Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Έκπληξη από ΗΠΑ "τράβηξε" την αγορά στις 2.300

Η είδηση της αύξησης πωλήσεων κατοικιών στις ΗΠΑ τίναξε υψηλότερα τους δείκτες των αγορών. Μια "ανάσα" από τις 2.300 μέσω τραπεζών (+2,18%) το Χ.Α. Άλμα 3,9% για Eurobank. Με premium οι τελευταίες πράξεις στα παράγωγα.

Έχοντας για πολλοστή φορά λοκομοτίβα τον Τραπεζικό κλάδο (+2,18%), το Χ.Α. επεναπροσεγγίζει τις 2300 μονάδες, όμως ο τζίρος των 100 εκατ. (ο χαμηλότερος των τελευταίων 12 συνεδριάσεων) αν μη τι άλλο αφήνει αναπάντητα ερωτήματα.

Κάποια σχετική κινητικότητα σε μεσαία και μικρή κεφαλαιοποίηση και μικρή μετατόπιση ρευστότητας προς τα μεσαία και χαμηλότερα στρώματα του ταμπλό, όμως με τόσο χαμηλή μικτή αξία συναλλαγών θεωρείται απόλυτα φυσιολογικό ένα πολύ μεγάλο κομμάτι του ταμπλό να “υποσιτίζεται” συναλλακτικά.

Αξίζει να αναφερθεί ότι από το σύνολο των τίτλων του 20αρη μόνο η MPB πέρασε σε όγκο τα 1 εκατ. τεμάχια, ενώ το “ντεμπούτο” της MIG Real Estate συνοδεύτηκε με κέρδη 4%.

Παρά ταύτα δεν έλλειψαν οι εκπλήξεις της τελευταίας στιγμής, που ήλθαν από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού και από τις πωλήσεις παλαιών κατοικιών που σε μηνιαία βάση αυξήθηκαν κατά 3,6%, όταν οι συγκλίνουσες εκτιμήσεις των αναλυτών περίμεναν αύξηση κατά 1,5%.

Η είδηση τίναξε ψηλότερα τους δείκτες των Αγορών που ήταν ακόμα σε λειτουργία, ενώ στην Σοφοκλέους στο μεν Χ.Π.Α. έφερε επιθετικές αγορές με τις τελευταίες πράξεις στα υψηλά ημέρας και με σημαντικό premium, ενώ από τις μετοχές του 20αρη, με πωλητές έκλεισαν μόνο οι ΟΤΕ, Πειραιώς και Motor Oil.

Σύμφωνα με τον Στρ. Πολυχρονέα (τμήμα ανάλυσης Solidus Sec.) οι διαχειριστές κεφαλαίων δείχνουν μεγαλύτερη διάθεση για ρίσκο μεταφέροντας κεφάλαια από διαχείρισης διαθεσίμων σε μετοχές, λόγω προσδοκιών ότι η οικονομική ανάκαμψη θα αρχίσει να επιταχύνει.

Η ΑΧΕ συνεχίζει να θεωρεί κρίσιμη για την βραχυπρόθεσμη τάση την υπέρβαση των 956 μονάδων για τον S&P 500, ενώ η αυριανή τελευταία ημέρα της χρηματιστηριακής έχει σαν κυριότερα νέα τα αποτελέσματα β΄ τριμήνου από Microsoft, Merck, Danone, τον δείκτη ifo στην Γερμανία και βέβαια τον δείκτη καταναλωτικής εμπιστοσύνης από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού.

Η βελτίωση της κερδοφορίας, σε συνδυασμό με την αδρανή ρευστότητα, θα πυροδοτήσει το μεγαλύτερο ράλι που έχει πραγματοποιήσει η Ευρωπαϊκή Αγορά από το 2006. Αυτές είναι οι συγκλίνουσες προβλέψεις για την πορεία της Αγοράς μέχρι τα τέλη του 2009, εννέα διεθνών οίκων και συγκεκριμένα των Societe Generale, Goldman Sachs, JPMorgan Chase, Nomura, UBS, ING, ABN Amro, Exane, Natixis και Credit Suisse. Αντίθετα παραμένουν “bears” οι Μοrgan Stanley και Sal Oppenheim.

