Η εκτόξευση και η επόμενη ημέρα για το Χρηματιστήριο

Βίαιη ανοδική αντίδραση με τον Γενικό Δείκτη να κλείνει στις 1.570 μονάδες και πρωταγωνιστές μετοχές που δέχτηκαν χθες τις ισχυρότερες πιέσεις. Τζίρος 304 εκατ. ευρώ εν αναμονή του FTSE Russell.

Η εκτόξευση και η επόμενη ημέρα για το Χρηματιστήριο

Στις τρεις συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις που προηγήθηκαν, ο ΓΔ σημείωσε αθροιστικές απώλειες 13,46%, ο ΔΤΡ απώλειες 18,52%, ενώ η συνολική κεφαλαιοποίηση του Χ.Α. συρρικνώθηκε κατά 12,5 δισ. ευρώ.

Απόλυτα αναμενόμενη η σημερινή αντίδραση, με τους βασικούς δείκτες του Χ.Α. να κινούνται μόνιμα με θετικό πρόσημο, ενώ βοήθειες στην ψυχολογία των σημερινών αγοραστών, έδωσε και η κίνηση σε θετικό έδαφος των κύριων Ευρωπαϊκών Αγορών, αλλά και το ξεκίνημα των συναλλαγών στην Wall Street σε θετικό έδαφος και με αξιοσημείωτα κέρδη.

Το θέμα είναι αν οι λόγοι που τροφοδότησαν την τελευταία σημαντική υποχώρηση των τιμών εξέλειπαν και αν οι Αγορές απέκτησαν μεγαλύτερη ορατότητα και μεγαλύτερη αισιοδοξία για το μέλλον.

Αντίθετα, αν η εν εξελίξει αντίδραση σε Διεθνείς Αγορές και Χ.Α. αποδειχθεί αναπήδηση καθαρά τεχνικού χαρακτήρα, η μεταβλητότητα θα παραμείνει κυρίαρχο χαρακτηριστικό στα χρηματιστηριακά ταμπλώ, ενώ το επόμενο κύμα διόρθωσης δεν μπορεί να αποκλειστεί.

Στο Χ.Α. πρέπει να συνεκτιμηθεί και το πιθανόν “front running”, ειδικότερα για τους traders που ενεργούν σε intraday χρόνο και Τ+2 συνεδριάσεων, ποντάροντας στο ενδεχόμενο θετικής ετυμηγορίας του Οίκου FTSE/Russell, σήμερα το βράδυ, που δείχνει να είναι και το επικρατέστερο σενάριο.

Την ετυμηγορία του FTSE Russell για το αν θα συμπεριλάβει το Χρηματιστήριο Αθηνών στις Ανεπτυγμένες Αγορές (πρόκειται επί της ουσίας για επιστροφή του), αναμένει το Reuters. Όπως επισημαίνει, “η αναβάθμιση της Χρηματιστηριακής Αγοράς θα αποτελέσει άλλο ένα σημαντικό βήμα της επιστροφής στην κανονικότητα, μετά τη δεκαετή κρίση χρέους, ενώ παράλληλα θα είναι μια εξέλιξη από την οποία θα μπορούσαν να εισρεύσουν εκατομμύρια ευρώ”.

Σύμφωνα με τον Μάνο Χατζηδάκη (Beta Sec.), “κοιτάζοντας την εξέλιξη των χρηματιστηριακών τιμών της προηγούμενης δεκαετίας διαπιστώνει κανείς ότι οι καλύτερες στιγμές να επενδύσει κανείς στο Ελληνικό Χρηματιστήριο ήταν σε περιόδους μεγάλων διεθνών αναταραχών. ‘Brexit’, Covid και Ουκρανική κρίση ήταν γεγονότα που έδωσαν επίπεδα τιμών, τα οποία με την πάροδο του χρόνου αποδείχθηκαν εξαιρετικά σημεία εισόδου. Έτσι, αν ο λόγος, ο οποίος έχει προκαλέσει την απότομη πτώση της τιμής της μετοχής, είναι κατά κύριο λόγο συστημικός, τότε η πιθανότητα στο μέλλον η μετοχή να ανακάμψει είναι με το μέρος του επενδυτή. Και σε αυτό το πινακίδιο αγοράς θα βγει και το μεγάλο κέρδος, γιατί το ρίσκο που αγοράζουν δικαιολογεί και μια ανάλογη απόδοση. Για όσους δεν έχουν ρευστότητα και είναι 100% επενδεδυμένοι, αυτή είναι η χειρότερη στιγμή να πουλήσουν. Ενδεχομένως οι σταδιακές κινήσεις και μια μικρή αναμονή μέχρι να ηρεμήσει η Αγορά, να είναι η ενδεδειγμένη τακτική. Επίσης, η λογική των αναδιαρθρώσεων δεν έχει πολύ νόημα, σε μια Αγορά που όλα πέφτουν σχεδόν ομοιόμορφα. Τέλος, η θέση που έχει τις λιγότερες απώλειες συνήθως είναι αυτή που θα ανακάμψει γρηγορότερα και το πιο συνηθισμένο λάθος είναι η ρευστοποίησή της και η αύξηση θέσεων εκεί που το χαρτοφυλάκιο γράφει μεγάλες απώλειες. Αν δεν είμαστε στο τέλος του Κόσμου, τότε είμαστε σε μια από αυτές τις περιόδους που θεωρούνται ευκαιρίες τοποθετήσεων”.

