Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σε νέο υψηλό 6 μηνών η Σοφοκλέους

Ισχυρά κέρδη για το ΧΑ αν και οι δημοπρασίες απέτρεψαν το κλείσιμο άνω των 1700. Ανοδος για τράπεζες, με τις MIG (20%), ΤΤ (3,36%) και Alpha (3%) να ξεχωρίζουν. Κέρδη για ΜΥΤΙΛ (4,92%). Πτώση για 3Ε.

Σε νέα υψηλά 6 μηνών έκλεισε ο Γενικός Δείκτης του Χ.Α., ενώ οι τελικές δημοπρασίες απέτρεψαν το κλείσιμο υψηλότερα του ψυχολογικού ορίου των 1700 μονάδων.

Αξίζει να αναφερθεί ότι ενδοσυνεδριακά ο Γενικός Δείκτης αναρριχήθηκε μέχρι τις 1702,93 μονάδες, ενώ στις 17.00 βρισκόταν στις 1701,59 μονάδες.

Να σημειωθεί ότι η τελευταία συνεδρίαση που ο Δείκτης (έστω και ενδοσυνεδριακά) “είδε” κίνηση υψηλότερα των 1700 μονάδων ήταν στις 9/8/2010.

Μάλιστα η σημερινή συνεδρίαση έδωσε τον υψηλότερο τζίρο των τελευταίων πέντε συνεδριάσεων.

Θετική διάθεση και πλουραλισμός στις κινήσεις των αγοραστών, που πήραν επιθετικότερες πρωτοβουλίες μετά τις 13.25, ενώ ασφαλώς και την “παράσταση έκλεψε” ο όμιλος της MIG, μετά την πρώτη έκθεση της UBS (με συνεχή ΑΜΕΜ ο τίτλος της MIG, μέχρι το τέλος της συνεδρίασης, ενώ έκλεισε στο υψηλό ημέρας με κέρδη 20%).

Αξίζει να σημειωθεί ότι από το ταμπλό του 20αρη με αρνητικό πρόσημο έκλεισαν μόνο οι Βιοχάλκο, Αγροτική και Coca-Cola (τα καθαρά κέρδη του 2010 ελαφρώς κατώτερα από τις συγκλίνουσες εκτιμήσεις των αναλυτών).

Ακόμα μία συνεδρίαση κινητικότητας σε μεσαία και μικρότερη κεφαλαιοποίηση, όπου το ανακυκλούμενο χρήμα αναζητεί τους επόμενους ημερήσιους πρωταγωνιστές και τους τίτλους που έχουν υποαποδώσει, με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται.

Αιφνιδιασμένοι παρακολουθούν την πορείας της εγχώριας Αγοράς οι περισσότεροι επαγγελματίες του χώρου, επισημαίνοντας τις διαθέσεις θετικής αυτονόμησης του Χ.Α. και την διάχυση του ενδιαφέροντος σε μεγάλη γκάμα χαρτιών όλων των κατηγοριών κεφαλαιοποίησης.

Μάλιστα θεωρείται περίπου βέβαιο ότι αν η αυριανή συνεδρίαση κινηθεί στους ίδιους ανοδικούς ρυθμούς η ανοδική κίνηση θα επιχορηγηθεί και από σημαντικό “short covering” από όσους εκτιμούσαν ότι θα είναι δύσκολη η υπέρβαση των 1700 μονάδων για τον Γενικό Δείκτη και των 800 μονάδων για τον FTSE.

Σύμφωνα με την συγκρατημένα αισιόδοξη σχολή σκέψης, οι επενδυτές συνεχίζουν να “ποντάρουν” σε θετικές εξελίξεις που θα προκύψουν από τους κόλπους της Ε.Ε. και θα αφορούν την κρίση χρέους.

Ασφαλώς και στις ενδοσυνεδριακές διορθώσεις γίνονται κινήσεις καταγραφής σημαντικών βραχυπρόθεσμων κερδών, όμως η εμμονή της Αγοράς να μην δίνει σημαντικές διορθώσεις που θα μπορούσαν να αλλάξουν την ψυχολογία και να συνεχίζει να κινείται μα πλαγιοανοδική κατεύθυνση, αναγκάζει όσους κινούνται στην λογική της αυξημένης ρευστότητας, γρήγορα να σκέφτονται να επανατοποθετηθούν.

