιότητα σε σχέση με τις δασμολογική πολιτική του Τραμπ", ανέφερε ο David Meger, διευθυντής συναλλαγών Μετάλλων στην “High Ridge Futures”.

“Η Αγορά Χρυσού έχει ενισχυθεί επίσης από τη συνεχή αύξηση των αποθεμάτων Χρυσού της Λαϊκής Τράπεζας της Κίνας, όσο και από ένα νέο Κινεζικό πρόγραμμα που επιτρέπει στα Ασφαλιστικά Ταμεία να επενδύουν σε Χρυσό”, δήλωσε ο Peter Grant, αντιπρόεδρος και ανώτερος στρατηγικός αναλυτής μετάλλων της “Zaner Metals”.

“Η ποσότητα του Χρυσού που αποθηκεύεται στα θησαυροφυλάκια του Λονδίνου μειώθηκε κατά 4,9 εκατ. ουγκιές τον Ιανουάριο, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη μηνιαία πτώση από τότε που ξεκίνησε η τήρηση των σχετικών αρχείων το 2016, καθώς οι traders έσπευσαν να μεταφέρουν το Πολύτιμο Μέταλλο στις ΗΠΑ, για να αποφύγουν τους δασμούς και να εκμεταλλευτούν τις υψηλότερες τιμές”, αναφέρει σε εκτεταμένο ρεπορτάζ του το Bloomberg.

“Οι εκροές, αξίας σχεδόν $14 δισ., μείωσαν τα αποθέματα του Ιανουαρίου κατά 1,7%, σε σχέση με τα επίπεδα του Δεκεμβρίου”, σύμφωνα με τα δεδομένα της London Bullion Market Association.

Μέχρι στιγμής, ο Λευκός Οίκος δεν έχει δώσει καμία ένδειξη σχετικά με το, αν τα Πολύτιμα Μέταλλα θα συμπεριληφθούν σε ενδεχόμενους δασμούς.

Οριακά ψηλότερα των $97000 το Bitcoin, προς τα $2660 κινείται το Ethereum.

Ο πληθωρισμός στην Κίνα επιταχύνθηκε για πρώτη φορά από τον Αύγουστο. Ο ΔΤΚ αυξήθηκε κατά 0,5% τον Ιανουάριο, σε σχέση με έναν χρόνο πριν, έναντι αύξησης 0,1% τον προηγούμενο μήνα. Η μέση πρόβλεψη των οικονομολόγων που συμμετείχαν στην έρευνα του Bloomberg ήταν αύξηση 0,4%.

Η εμπιστοσύνη των επενδυτών στη Ζώνη του Ευρώ βελτιώθηκε τον Φεβρουάριο σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα, όπως ενημέρωσε ο Ερευνητικός Οργανισμός “Sentix”. Ο δείκτης εμπιστοσύνης αυξήθηκε κατά πέντε μονάδες, σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, και διαμορφώθηκε στο -12,7 τον Φεβρουάριο. Ο δείκτης τρέχουσας κατάστασης ενισχύθηκε κατά τέσσερις μονάδες και διαμορφώθηκε στο -25,5, ενώ ο δείκτης οικονομικών προσδοκιών σημείωσε άλμα κατά έξι μονάδες, φτάνοντας στη μία μονάδα, ξεπερνώντας το μηδέν για πρώτη φορά από τον Ιούλιο του 2024.

Επιστροφή στο Χ.Α.

Να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία της Alpha Trust, η σημερινή συνεδρίαση αφαίρεσε από τη συνολική κεφαλαιοποίηση του Χ.Α. 0,5 δισ., στα 109,7 δισ. ευρώ.

Αύριο Τρίτη 11 Φεβρουαρίου, στις 12.00 θα πραγματοποιηθεί συνέντευξη Τύπου για την παρουσίαση του νομοσχεδίου για την ενίσχυση της Κεφαλαιαγοράς.

