ΧΑ: Ζητούνται καύσιμα για εαρινή αντεπίθεση

Έκτη συνεχόμενη πτωτική συνεδρίαση για το Γ. Δ. (που απέχει δύο μονάδες από το χαμηλό της 31/03/03), με τον δεύτερο χαμηλότερο τζίρο για το τρέχον έτος. Απώλειες για Intralot (8,04%), Alpha (2,63%), OTE (1,54%).

  • του Θανάση Σταυρόπουλου
Αν ετοιμάζεται “εαρινή αντεπίθεση” (με αρκετές από τις υπάρχουσες ενδείξεις να συνηγορούν για κάτι τέτοιο) ο κίνδυνος η όποια προσπάθεια να μείνει από “καύσιμα” είναι τουλάχιστον ορατός.

Οι όποιες ελπίδες επαφίενται στα διεθνή χρηματιστήρια, στο “short covering” και πολύ λιγότερο σε εισροές “φρέσκου χρήματος” με τουλάχιστον μεσοπρόθεσμο ορίζοντα.

Και όλα αυτά με πρώτο στόχο το triple witching που πλησιάζει στην τρίτη Παρασκευή του Μαρτίου.

Από εκεί και πέρα έκτη συνεχόμενη πτωτική συνεδρίαση για τον Γενικό Δείκτη (που απέχει πλέον δύο μονάδες από το χαμηλό της 31ης Μαρτίου 2003), με τον δεύτερο χαμηλότερο τζίρο για το τρέχον έτος και αυτό το τελευταίο λέει πολλά.

Με όλη αυτή την καταστροφή και τον “εξευτελισμό” που έχουν ζήσει οι χρηματιστηριακές Αγορές, είναι λογικό κάποιοι να αρχίσουν πια να βλέπουν ευκαιρίες στον ορίζοντα και να μην διστάζουν πια από “αρκούδες” να μετατραπούν σε “ταύρους”, λέγοντας ωστόσο πως τα ράλι θα έλθουν αλλά θα είναι βραχυπρόθεσμα

Μάλιστα κάποιοι περισσότερο επιθετικοί διεθνείς οίκοι (όπως η Societe Generale) συμβουλεύουν τους πελάτες τους πως έχουν μπροστά τους κάποιες πραγματικά “φανταστικές ευκαιρίες” για κέρδη στις μετοχές (!)

Σε αυτή την άποψη σύμφωνα με την οποία πλησιάζει η στιγμή για μία - τουλάχιστον προσωρινή - δυναμικότατη ανάκαμψη στις παγκόσμιες μετοχές, φαίνεται να συμφωνεί και η JPMorgan Assert Μanagement, η οποία τονίζει πως οι Αγορές φαίνονται μαζικά υπερπουλημένες και μία οποιαδήποτε έστω και ελάχιστη αύξηση της αντοχής ρίσκου θα φέρει ένα ράλι στις μετοχές. Ωστόσο, ο διεθνής οίκος υπογραμμίζει πως διατηρεί ένα μικρό τεχνικό “οverweight” στις μετοχές καθώς δεν υπάρχει ακόμα κάποιος αδιαμφισβήτητος λόγος που να δικαιολογεί μία στρατηγική στροφή ολοκληρωτικά προς τις μετοχές. Αυτό σημαίνει πως τα βραχυπρόθεσμα κέρδη είναι εξαιρετικά πιθανά όμως η JPMorgan παραμένει επιφυλακτική για τις μακροπρόθεσμες προοπτικές των χρηματιστηριακών αγορών .

Στο ίδιο μήκος κύματος και η BlackRock, που επιμένει στην υψηλή πιθανότητα ενός ισχυρού ράλι στις μετοχές βραχυπρόθεσμα. Όπως υπογραμμίζει, οι βουτιά των μετοχών είναι τόσο τεράστια πια, που ένα δυναμικότατο ριμπάουντ στο επόμενο διάστημα είναι ένα σχεδόν “σίγουρο στοίχημα”.

Αντίθετα οι περισσότερο επιφυλακτικοί (που παραμένουν και εκτός Αγοράς) υποστηρίζουν ότι τα ράλι στις Αγορές δεν θα λείψουν και θα αποτελέσουν σημαντικές ευκαιρίες για κέρδη, όμως αν και θα είναι πολλά, θα είναι και βραχυπρόθεσμα και οι φθηνές Αγορές μπορούν να γίνουν φθηνότερες.

