9x9 αρνητικές συνεδριάσεις με ΕΤΕ σε καμπή

Κουράγιο, δύο ακόμα αρνητικές συνεδριάσεις χρειαζόμαστε και η Σοφοκλέους θα μπορεί να παρατάξει και ποδοσφαιρική ομάδα, η οποία δικαίως θα ονομάζεται “κόκκινη στρατιά”.  Προβληματίζει η τεχνική εικόνα της Εθνικής.

  • του Θανάση Σταυρόπουλου
Κουράγιο, δύο ακόμα αρνητικές συνεδριάσεις χρειαζόμαστε και η Σοφοκλέους θα μπορεί να παρατάξει και ποδοσφαιρική ομάδα, η οποία δικαίως θα ονομάζεται “κόκκινη στρατιά”.

Απόλυτα ενδεικτικά τα στοιχεία της Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ που χρειάστηκε να ανατρέξει στο 2002 και στην περίοδο 1/2/02 έως 13/2/02 προκειμένου να ξαναβρεθούν εννέα συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις. Μόνο που τότε οι αθροιστικές απώλειες ήταν 4%, ενώ τώρα είναι 11,47% (!).

Δυστυχώς “στέρεψαν τα δάκρυα” σε μία Αγορά που η απογοήτευση χτυπάει κόκκινο, ενώ οι πωλητές συνεχίζουν απτόητοι το έργο τους.

Το σημερινό “μενού” είχε σαν “κύριο πιάτο” Εθνική και “παρελκόμενα” Βιοχάλκο, Μυτιληναίο, Τιτάνα, Κύπρου, Ταχ. Ταμιευτήριο, Ελ. Τεχνοδομική και Eurobank.

Μάταια ο κ. Νικ. Καραμούζης επισημαίνει ότι η Αγορά έχει προεξοφλήσει τα χειρότερα και αρκετές μετοχές έχουν απαξιωθεί άδικα. Το ταμπλό έδειξε ότι οι “θετικές φωνές” απευθύνονται σε “ώτα μη ακουόντων”. Ασφαλώς και όλοι οι διαχειριστές έχουν “πετάξει πετσέτα” και χρειάζεται κάποιο εγχώριο νέο – καταλύτης για να αντιστραφεί το κλίμα, όμως αν συνεχίσουν να έχουν τον πρώτο λόγο οι “εισαγόμενες” εντολές, πως μία τέτοια ανοδική κίνηση θα εκληφθεί σαν απαρχή σημαντικής ανόδου και όχι σαν ευκαιρία ρευστοποίησης θέσεων σε καλύτερα επίπεδα τιμών;

Για όσους θα αναζητήσουν τους σημερινούς αρνητικούς πρωταγωνιστές το -1,23% του Τραπεζικού δείκτη (που υπεραπέδωσε εμφανώς σε απώλειες του Γενικού), μάλλον τα “λέει” όλα.

Ασφαλώς η σημερινή εικόνα της Εθνικής (-1,99%) και δημιούργησε τον μεγαλύτερο προβληματισμό, αφού χάθηκε εξαιρετικά εύκολα η θεωρούμενη ισχυρή στήριξη των 31 ευρώ και το τελευταίο τεχνικό προπύργιο οριοθετείται στα 29,80 ευρώ.

Συνεχίστηκαν οι αρνητικές εκπλήξεις και σήμερα το πρόγραμμα είχε Τιτάνα (-3,28%), που με τις δημοπρασίες έκλεισε στο χαμηλό ημέρας.

Αρνητική έκπληξη με ταυτόχρονο κλείσιμο στο χαμηλό ημέρας, επεφύλασσαν οι δημοπρασίες και για την μετοχή του Ταχ. Ταμιευτηρίου (-3,73%).

Δεν είχε καλύτερη τύχη ο τίτλος της Ελ. Τεχνοδομικής που μέσω των δημοπρασιών “είδε” να κλείνει επίσης στο χαμηλό ημέρας με απώλειες 2,56%.

Υπό πίεση κατά το μεγαλύτερο μέρος της συνεδρίασης (αλλά και με αλλαγές προσήμων) ο τίτλος της Alpha Bank (-0,41%), που όμως έκλεισε σαφώς καλύτερα από τα ενδοσυνεδριακά χαμηλά.

Τα πυρά των πωλητών δεν ξέφυγαν σήμερα ούτε τα Λιμάνια, με τον ΟΛΘ (-4,82%) να κλείνει στο χαμηλό ημέρας (κάποιοι θυμήθηκαν καθυστερημένα ότι έπρεπε να ρευστοποιήσουν θέση και έβαλαν την εντολή που διαμόρφωσε την τελική τιμή στις δημοπρασίες), ενώ πολύ κοντά στο ενδοσυνεδριακό χαμηλό έκλεισε και ο τίτλος του ΟΛΠ (-4,87%).

Από εκεί και πέρα αξιοσημείωτες απώλειες για Βιοχάλκο, Μυτιληναίο, Κύπρου, Eurobank και αρνητική μεταβολή για Αγροτική, ΟΠΑΠ, MPB, Alpha Bank.

Αντίθετα προσπάθησαν να αντιδράσουν στην παρατεταμένη πίεση Coca-Cola (+3.44%, Intralot (+1,28%), Motor Oil (+1,98%) και ΔΕΗ (+1,66%), ενώ με θετικό πρόσημο τερμάτισαν την συνεδρίαση MIG, ΟΤΕ, Ελ. Πετρέλαια.

Σοβαρότατος προβληματισμός και για την εικόνα της Εμπορικής που κινείται πλέον σε χαμηλά 38 μηνών (!).

Ο Γενικός Δείκτης θα μπορούσε να υποστηριχτεί ότι το “πάλεψε”, αφού μετά το αρνητικό ξεκίνημα που τον έφερε μέχρι τις 3612,11 μονάδες, έδωσε σημαντική αντίδραση που συνοδεύτηκε με θετικό πρόσημο, όμως προσέκρουσε δύο φορές στην περιοχή των 3685 μονάδων, νέα υποχώρηση προς τις 3637 μονάδες, στις 16.30 βρέθηκε στις 3643,39 και με τις δημοπρασίες έκλεισε στις 3649,82 με απώλειες 0,34%, ενώ ο τζίρος σε όχι υψηλά επίπεδα έφθασε τα 290 εκατ. από τα οποία τα 39,2 αφορούσαν “πακέτα”.

Τεχνικά, σαν μόνο θετικό μπορεί να εκληφθεί η αντίδραση του FTSE μόλις μπήκε στην ζώνη 1940-1925, όμως για να αλλάξει ριζικά το τοπίο πρέπει ο εν λόγω δείκτης να δώσει κλείσιμο υψηλότερα των 2300 μονάδων.

Δεν αφήνει περιθώρια σημαντικής αισιοδοξίας η τελική εικόνα με 70 ανοδικές μετοχές έναντι 149 πτωτικών, ενώ 23 τίτλοι έκλεισαν με απώλειες από 4 έως 12,7%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v