Από εκεί και πέρα και σύμφωνα με τον κ. Χατζηδάκη, “για όσους επιμένουν να κινούνται σε απόλυτα βραχυπρόθεσμο ορίζοντα απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή, καθώς τέτοιες ταλαντώσεις δεν σβήνουν εύκολα”.

Συμπερασματικά, οι αναλυτές περιμένουν πως η μεταβλητότητα θα διατηρηθεί, καθώς η επενδυτική ψυχολογία είναι εύθραυστη, δεν υπάρχει κάποια θετική είδηση στον ορίζοντα και οι χθεσινές πληροφορίες για καθυστέρηση 90 ημερών στην επιβολή των δασμών από τις ΗΠΑ διαψεύστηκαν ως fake news, ενώ οι ΗΠΑ απείλησαν την Κίνα για αύξηση των δασμών, αν δεν αφαιρέσει αυτούς που επέβαλε.

Από εκεί και πέρα και μετά την σημαντική υποχώρηση των τελευταίων ημερών, σημαντικός αριθμός Εισηγμένων στο Χ.Α., ενεργοποίησε τα προγράμματα αγοράς ιδίων μετοχών, ενώ στις επερχόμενες γενικές συνελεύσεις θα αποφασίσουν “buyback” ακόμα περισσότερες.

Η προσοχή και στις 18 Απριλίου, όταν και είναι προγραμματισμένη η “ετυμηγορία” της Standard & Poor’s για το Ελληνικό αξιόχρεο (δεύτερη αξιολόγηση από τον ίδιο Οίκο στις 17 Οκτωβρίου 2025), όμως αξίζει υπενθύμισης ότι ο Οίκος αξιολόγησης ανακοίνωσε πρόσφατα πως “επανεξετάζει όλες τις μακροοικονομικές του προβλέψεις, μετά τους σαρωτικούς εμπορικούς δασμούς που επέβαλε ο Ντόναλντ Τραμπ”, σε μια κίνηση που πιθανόν να τροφοδοτήσει ανησυχίες για νέο κύμα υποβαθμίσεων αξιόχρεου και αυτό μπορεί να είναι προάγγελος ανακοινώσεων και από άλλους Οίκους αξιολόγησης.

Με διαθέσεις αξιοσημείωτης αντίδρασης και οι κύριες Ευρωπαϊκές Αγορές.

Υπενθυμίζεται ότι αύριο θα δοθούν στη δημοσιότητα τα πρακτικά της συνεδρίασης της Fed της 18 - 19 Μαρτίου.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα είναι εξαιρετικά πιθανό να μειώσει τα επιτόκια την ερχόμενη εβδομάδα και τον Ιούνιο. καθώς οι σαρωτικοί δασμοί που ανακοίνωσε ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, κινδυνεύουν να ρίξουν το Μπλοκ σε ύφεση. Οι επενδυτές τιμολογούν πιθανότητα 90% να προχωρήσει η ΕΚΤ σε μείωση επιτοκίων 25 μονάδων βάσης, στη συνεδρίαση που θα διεξαχθεί στις 17 Απριλίου”, σύμφωνα με στοιχεία του Bloomberg.

Με ανοδικές διαθέσεις οι αποδόσεις στην Αγορά ομολόγων. Πιο συγκεκριμένα, στο 3,79% αναρριχάται η απόδοση του Αμερικανικού 2ετους τίτλου, στο 4,21% του αντίστοιχου 10ετους, στο 3,538% η απόδοση του Ελληνικού 10ετους τίτλου.

Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο, αναρριχόμενος μέχρι τις 1581,99 μονάδες (+6,97%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 1571,42 (+6,25%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 1570,53 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 6,19%.

Ο τζίρος στα 304,2 εκατ., από τα οποία τα 19 εκατ. αφορούν προσυμφωνημένες συναλλαγές (AKTR, ONYX, ΟΤΕ, ΑΛΦΑ, ΟΛΠ, ΙΝΛΟΤ, ΕΥΡΩΒ, ΕΤΕ, ΑΛΜΥ, ΜΠΕΛΑ, ΔΑΑ, CENER, ΟΤΕ, ΕΛΠΕ, ΠΕΙΡ, ΟΤΟΕΛ), με τους ΠΕΙΡ, ΕΤΕ, ΑΛΦΑ και ΕΥΡΩΒ να απασχολούν το 56% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τον συνολικό τζίρο των 304,2 εκατ., τα 277 εκατ. αφορούν συναλλαγές σε μετοχές του FTSE25.

Η εικόνα στην υψηλή κεφαλαιοποίηση

Μόνιμα με θετικό πρόσημο κινήθηκαν οι Βαρύδεικτες Τραπεζικές μετοχές, με την τελική εικόνα να μην αφήνει περιθώρια αμφιβολίας για την απόλυτη επικράτηση των “buyers” (ΑΛΦΑ +9,87%, ΕΤΕ +5,58%, ΕΥΡΩΒ +8,92%, ΠΕΙΡ +9,81%).

Μόνιμα με θετικό πρόσημο κινήθηκε και ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών, σημειώνοντας υψηλό ημέρας στις 1467,64 μονάδες (+10,32%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 1442,03 (+8,39%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 1440,91 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 8,31%.

