Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πτωτικό μείγμα "βυθίζει" τη Σοφοκλέους

Εντείνονται οι πιέσεις στην αγορά μετά τις δηλώσεις Rehn και την έκθεση της ΕΕ για την ανυποληψία των στατιστικών στοιχείων. Χάνει και τα 19 ευρώ η ΕΤΕ με απώλειες 7,4%, βουτιά άνω του 6% για Eurobank, Alpha, Πειραιώς. 

Οι δηλώσεις του νέου επιτρόπου οικονομικών υποθέσεων της Κομισιόν, Όλι Ρέν, η έκθεση καταπέλτης της ΕΕ για τα δημοσιονομικά που ενισχύει την ανυποληψία για τα ελληνικά στατιστικά στοιχεία αλλά και οι σκέψεις του οικονομικού επιτελείου για επιβολή φόρου σε εταιρίες που απαλλάσσονται από ΦΠΑ πιέζουν την εγχώρια αγορά και κυρίως τις τράπεζες.

Στο μείον 4,5% διευρύνονται οι απώλειες για τις τράπεζες, που "πλήττουν" με ευρεία διόρθωση το σύνολο των μετοχών του Ftse 20, ακυρώνουν την τάση αρκετών μετοχών της μεγάλης κεφαλαιοποίησης και πιέζουν έως 3,3% χαμηλότερα τον Γενικό Δείκτη.

Στις 2.240 μονάδες η αγορά, με τον ΓΔ να χάνει πολύ εύκολα τις 2.250 μονάδες προβληματίζοντας αρκετούς βραχυπρόθεσμους παίκτες, οι οποίοι επισπεύδουν την κατοχύρωση θέσεων τους.

Πρακτικά αυτό αποτυπώνεται στο…ταμπλώ με διόρθωση 5,4% για την Alpha Bank (στα 8,25 ευρώ), την Eurobank κατά 4,9% στα 8,29 ευρώ, ενώ οι απώλειες της Εθνικής ξεπερνούν σταθερά το 4,5%.

Συνέπεια αυτής της πίεσης είναι η "απώλεια" των 19 ευρώ για τη μετοχή της Εθνικής Τράπεζας, η συμπεριφορά της οποίας ήταν από την αρχή της συνεδρίασης προβληματική. Είναι επίσης ενδεικτικό, πως σε σύνολο συναλλαγών 106 εκατ. ευρώ περισσότερα από 47 εκατ. ευρώ αφορούσαν στη μετοχή της Εθνικής, ενώ άλλα 19 εκατ. ευρώ έχουν πραγματοποιηθεί σε Alpha Bank, Eurobank.

Δηλαδή κάτι περισσότερο από το 55% του σημερινού τζίρου γίνεται σε μόλις τρεις μετοχές, τραπεζικές βεβαίως, που "πληρώνουν τη νύφη" σε αυτή τη φάση. Τείνει πλέον να γίνει κανόνας ο άμεσος επηρεασμός ενός ρηχού και ευπαθούς χρηματιστηρίου από τις εκάστοτε προθέσεις, αποφάσεις και δηλώσεις γίνονται γύρω από το φλέγον πρόβλημα της οικονομίας.

Είναι επίσης ενδεικτικό πως άμεσα πλήττεται και η μετοχή του ΟΠΑΠ συμπληρώνοντας ένα "πτωτικό καρέ" χωρίς να…υστερούν και οι υπόλοιπες του 20άρη. Από αυτή την κατηγορία διασώζεται η ΔΕΗ στα 13,51 ευρώ, ο Τιτάνας στα 21,83 ευρώ και η Ιντραλότ στα 3,99 ευρώ.

Η σχέση ανοδικών-καθοδικών έχει διαμορφωθεί στο 1 προς 4 με περίπου 35 μετοχές να αντιδρούν ανοδικά. Εάν εξαιρεθούν η Ελφίκο (1,39 ευρώ), Λανακάμ (1,42 ευρώ), Ιντεάλ (1,10 ευρώ) οι υπόλοιπες περιπτώσεις περιορίζονται μεμονωμένα σε Εμπορική, Αεροπορία Αιγαίου, Eurobrokers κ.α. Μη ουσιώδης όμως κατάσταση από τη στιγμή, που η Εθνική ταλαιπωρείται με μείον 5,2% στα 18,7 ευρώ και οι συναλλαγές εντείνονται σε μετοχές του Ftse20.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v