Ο Obama βάζει εμπόδια στη Σοφοκλέους!

Ο Αμερικανός Πρόεδρος Barack Obama είναι πολύ δημοφιλής στην Ελλάδα για διάφορους λόγους. Υπάρχει όμως ένας που ίσως τον κάνει αντιπαθή στους πιστούς της Σοφοκλέους.

Ο Obama βάζει εμπόδια στη Σοφοκλέους!
H δεκαετία του 1980 σημαδεύτηκε από την άνοδο στην προεδρία των ΗΠΑ του Ronald Reagan, η πολιτική του οποίου άφησε τα σημάδια της στην αμερικανική και στις άλλες οικονομίες όλου του κόσμου μέχρι σήμερα.

Τα Reaganomics, όπως ονομάστηκαν, κατακρίθηκαν από πολλούς -μεταξύ αυτών τον μετέπειτα αντιπρόεδρο του κ. George Bush που τα είχε αποκαλέσει voοdo economics-, όμως τα ενστερνίστηκαν πολλοί περισσότεροι.

Ο Πρόεδρος Reagan εκλέχτηκε στη βάση μιας προεκλογικής πλατφόρμας που υποσχόταν λιγότερο κράτος, χαμηλότερους φόρους, απελευθέρωση των αγορών, μείωση των ρυθμιστικών κανόνων στην οικονομία και την ισχυροποίηση των Ενόπλων Δυνάμεων των ΗΠΑ.

Eπανεκλέχτηκε ξανά το 1984 με τη φράση-κλισέ "Ιt’s morning again in America" που χαρακτήρισε την προεκλογική του εκστρατεία παρότι οι μαύροι, άλλες μειονότητες και στρώματα του πληθυσμού φώναζαν για την ανισοκατανομή του εισοδήματος υπέρ των πιο εύπορων τάξεων.

Ήταν η εποχή όπου ο μέσος ετήσιος ρυθμός ανάπτυξης της αμερικανικής οικονομίας ανέβηκε στο 3,5%, η ανεργία μειώθηκε, ο πληθωρισμός κατέρρευσε και τα επιτόκια μειώθηκαν δραματικά μαζί με τις αποδόσεις των μακροπρόθεσμων ομολόγων και την τιμή του χρυσού.

Στη Wall Street οι κύριοι χρηματιστηριακοί δείκτες υπερδιπλασιάστηκαν κι αυτό εν μέρει οφειλόταν στην εμπιστοσύνη των επενδυτών που πριμοδότησε το Ρ/Ε, καθότι η αύξηση των κερδών των επιχειρήσεων ήταν μικρότερη σε σχέση με την άνοδο του Dow Jones και του S&P 500.

Τόσο ο μετέπειτα δημοκρατικός Πρόεδρος κ. Bill Clinton όσο και ο ρεπουμπλικανός κ. George Bush Jr. συνέχισαν σε μεγαλύτερο ή σε μικρότερο βαθμό αυτή την πολιτική τις 3 τελευταίες δεκαετίες.

Οι συνέπειες των Reaganomics για τις διεθνείς αγορές είναι γνωστές.

Οι αγορές έκαναν ράλι που διακόπηκε προσωρινά λίγες φορές, π.χ. στις αρχές της τωρινής δεκαετίας, με οδηγό τις μετοχές του χρηματοοικονομικού τομέα, π.χ. τραπεζών κ.λπ., του τομέα παροχής ιατρικών υπηρεσιών και των καταναλωτικών ειδών.

Όμως, η διεθνής πιστωτική και οικονομική κρίση και ιδιαίτερα η άνοδος του κ. Barack Obama στη προεδρία των ΗΠΑ απειλεί να βάλλει τέλος στην εποχή των Reaganomics.

Τα Obamaconomics, όπως ήδη αποκαλούνται από ορισμένους, στοχεύουν στη παροχή ιατρικής περίθαλψης και εκπαίδευσης σε όλους, σε μία πιο ίση ανακατανομή του εισοδήματος υπέρ των φτωχότερων εισοδημάτων και την κατασκευή μιας "πράσινης" οικονομίας με κρατική χρηματοδότηση και εποπτεία.

Αυτή η πολιτική που έρχεται σε αντίθεση σε πολλά σημεία με την πολιτική Reagan έχει ενσωματωθεί στο σχέδιο του προϋπολογισμού που ανακοίνωσε ο ίδιος ο Πρόεδρος Obama.

Κι αν μεν η μεγάλη αύξηση των δαπανών του αμερικανικού προϋπολογισμού και του δημοσίου χρέους στο 67,2% του ΑΕΠ σε 10 χρόνια από 58,7% σήμερα δεν μας πολυενδιαφέρει, δεν συμβαίνει το ίδιο με τις συνέπειες για τη Wall Street.

Τα Obamanomics προμηνύουν αλλαγή στους κλάδους που είναι πιθανόν να υπεραποδόσουν χρηματιστηριακά τα χρόνια της διακυβέρνησης των ΗΠΑ από τον κ. Obama, στέλνοντας ισχυρό μήνυμα παντού.

Μερικοί θεωρούν ότι τέτοιοι κλάδοι είναι των βασικών υλικών, των τεχνολογικών εταιριών και των εταιριών κοινής ωφελείας.

Αντίθετα, οι μετοχές άλλων κλάδων που υπεραπέδοσαν τις 3 τελευταίες δεκαετίες όπου κυριαρχούσαν τα Reaganomics εκτιμάται ότι θα υποαποδόσουν.

Με δεδομένο ότι η Σοφοκλέους είναι τραπεζοβαρής αγορά, η επιβεβαίωση των ανωτέρω εκτιμήσεων θα μπορούσε να οδηγήσει σε παρατεταμένη περίοδο υποαπόδοσης.

Φυσικά, κάποιοι κλάδοι, π.χ. τσιμέντα, θα μπορούσαν να ξεχωρίσουν, όμως με δεδομένο το μικρό ειδικό βάρος που έχουν στο Χρηματιστήριο Αθηνών δεν μπορούν να καλύψουν το κενό των τραπεζικών μετοχών.

Υπό αυτή την έννοια, το σχέδιο Obama βάζει εμπόδια στον δρόμο της Σοφοκλέους.


Dr. Money

[email protected] 

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v