Ο ΔΤΡ με ημερήσιο σήμα εξόδου, το οποίο αναιρείται με επιστροφή και κλείσιμο υψηλότερα των 1731 μονάδων. Η πρώτη αντίσταση στις 1500 και 1633 – 1648 και η κύρια στις 1750 μονάδες. Οι στηρίξεις στις 1415, 1350 (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών) και 1320 μονάδες (απλός ΚΜΟ 200 ημερών).

Μένοντας στον κλάδο, θέμα διάσπασης των μετοχών (split) με αναλογία 3 νέες για κάθε μία παλιά και μείωση ονομαστικής αξίας από τα 3,45 ευρώ, στα 1,15 ευρώ περιλαμβάνει η ατζέντα της γενικής συνέλευσης της Optima Bank, η οποία θα γίνει στις 29 Απριλίου. Επιπλέον περιλαμβάνεται και θέμα αγοράς ιδίων μετοχών.

Για τον τίτλο της Optima (+12,75%), αν συνεχίσει ανοδικά, η επόμενη αντίσταση εντοπίζεται στα 16,12 ευρώ. Να σημειωθεί η σημαντική υποχώρηση της μετοχής από το υψηλό ημέρας των 14,38 ευρώ (+20,64%).

Χλοοτάπητας το ταμπλώ και του μη Τραπεζικού 25αρη, όπου με την μεγαλύτερη άνοδο ολοκλήρωσαν τις συναλλαγές οι AKTR (+8,29%), OPTIMA (+12,75%), ΑΡΑΙΓ (+6,69%), ΔΕΗΔΕΗ -1,87% (+7,49%), ΕΕΕ (+5,19%), ΕΛΛΑΚΤΩΡ (+9,44%), ΕΛΠΕ (+6,07%), ΕΛΧΑ (+5,18%), ΛΑΜΔΑ (+6,43%), ΜΟΗ (+5,56%), ΜΥΤΙΛ (+5,33%), ΟΠΑΠ (+7,15%).

Οι εκτιμήσεις των αναλυτών

Τα κέρδη αρκετά από τα χθεσινά χαμηλά, οπότε λογικό να υπάρχουν πωλήσεις και volatility. Η χτεσινή συνεδρίαση μοίρασε πολλές ζημιές, ειδικά σε ‘φουσκωμένα margins’, ή συμβόλαια που αναγκάστηκαν να κλείσουν θέσεις. Ακριβώς ανάποδα από αυτό που έγινε πάνω στην λήξη των συμβολαίων, ή και τις 3 επόμενες συνεδριάσεις. Κοινώς όσοι ήταν ανοιχτοί χωρίς εμπειρία ‘ξυρίστηκαν δεόντως’. Έτσι όμως λειτουργούν οι Αγορές. Οι ζημιές στα πληρωμένα είναι λογιστικές και μπορεί μετά από ένα διάστημα να έχουν ξεχαστεί. Στο leverage όμως τα πράγματα δεν είναι έτσι. Ο ΔΑΑ με συνοπτικές διαδικασίες πάνω από το 9,00 ψάχνοντας και πάλι τα υψηλά του. Είπαμε δεν θα πάνε όλες μαζί οι μετοχές, μία - μία ξεχωριστά.

Μια ματιά στο ημερήσιο του ΔΤΡ. Το 1373 επίπεδο, ανεξάρτητα από τον χτεσινό θόρυβο, είναι και η βασική μας στήριξη και επιβεβαίωση σε μεγάλη εικόνα. Το 1453 επίπεδο πρέπει να κρατηθεί σε εβδομαδιαίο κλείσιμο. Οι ταλαντωτές με συνοπτικές διαδικασίες βρέθηκαν σε υπέρ πώληση με τον rsi σήμερα να δίνει ένα πρώτο καλό δείγμα. Το ‘έξυπνο χρήμα’ μπήκε στην χτεσινή συνεδρίαση και σήμερα σίγουρα μέρος από αυτό είναι πωλητές, με σκοπό να περιμένουν μία διόρθωση να αγοράσουν και πάλι, ή ένα αξιόπιστο σχηματισμό. Δεν θα μας κάνει εντύπωση ο ΔΤΡ στις επόμενες συνεδριάσεις να βρεθεί στις 1550 μονάδες, έχοντας κάνει την Αγορά άνω κάτω και πετώντας τους γρήγορους εκτός. Το spike ευπρόσδεκτο”, σημειώνει η Fast Finance ΑΕΠΕΥ.

Αντίδραση των Αγορών από το αρνητικό σερί τους, αν και το κλίμα παραμένει εύθραυστο, μπροστά στην αβεβαιότητα που προκαλείται από τους δασμούς”, επισημαίνει η Eurobank Equities.

Τεχνική ανάκαμψη σήμερα, καθώς οι Ξένες Αγορές φαίνεται να σταθεροποιούνται, το κλίμα ωστόσο παραμένει αρκετά εύθραυστο”, σημειώνει η Piraeus Sec.

