Τα ...εκλογικά στοιχήματα στο επίκεντρο

Διάφορα εκλογικά στοιχήματα αναμένεται να παιχτούν τις επόμενες ημέρες, με τις τράπεζες να παραμένουν οδηγός της τάσης. Ανθεκτικό φίλτρο τα χαμηλά στις 2.364. Τι λέει ο Μ. Χατζηδάκης. Τα στατιστικά της εβδομάδας.

Η εκτίμηση, πως η δυσκολότερη…εκλογολογική συνεδρίαση πέρασε, μένει βέβαια να επιβεβαιωθεί ή διαψευσθεί στη συνέχεια.

Ωστόσο αποτελεί εκτίμηση αρκετών διορατικών παραγόντων της αγοράς κυρίως από την ομάδα εκείνων που στήριξαν ανοιχτά το ΧΑ στην τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας.

Η ιδιαίτερη συνεδρίαση της 3/9 έδωσε αρκετά χρήσιμα στοιχεία και ενδείξεις για το πώς μπορεί να πορευτούν διάφοροι παίκτες και πόλοι της αγοράς στη συνέχεια.

Κατ΄ αρχήν, τα χαμηλά ημέρας στις 2.364 μονάδες φαίνεται πως είναι ένα σχετικά "ανθεκτικό φίλτρο" για τις αμέσως επόμενες συνεδριάσεις.

Ούτως ή άλλως για τον Γενικό Δείκτη χαμηλότερες τιμές και λογικές περιοχές στήριξης έχουν διαμορφωθεί από τα μέσα Αυγούστου στο εύρος των 2.280-2.320 μονάδων. Συγκεκριμένα στη συνεδρίαση της 17/8 ο ΓΔ έγραψε χαμηλό στις 2.278 και μία ημέρα αργότερα στις 2.312,9 μονάδες.

Μέχρι αυτά τα επίπεδα δικαιολογείται και από τεχνικής πλευράς η διόρθωση, που ξεκίνησε από τα υψηλά των 2.578 μονάδων και σηματοδοτήθηκε από πωλήσεις τραπεζικών μετοχών όχι την επόμενη του πρωθυπουργικού διαγγέλματος αλλά πέντε συνεδριάσεις νωρίτερα και συγκεκριμένα της 27 ης Αυγούστου.

Εάν ασπασθούμε την εκτίμηση πως " η δυσκολότερη συνεδρίαση πέρασε" και συνεκτιμήσουμε τις τεχνικές ενδείξεις και την κυκλικότητα των αγορών, έχουμε ένα λογικό εύρος τιμών για να κινηθούμε τις επόμενες συνεδριάσεις. Ισως για τις επόμενες μία-δύο εβδομάδες, κατά την εκτίμηση μερίδας αναλυτών.

Οι εμπλεκόμενοι με την αγορά…μέτρησαν δυνάμεις-αδυναμίες, αντοχές-στηρίξεις κυρίως στις 3/9 οπότε περίσσευσε η έλλειψη ψυχραιμίας, οι αφορμές για υποτιμητική μόχλευση και η διάθεση για ενίσχυση θέσεων πώλησης (που είχαν αρχίσει να λαμβάνονται όμως από τα μέσα της προηγούμενης εβδομάδας).

Για παράδειγμα, μετρήθηκαν οι δυνάμεις στην περίπτωση επιχειρήσεων του ευρύτερου δημόσιου τομέα, με την ΔΕΗ να υποχωρεί μέχρι 6,2%, την ΕΥΑΘ να καταρρέει με τον υψηλότερο τζίρο του ΄09, δηλαδή τις 339.614 μετοχές. Αντιθέτως, αντοχές αναπτύχθηκαν σε μη κρατικού συμφέροντος τράπεζες (ενδεικτική η Alpha Bank) εισηγμένες (όπως Coca Cola 3Ε, Jumbo, Folli Follie αλλά και Δομική Κρήτης, Σαράντης Ιντρακόμ κ.α.).

Ενδείξεις χρήσιμες για τη συνέχεια συνεκτιμώντας πως στη διάρκεια αυτής της περιόδου θα επιχειρηθεί να "παιχτούν" διάφορα εκλογικά στοιχήματα. Παράγοντες της αγοράς θεωρούν ενδεικτική την αντίδραση της μετοχής του ΔΟΛ (στο διήμερο 3-4/9) , την κινητικότητα σε επιχειρηματικό επίπεδο για την Βεύη, οι τελευταίες εξελίξεις από το μέτωπο Κόκκαλη-Λαυρεντιάδη κ.α. επι μέρους περιπτώσεων.

