Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Βραχύβια η “αυτοδυναμία” των αγοραστών

Ο ενθουσιασμός για την αυτοδυναμία εξανεμίστηκε δίνοντας τη θέση του στον σκεπτικισμό, με τους πωλητές να γίνονται επιθετικότεροι στο τέλος της συνεδρίασης. Πτώση ΕΤΕ, 3Ε. Αυξήθηκε ο δανεισμός τίτλων.

Λίγο μετά τις 12.00 φάνηκε να εκτονώνεται η “θετική αύρα” του εκλογικού αποτελέσματος και της ύπαρξης σημαντικής αυτοδυναμίας για το πρώτο κόμμα και ο ενθουσιασμός έδωσε την θέση του στον σκεπτικισμό και την επιφυλακτικότητα, ενώ μετά τις 15.45 οι πωλητές πήραν επιθετικότερες πρωτοβουλίες.

Μάλιστα δεν ήταν λίγοι αυτοί που την σημαντική άνοδο της πρώτης ώρας την εξέλαβαν σαν ευκαιρία ρευστοποιήσεων εφαρμόζοντας το “αγόρασε την προσδοκία και πούλησε την είδηση” και αυτό φάνηκε στο σταδιακό “σβήσιμο” των συναλλαγών.

Από την άλλη δεν μπορούμε να παραβλέψουμε ότι οι τίτλοι με θετικό πρόσημο ήταν σχετικά περισσότεροι αυτών με αρνητικό. Όμως και εδώ υπάρχει μία ένσταση, καθώς οι περισσότεροι τίτλοι που βρέθηκαν στις πρώτες θέσεις των ημερήσιων πρωταγωνιστών δεν κατόρθωσαν να συνδυάσουν αξιοπρόσεκτα κέρδη με “πειστικές” συναλλαγές.

Πολλοί διαχειριστές εγχώριων και ξένων ισχυρών χαρτοφυλακίων δηλώνουν επιφυλακτικοί, αναμένοντας σαφέστερες ενδείξεις για τη φυσιογνωμία και τους προσανατολισμούς του νέου Κυβερνητικού σχήματος, αλλά και τα πρώτα αποτελέσματα γ΄ τριμήνου των εισηγμένων στην Wall Street.

Οι περισσότεροι επαγγελματίες του χώρου θεωρούν θετική την ύπαρξη σημαντικής αυτοδυναμίας, επισημαίνουν ότι σημάδια δημοσιονομικής χαλάρωσης θα μπορούσαν να συνεπάγονται διεύρυνση των spreads των Κρατικών ομολόγων και περιμένουν τις αλλαγές που θα κάνει η νέα Κυβέρνηση στις εταιρείες του ευρύτερου Δημόσιου τομέα, αλλά και της πρώτες ενδείξεις για την χάραξη της νέας οικονομικής πολιτικής.

Ασφαλώς και περιθώρια για μεγάλους οικονομικούς ελιγμούς δεν υπάρχουν, καθώς υπάρχει ταυτότητα απόψεων από το σύνολο των παραγόντων της Αγοράς ότι η οικονομική πολιτική θα συνεχίσει να χαράσσεται από τις Βρυξέλες, όμως η Κυβέρνηση θα κληθεί να αποκαταστήσει το κλίμα εμπιστοσύνης στην Αγορά και να αποφασίσει αν θέλει το Χρηματιστήριο “θετικό καταλύτη” στην προσπάθεια ανάκαμψης, με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται.

Από την άλλη, θα πρέπει να ξεκαθαριστεί τι θα γίνει με τη φορολογία στα μερίσματα και στις πωλήσεις των μετοχών. Θα υπαχθεί σε κλίμακα; Θα πληρώνουν οι off shore εταιρείες;

Και όλα αυτά σε μία Αγορά που περισσότερο από το 70% του ημερήσιου τζίρου πραγματοποιείται από ξένα χαρτοφυλάκια.

Μικτή η εικόνα στο ταμπλό του 20αρη με τους ΕΛΠΕ, Μυτιληναίο και Τράπεζα Πειραιώς να κλείνουν αμετάβλητοι.

Οι μεγαλύτερες απώλειες για Εθνική Τράπεζα (-2,29%) και Coca-Cola (-2,52%). Απώλειες μεγαλύτερες του 1% για ΤΤ, Intralot, MIG και αρνητικό πρόσημο για ΟΠΑΠ, Κύπρου και Alpha Bank.