Ώρα για μια ανάπαυλα: Η σοβαρή τεχνική υπερπώληση και η απότομη πτώση σε όλους τους τομείς, μαζί με την ισχυρή ανάκαμψη των Διεθνών Αγορών, έφεραν αντίδραση και στο Χ.Α. Αναμένουμε ωστόσο ότι η μεταβλητότητα θα συνεχιστεί, οι επενδυτές θα παρακολουθούν τις διακυμάνσεις της Wall Street και κάθε σχετικό σχόλιο για τους δασμούς και τα γεωπολιτικά γεγονότα, καθώς το περιβάλλον παραμένει ιδιαίτερα εύθραυστο”, τονίζει η Beta Sec.

Ο ΓΔ κατέρρευσε μπροστά στις απώλειες που κατέγραψαν οι διεθνείς μετοχικοί δείκτες. Η κατάσταση παραμένει αβέβαιη και τα ριψοκίνδυνα Περιουσιακά Στοιχεία, όπως είναι οι μετοχές, ‘πληρώνουν το μάρμαρο’. Ωστόσο, είναι μάλλον νωρίς να προεξοφλήσουμε το χειρότερο σενάριο. Στο εσωτερικό, ο ΓΔΧΑ ενδεχομένως να κινηθεί συσσωρευτικά το επόμενο διάστημα, αλλά με την μεταβλητότητα να παραμένει αυξημένη είναι πιθανό να δούμε σύγκλιση προς την περιοχή των 1550 μονάδων. Σήμερα το απόγευμα αναμένουμε τα αποτελέσματα από Fourli. Επίσης, σήμερα, αναμένουμε την αξιολόγηση του Χ.Α. από τον FTSE Russell”, υπενθυμίζει η Depolas Investment Services.

Ο Ντόναλντ Τραμπ, με το Βοναπαρτισμό που τον διακρίνει, ανακοίνωσε τελικά δασμούς προς 185 Χώρες του Πλανήτη, προϊόν ενός αμφιλεγόμενου μαθηματικού τύπου, με το ύψος τους να κλιμακώνεται ανάλογα με το μέγεθος του εμπορικού ελλείμματος των ΗΠΑ με κάθε Χώρα, όπως υπενθυμίζει ο Δημήτρης Τζάνας.

Αν και η ρητορική για επιβολή δασμών είχε προαναγγελθεί, οι τελικές ανακοινώσεις ήταν σοκαριστικές, αφού επιβεβαίωσαν τη βούληση των ΗΠΑ να επαναφέρουν καθεστώς προστατευτισμού στις εμπορικές συναλλαγές, ξεκινώντας εμπορικό πόλεμο με όσες Χώρες αρνηθούν να διαπραγματευθούν με το Λευκό Οίκο, μια συμφωνία που θα είναι αποδεκτή από τις ΗΠΑ. Με τον Ντοναλντ Τραμπ να προσδοκά ότι με αυτόν τον τρόπο θα υπάρξει κύμα βιομηχανικών επενδύσεων στην Αμερική, υποβαθμίζοντας τους λόγους για τους οποίους οι Πολυεθνικές Επιχειρήσεις των ΗΠΑ και της Ευρώπης επέλεξαν, από ετών ήδη, την παραγωγή των προϊόντων στην Ασία.

Σαν αποτέλεσμα, οι δείκτες όλων των Αγορών του Πλανήτη υποχώρησαν για τρεις ημέρες, προκαλώντας σκηνικό “κραχ”.

Με τους αναλυτές να εκτιμούν ότι οι λιγότερες εμπορικές συναλλαγές θα προκαλέσουν μείωση παραγωγής, ενώ η αύξηση των τιμών, λόγω των δασμών, θα οδηγήσει σε μικρότερη κατανάλωση.

Με τη Goldman Sachs και τη JP Morgan να πιθανολογούν ότι η Αμερικανική Οικονομία απειλείται με ύφεση, ακόμη και εντός του 2025 και τις τιμές του Πετρελαίου να υποχωρούν προεξοφλώντας τη μείωση της ζήτησης !

Σαν αποτέλεσμα, οι Κεντρικές Τράπεζες καλούνται να λάβουν αποφάσεις υπό συνθήκες υψηλής αβεβαιότητας, καθώς ουδείς γνωρίζει το ύψος των δασμών που τελικά θα εφαρμοστούν, αφού ο Τραμπ χρησιμοποιεί τις εξαγγελίες για επιβολή δασμών και ως εργαλείο διαπραγμάτευσης, για να πετύχει άλλα ανταλλάγματα. Έτσι, ο Τζέρομ Πάουελ της Federal πιέζεται να μειώσει τα επιτόκια για να αποφευχθεί ύφεση στις ΗΠΑ, αν και οι δασμοί θα προκαλέσουν αναζωπύρωση του πληθωρισμού, ενώ η Κριστίν Λαγκάρντ της ΕΚΤ θα κληθεί να κάνει το ίδιο, καθώς οι δασμοί στα Ευρωπαϊκά προϊόντα θα προκαλέσουν μειωμένη ζήτηση και επομένως θα λειτουργήσουν αποπληθωριστικά, όπως επεσήμανε και ο διοικητής τη ΤτΕ, Γιάννης Στουρνάρας.

Το Ελληνικό Χρηματιστήριο συγχρονίστηκε με την κίνηση των Διεθνών Αγορών. Μάλιστα, στη συνεδρίαση της “Μαύρης Δευτέρας” απώλεσε ενδοσυνεδριακά το σύνολο των κερδών του 2025 και διαμορφώθηκε κοντά στο κλείσιμο της 31/12/2024 που ήταν 1469,67 μονάδες !

