ΧΑ: Ζητείται ανάχωμα στις 1880 μονάδες

Πιθανή, θεωρείται η εκ νέου δοκιμασία των 1.880 καθώς συνεχίζεται η κατοχύρωση κερδοφόρων θέσεων σε Εθνική, Alpha η αλλαγή μερίδων σε μετοχές του Mid 40. Υπό προυποθέσεις εφικτή η συντήρηση της κινητικότητας στα μικρομεσαία.

Σε κομβική περιοχή οι αγορές, τη στιγμή που και στο Χρηματιστήριο Αθηνών ΄΄δοκιμάζονται΄΄ αντοχές και αντιστάσεις.

Η χθεσινή συνεδρίαση, όπως η σημερινή και κατά πάσα βεβαιότητα η αυριανή θεωρούνται από μερίδα παικτών ευκαιρίες για αναδιάρθρωση μετοχικών μερίδων και κατοχύρωσης θέσεων.

Θεωρούν πως τα ενδοσυνεδριακά ΄΄υψηλά΄΄ της 16/4 αποτελούν για αυτή την φάση της αγοράς βέλτιστο σημείο αναφοράς για όσους προχωρούν σε ρευστοποιήσεις για να γράψουν τις υπεραξίες τους είτε για εκείνους που με γνώμονα το καθημερινό κυνήγι της ενδοσυνεδριακής διακύμανσης παραμένουν μέσα στο παιχνίδι.

Από αυτή την άποψη καλό θα ήταν να θυμηθούμε τις τοπικές κορυφές της προηγούμενης Πέμπτης που για τον Γενικό Δείκτη διαμορφώθηκε στις 1.973,6 για τον FΤ 20 στις 1.007,8 μονάδες και για τις δύο τραπεζικές μετοχές σηματωρούς του κλάδου στα 14,7 για την Εθνική και τα 7,04 ευρώ για την Alpha Bank.

Βέβαια τοπική κορυφή για τη μετοχή της Εθνικής είχε σημειωθεί δύο συνεδριάσεις νωρίτερα όταν είχε φτάσει μέχρι τα 14,98 ευρώ αλλά η ουσία είναι πως τρέχουσες τιμές π ρ ο ς αυτά τα μέγιστα αποτελούν ευκαιρίες για κατοχύρωση θέσεων.

Αυτό μέχρις ότου αποσαφηνισθεί η τάση για την Wall με την ομάδα της eZMarket να βλέπει πιθανότερο το ενδεχόμενο μίας διόρθωσης-επιβεβαίωσης των 7.500 μονάδων πριν την επόμενη κίνηση των αγορών.

Σε αυτό τον ρυθμό εκτιμάται, πως θα συγχρονισθεί και το ΧΑ, όπου σημειώνονται ήδη σημαντικές υπεραξίες από τα τελευταία χαμηλά. Ενδεικτικά αναφέρεται πως η μετοχή της Εθνικής από τα 8,78 ευρώ αποδίδει 57,3%, η Alpha Bank 86,72% από τα 3,54 ευρώ, η Κύπρου 76,7% κ.ο.κ για τις περισσότερες του 20άρη.

Τη χαμηλότερη απόδοση από τα χαμηλά των 6,5 ευρώ έχει η Motor Oil με τη μετοχή της εισηγμένης να υποχωρεί χθες μέχρι και 13% λόγω της έντονης φημολογίας που αναπτύχθηκε αναφορικά με τις σχέσεις του ομίλου με ξένο πετρελαικό όμιλο. Σημαντική πίεση με αυξημένες συναλλαγές τη στιγμή που ο όμιλος παρουσιάζονταν στο Λονδίνο σε σχετική εκδήλωση επενδυτικού οίκου.

Για τον Γενικό Δείκτη σε ανοδική μεν φορά αλλά με διαθέσεις μικρής διόρθωσης, που θα μπορούσαν ενδεχομένως να δοκιμάσουν την περιοχή των 1.850 μονάδων ( σχετικό διάγραμμα του ΓΔ από το www.deiktes.com) αν και τις τελευταίες δύο συνεδριάσεις οι 1.880 καλά κρατούν.

Με τον ΓΔ γύρω από αυτή την περιοχή συνεχίζεται τις τελευταίες ημέρες η σχετική κινητικότητα σε μετοχές του μικρομεσαίου χώρου, όπου έχει μεταφερθεί μέρος της ρευστότητας και μάλιστα κερδοφόρων βραχυπρόθεσμων θέσεων.

Κάτι που είναι εμφανές στην τελευταία συνολικότερη αντίδραση των μετοχών θυγατρικών του ομίλου ΒΙΟΧΑΛΚΟ (με αιχμή τα Σωληνουργεία Κορίνθου) μετοχές του Mid40 που κρατούν την ανοδική τους φορά (η ΕΛΒΑΛ έχει αντιδράσει 113% από τα χαμηλά των 0,74 ευρώ), με ενδεικτική την περίπτωση του Φουρλή ( αποδίδει 81,7% από τα 4,72 ευρώ), Βωβός ( με 170% από τα 1,9 ευρώ αν και αποτελεί ξεχωριστή περίπτωση).

Ανάλογες περιπτώσεις εντοπίζονται και χαμηλότερα με πιο εμφανείς-από τεχνικής πλευράς- τις περιπτώσεις των Νηρέα, Lavipharm, Χατζηιωάννου, Δρομέας και ακόμη ορισμένων από αυτή την κατηγορία.

Για σήμερα-αύριο μένει να φανεί η…διάθεση του Dow Jones ( και S&P 500) εάν δηλαδή αρχίσει να κλίνει προς την ισχυρή περιοχή στήριξης. Σε αυτή την περίπτωση μένει να φανούν και οι αντοχές στο ΧΑ που σε επίπεδο ΓΔ οριοθετούνται κατ΄αρχήν στις 1.880 μονάδες και λίγο χαμηλότερα στη συνέχεια.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v