Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Διευρύνονται οι απώλειες για τράπεζες-blue chips

Κάτω από τις 2.280 υποχωρεί ο ΓΔ, πτώση άνω του 3% για τις τράπεζες. Επιδεινώνεται το κλίμα διεθνώς για τα πολεμικά «τυμπανα» στη Μέση Ανατολή. Επιμένει υψηλότερα η Viohalco.

Χρηματιστήριο: Διευρύνονται οι απώλειες για τράπεζες-blue chips

Ανεβαίνει το θερμόμετρο στο Ιρανικό, υποχωρούν οι μετοχές στα χρηματιστήρια.

Αρνητικό "γύρισμα" για τα futures του S&P500 στην Wall Street, πάνω από το όριο των 20 μονάδων, και πάλι ο VIX/CBOE, επανέρχονται οι πωλητές σε Φρανκφούρτη, Παρίσι, ξανά διορθώνουν οι τιμές τραπεζικών μετοχών και blue chips στο Χρηματιστήριο Αθηνών.

Aπό 0,30% χαμηλότερα, στις 6.874 μονάδες τα futures του S&P500, στις 25.092 (-0,78%) ο DAX30, στις 8.371 (-0,68%) ο CAC40, και στις 269 (-0,54%) ο EuroStoxx Banks. Στα 66,28$ "άλμα" για το Crude Oil WTI.

Με αυτά εκτός, στο ΧΑ η εξέλιξη της συνεδρίασης δεν θα μπορούσε να είναι διαφορετική. Αλλωστε είχε διαφανεί από την προσυνεδρίαση, όταν οι εντολές στις μετοχές των τεσσάρων συστημικών και τα blue chips τέθηκαν σε αρκετά χαμηλότερες τιμές, με συνέπεια το "άνοιγμα" να γίνει με πτωτικό χάσμα τόσο για τον Δείκτη Τραπεζών-όσο για τον FTSE25.

Αρχικά με ηπιότερο ρυθμό, στην συνέχεια με πιεστικότερο μετά την πρώτη ώρα οι ρευστοποιήσεις που σταδιακά διευρύνθηκαν στις 24 από τις μετοχές του FTSE25.

Από τις 2.682 μονάδες οι πρώτες πωλήσεις στα τραπεζικά χαρτιά, έως και 80 μονάδες χαμηλότερη, με την κλίση εντονότερη όταν πέρασε σε αρνητικό έδαφος ο EuroStoxx Banks. Η τάση στις ευρωπαϊκές αγορές, διευρύνθηκε στο ΧΑ λόγω της "ρηχότητας" (και του τραπεζοβαρούς χαρακτήρα), με πολλαπλασιαστική την διόρθωση. Ενδεικτικά στο μείον 0,54% του EuroStoxx Banks ο ΔΤΡ υποχωρούσε 2,72%.

Στα 108 εκατ. ευρώ η αξία των συναλλαγών, στις 14.15' , με αρκετά προσεκτική για την ώρα στάση από πωλητές- αγοραστές. Η σύνθεση των πωλήσεων συνδυαστικά με το εύρος της διόρθωσης παραπέμπουν σε λελογισμένη κατοχύρωση μέρους θέσεων. Κυρίως των πιο "γρήγορων" κερδών, όπως σημειωνόταν στο προηγούμενο σχόλιο μας.

Σύμφωνα με χρηματιστή, με βάση τη μέχρι τώρα τροπή της κατάστασης η χθεσινή σημαντική αντίδραση θα πρέπει να ιδωθεί περισσότερο σαν ανοδική διόρθωση- ευκαιρία διαφυγής για εγκλωβισμένους και αφορμή για intraday/trading με επίκεντρο τον τραπεζικό κλάδο. Ούτως ή άλλως short η φορά τόσο σε εβδομαδιαία (-4,87%) όσο σε μηνιαία (-2,19%) μέτρηση, με ότι αυτό μπορεί να σημαίνει και εν όψει του "κλεισίματος" εβδομάδος-αύριο Παρασκευή.

Στο συν 13,83% το "ταμείο" για τον ΔΤΡ, από την αρχή του 2026 έναντι μόλις 0,79% του EuroStoxx Banks. Διψήφιο premium, που σε διορθωτικές φάσεις των αγορών, λειτουργεί ως δέλεαρ για profit taking, κυρίως για όσους έχουν χαμηλότερες τιμές κτήσης.

Σε σύνολο συναλλαγών 14,3 εκατ. μετοχών τα 9,4 εκατ. μτχ έχουν πραγματοποιηθεί στις τραπεζικές, με το "καρέ" των συστημικών στις πρώτες τέσσερις θέσεις της σχετικής κατάταξης. Περισσότερες συναλλαγές (3,2 εκατ. τμχ) στη μετοχή της Alpha Bank, μεγαλύτερες απώλειες (-2,85%) στη μετοχή της Eurobank (3,976).

Σταθερές οι ροές από την αρχή της συνεδρίασης σε Metlen (35,52), ΔΕΗ (18,26), Motor Oil (36,30), Jumbo (24,82), Κύπρου (9,40), ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ (34,12), ΟΠΑΠ (16,030, TITAN (52,50), OTE (17,05), Cenergy Holdings (20,80), Viohalco (13,78), κ.α. Η τελευταία είναι η μία και μοναδική από τις 25 του δείκτη FTSE25 με θετικό πρόσημο (0,44%).

Στις 19/105 η σχέση μετοχών με θετικό/αρνητικό πρόσημο, απολύτως ενδεικτική της κατάστασης.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v
Απόρρητο