Οι Διεθνείς Επενδυτές που κυριαρχούν, ρευστοποίησαν μεγάλους όγκους Τραπεζικών μετοχών και άλλα blue chips, υιοθετώντας την επενδυτική στρατηγική της μείωσης του επενδυτικού κινδύνου, επιλέγοντας την διαμόρφωση αυξημένης ρευστότητας και στην Ελλάδα με δεδομένο ότι κατέγραφαν κέρδη ακόμη και όταν ο ΓΔ ήταν κάτω από τις 1500 μονάδες.

Ωστόσο, οι Ελληνικές εξαγωγές στις ΗΠΑ (πετρελαιοειδή, ελιές, λάδι και κρασί κυρίως) είναι μόλις το 4,5% του συνόλου, με τις αρνητικές επιπτώσεις για την Ελληνική Οικονομία να μπορεί να προέλθουν έμμεσα, στο βαθμό που οι Ευρωπαϊκές Χώρες αγοράσουν λιγότερα Ελληνικά προϊόντα και οι Ευρωπαίοι ταξιδέψουν λιγότερο, αν και τα στοιχεία των προγραμματισμένων αεροπορικών θέσεων κινούνται ανοδικά για φέτος (στο +4,6%).

Παράλληλα, η Jefferies δεν ανησυχεί για τις Ελληνικές Τράπεζες και η Deutsche αναβαθμίζει τις τιμές - στόχους, η Fitch δίνει την επενδυτική βαθμίδα στη Eurobank και την Εθνική και ο Οίκος FTSE Russell ετοιμάζεται να ανακοινώσει την αναβάθμιση του Ελληνικού Χρηματιστηρίου, που εντός του 2025 είναι πιθανό να καταταχθεί στις Ανεπτυγμένες Αγορές.

Σαν αποτέλεσμα, το 3ημερο “sell-off” Ελληνικών τίτλων με τις μαζικές ρευστοποιήσεις στο πλαίσιο των “margin calls”, κινητοποίησε τα αντανακλαστικά αρκετών επενδυτών που θεώρησαν ότι διαμορφώθηκαν ελκυστικές τιμές σε πολλούς τίτλους υψηλής κεφαλαιοποίησης, επαναφέροντας τον ΓΔ σε υψηλότερα επίπεδα.

Όμως, σε κάθε περίπτωση, η έκρηξη αβεβαιότητας που διαχύθηκε από τη συνταγή Τραμπ που έχει για όραμά του όσα ίσχυαν το …19ο αιώνα, οπότε υπήρχαν μόνο δασμοί και καθόλου φόροι, θα συνεχίσει να απειλεί την Παγκόσμια Οικονομία και τις Αγορές, συμπεριλαμβανομένης και της Ελληνικής.

Με τις αναταράξεις των δεικτών να είναι αναμενόμενο ότι θα επανέλθουν”, όπως εκτιμά ο κ. Τζάνας (σύμβουλος Διοίκησης Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ).

Οι υψηλότερες κεφαλαιοποιήσεις στο Χ.Α.

Στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων του Χ.Α., η ΕΕΕ (15,1), ακολουθούμενη από EΥΡΩΒ (8,2), ΕΤΕ (7,9), ΟΠΑΠ (6,5), ΟΤΕ (6,1), ΠΕΙΡ (5,8), ΜΥΤΙΛ (5,5), ΔΕΗΔΕΗ -1,87% (4,7), ΑΛΦΑ (4,7), ΜΠΕΛΑ (3,3), TITC (3,1), ΔΑΑ (2,7), BOCHGR (2,3), ΜΟΗ (2,2), ΕΛΠΕ (2,2), ΓΕΚΤΕΡΝΑ (1,8), CENER (1,7), ΠΡΟΝΤΕΑ (1,5), BIO (1,3), ΑΤΤ (1,2), ΛΑΜΔΑ (1,1), OPTIMA (1) και ΑΡΑΙΓ (1 δισ. ευρώ).

Οι τίτλοι που έχουν προβάδισμα

Στην κούρσα για τις καλύτερες ετήσιες αποδόσεις του 2025 και σύμφωνα με τα στοιχεία της Alpha Trust, προηγούνται οι ΑΤΕΚ (+98,05%), ΒΙΝΤΑ (+73,76%), ΣΠΥΡ (+27,54%), ΙΛΥΔΑ (+26,38%), ΟΛΘ (+25,45%), ΑΣΚΟ (+25,45%), ΟΛΠ (+25,33%), ΑΒΑΞ (+24,67%), ΑΛΦΑ (+24,30%), ΕΕΕ (+21,55%), REALCONS (+21,43%).

Για τους “λάτρεις” των χαμηλότερων κεφαλαιοποιήσεων

Με τους αγοραστές στημένους χαμηλότερα από το προηγούμενο κλείσιμο, χαμηλές συναλλαγές, ή “market” εντολές, κινήθηκαν ψηλότερα ΦΡΙΓΟ (+10%), ΣΠΥΡ (+10%), ΑΚΡΙΤ (+8,11%), ΒΟΣΥΣ (+7,27%), ΚΕΚΡ (+5,99%), ΛΟΥΛΗ (+4,51%), ΟΛΘ (+4,07%), ΧΑΙΔΕ (+7,91%), ΑΤΕΚ (+7,65%), ΜΕΝΤΙ (+3,55%), ΚΤΗΛΑ (+8,57%), ΦΛΕΞΟ (+7,97%), ΜΟΝΤΑ (+1,94%).