Αντίθετα η απαισιόδοξη σχολή σκέψης διακρίνει στα χρηματιστηριακά ταμπλό παρατεταμένη απογοήτευση, δυσμενείς επιχειρηματικές εξελίξεις και γενικευμένη κρίση εμπιστοσύνης προς εταιρείες, κυβερνήσεις και γενικότερα αν τα μέτρα που συνεχίζουν να λαμβάνονται είναι προς την σωστή κατεύθυνση καθώς αργά αλλά σταθερά μηδενίζονται και τα επιτοκιακά όπλα από τις Κεντρικές Τράπεζες.

Ακόμα δυσκολότερη εικόνα παρουσιάζει η Σοφοκλέους, καθώς ο προηγούμενος ανοδικός “πυλώνας” (δηλαδή τα ξένα κεφάλαια) αποχωρούν συστηματικά, οι εγχώριοι επενδυτές δύσκολα θα επανακάμψουν μαζικά στο Χ.Α. και βέβαια σε μία τόσο Τραπεζοβαρή Αγορά και με τις Τράπεζες να συνεχίζουν να δείχνουν “ευάλωτες” τα περιθώρια του Δείκτη για σημαντική ανοδική αντίδραση (τέτοια που θα έβαζε σε πειρασμό τοποθετήσεων όσους παραμένουν επιδεικτικά εκτός Σοφοκλέους), δείχνουν περιορισμένα.

Eκτός και αν τα “υποψιασμένα” ξένα χαρτοφυλάκια έχουν ενδείξεις ότι τα πράγματα θα εξελιχθούν πολύ χειρότερα από ότι εκτιμούν οι εγχώριοι παράγοντες της Αγοράς.

Στα χαρακτηριστικά της σημερινής συνεδρίασης και εκτός από το τζίρο της απελπισίας, το γεγονός ότι η σχέση ανοδικών –πτωτικών μετοχών βρέθηκε προς το τέλος στο σχεδόν, καλύτερό της σημείο. Στον 20αρη η εικόνα θα μπορούσε να υποστηριχθεί ότι ήταν μοιρασμένη με περίπου ισάριθμους τους “κόκκινους” και “πράσινους” τίτλους, ενώ αμετάβλητες έκλεισαν οι μετοχές της Αγροτικής Τράπεζας και του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου.

Ξεκινώντας από τους αρνητικούς πρωταγωνιστές ασφαλώς και ξεχωρίζει το -8,04% της Ιντραλότ που διέκοψε άτσαλα το προηγούμενο ανοδικό σερί της. Επίσης στο χαμηλό ημέρας έκλεισαν Βιοχάλκο(-4,22%), ΟΤΕ (-1,54%) και Coca Cola (-2,22%).

Επίσης, υπό συνεχή πίεση και μόνιμα υπό αρνητικό πρόσημο ο τίτλος της Alpha Bank (-2,63%), αξιοσημείωτες απώλειες για Eurobank, Motor Oil και Τιτάνα και αρνητική μεταβολή για τον τίτλο της Εθνικής.

Στην αντίπερα όχθη τα μεγαλύτερα κέρδη για Μυτιληναίο (+4,65%), στο υψηλό ημέρας έκλεισε ο τίτλος της ΔΕΗ (+2,53%) αξιοσημείωτα κέρδη για Ελλάκτωρα ΕΛΠΕ, ΟΠΑΠ, Τράπεζα Κύπρου, ΜΙΓ, Τράπεζα Πειραιώς και θετικό τελικό πρόσημο για ΜPΒ.

Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε σε ένα στενό εύρος 19 μονάδων (χαμηλό ημέρας 1457,83-υψηλό 1476,32 μονάδες), άλλαξε συνολικά 8 φορές πρόσημο, στις 17:00 βρέθηκε στις 1472,65 και μέσω των δημοπρασιών έκλεισε στις 1469,41 μονάδες με απώλειες 0,34% ενώ ο τζίρος με το μέρος των απαισιόδοξων μόλις και μετά βίας ξεπέρασε τα 71,5 εκάτ. ευρώ από τα οποία τα 1,6 αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές.

Καλύτερη της ενδοσυνεδριακής η τελική εικόνα με 78 ανοδικές μετοχές έναντι 96 πτωτικών ενώ 28 τίτλοι έκλεισαν με απώλειες από 4% έως 18,09 %.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v