Ξανά προς τα 100$ το πετρέλαιο, και πάλι σε discount τα futures του S&P500, "τσιμπάει" στις 24,83 ο VIX/CBOE
Γιατί "σκουραίνει" η κατάσταση στον Περσικό, το εύλογο σχόλιο/ερώτημα του ΧΑΜαιλέοντα, αποδίδοντας ακριβώς το κλίμα που επικρατεί και στις αγορές.
Ο πόλεμος κλείνει, ήδη, 12 ημέρες έχοντας αποκτήσει πολύ σοβαρότερο, σύνθετο και δυσεπίλυτο χαρακτήρα από το περυσινό χτύπημα του Ισραήλ στο Ιράν. Συνειδητοποιώντας πως αυτή την φορά είναι εντελώς αλλιώς, πρακτικά αλλάζει η στάση traders, επενδυτών οι οποίοι υποχρεούνται να ενεργήσουν με διαφορετικές εναλλακτικές.
Αυτό σημαίνει ότι τα futures σε δείκτες μετοχών, πετρέλαιο, ρίσκο θα παραμείνουν σε alert τουλάχιστον τις πρώτες συνεδριάσεις της προσεχούς εβδομάδος. Πρακτικά, μεταβλητότητα, βαθμός κινδύνου θα είναι κυρίαρχα και το αμέσως επόμενο διάστημα, και βλέπουμε.
Πλέον, κοινή παραδοχή πως κρατικοί προϋπολογισμοί πρέπει να ξαναγραφτούν, επιχειρηματικοί σχεδιασμοί να αναπροσαρμοσθούν, να ενισχυθούν οι άμυνες στην πραγματική οικονομία. Νομοτελειακά οι συνέπειες "χτυπούν" την επιχειρηματικότητα, ήδη η εγχώρια κοινότητα αντιδρά σχεδόν καθολικά στα μέτρα που ανακοίνωσε εχθές η κυβέρνηση.
Μαύρες οι προβλέψεις για τις μέσες τιμές πετρελαίου, για το 2026, με ότι αυτό μπορεί να σημαίνει ειδικά για την ενεργοβόρο βιομηχανία, μέτωπο όπου η κυβέρνηση δεν είχε καταφέρει- και πριν την επίθεση ΗΠΑ-Ισραήλ- να λάβει μέτρα, αμβλύνοντας το βάρος.
Με αυτά- αλλά όχι μόνον- τα δεδομένα μάλλον είναι πρόωρο να θεωρηθεί πως στις αγορές μετοχών έχουν καταγραφεί οι "πυθμένες" εν προκειμένω για τον κλάδο οδηγό του Χρηματιστηρίου Αθηνών η στήριξη διαμορφώνεται- για την ώρα- στις 2.250 μονάδες. Και στις 5.240 για τον FTSE25.
Περίοδος ανακοίνωσης μεγεθών 2025 η τρέχουσα, εχθές έγιναν γνωστά του ομίλου Sarantis, σήμερα της AEGEAN, κ.ο.κ, πλην όμως το θέμα δεν είναι τόσο τι επιτεύχθηκε πέρυσι αλλά πόσο θα φτάσει ο... μουτζούρης φέτος. Ερώτημα που αφορά από τους τραπεζικούς ομίλους, τις μεγάλες επιχειρήσεις, τις εξαγωγικές εταιρείες, τις ΜμΕ, δλδ το σύνολο των εισηγμένων.
Δεδομένου ότι η ορατότητα για το πρώτο τετράμηνο είναι περιορισμένη, μένει να γίνει πιο σαφής από Μάϊο και μετά (με την προϋπόθεση πως θα εξευρεθεί διέξοδος).
Ηδη, ο Δημήτρης Γερογιάννης είναι σαφής, προειδοποιώντας ότι οι συνέπειες των εξελίξεων θα έχουν σημαντικό αποτύπωμα τουλάχιστον στο πρώτο τρίμηνο του έτους. Παράλληλα, ο διευθύνων σύμβουλος της AEGEAN αναφέρεται σε περιθώρια διαχείρισης κρίσεων, αντιστάθμισης ρίσκου που πρακτικά σημαίνει ότι ο επενδυτής θα πρέπει να προσέχει και τους μηχανισμούς hedging της κάθε εισηγμένης που επιλέγει.
Εβδομάδα τραπεζών η επόμενη, με σχεδόν παράλληλα το επενδυτικό συνέδριο της Morgan Stanley στο Λονδίνο (17-19/3), την συνεδρίαση της ΕΚΤ (18-19/3) με τις όποιες αποφάσεις/ανακοινώσεις να επηρεάζουν την στάση των επενδυτών.