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Ιντερτέκ (+29,59%), “ο κ. Κωνσταντίνος Αμοιρίδης προέβη στην εκποίηση του συνόλου των μετοχών που κατείχε στην Εταιρεία, ήτοι 2263989 μετοχών που αντιστοιχούν σε ποσοστό 26,87% επί του συνόλου των μετοχών και δικαιωμάτων ψήφου. Μετά τη μεταβίβαση το ποσοστό του ανέρχεται σε 0%. Αγοραστής ο κ. Σπύρος Γιαμάς και η Εταιρεία “CD Μedia S.E.”. Μετά τη μεταβίβαση το ποσοστό της “CD MEDIA S.E.” στην Ιντερτέκ ανέρχεται σε 56,91% και έχει υποχρέωση υποβολής υποχρεωτικής δημόσιας πρότασης εξαγοράς προς όλους τους μετόχους της Εταιρείας”.

Τονίζεται πως δεν ανακοινώθηκε τίμημα συναλλαγής, ενώ κατά τη χθεσινή συνεδρίαση ο τίτλος της ΙΝΤΕΤ βρέθηκε σε χαμηλά 30 μηνών.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, η “CD MEDIA S.E.” θα μπει στο Χ.Α. με αυτόν τον τρόπο και θα βελτιωθούν τα μεγέθη της Ιντερτέκ, ενώ θα αυξηθούν και οι μετοχές.

Σημειώνεται πως ποσοστό, περίπου 16,3% στη “CD MEDIA S.E.” κατέχει η Centric (+9,94%).

Από το ιστορικά χαμηλότερο κλείσιμο αντέδρασαν ΦΑΙΣ (+6,56% και πρώτη θετική συνεδρίαση στο Χ.Α.) και ΑΕΜ (+3,82%).

Από τα χαμηλά 52 μηνών αντέδρασε η ΣΠΙ (+4,68%), τα χαμηλά 22 μηνών η ΡΕΒΟΙΛ (+10,84%) και από τα χαμηλά 17 μηνών οι ΙΝΛΟΤ (+12,95%) και ΙΝΤΚΑ (+5,40%).

Επιστροφή αγοραστών σε ΑΒΑΞ (+10,47%), ΚΡΙ (+3,30%), ΞΥΛΚ (+3,38%), ΚΟΥΑΛ (+7%), ΦΟΥΝΤΛ (+5,48%), ΑΤΤ (+8,68%), ΕΧΑΕ (+6,81%), BOCHGR (+4,37%), ΑΔΜΗΕ (+6,07%), REALCONS (+14,86%), ΕΛΙΝ (+4,59%), ΑΣΚΟ (+4,48%), ΙΝΤΕΚ (+5,55%), ΙΛΥΔΑ (+6,65%), ΠΕΤΡΟ (+4,74%).

Με την συμπεριφορά που επέδειξαν στις προηγούμενες “δύσκολες μέρες”, αν ομαλοποιηθεί το διεθνές κλίμα, ΜΠΡΙΚ (+6,22%) και ΟΛΠ (+5,03%), βάζουν ισχυρή υποψηφιότητα να επαναπροσεγγίσουν τα πρόσφατα ιστορικά υψηλά.

Η τεχνική εικόνα των βασικών δεικτών

Ο Γενικός Δείκτης έδωσε ημερήσιο σήμα πώλησης, το οποίο αναιρείται με επιστροφή και κλείσιμο υψηλότερα των 1750 μονάδων. Οι αντιστάσεις στις 1580, 1640 - 1650, 1664 – 1676 (gap) και 1718 – 1734 (gap) μονάδες. Οι στηρίξεις στις 1503 (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών), 1483 (απλός ΚΜΟ 200 ημερών) και 1450 μονάδες.

Με ημερήσιο σήμα πώλησης και ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης, που ακυρώνεται με επιστροφή και κλείσιμο υψηλότερα των 4338 μονάδων. Η επόμενη αντίσταση στις 4350 μονάδες. Οι στηρίξεις στις 3670 (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών) και 3616 μονάδες (απλός ΚΜΟ 200 ημερών).

Μια βόλτα στις Διεθνείς Αγορές

Αλλαγή σκηνικού και απόλυτη επικράτηση των αγοραστών, για τις μεγάλες Αγορές Ασίας – Ειρηνικού.

Με κέρδη μεγαλύτερα των δύο ποσοστιαίων μονάδων η Ευρώπη, η ίδια εικόνα και στην Wall Street.

Ακόμα χαμηλότερα το Πετρέλαιο, στο 1,09 το Ευρώ έναντι του Δολαρίου.

Η Goldman Sachs, αφού μείωσε δυο φορές σε μια εβδομάδα την πρόβλεψη για την τιμή του Πετρελαίου, εκτιμά ότι μπορεί το Brent να πέσει κάτω από τα $40 το βαρέλι υπό “ακραία σενάρια”, καθώς ο εμπορικός πόλεμος ξεσπά και η προσφορά αυξάνεται.

Στα $3025 αναπηδά ο Χρυσός (συμβόλαιο Ιουνίου 2025), προς τα $30,10 αντιδρά το Ασήμι (συμβόλαιο Μαϊου 2025).