Για παράδειγμα, η μετοχή του ΔΟΛ από τα 1,77 αντέδρασε μέχρι τα 2,59 ευρώ. Ενδείξεις προεξόφλησης μετεκλογικών εξελίξεων πιθανολογούνται και σε ΟΤΕ (κυρίως) αλλά και ΟΠΑΠ, ΔΕΗ, με τον Οργανισμό να έχει τον πρώτο λόγο.

Σημαντικά οφέλη μετρά η μετοχή της Ιντρακόμ, με 13% στα 1,61 ευρώ, μετά την φερόμενη συμφωνία με τον όμιλο Λαυρεντιάδη για την παραχώρηση του 50% του φορέα "Γ. Καραισκάκης".

Προκειμένου να μην χαθεί περισσότερος ωφέλιμος χρόνος οι τρεις βασικοί διεκδικητές της…Βεύης (ΓΕΚΤέρνα, Ελλάκτωρ, όμιλος Μυτιληναίος) σε συνεργασία με την Horizon (θυγατρική του Δ.Κοπελούζου) συμφωνούν να διεκδικήσουν από κοινού την εκμετάλλευση του λιγνιτωφόρου κοιτάσματος.

Οι ψυχραιμότερες δυνάμεις και φωνές, που κυριάρχησαν στη συνεδρίαση της Παρασκευής άφησαν υποσχέσεις, πως η προεκλογική περίοδος δεν θα επιφυλάξει θεαματικές αρνητικές εκπλήξεις. Και πως κατά πάσα πιθανότητα δεν θα προκαλέσει νέο γύρο πιέσεων ικανών να "διορθώσουν" το ΧΑ χαμηλότερα των 2.280-2.320 μονάδων.

Και μετά βλέπουμε.


-------
Όπως σημειώνει και ο κ. Μάνος Χατζηδάκης, υπεύθυνος επενδυτικής στρατηγικής της Πήγασος ΑΕΠΕΥ, "Σε φάση αναµονής ενόψει του εκλογικού αποτελέσµατος βρίσκεται από την Τετάρτη η εγχώρια αγορά. Στα αποτελέσµατα του πολύ µέτριου εξαµήνου ήρθε να προστεθεί ένας νέος παράγοντας ρίσκου σε µια κοµβική στιγµή για την οικονοµική συγκυρία καθώς οι ισορροπίες στο επιχειρηµατικό προσκήνιο θα µπορούσαν να χαρακτηριστούν εύθραυστες.

Στην διάθεση κατοχύρωσης κερδών και την αδύναµη εικόνα του διεθνών αγορών η εκλογική περίοδος προσθέτει έναν ακόµα αρνητικό καταλύτη ο οποίος δεν περιορίζεται µόνο στην διαχείριση των δηµόσιων εταιριών ή το οικονοµικό πρόγραµµα του κάθε κόµµατος.

Η «αγωνία» έχει να κάνει περισσότερο τους συσχετισµούς δυνάµεων της επόµενης ηµέρας των εκλογών. Και είναι λογικό το χρηµατιστήριο να θέλει µια ξεκάθαρη και άµεση εικόνα διακυβέρνησης καθώς το επίκεντρο των οικονοµικών εξελίξεων περνάει αυτή την περίοδο περισσότερο από ποτέ µέσα από τις αποφάσεις του κράτους.

Για παράδειγµα οι επικείµενες αυξήσεις κεφαλαίου των τραπεζών δεν µπορούν να ξεκινήσουν αν δεν υπάρξει ο καθορισµός των προσώπων που θα εκπροσωπήσουν τα κρατικά ασφαλιστικά ταµεία ή κρατικούς οργανισµούς στις γενικές συνελεύσεις.

Επίσης υπάρχουν σε εκκρεµότητα θέµατα ανάθεσης έργων, προκήρυξης διαγωνισµών ακόµα και νοµοσχέδια ενίσχυσης κλάδων µε κρατική επιδότηση που αφορούν το εµπόριο και την κατασκευή, τα οποία αυτή την στιγµή µετατίθενται χρονικά, επιτείνοντας το πρόβληµα ρευστότητας που διαπιστωµένα υπάρχει στην αγορά.