H Wood & Company προβλέπει ότι η Ελληνική Οικονομία αναπτύχθηκε με ρυθμό 2,4% το 2024, ο οποίος θα μειωθεί σε 2% φέτος και θα ενισχυθεί το 2026, σε 2,7%. Ο δείκτης χρέους προς το ΑΕΠ θα υποχωρήσει στο 156%, από 158% πέρυσι και το 2026 θα διαμορφωθεί στο 152%. Εκτιμά ότι το τρέχον επίπεδο απόδοσης του Ελληνικού δεκαετούς ομολόγου είναι κάπως υψηλό, δεδομένου των Ελληνικών θεμελιωδών μεγεθών, αλλά βλέπει μια τάση συνεχιζόμενης ανόδου των αποδόσεων στην Ευρωζώνη και τις ΗΠΑ, η οποία θα μπορούσε να δημιουργήσει μετάδοση για τα Ελληνικά Περιουσιακά Στοιχεία τους επόμενους τρεις μήνες. Για το έτος συνολικά, εκτιμά ότι η απόδοση του Ελληνικού δεκαετούς θα διαμορφωθεί στο 3,1% και στο 3,3% το 2026.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, δεν ήλθε σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο η ΤΕΝΕΡΓ και με το θετικό οι ΠΕΙΡ, ΒΙΟ, ΔΑΑ, ΕΛΧΑ, ΕΥΔΑΠ, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, CENER. Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο υψηλό ημέρας έκλεισαν οι ΓΕΚΤΕΡΝΑ, Lamda Development και στο χαμηλό οι ΔΑΑ, ΟΤΕ, ΤΕΝΕΡΓ, TITC.

Ικανοποιητική η τελική εικόνα, με 64 ανοδικούς τίτλους, έναντι 59 πτωτικών, ενώ 11 τίτλοι ολοκλήρωσαν τη συνεδρίαση με κέρδη μεγαλύτερα του 2%.

---ΧΠΑ

Συνεδρίαση διόρθωσης και στην Αγορά Παραγώγων, με τις συναλλαγές να σημειώνουν υποχώρηση τόσο στο συμβόλαιο του FTSE25, όσο και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (23.370 συμβόλαια).

Στα 4.809 συμβόλαια του FTSE25 οι ανοιχτές θέσεις (από 4.860 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Φεβρουάριος).

Στα 1.317 συμβόλαια του ΔΤΡ οι ανοιχτές θέσεις (από 1.317 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Μάρτιος).

Στα 0 συμβόλαια του MSCI οι ανοιχτές θέσεις (από 0 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Φεβρουάριος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 2 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός - (συνολικά 556, 439 για τον Φεβρουάριο και 117 για τον Μάρτιο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 3.782), κινήθηκε μεταξύ 3.755 και 3.795 μονάδων.

Το συμβόλαιο του ΔΤΡ – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 15 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός – (συνολικά 0, 0 για τον Μάρτιο και 0 για τον Ιούνιο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 1.428,25).

Το συμβόλαιο του MSCI – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 2 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός - (συνολικά 0, 0 για τον Φεβρουάριο και 0 για τον Μάρτιο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 5.960).

Ελάχιστος ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (24.000 BOCHGR, 21.500 TITC, 8.611 ΔΑΑ), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα ΣΜ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Πειραιώς (6.305), Εθνική (561), Alpha Bank (11.011), Eurobank (1.518), Μυτιληναίο (536), Cenergy (268), Viohalco (183), ΑΔΜΗΕ (248), AKTR (277), ΓΕΚ (282), ΕΛΧΑ (589), Ελ. Πετρέλαια (323), ΟΤΕ (140), ΔΕΗ (395).

Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Χρεόγραφα, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Μάρτιος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών, με πάνω από 10.000 κομμάτια, σε: Alpha Bank 166.065, Πειραιώς 63.786, Eurobank (16.575), ΑΔΜΗΕ (20.803), ΓΕΚ (12.113), ΔΕΗ (23.222), Εθνική (16.323), Ιντρακόμ (11.628).

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*) είναι: Alpha Bank 60.082.870 τεμ., (από 60.082.980 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), ΔΕΗ 4.061.064 τεμ. (4.060.055), Eurobank 65.035.386 τεμ. (65.035.386), ΟΠΑΠ 1.710.082 τεμ. (1.710.082), Εθνική 19.833.736 τεμ. (19.681.936), ΟΤΕ 1.965.200 τεμ. (1.949.200), Πειραιώς 17.274.112 τεμ. (17.260.827), Ελ. Πετρέλαια 2.688.528 τεμ. (2.685.703), Motor Oil 1.142.701 τεμ. (1.169.443), Intralot 1.441.174 τεμ. (1.436.174), Τέρνα Ενεργειακή 1.344.291 τεμ. (1.344.038), AKTR 1.615.002 τεμ. (1.673.698).

(*) Τα στοιχεία συναλλαγές δανεισμού τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους Χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ, έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v
Απόρρητο