Στα $78000 ισορροπεί το Bitcoin, στα $1535 υποχωρεί το Ethereum.

Η Κρατική Εταιρεία “China Guoxin” ανακοίνωσε ότι ρίχνει 80 δισ. γουάν, δηλαδή γύρω στα $11 δισ., για να αγοράσει μετοχές και ETFs. Με λίγα λόγια, το Κράτος παρεμβαίνει ανοιχτά στο Χρηματιστήριο για να στηρίξει τις Κινεζικές Εταιρείες.

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν, δήλωσε ότι “η ΕΕ πρόσφερε στον Τραμπ μια συμφωνία ‘μηδενικών δασμών’ για τα βιομηχανικά αγαθά και επανέλαβε ότι το Ευρωπαϊκό Μπλοκ είναι πρόθυμο να διαπραγματευτεί, αλλά επίσης είναι έτοιμο να επιβάλει αντίμετρα”. Ο Τραμπ απέρριψε τη συμφωνία και μάλιστα δήλωσε ότι “η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να δεσμευτεί να αγοράσει Ενέργεια αξίας $350 δισ. από τις Ηνωμένες Πολιτείες, για να απαλλαγεί από τους εκτεταμένους δασμούς”.

Έτσι, “η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προτείνει αντιδασμούς 25% σε σειρά Αμερικανικών προϊόντων, ως απάντηση στους δασμούς Τραμπ σε Χάλυβα και Αλουμίνιο. Οι δασμοί σε ορισμένα αγαθά θα τεθούν σε ισχύ στις 16 Μαΐου και σε άλλα αργότερα μέσα στο έτος, την 1η Δεκεμβρίου”, σύμφωνα με έγγραφο που είδε το Reuters.

“Η Τράπεζα της Αγγλίας ζήτησε από τις Εμπορικές Τράπεζες να παρακολουθούν προσεκτικά τυχόν ζητήματα ρευστότητας και να γνωστοποιούν πιθανά προβλήματα χρηματοδότησης”, μεταδίδει το Bloomberg.

Ισχυρότερες πιέσεις στα risk assets, βραχυπρόθεσμα, βλέπει η BlackRock, δεδομένης της μεγάλης κλιμάκωσης των Παγκόσμιων εμπορικών εντάσεων και έτσι ψαλιδίζει τις θέσεις της στις μετοχές, μειώνοντας σημαντικά την έκθεση του χαρτοφυλακίου της στο ρίσκο. Η BlackRock, όπως και πλήθος άλλων μεγάλων Διεθνών Οίκων, βλέπει πως τα χειρότερα είναι ακόμα μπροστά για τις Αγορές, καθώς ο Τραμπ όχι μόνο δεν φαίνεται να κάνει πίσω, αλλά διατηρεί και εντείνει την επιθετική του πολιτική με νέες απειλές. Παράλληλα, όπως προσθέτει, παραμένει “underweight” στα μακροπρόθεσμα Κρατικά ομόλογα των ΗΠΑ, λόγω των επίμονων ελλειμμάτων και του επίμονου πληθωρισμού. Αναμένει ότι οι επενδυτές θα απαιτήσουν μεγαλύτερα premiums, ή αποζημίωση για τη διατήρηση μακροπρόθεσμων ομολόγων, δεδομένου του ακόμα υψηλού πληθωρισμού, των υψηλότερων για μεγάλο διάστημα επιτοκίων και των αρνητικών δημοσιονομικών προοπτικών. Αυτό θα μπορούσε να ασκήσει ανοδική πίεση στις μακροπρόθεσμες αποδόσεις των ομολόγων των ΗΠΑ. Σε αυτό το πλαίσιο, πιστεύει ότι ο Χρυσός μπορεί να χρησιμεύσει ως καλύτερος "διαφοροποιητής" απόδοσης σε αυτό το περιβάλλον.

“Σε μείωση των επιτοκίων σε κάθε μία από τις επόμενες τέσσερις συνεδριάσεις θα προβεί η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, την ώρα που το κόστος από τους Αμερικανικούς δασμούς θα αυξάνεται. Βραχυπρόθεσμα, η ανάπτυξη της Ευρωζώνης θα δεχθεί μεγαλύτερο πλήγμα από ό,τι αναμενόταν προηγουμένως, με αποτέλεσμα να είναι ‘πολύ αδύναμη’ τα επόμενα τρία τρίμηνα”, όπως εκτιμούν οι αναλυτές της JP Morgan.

Επιστροφή στο Χ.Α.

Να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία της Alpha Trust, η σημερινή συνεδρίαση πρόσθεσε 6 δισ. στη συνολική κεφαλαιοποίηση του Χ.Α., στα 110,3 δισ. ευρώ.

H Citi βλέπει την τρέχουσα συγκυρία ως ευκαιρία τοποθετήσεων στα τρέχοντα επίπεδα στις μετοχές της Eurobank από Ελλάδα, τις Τράπεζες SAB Bank και Abu Dhabi Commercial Bank στην Περιοχή της Μέσης Ανατολής και της OTP Bank στην Ουγγαρία και την Κεντρική Ευρώπη.