Αυτό σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει ότι η εικόνα στην πραγματική οικονομία έπαψε να είναι από γκρίζα έως κατάμαυρη.

Ένα βήμα πριν το λουκέτο βρίσκονται 225.000 Επιχειρήσεις, άλλες 215.000 Επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν δυσκολίες συνέχισης της επιχειρηματικής τους δραστηριότητας ενώ ορατό είναι να χαθούν πάνω από 320.000 θέσεις απασχόλησης το επόμενο διάστημα. Τα δραματικά αυτά στοιχεία προκύπτουν από την έρευνα της ΓΣΕΒΕΕ που πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με την εταιρεία MARC σε δείγμα 1.200 πολύ μικρών και μικρών Επιχειρήσεων.

Από την άλλη “ακούραστες” δείχνουν οι “εισαγόμενες” εκτιμήσεις των ξένων οίκων.
“Αγοράστε Ελληνικά Κρατικά ομόλογα” είναι το μήνυμα που περνάει ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής στρατηγικής επιτοκίων της Credit Agricole, Luca Jellinek, αφού προβλέπει πως μέχρι τον Μάρτιο του 2012 τα spreads θα έχουν μειωθεί στις 400 μονάδες βάσης.

Όπως τονίζει, αν και τα Κρατικά ομόλογα της Περιφέρειας έχουν πραγματοποιήσει δυναμικό ράλι από τον περασμένο Ιούλιο, σήμερα συνεχίζουν να αποτελούν εξαιρετική ευκαιρία για κέρδη με πρωταγωνιστές τα greek bonds.

Ο κίνδυνος αναδιάρθρωσης τους χρέους στις Περιφερειακές οικονομίες της Ευρωζώνης έχει αυξηθεί τον τελευταίο χρόνο, δήλωσε ο αναλυτής της Moody’s, Dietmar Hornung σε συνέδριο στην Βουδαπέστη. Ωστόσο, ο αναλυτής του πιστοληπτικού οίκου αξιολόγησης υποστήριξε ότι μια ενδεχόμενη αναδιάρθρωση του χρέους, Χώρας εντός της Ευρωζώνης είναι λιγότερο πιθανή σε σχέση με την αναδιάρθρωση μιας οικονομίας που ανήκει στις αναδυόμενες Αγορές, εξαιτίας των συνεπειών που θα προκαλούσε στο ευρύτερο χρηματοοικονομικό σύστημα της Ε.Ε.
 
Απόλυτα επιφυλακτική η εικόνα στις διεθνείς Αγορές, όπου σαν σημαντικότερη μέχρι στιγμής είδηση δείχνει η συγχώνευση των Χρηματιστηρίων Λονδίνου και Καναδά.

Πιο συγκεκριμένα, το London Stock Exchange συμφώνησε να εξαγοράσει το Χρηματιστήριο του Τορόντο έναντι 3,2 δισ. δολαρίων, για να εξισορροπήσει τις απώλειες από το trading, σε μια συμφωνία που, εάν ξεπεράσει τα πολιτικά εμπόδια στον Καναδά, θα δημιουργήσει ένα τεράστιο κέντρο για τη διαπραγμάτευση όλων των κλάδων φυσικών πόρων, ενέργειας και commodities.

Από την άλλη, ο διεθνής οίκος αξιολόγησης Moody’s προειδοποίησε την Ιαπωνία ότι πρέπει να λάβει μέτρα για να μειώσει το δημοσιονομικό της έλλειμμα. Ο οίκος επιβεβαίωσε τη βαθμολογία Aa2 με σταθερή προοπτική για το αξιόχρεο της Ιαπωνίας, αλλά προειδοποίησε για τον κίνδυνο αρνητικής εξέλιξης της πιστοληπτικής της αξιολόγησης, αν δεν προωθηθούν δημοσιονομικές μεταρρυθμίσεις.

