Στοιχηματίζουν για την πορεία της αγοράς

Διερωτώνται οι μεν γιατί ανεβαίνει η αγορά, τοποθετούνται και κερδίζουν οι δε. Οι ξένοι δίνουν ιδιαίτερη βαρύτητα όχι τόσο στις εκλογές όσο στα υψηλά κέρδη των τραπεζών και τη διοργάνωση της Ολυμπιάδας. Η παρουσία τους συνηγορεί στην περαιτέρω ενίσχυση του πήχη... Οι ξένοι κερδίζουν, οι Έλληνες ψάχνονται.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Στον ”ύπνο” φαίνεται πως έχει πιαστεί η πλειονότητα των εγχώριων θεσμικών και διαχειριστών, οι οποίοι καθημερινά δεν κάνουν κάτι άλλο από το να ξαφνιάζονται, να περιμένουν τη διόρθωση που δεν τους κάθεται και πολύ αβίαστα να χαρακτηρίζουν ”προεκλογικό πάρτι” ή ακόμα και ”στημένη” άνοδο ρευστότητας” την ομολογουμένως εντυπωσιακή πορεία της αγοράς μας.

Την ίδια περίοδο οι ξένοι έχουν κυριολεκτικά αλώσει τη Σοφοκλέους οδηγώντας από την αρχή του χρόνου στο +9,66%, την υψηλότερη δηλαδή απόδοση από κάθε άλλο ευρωπαϊκό χρηματιστήριο.

Παράλληλα, επί συνόλου 12 συνεδριάσεων, από τις 24 Δεκεμβρίου και μετά, ο Γενικός Δείκτης έχει κλείσει θετικά 11 φορές.

Το τι γίνεται στην αγορά το απαντούν οι συνεχείς επιτυχημένες παρουσιάσεις ελληνικών επιχειρήσεων σε ξένα ”σπίτια” και θεσμικούς.

Οι εκτιμήσεις για αυξημένη κερδοφορία των τραπεζών –άρα διανομή υψηλότερου μερίσματος σε σχέση με πέρυσι- και εν τέλει οι απόλυτα δικαιολογημένες τοποθετήσεις εν όψει της διοργάνωσης των Ολυμπιακών.

Σε ό,τι αφορά στις παρουσιάσεις στο εξωτερικό, ισχυροί χρηματιστηριακοί παράγοντες επισημαίνουν ότι για πρώτη φορά έχει γίνει τόσο επαγγελματική και πειστική παρουσίαση.

Χθες παρουσιάστηκε στην ΕΣΕ ο ΟΛΠ και οι δυνατότητες του οργανισμού από τον πρόεδρο Σωτήρη Θεοφάνη. Η πρόβλεψη ανεβάζει τα έσοδα του ΟΛΠ για τη χρήση του 2004 στα 149,4 εκατ. ευρώ από 144,2 εκατ. ευρώ.

Η Morgan Stanley δίνει τιμή-στόχο τα 24 ευρώ για τη μετοχή της ΔΕΗ, η οποία χθες έκλεισε στα 20,40 ευρώ.

Σύμφωνα με χθεσινή ανάλυση - εκτίμηση της Εγνατίας ΑΧΕ, η μέση ενίσχυση των αποτελεσμάτων των τραπεζών (για το 2003) θα ανέλθει στο 38%.

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι είναι εφικτή η διανομή μέσου μερίσματος υψηλότερου –σε σχέση με πέρυσι- κατά 25%-30%.

Κίνητρα όμως, όπως αυτό που από σήμερα προσφέρει ο ΟΠΑΠ στους ιστούς του, πρόκειται να προσφέρουν οι άλλες εταιρίες.

Εξάλλου στην αγορά φημολογείται πως στις επόμενες εβδομάδες θα πραγματοποιηθούν και άλλες ”δημόσιες τοποθετήσεις”, κυρίως σε ξένους διαχειριστές.

Να σημειωθεί ότι όλα ανεξαιρέτως τα placements που έχουν πραγματοποιηθεί μέχρι σήμερα, έχουν υπεραποδώσει σε σχέση με την αγορά.

Για αυτό εμμένουμε , εδώ και καιρό, όχι απλώς στην προσέγγιση της ψυχολογικής και μόνο σημασίας ορίου των 2.500 μονάδων, αλλά στην υπέρβασή του και κίνηση του Γ.Δ. προς τις 2.520-2.550 μονάδες.

Επίπεδα όπου εκτιμάται πως θα γίνει ένα πρώτο ξεκαθάρισμα για να αναδιάταξη χαρτοφυλακίων.

Στη συνέχεια θα φανεί κατά πόσο η αγορά μπορεί να κινηθεί ακόμα υψηλότερα.

Για σήμερα, αλλά και γενικά για αυτές τις συνεδριάσεις, στο στόχαστρο ”των παιχτών” της αγοράς παραμένουν οι μετοχές εταιριών όπου παρατηρείται απότομη ενίσχυση της εμπορευσιμότητας.

Τις τελευταίες μέρες για παράδειγμα ήταν η σειρά της Klimant (5,20 ευρώ), ΙΑΣΩ (1,88 ευρώ) της Μεβάκο (3,00 ευρώ), αλλά και εσχάτως της Ζήνων (4,08 ευρώ), Ασκο (2,04 ευρώ), Ρόκας (5,76 ευρώ) Νεώριον Σύρου (3,86 ευρώ), αλλά και των Αλυσίδα, Alsinco, Βέτεριν στα 3,74 ευρώ, Revoil 6,98 ευρώ, Chipita στα 4,34 ευρώ και αρκετών ακόμη μετοχών αυτής της κατηγορίας.

Για τη σημερινή συνεδρίαση να προσεχθεί το ”παιχνίδι κεφαλαιοποίησης” μεταξύ της Eurobank (5.284,45 εκατ. ευρώ) και της Alpha (5.279,74 ευρώ).

Η μετοχή της πρώτης ενισχύθηκε χθες κατά 1,82%, στα 16,80 ευρώ, της δε Alpha κατά 3,85%, στα 26,96 ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v