ΧΑ: Ζητούμενο η διάχυση του ενδιαφέροντος

Τις τραπεζικές εξελίξεις προδιαγράφει ο πρωθυπουργός και η αγορά θέλει να ποντάρει στους πιθανούς ωφελημένους από την προώθηση του fast tracking. Με… "νεροπιστολιές" όμως δεν ξεδιψά το "στεγνό" ΧΑ.

Αγορά… μίας μετοχής η Σοφοκλέους, όπως εύστοχα παρατηρούσε εχθές ο Θανάσης Σταυρόπουλος. Και πέρα από την όποια κοντόφθαλμη κριτική η ουσία του θέματος θα έπρεπε να έχει απασχολήσει τους καθ΄ύλην αρμόδιους ώστε να μην έχουμε φθάσει-καλώς ή κακώς- μέχρις εδώ.

Το ΧΑ ήταν εχθές… χρηματιστήριο μίας μετοχής, της Εθνικής Τράπεζας και κάτι… ψιλά για όλους τους υπόλοιπους.

Στις 1.501,7 μονάδες ο Γενικός Δείκτης τεχνητά διαμορφωμένος όπως άλλωστε ο Ftse20 στις 731,4 μονάδες καθώς η Εθνική "κράτησε" και πάλι τα 8 ευρώ.

Και από τη στιγμή, που η αγορά μας, έχει περιοριστεί στην ΕΤΕ και ακόμη 4-6 μετοχές παρατηρούμε πως μετά την βουτιά προς τα 7,66 ευρώ (στις 21/9) ο τραπεζικός τίτλος ΄΄κλείνει΄΄ για τρεις συνεχόμενες συνεδριάσεις έστω οριακά αλλά στην περιοχή των 8-8,05 ευρώ.

Προφανώς η τιμή θα πρέπει να συντηρηθεί σε επίπεδα ελκυστικά σε σχέση με αυτήν της άσκησης δικαιώματος στην αύξηση κεφαλαίου, η υπερκάλυψη της οποίας θεωρείται εκ των ων ουκ άνευ προυπόθεση για τη συνέχεια.

Σε σημείο, που έφτασε ο ίδιος ο πρωθυπουργός να προεξοφλεί (από τη Νέα Υόρκη) πως "… αλλάζει ο χάρτης των τραπεζών, πως θα μείνει μία δημόσια και 2 ή 3 ιδιωτικές". Και είναι λογικό να έχουν βγει από εχθές το βράδυ οι… υπολογιστές και τα σχεδιαγράμματα για τα πιθανά σχήματα και συμμαχίες.  

Το προφανές είναι, πως ο ίδιος ο πρωθυπουργός επιταχύνει τις εξελίξεις στον κλάδο, κατά κάποιον τρόπο υπαγορεύει τα βήματα που θα πρέπει να ακολουθήσουν τραπεζίτες και μεγαλομέτοχοι των ομίλων και αναδεικνύει την Αγροτική ως "κρατική πτυχή" στο επίκεντρο.

Για να δούμε, καθώς η στήλη από την πρώτη στιγμή είχε προιδεάσει για εκπλήξεις και ανατροπές ξεκαθαρίζοντας πως ουδείς πέραν του πρωθυπουργού και 2 το πολύ 3 στενών συνεργατών του δεν είναι σε θέση να γνωρίζει την πλήρη "χαρτογράφηση του κλάδου" όπως θα διαμορφωθεί.

Ας είναι στα 0,95 ευρώ η μετοχή της Αγροτικής με ένα… απίθανο πτωτικό σερί από τις 10/9 να μην… σηκώνει κεφάλι, που λένε. Ενδιαφέρον έχει η συμπεριφορά την ίδια περίοδο της μετοχής του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, διακύμανση που προοιωνίζεται επιχειρηματικά αποκλίνουσα λειτουργία. Στα 4,27 ευρώ. Εκτός αυτών μένουν οι λοιποί παίκτες του ιδιωτικού τομέα, που θα πρέπει να συμπτυχθούν σε 2 άντε 3 σχήματα ικανά να προσελκύσουν "ζεστά κεφάλαια".

Όμως πέρα από τις τράπεζες το… παιχνίδι επιχειρείται να ανοίξει και σε επί μέρους τομείς (που με αφορμή το fast tracking) πιθανολογείται πως θα "ανοίξουν" επιχειρηματικά. Η αντίδραση της μετοχής του Βωβού (καλώς ή κακώς) παραπέμπει σε αυτή την προεξόφληση προσδοκίας, όπως άλλωστε και το χθεσινό 16,67% του Παρνασσού στα 0,98 ευρώ με αυξημένες συναλλαγές.

Από αυτή την άποψη εξαιρετικά ενδιαφέρον θεωρούμε το άρθρο του Στέφανου Κοτζαμάνη… 10 και4 εισηγμένες περιμένουν… το Γιώργο. Για να δούμε τι θα καταφέρει η αγορά σε αυτή την συγκυρία που αν μη τι άλλο η νέα… εκτόξευση του χρυσού, η μεταβλητότητα του VIX, οι πιέσεις στην Ιρλανδική οικονομία δείχνουν πως οι συνέπειες της κρίσης είναι ενεργές και ουσιώδεις.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v