Ήπιες απώλειες σημειώνουν στις αρχικές συναλλαγές της Τετάρτης οι βασικοί δείκτες της Wall Street καθώς η Αγορά περιμένει την ομιλία του Προέδρου της Federal Reserve, Ben Bernanke στο Αμερικανικό Κογκρέσο για την κατάσταση και τις προοπτικές της Αμερικανικής οικονομίας. Ο επικεφαλής της Αμερικανικής Κεντρικής Τράπεζας θα καταθέσει στην Επιτροπή Προϋπολογισμού της Βουλής για τις προοπτικές της οικονομίας και τη δημοσιονομική πολιτική.

Επιστρέφοντας στο Χ.Α. αξίζει να σημειωθεί ότι και οι επόμενες δύο συνεδριάσεις αναμένονται με ενδιαφέρον, όχι μόνο γιατί μένει να φανεί αν θα συνεχιστεί η ανοδική αντίδραση, αλλά και διότι αύριο εισέρχονται προς διαπραγμάτευση οι νέες μετοχές της Πειραιώς που προήλθαν από την πρόσφατη αύξηση κεφαλαίου, ενώ την Παρασκευή ολοκληρώνεται και η αύξηση κεφαλαίου της MPB.

Όπως προαναφέρθηκε, μόλις τρεις τίτλοι στο ταμπλό του 20αρη έκλεισαν με αρνητικό πρόσημο και πιο συγκεκριμένα οι Βιοχάλκο (-1,08%), Αγροτική (-1,25%) και Coca-Cola (-1,20%), ενώ αμετάβλητοι τερμάτισαν την συνεδρίαση οι τίτλοι των ΟΤΕ και Ελ. Πετρελαίων.

Από την άλλη πλευρά και εκτός της MIG (+20%), κέρδη μεγαλύτερα του 4% για ΔΕΗ και Μυτιληναίο (έκλεισε στα 5,76 ευρώ, ενώ ενδοσυνεδριακά τα ξεπέρασε), ίσα ή μεγαλύτερα του 3% για Alpha Bank, MPB, Ταχ. Ταμιευτήριο και του 2% για ΟΠΑΠ και Eurobank, ενώ με μικρότερα κέρδη έκλεισαν οι υπόλοιποι τίτλοι του FTSE.

Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε σε ένα εύρος περίπου 37 μονάδων με χαμηλό τις 1665,65 (11.14) και υψηλό τις 1702,93 μονάδες (16.13) και έκλεισε τελικά στις 1690,58 μονάδες με κέρδη 1,24%, ενώ ο τζίρος ξεπέρασε τα 164 εκατ. από τα οποία τα 8,3 αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές.

Θετικών εμφανίσεων συνέχεια για την τελική εικόνα με 130 ανοδικές μετοχές έναντι 46 πτωτικών και 23 τίτλοι με ημερήσια κέρδη από 7 έως 20%.

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

Τα συναισθήματα των traders καθορίζουν τις βραχυπρόθεσμες κινήσεις των Αγορών, επισημαίνει ο Πάνος Δάντης.

Όλες οι βραχυπρόθεσμες κινήσεις των Αγορών καθοδηγούνται από τα συναισθήματα των traders. Όταν αισθάνονται καλά, θετικά, αγοράζουν μετοχές. Και αυτό οδηγεί τις τιμές των μετοχών σε άνοδο η οποία τελικά οδηγεί στην απληστία.

Όταν αισθάνονται άσχημα ή αρνητικά πουλάνε τις μετοχές. Και αυτό οδηγεί τις τιμές των μετοχών σε πτώση, η οποία με την σειρά της σκορπίζει τον φόβο στην Αγορά.

Οι δύο αυτές συναισθηματικές συνθήκες εναλλάσσονται στις Αγορές όλου του κόσμου. Η απληστία κυριαρχεί όταν οι τιμές είναι πολύ ψηλά και ο απόλυτος φόβος όταν οι τιμές είναι πολύ χαμηλά.