Νέα, χαμηλότερη τιμή - στόχο στα 2,9, από 3 ευρώ δίνει για τη μετοχή της Παπουτσάνης η Eurobank Equities σε έκθεσή της στην οποία διατηρεί σύσταση “buy”. Η Χρηματιστηριακή σημειώνει ότι η μικρή μείωση στην τιμή - στόχο οφείλεται στη μείωση κατά 1 εκατ. ευρώ των εκτιμήσεων για τα EBITDA 2025-6.

Η Alpha Finance επικαιροποίησε τη στρατηγική της για το Χρηματιστήριο. Υπό το πρίσμα της βραχυπρόθεσμης αβεβαιότητας, οι βασικές μετοχικές επιλογές (top picks) είναι: Η Eurobank (τιμή - στόχος €3,00), η Μυτιληναίος (τιμή - στόχος €47,70) και η Jumbo (τιμή - στόχος €32,70). Η επιλογή της Τράπεζας Πειραιώς, που κατέγραψε μια από τις υψηλότερες αποδόσεις από την αρχή του έτους, αντικαθίσταται από την μετοχή του ΟΤΕ (τιμή - στόχος €19,70).

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, μόνο η ΜΠΕΛΑ ήλθε σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο. Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο υψηλό ημέρας έκλεισαν οι ΕΕΕ, ΕΛΠΕ, ΕΥΔΑΠ, ΜΠΕΛΑ.

Καλή η τελική εικόνα, με 132 ανοδικούς τίτλους, έναντι 14 πτωτικών, ενώ 17 τίτλοι ολοκλήρωσαν τη συνεδρίαση με κέρδη μεγαλύτερα του 8%.

----ΧΠΑ

Συνεδρίαση ανοδικής αντίδρασης και στην Αγορά Παραγώγων, με τις συναλλαγές να υποχωρούν τόσο στο συμβόλαιο του FTSE25, όσο και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (96.088 συμβόλαια).

Στα 5.987 συμβόλαια του FTSE25 οι ανοιχτές θέσεις (από 5.964 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Απρίλιος).

Στα 1.449 συμβόλαια του ΔΤΡ οι ανοιχτές θέσεις (από 1.458 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Ιούνιος).

Στα 0 συμβόλαια του MSCI οι ανοιχτές θέσεις (από 0 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Απρίλιος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 2 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός - (συνολικά 2.473, 2.077 για τον Απρίλιο, 394 για τον Μάιο και 2 για τον Ιούνιο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 3.855,75), κινήθηκε μεταξύ 3.510 και 3.890 μονάδων.

Το συμβόλαιο του ΔΤΡ – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 15 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός – (συνολικά 354, 354 για τον Ιούνιο και 0 για τον Σεπτέμβριο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 1.411), κινήθηκε μεταξύ 1.344 και 1.439,75 μονάδων.

Το συμβόλαιο του MSCI – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 2 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός - (συνολικά 140, 40 για τον Απρίλιο, 20 για τον Μάιο, 40 για τον Ιούνιο και 40 για τον Ιούλιο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 5.898,5), κινήθηκε μεταξύ 5,898,5 και 5.908 μονάδων.

Αυξήθηκε κάπως ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (17.000 ΕΤΕ, 17.000 ΕΛΧΑ, 182.420 ΠΕΙΡ, 350.000 ΑΛΦΑ), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα ΣΜ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε ΠΕΙΡ (9.891), ΕΤΕ (2.929), ΑΛΦΑ (26.048), ΕΥΡΩΒ (5.106), ΑΔΜΗΕ (631), ΔΕΗΔΕΗ -1,87% (1.899), ΕΛΧΑ (1.304), ΙΝΤΚΑ (1.441), ΜΥΤΙΛ (955), AKTR (403), BOCHGR (103), ΒΙΟ (464), ΟΤΕ (140), ΑΡΑΙΓ (243), ΑΒΑΞ (214), ΓΕΚΤΕΡΝΑ (321), ΕΧΑΕ (792), ΜΟΗ (212), ΕΛΛΑΚΤΩΡ (101), CENER (603), ΦΡΛΚ (121), ΕΛΠΕ (124), ΛΑΜΔΑ (456), ΙΝΛΟΤ (41.275).

Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Χρεόγραφα, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Ιούνιος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών, με πάνω από 10.000 κομμάτια, σε: ΑΛΦΑ 113.427, ΠΕΙΡ 51.068, ΕΥΡΩΒ 22.601, AKTR 13.475, ΙΝΤΚΑ 10.512, ΑΔΜΗΕ 16.791, ΓΕΚΤΕΡΝΑ 10.421, ΔΕΗΔΕΗ -1,87% 24.323, ΕΤΕ 14.565.

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*) είναι: ΑΛΦΑ 59.830.389 τεμ., (από 59.648.712 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), ΔΕΗΔΕΗ -1,87% 4.075.241 τεμ. (4.075.241), ΕΥΡΩΒ 66.317.491 τεμ. (66.941.712), ΟΠΑΠ 1.688.144 τεμ. (1.688.550), ΕΤΕ 22.453.777 τεμ. (22.453.777), ΟΤΕ 1.724.043 τεμ. (1.717.903), ΠΕΙΡ 26.203.788 τεμ. (26.115.788), ΕΛΠΕ 1.695.462 τεμ. (1.689.366), AKTR 1.052.942 τεμ. (941.583)

(*) Τα στοιχεία συναλλαγές δανεισμού τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους Χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ, έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

v