Αντίθετα τα μεγαλύτερα κέρδη για Motor Oil (+2,49%), MPB (+2,46%), αξιοσημείωτα κέρδη για Βιοχάλκο, ΔΕΗ, Αγροτική Τράπεζα και θετική ημερήσια μεταβολή για Ελλάκτωρ, ΟΤΕ, Τιτάν και Eurobank.

Ο Γενικός Δείκτης ξεκίνησε έντονα ανοδικά και στις 10.36 είχε “δει” το υψηλό ημέρας των 2641,5 μονάδων. Όμως μετά τις 12.09 είχε απωλέσει αρχικά κέρδη και θετικό πρόσημο, αναλώθηκε σε κίνηση πέριξ του προηγούμενου κλεισίματος και εναλλαγές προσήμων, αλλά μετά τις 15.45 οι πωλητές πήραν επιθετικότερες πρωτοβουλίες, ο Δείκτης υποχώρησε σε μέχρι τις 2574,2 μονάδες (16.03), νέα αντίδραση μέχρι τις 2595,83 μονάδες (16.57) και τελικό κλείσιμο στις 2581,07 μονάδες με απώλειες 0,48%, ενώ ο τζίρος έφθασε τα 226 εκατ. από τα οποία τα 26,4 αφορούσαν “πακέτα”.

Μικτά συναισθήματα δημιουργεί η τελική εικόνα με 102 ανοδικές μετοχές έναντι 89 πτωτικών, ενώ 13 τίτλοι έκλεισαν με κέρδη από 5 έως 20%.

Μεταξύ των ημερήσιων διακριθέντων και οι Τέρνα Ενεργειακή, Επίλεκτος, Τρ. Ελλάδος, ΕΥΑΘ, ΕΥΔΑΠ και Frigoglass.

Τι σχολιάζουν Έλληνες και ξένοι αναλυτές


Ισως αξίζει επισήμανσης ότι οι πρώτες δηλώσεις από ξένους οίκους δείχνουν αποτρεπτικές στην περίπτωση αύξησης της φορολογίας με έμμεσες “απειλές” για μαζικές ρευστοποιήσεις και έξοδο από το Χ.Α.

Σύμφωνα με την άποψη της Nomura, ο φορολογικός συντελεστής των επιχειρήσεων κινείται στα επίπεδα του 25%, όταν στη Βουλγαρία, τη Ρουμανία και την Κύπρο ο συγκεκριμένος συντελεστής διαμορφώνεται μεταξύ 15 και 20% και αυτό εντείνει τις ανησυχίες για πιθανό “μεταναστευτικό κύμα” προκειμένου οι επιχειρήσεις να απαλλαγούν από την υψηλή φορολογία και τη γραφειοκρατία και μάλιστα τη στιγμή που οι Αγορές και οι Οικονομίες δεν έχουν ακόμη συνέλθει.

Το μεσομακροπρόθεσμο διαγραμματικό trend (εφόσον αναλύουμε μηνιαίο chart) δείχνει έντονα ανοδικό με τους έξι από τους επτά ολοκληρωμένους μήνες να είναι κερδοφόροι ενώ οι οποιοσδήποτε καθοδικές πιέσεις φαίνονται να είναι τεχνικές και πρόσκαιρες, επισημαίνει το τμήμα ανάλυσης της Fortius Finance.

Οι ενδείξεις δε, που λαμβάνουμε από τους τεχνικούς δείκτες, αποκαλύπτουν απαρχή μακροχρόνιου ανοδικού κύκλου, όπου θα έχει ως αρχικό στόχο την είσοδο του Γενικού Δείκτη μέσα στη ζώνη, που διαμορφώνουν οι διαγραμματικές περιοχές αντίστασης των 3.470 με 3.900 μονάδων, αναφέρει η Fortius.

Η Αγορά θα σταθεί στην δυνατότητα που δίνει η απόσταση νίκης και τον αριθμό των βουλευτών στο Κυβερνών κόμμα να εφαρμόσει το πρόγραμμα του, να διαμορφώσει συνθήκες σταθερότητας στην οικονομία και να αποφύγει συμβιβαστικές κινήσεις που ενδεχομένως θα επέβαλε μια οριακή πλειοψηφία.

Η διαφοροποίηση της Αγοράς από την διεθνή τάση ενδεχομένως να δώσει ένα ιδιαίτερο τόνο σε μετοχές τις οποίες η Αγορά έχει κατατάξει πιο κοντά στο νικητή των εκλογών είτε λόγω επιχειρηματικού περιεχομένου (περιβάλλον, ενέργεια, υποδομές) είτε λόγω παράδοσης (εκδόσεις, τηλεπικοινωνίες, τυχερά παιχνίδια).