Η οπισθοχώρηση των τιμών είναι μια πτώση των τιμών μικρότερη του 10% ενώ η διόρθωση των τιμών είναι μια πτώση μεγαλύτερη του 10% σε απόλυτα νούμερα από την εκάστοτε κορυφή. Εξίσου σημαντικά είναι η ικανοποίηση και η σιγουριά.

Ικανοποίηση είναι “ένα ευχάριστο συναίσθημα ασφάλειας όπου συχνά αγνοούνται πιθανοί κίνδυνοι”. Στις Αγορές το συναίσθημα της ικανοποίησης και της ασφάλειας προκαλείται από μια συνεχή, αδιάκοπη άνοδο των τιμών που οδηγεί σε μεγάλα κέρδη.

Μετά από μια τέτοιου είδους άνοδο όπου οι τιμές μετοχών ή εμπορευμάτων ανεβαίνουν ανεμπόδιστα και κυρίως χωρίς κάποια καλή διόρθωση, οι επενδυτές και οι traders υποθέτουν ότι ο κίνδυνος ενός “sell off” έχει περάσει, ή είναι ουσιαστικά ανύπαρκτος.

Εννοείται πως τέτοιου είδους συμπεράσματα είναι ανόητα αφού οι Αγορές φροντίζουν και να μας εκπλήττουν και να είναι πάντα απρόβλεπτες. Οι ανοδικές Αγορές – “bull markets” – προχωρούν πάντα με 2 βηματισμούς ανοδικούς και ένα πτωτικό. “Bull market” με συνεχή άνοδο δεν υπάρχουν. Και οι διεθνείς Αγορές και πιθανότατα και η Ελληνική βρίσκονται σε “bull market”, αλλά σε διαφορετικές φάσεις.

Στις ΗΠΑ οι Αγορές είναι σε ένα “cyclical bull market” που έχει ξεκινήσει τον Μάρτιο του 2009 από τα χαμηλά των 666 μονάδων του S&P 500 , τα οποία είναι και πιθανότατα και τα χαμηλά του μεγάλου υπερδεκαετούς “secular bear market” που ξεκίνησε το 2000.

Στην Χώρα μας, όπου η Αγορά είναι εξαιρετικά ρηχή και συνήθως προηγείται των μεγάλων διεθνών Αγορών, το μακροοικονομικό πρόβλημα μας έφερε σε άλλη φάση του κύκλου και που αν λυθεί στο άμεσο μέλλον, τότε το 2011 θα έχουμε δει (ή έχουμε ήδη δει) τα χαμηλά του “secular bear market” που ξεκίνησε το 1999.

Οι ανοδικές λοιπόν Αγορές εναλλάσσονται με τις πτωτικές όταν τα ανθρώπινα συναισθήματα των αναλυτών, διαχειριστών και traders κορυφώνουν προς την ίδια κατεύθυνση (!)

Όσον αφορά το Χ.Α. και την βραχυπρόθεσμη τάση και σύμφωνα με την άποψη του υπεύθυνου Αγορών της Sarros Sec., πάρα πολλά θα κριθούν από τα 8,00 ευρώ στον τίτλο της Εθνικής και τις 800 μονάδες για τον FTSE. Αν ο εν λόγω δείκτης δώσει ανοδική διαφυγή, η προσέγγιση των 850 μονάδων είναι θέμα χρόνου (!)

Όσοι ακολουθούν την τάση, πρέπει να εξετάζουν την Αγορά “day by day”, τονίζει με σημασία ο Μάνος Χατζηδάκης.

Σύμφωνα με τον υπεύθυνο επενδυτικής στρατηγικής της Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ, αν και οι πιθανότητες διόρθωσης δείχνουν αυξημένες, η ανακυκλούμενη ρευστότητα αναζητά νέες “επενδυτικές ευκαιρίες”.

Με αυτά τα δεδομένα και οι αμέσως επόμενες συνεδριάσεις αναμένεται να είναι υψηλού ενδιαφέροντος και δεν θα αφήσουν να πλήξουν όσοι τις παρακολουθήσουν (!)

