Τέφρα Ισλανδίας στη… Σοφοκλέους

Ολο και σφίγγει η μέγγενη γύρω από τη χώρα, την οικονομία, το ΧΑ. Στο Χρηματιστήριο προεξοφλούνται τα χειρότερα, καθώς οι ξένοι παραμένουν επιφυλακτικοί απέναντι στις ελληνικές τράπεζες.

Χωρίς ανάσα, βάλλονται η χώρα, η οικονομία, το ΧΑ και στο βάθος τα…εθνικά θέματα, όπως θα υπαγορευτούν και αυτά από τους ισχυρούς.

Στο ΧΑ οι βασικοί δείκτες, μετοχές δέχτηκαν εχθές ακόμη ένα χτύπημα με μέτριες συναλλαγές επιτείνοντας το οξύτατο πρόβλημα, καθώς το μήνυμα που περνούσαν οι «αγορές» μέσω των νέων ιστορικά υψηλών επιτοκίων ήταν σαφές και ξεκάθαρο.

«Ζαλισμένο» το οικονομικό επιτελείο παλινωδεί από εβδομάδα σε εβδομάδα, από ημέρα σε ημέρα αδυνατώντας επί της ουσίας να βρει λύσεις. Η αμετροεπής βεβαιότητα του υπουργού Οικονομικών, πως «δεν θα προσφύγουμε στο ΔΝΤ» έγινε «δεν θα προσφύγουμε προς το παρόν» με το περίφημο πλέον «θα συνεχίσουμε να δανειζόμαστε από τις αγορές» να αυτεπιστρέφεται στους «μαθητευόμενους μάγους».

Το ΧΑ ήταν και θα είναι προεξοφλητικός μηχανισμός και οι συνεχιζόμενες επιθέσεις των ξένων κυρίως στις τράπεζες δεν δείχνουν να είναι άνευ λόγου και ουσίας.

Υπάρχει πρόβλημα και στο…ταμπλώ αυτό προεξοφλείται με την υποχώρηση του Γενικού Δείκτη στις 1.944, του FTSE 20 στις 957 μονάδες, των τραπεζών στις 2.040 μονάδες και της Εθνικής στα 12,63 ευρώ (χθεσινό χαμηλό).

Σε εξαιρετικά λεπτή θέση και το ΧΑ, καθώς οι «αγορές» εκβιάζουν άμεση υποβολή της αίτησης για προσφυγή στον μηχανισμό βοήθειας, χωρίς ωστόσο να έχει ξεκαθαρίσει ακόμη ποιος θα βοηθήσει και με πόσα.

Δεν είναι τυχαίο, πως την προηγούμενη εβδομάδα ξένοι οίκοι, κυρίως αμερικανικοί, «βομβάρδιζαν» με νέες υποβαθμίσεις την ελληνική οικονομία και τις τράπεζες.

Σήμερα το πρωί ο Μιχάλης Ιγνατίου (MEGA) μετέδιδε από τις ΗΠΑ, πως ενδέχεται να υπάρχει εμπλοκή και με το ΔΝΤ, καθώς το Ταμείο θέλει να βεβαιωθεί εάν, ποιοι, πως και με πόσα θα βοηθήσουν οι Ευρωπαίου για να κινηθεί ανάλογα.

Για την Ευρώπη είναι γνωστή η εκτίμηση μας «τελειωμένη ιστορία» η «παιδική χαρά» της Ευρωζώνης και το…Βυζάντιο των Βρυξελλών.

Η Ευρώπη είναι αυτή, που - όπως καταγγέλλει ο διευθύνων σύμβουλος της ΙΑΤΑ- στάθηκε ανήμπορη για πέντε ημέρες να…συσκεφτεί, να εξετάσει το πρόβλημα που προκλήθηκε από την ηφαιστειακή τέφρα και να καταλήξει σε κάποιο συμπέρασμα. Η λύση επιβλήθηκε…από τους κολοσσούς αεροπορικούς ομίλους και το επιχειρηματικό Σύστημα και όχι από τις πολιτικές ηγεσίες.

Εν πάσει περιπτώσει το τι θα γίνει και με το ΔΝΤ, την ΕΕ ή και την ΕΚΤ μένει να επιβεβαιωθεί πρακτικά. Κάτι που όσο… παλινωδεί θα καθιστά όλο και πιο ευάλωτο και το ΧΑ, τα επιτόκια, την διαφορά απόδοσης εν μέσω γενικευμένης ανασφάλειας και απαξίωσης.

Στο χθεσινό προσυνεδριακό σχόλιο μας είχαμε θέσει ως απαραίτητη προϋπόθεση την επιβεβαίωση κάποιων κοινά αποδεκτών στηρίξεων. Στις 1.884 μονάδες (της 8/4) έχει διαμορφωθεί ένα χαμηλό για τον Γενικό Δείκτη και στις 922,7 μονάδες για τον Γενικό Δείκτη.

Για να δούμε σήμερα ημέρα έκδοσης ακόμη μίας σειράς εντόκων (ύψους 1,5 δισ. ευρώ) πως θα μας «χορέψουν» οι «αγορές».

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v