Σε Τραπεζικό δείκτη και FTSE επικεντρώνει το “τεχνικό” ενδιαφέρον της η Fortius Finance. Στην περίπτωση του Τραπεζικού δείκτη η Fortius επισημαίνει ότι έχει διασπαστεί ανοδικά τη ταλαντευτική συσσώρευση που είχε δημιουργηθεί από τα μέσα Ιουνίου (2285 με 2544 μονάδες) εντοπίζοντας μάλιστα έντονες διαθέσεις επαναπροσέγγισης του υψηλού των τελευταίων οκτώ μηνών, στις 2854 μονάδες.

Πιθανή επιβεβαιωμένη ανοδική διάσπαση του εν λόγω επιπέδου τιμών θα ανοίξει ουσιαστικά το δρόμο για την ώθηση του δείκτη πάνω από την περιοχή αντίστασης των 3.085 μονάδων (υψηλό Νοεμβρίου 2008) αλλάζοντας άρδην τη μεσομακροπρόθεσμη εικόνα. Στο βραχυπρόθεσμο πεδίο οι τεχνικοί ταλαντωτές εμφανίζονται να επιζητούν μετά από ένα “mini pullback” τον αποχαρακτηρισμό της υπεραγορασμένης κατάστασης τους, στοιχείο που πιθανότατα να οδηγήσει το δείκτη σε μια διερευνητική επαφή με τη ζώνη των 2.630 με 2.590 μονάδων.

“Ζαλάδες” εντοπίζει η Fortius για τον FTSE, όποτε ο εν λόγω δείκτης προσπαθεί να κινηθεί υψηλότερα των 1174 μονάδων, κάτι που θα του έδινε δυνατότητα προσέγγισης των 1206 μονάδων. Έτσι η ΑΧΕ δεν αποκλείει ένα “υγιές” τεχνικό “pattern” με πισωγύρισμα προς τις 1132 μονάδες που μπορεί να προσφέρει νέες ευκαιρίες τοποθετήσεων.

Επίσης όσον αφορά τον τίτλο της Εθνικής η Fortius εκτιμά ότι δύσκολα θα κινηθεί υψηλότερα από την ζώνη 20,00 – 20,50 ευρώ, κίνηση που ίσως γίνει μετά την είσοδο των νέων μετοχών που θα προέλθουν από την πρόσφατη αύξηση κεφαλαίου και αφού έχουν φύγει οι “γρήγοροι”.

Επίσης “υπεραγορασμένες” περιοχές “βλέπει” η Fortius στην πέραν του Ατλαντικού όχθη και συγκεκριμένα στον Dow Jones που μάλλον χρειάζεται “ανάσες” για να “ξελαχανιάσει”. Έτσι ενώ παραμένει ζητούμενο το κλείσιμο του εν λόγω δείκτη υψηλότερα των 9050 μονάδων, η ΑΧΕ εκτιμά ότι ίσως προηγηθεί ένα “υγιές” “pull back” προς την ζώνη 8700 – 8650, αν δεν υπάρξει ιδιαίτερα θετική έκπληξη από το μέτωπο της αγοράς κατοικιών.

Παραμονή σε αδρανές περιβάλλον από πλευράς διακυμάνσεων “βλέπει” η Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ και επισημαίνει ότι η επιστροφή των συναλλαγών σε χαμηλά επίπεδα συνοδεύεται και από την μείωση του ενδιαφέροντος που παραδοσιακά χαρακτηρίζει αυτή την περίοδο την εγχώρια Αγορά. Η κίνηση σε μικρό εύρος διακύμανσης ενδεχομένως να παρουσιάσει επιμέρους ευχάριστες διαφοροποιήσεις καθώς η ψαλίδα των αποδόσεων στους Δεικτοβαρείς τίτλους παραμένει μεγάλη και ευνοεί κάποια κίνηση εξομάλυνσης.