Τον πρώτο λόγο στην αγορά τον έχουν πλέον οι… δηµοσκοπήσεις µε επικρατέστερο σενάριο την υποαπόδοση της αγοράς έναντι των ξένων αγορών καθώς είναι εκκωφαντική πλέον η απουσία καταλυτών και ειδήσεων που θα µπορούσαν να υποστηρίξουν τις αποτιµήσεις στα τρέχοντα επίπεδα τιµών.

Τεχνικά ο Γενικός ?είκτης βρίσκεται εκ νέου σε καθαρά διορθωτική πορεία µε σήµατα πωλήσεων από MACD και κινητούς µέσους των 9 και 15 ηµερών σε ισχύ µετά την διάσπαση
της ζώνης των 2.480 - 2.460 µονάδων.

Η εικόνα θα επιβαρυνθεί περαιτέρω σε µια υποχώρηση και παραµονή της αγοράς κάτω από τις 2.400 µονάδες ενεργοποιώντας ή επιβεβαιώνοντας νέα σήµατα πωλήσεων από πιο µεσοπρόθεσµους δείκτες.

Μέχρι στιγµής πάντως, η αγορά δεν έχει κινηθεί σε ένα βαθµό υπερβολής αναλογικά µε την άνοδο στον χρόνο που προηγήθηκε. Ο βαθµός της διόρθωσης δεν συνιστά ακόµα υπερβολή και όσο η αγορά κινείται πάνω από τις 2.300 µονάδες καθώς είναι φυσιολογικό σε µια άνοδο 500
µονάδων να υπάρχει µια λογική κατοχύρωσης κερδών ή προσωρινής παύσης για την ενσωµάτωση καινούργιων ειδήσεων.

Συµπερασµατικά εκτιµούµε ότι είναι ακόµα νωρίς για τοποθετήσεις αναζητώντας συνεδριάσεις που θα υπάρχουν απτά δείγµατα αποφόρτισης της προσφοράς ή διαµόρφωσης τοπικών πυθµένων σε επιµέρους διαγράµµατα. Οι διορθώσεις είναι ακόµα κάθετες, η ταχύτητα γρήγορη και οι ταλαντωτές έχουν δρόµο µέχρι να χαρακτηριστούν υποτιµηµένοι.

Θεωρητικό επίπεδο εξέτασης κάποιων τοποθετήσεων οι 2.270 µονάδες χωρίς ωστόσο αυτό να είναι και απόλυτα δεσµευτικό αφού ο παράγοντας χρόνος θα καθορίσει και το βαθµό ολοκλήρωσης αυτής της περιόδου αδυναµίας που µε µεγάλες πιθανότητες θα διαρκέσει µέχρι τις 5 Οκτωβρίου.

---Τα στατιστικά της εβδομάδας

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 2.425,23 μονάδες, με εβδομαδιαία πτώση 4,53%, με αποτέλεσμα τα κέρδη από την αρχή του χρόνου να υποχωρήσουν στο 35,75%. Ο FTSE 20 σημείωσε απώλειες 4,74%, ο Mid 40 υποχώρησε κατά 4,41%, ενώ ο Small Cap 80 διαμορφώθηκε 4,39% χαμηλότερα.

Από τους επιμέρους κλάδους, τα σημαντικότερα κέρδη εμφάνισε ο κλάδος των Μέσων Ενημέρωσης με άνοδο 35,34%.

Αντίθετα, με απώλειες έκλεισαν την εβδομάδα όλοι οι υπόλοιποι δείκτες με τον κλάδο των Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας να υποχωρεί 9,07%, των Ασφαλειών (-7,5%) και των Πρώτων Υλών (-7,06%).

Οι 10 μετοχές με τα υψηλότερα εβδομαδιαία κέρδη είναι: Δομική Κρήτης (85%), ΔΟΛ (38,14%), Λιβάνης (17,19%), Quality & Reliability ( 16,13%), Ιntrakat (9,86%), Ναυτεμπορική (9,64%), Αltec (9,09%), Tζιρακιάν (9,09%), Βαράγκης (8,96%) και Νίκας (8,64%).

Αντίθετα, οι 10 μετοχές με τις υψηλότερες εβδομαδιαίες απώλειες είναι: Λανακάμ (-21,74%), Πετζετάκις (-15,91%), Κούμπας (-15,09%), Κορδελλού(-14,93%), Εβροφάρμα (-13,64%), Εμπορική Τράπεζα ( -13,41%), Βαλκάν Real Estate (-13.38%), ΕΥΑΘ (-12,67%) ΑΕΓΕΚ (-12,59%) και Ελληνικά Καλώδια (-12,35%).

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v