Σύμφωνα με την Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ, όπως και να έχει οι εντυπώσεις που θα δημιουργηθούν αφορούν αποκλειστικά την “συνεδρίαση της επόμενης ημέρας” και επί της ουσίας θα ήταν φρονιμότερο η επενδυτική κοινότητα να ανέμενε τις πρώτες Κυβερνητικές εξαγγελίες που θα έδιναν ένα πιο καθαρό στίγμα προθέσεων, ενώ σημαντική ανοδική έξαρση ίσως αποτελεί ευκαιρία κατοχύρωσης κερδών και μείωσης θέσεων, ενώ η ΑΧΕ εφιστά την προσοχή σε διακυμάνσεις μετοχών οι οποίες δεν έχουν θεμελιώδες υπόβαθρο ως προς τα κριτήρια επιλογής τους.

Τεχνικά η περιοχή των 2.650 μονάδων ως ακραία εκδοχή θα μπορούσε να αποτελέσει το άνω όριο της θετικής διακύμανσης του Γενικού Δείκτη.

Επίσης σύμφωνα με τον υπεύθυνο επενδυτικής στρατηγικής της Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ Μάνο Χατζηδάκη, το βλέμμα της επενδυτικής κοινότητας θα στραφεί στα πρόσωπα που θα αναλάβουν ή θα διατηρήσουν τις θέσεις ευθύνης σε Υπουργεία, ΔΕΚΟ, Ταμεία και Κρατικούς Οργανισμούς, ενώ συνιστά αναμονή έως ότου γίνουν πιο ευδιάκριτες οι προθέσεις στα ευαίσθητα θέματα που αφορούν την Οικονομία.

Σε ένα τέτοιο σενάριο η Αγορά θα ήταν περισσότερο ευάλωτη σε αρνητικές εξωτερικές επιρροές και σαφώς πιο συντηρητική στο να ακολουθήσει ένα ράλι στις ξένες Αγορές.

Στην χαμηλή αξία συναλλαγών, την πρώτη συνεδρίαση μετά την εκλογική αναμέτρηση, στέκεται ο Στρ. Πολυχρονέας.

Ο αναλυτής της Solidus Sec. εκτιμά ότι η στάση της Αγοράς υποδηλώνει επιφυλακτικότητα και αναμονή των πρώτων κινήσεων της νέας Κυβέρνησης, όμως μετά τις πρώτες εντυπώσεις τα βλέμματα θα στραφούν εκ νέου στις διεθνείς Αγορές, καθώς ξεκινούν τα αποτελέσματα γ΄ τριμήνου (από την άλλη άκρη του Ατλαντικού) με Alcoa (7/10) και Pepsico (8/10) να δίνουν την “πρόγευση”.

Δανεισμός Τίτλων- Short Selling

Αυξήθηκε ο δανεισμός τίτλων (109100 Eurobank, 23000 Coca-Cola, 153500 Εθνική, 68500 Πειραιώς, 80000 ΔΕΗ, 15000 Motor Oil, 19000 Ελ. Πετρέλαια, 5100 Τιτάν, 105000 Κύπρου, 35000 Intralot, 422000 Alpha Bank, 116900 MPB, 7100 ΔΟΛ, 14000 Ιντρακόμ), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Εθνική (2300), Alpha Bank (644), ΟΤΕ (347), Ταχ. Ταμιευτήριο (367), MPB (2451), Ιντρακόμ (361), Eurobank (667), Πειραιώς (767), ΔΕΗ (212), MIG (234), Κύπρου (314), Intralot (207), Αγροτική (170), Τιτάν (118), Βιοχάλκο (228), Motor Oil (117), Μυτιληναίος (256).

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Χ.Α. στην συνεδρίαση της 5/10 οι κυριότερες ανοιχτές πωλήσεις σημειώθηκαν σε: Εθνική 27533 τεμ., Alpha Bank 127868 τεμ, Ιντρακόμ 14000 τεμ., Κύπρου 123959 τεμ., Intralot 25636 τεμ., ΔΟΛ 8600 τεμ.

Αντίθετα το σημαντικότερο κλείσιμο θέσης ανοιχτών πωλήσεων σε: Πειραιώς 25000 τεμ., Alpha Bank 20000 τεμ., Εθνική 20000 τεμάχια.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v