Επιλογή σε αυτή την κατεύθυνση αποτελεί η μετοχή του ΟΤΕ η οποία βρίσκεται σε μικρή απόσταση από τα πρόσφατα χαμηλά της ενόψει των αποτελεσμάτων 6μήνου που ανακοινώνονται στις 6 Αυγούστου.

Από τους θετικούς πρωταγωνιστές του FTSE ξεχώρισε η Eurobank (+3,94%), ενώ με κέρδη μεγαλύτερα του 2% έκλεισαν οι Εθνική, Κύπρου, MPB. Αξιοσημείωτα κέρδη για Intralot, Alpha Bank, Πειραιώς, θετικό τελικό πρόσημο για ΔΕΗ, Μυτιληναίο, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, Αγροτική, Coca-Cola και αμετάβλητοι οι τίτλοι των Ελλάκτωρα και MIG.

Αντίθετα με αξιοσημείωτες απώλειες Ελ. Πετρέλαια (-1,26%) και Motor Oil (-1,44%) και αρνητική μεταβολή για Βιοχάλκο, Τιτάνα και Ταχ. Ταμιευτήριο.

Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο και έκλεισε πολύ κοντά στο υψηλό ημέρας και συγκεκριμένα στις 2295,26 μονάδες με κέρδη 1,07%, ενώ ο τζίρος συνέχισε να διολισθαίνει και έφθασε τα 100 εκατ.

Απλά συμπαθητική η τελική εικόνα με 114 ανοδικές μετοχές έναντι 82 πτωτικών και 10 τίτλοι με κέρδη από 6 έως 19,86%.

Από τους πρωταγωνιστές ημέρας μεταξύ αυτών που συνδύασαν αξιοπρόσεκτα ημερήσια κέρδη και συμπαθητικές συναλλαγές και οι: Σφακιανάκης, Ευρωσύμβουλοι, Εβροφάρμα, Τρ. Αττικής, Μαθιός, Άβαξ, Ικτίνος, Κυριακίδης, Κεπενού, Ελ. Καλώδια, Singularlogic, Dionic, HOL, Eurobank Properties κ.λ.π.

Δανεισμός Τίτλων- Short Selling

Παρέμεινε χαμηλός ο δανεισμός τίτλων (14000 Eurobank, 14300 Lamda Development, 8400 ΟΤΕ), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Εθνική (1140), Alpha Bank (622), Κύπρου (638), ΟΤΕ (715), Ταχ. Ταμιευτήριο (214), ΟΠΑΠ (278), MPB (438), Ιντρακόμ (150), Eurobank (516), Πειραιώς (674), ΓΕΚ (1016), Μυτιληναίος (121), Αγροτική (390).

Επίσης σύμφωνα με ανακοίνωση του Χ.Α. και στην συνεδρίαση της 23/7 οι κυριότερες ανοιχτές πωλήσεις σημειώθηκαν σε: Eurobank 55000 τεμ., ΟΤΕ 34684 τεμ., Coca-Cola 5000 τεμ.

Το κυριότερο κλείσιμο θέσης ανοιχτών πωλήσεων σε: Εθνική 19500 τεμ., ΟΠΑΠ 32198 τεμ.

Τέλος σύμφωνα με το Αρθρο 4 περ. (β) της απόφασης της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς 1/509/15.05.09, η Jupiter Asset Management, γνωστοποιεί, ότι την 22 Ιουλίου μετά από συναλλαγή ανοικτής θέσης 5.000 μετοχών, η ανοικτή θέση που κατείχε σε μετοχές της εκδότριας ΤΡΑΠΕΖΑ EFG EUROBANK ERGASIAS ΑΕ αυξήθηκε σε ποσοστό ισοδύναμο του 0.16% του μετοχικού κεφαλαίου της εκδότριας. Το ποσοστό αυτό αντιστοιχεί σε 840.000 μετοχές της εκδότριας.



Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v