Δανεισμός Τίτλων- Short Selling

Ανοδικών συνεδριάσεων συνέχεια, χωρίς να συνοδευτεί με ιδιαίτερη αύξηση των συναλλαγών.
Τα Σ.Μ.Ε. του 20αρη με καλύτερη συμπεριφορά από τον αντίστοιχο δείκτη στην υποκείμενη, έκλεισαν πολύ κοντά στην θεωρητική τους τιμή.

Μικτές και λίγες οι κινήσεις από τα ξένα χαρτοφυλάκια.

Τα συμβόλαια υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 6897, τιμή εκκαθάρισης 793,87) κινήθηκαν μεταξύ 777 και 799 μονάδων.

Σχετικά μικρός ο δανεισμός τίτλων (22000 Εθνική, 10000 Σαράντης, 237000 Eurobank, 47000 Coca-Cola), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Εθνική (5130), Alpha Bank (2708), Πειραιώς (8810), Eurobank (2350), ΟΤΕ (1705), MIG (8995), Κύπρου (893), Ταχ. Ταμιευτήριο (613), ΔΕΗ (968), Μυτιληναίος (926), ΓΕΚ (248), MPB (6842), Intralot (375), Ιντρακόμ (146), Ελ. Πετρέλαια (145), ΕΧΑΕ (276), ΟΠΑΠ (100), Coca-Cola (219).

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Χ.Α. στην συνεδρίαση της 9/2 οι κυριότερες “ανοιχτές” πωλήσεις σημειώθηκαν σε: Alpha Bank (320000 τεμ.), Eurobank (325000 τεμ.), Πειραιώς (200000 τεμ.), Coca-Cola (28893 τεμ.), MPB (80403 τεμ.).

Αντίθετα το σημαντικότερο κλείσιμο θέσης ανοιχτών πωλήσεων σε: Alpha Bank (181000 τεμ.), Coca-Cola (27000 τεμ.), Eurobank (10000 τεμ.), Κύπρου (200000 τεμ.), Πειραιώς (300000 τεμ.).

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Χ.Α. οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι είναι οι: Alpha Bank (18896812 τεμ.), Eurobank (13325512 τεμ.), Εθνική (8961224 τεμ.), Πειραιώς (27507527 τεμ.), MPB (14696804 τεμ.), Κύπρου (5629668 τεμ.).

Ας σημειωθούν τα 436 δικαιώματα αγοράς για την Εθνική, λήξεως Μαρτίου, με τιμή εξάσκησης τα 8,00 ευρώ.

Η διαχειρίστρια εταιρεία FORTELUS CAPITAL MANAGEMENT LLP γνωστοποιεί με την από 08/02/2011 επιστολή της προς το Χ.Α. ότι κατέχει τις ακόλουθες καθαρές ανοικτές θέσεις σε μετοχές των εκδοτριών εταιρειών ΤΡΑΠΕΖΑ EFG Eurobank ERGASIAS ΑΕ και ALPHA BANK ΑΕ: Α. Ταυτότητα Διαχειριστή: Fortelus Capital Management LLP. Ονομασία Εκδότη: ΤΡΑΠΕΖΑ EFG Eurobank Ergasias ΑΕ. ISIN GRS323013003. Αριθμός Μετοχών Καθαρής Ανοικτής Θέσης: 1.794.334 μετοχές - CFD. Ποσοστό Καθαρής Ανοικτής Θέσης: 0,33%. Ημερομηνία Αύξησης Ποσοστού Καθαρής Ανοικτής Θέσης: 07/02/2011.

Β. Ταυτότητα Διαχειριστή: Fortelus Capital Management LLP. Ονομασία Εκδότη: ALPHA BANK AE. ISIN GRS015013006. Αριθμός Μετοχών Καθαρής Ανοικτής Θέσης: 2.035.000 μετοχές - CFD. Ποσοστό Καθαρής Ανοικτής Θέσης: 0,38%. Ημερομηνία Αύξησης Ποσοστού Καθαρής Ανοικτής Θέσης: 07/02/2011.


Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v