Αποκαθήλωση της ΕΤΕ από τον ΟΠΑΠ

Ρευστοποιήσεων συνέχεια για τις τράπεζες, με τη μετοχή της ΕΤΕ να χάνει τη δεύτερη θέση στις κεφαλαιοποιήσεις του ΧΑ από τον ΟΠΑΠ, που σημείωσε άνοδο. Προβληματίζει ο ΟΤΕ. Νέο "άλμα" 17,5% για Βωβό.

Απόλυτα αναμενόμενη η σημερινή κίνηση της Αγοράς, καθώς όπως έχει γράψει επανειλημμένα η στήλη, από τις 15/3 το Χ.Α. δεν έχει κατορθώσει να δώσει τρεις συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις, ενώ για την σημερινή εικόνα στο Τραπεζικό ταμπλό είχαν προϊδεάσει οι χθεσινές “πρώιμες” ρευστοποιήσεις σε Εθνική και Alpha Bank.

Από την άλλη δεν πρέπει να περάσουν απαρατήρητες οι διαθέσεις επιδείνωσης τους διεθνούς χρηματιστηριακού κλίματος που εκδηλώνεται με κινήσεις κατοχύρωσης κερδών, τόσο στις μετοχικές Αγορές, όσο και στα Εμπορεύματα.

Αν διατηρηθούν αυτές οι συνθήκες, το Χ.Α. θα πρέπει να δεχτεί πολύ δυνατό θετικό “σοκ” για να προσπαθήσει να κινηθεί “αναρχοαυτόνομα” ανοδικά.

Ξεκινώντας από το Τραπεζικό ταμπλό, ίσως πρέπει να τύχει μικρής υποσημείωσης η προσπάθεια ανοδικής αντίδρασης της Εμπορικής, που με σχετικά λίγες συναλλαγές σημειώνει τέσσερις συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις και μάλιστα ανεξαρτήτως κλίματος.

Από την άλλη δείχνει να χάνεται η “μάχη” του τίτλου της Πειραιώς προκειμένου να μην δώσει κλείσιμο χαμηλότερα από το ψυχολογικό όριο του 1,00 ευρώ (που ήταν και η τιμή διάθεσης στην πρόσφατη αύξηση κεφαλαίου), καθώς σε μία τέτοια περίπτωση, τεχνικά, θα κινηθεί προς “αχαρτογράφητες” περιοχές.

Ο Τραπεζικός δείκτης συνέχισε την αλλοπρόσαλλη πορεία του, καθώς οι περισσότεροι Τραπεζικοί τίτλοι παρουσιάζουν συμπεριφορά ακραίων Περιφερειακών μετοχών.

Σε κάθε περίπτωση και για όσους επιμένουν στις τεχνικές ενδείξεις, για να μπορούμε να μιλάμε για αλλαγή τάσης, πρέπει ο εν λόγω δείκτης να δώσει συνεχόμενα κλεισίματα υψηλότερα των 1170 μονάδων.

Αντίθετα επιστροφή χαμηλότερα από την στήριξη των 996 μονάδων, η αμέσως επόμενη εντοπίζεται στις 925 μονάδες και παραπέμπει σε τιμές Οκτωβρίου 1996 που η σύνθεση του εν λόγω δείκτη ήταν σαφώς διαφορετική.

Εξαιρετικά προβληματική, τεχνικά, εικόνα δίνει και η μετοχή του ΟΤΕ.

Ο τίτλος ακολουθεί παρατεταμένη πλαγιοκαθοδική κίνηση από τα 8,02 ευρώ, έχοντας συμπληρώσει επτά πτωτικές και μία ανοδική συνεδρίαση στις τελευταίες οκτώ, πιθανότατα στον απόηχο των κακών αποτελεσμάτων και των τελευταίων δηλώσεων από την Deutsche Telekom.

Αν συνεχίσει να κινείται “νότια” η επόμενη στήριξη οριοθετείται στα 6,80 ευρώ, η οποία αν διασπαστεί καθοδικά θα δημιουργήσει προϋποθέσεις υποχώρησης προς τα 6,10 ευρώ.
Εννοείται πως για τον Γενικό Δείκτη πολλά θα συνεχίσουν να “παίζονται” στην θεωρούμενη ισχυρή στήριξη των 1350 μονάδων (που έχει αποκτήσει και δυνατό ψυχολογικό έρεισμα), με τις αμέσως επόμενες να εντοπίζονται στις 1300 και 1249 μονάδες.

Για να ακυρωθεί το πτωτικό κανάλι του τελευταίου διμήνου, πρέπει να ξεπερασθούν οι 1530 μονάδες με αυξημένες συναλλαγές.

Σε χαμηλά 14ετίας ο FTSE, προσπαθεί να διατηρηθεί υψηλότερα από το ψυχολογικό όριο των 600 μονάδων, με τις αμέσως επόμενες στηρίξεις να οριοθετούνται στις 580 και 550 μονάδες, παραπέμποντας η πρώτη σε τιμές Ιανουαρίου 1997 και η δεύτερη σε τιμές Οκτωβρίου 1996, με ότι σύνθεση μπορεί να είχε ο εν λόγω δείκτης τότε.

Σαν πρώτη ένδειξη αλλαγής τάσης θεωρείται το κλείσιμο υψηλότερα των 655 μονάδων.
Όμως η “είδηση” της ημέρας είναι ο “εκτοπισμός” της Εθνικής και από την δεύτερη θέση των κεφαλαιοποιήσεων του Χ.Α. την οποία καταλαμβάνει ο ΟΠΑΠ.

Έτσι μετά και το σημερινό κλείσιμο η πρώτη δεκάδα των κεφαλαιοποιήσεων του Χ.Α. διαμορφώθηκε ως εξής: Coca-Cola (6,61 δισ), ΟΠΑΠ (4,66 δισ), Εθνική (4,55 δισ), ΟΤΕ (3,41 δισ), ΔΕΗ (2,41 δισ), Ελ. Πετρέλαια (2,16 δισ), Κύπρου (2,06 δισ), Alpha Bank (1,87 δισ), Eurobank (1,79 δισ), Τιτάν (1,35 δισ).

Στην υποβάθμιση των Εθνικής, Alpha, Εurobank και Πειραιώς προχώρησε η S&P με αφορμή την υποβάθμιση των αξιολογήσεων της Ελληνικής οικονομίας. Ο διεθνής οίκος υποβάθμισε τις μακροπρόθεσμες και βραχυπρόθεσμες πιστοληπτικές ικανότητες των Τραπεζών σε “B/C”, από «B+/B». Οι προοπτικές των αξιολογήσεων παραμένουν αρνητικές.

Επίσης σε BB- από BB υποβάθμισε η S&P τη μακροπρόθεσμη πιστοληπτική αξιολόγηση για τον Τιτάνα.

Όμως και τα εγχώρια νέα δεν δείχνουν καλύτερα. Στο 15,9% εκτινάχθηκε η ανεργία τον Φεβρουάριο, από 15,1% τον Ιανουάριο του 2011 και από το 12,1% τον Φεβρουάριο του 2010, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η Ελληνική Στατιστική Αρχή.

Σημειώνεται ότι ο μέσος όρος ανεργίας στις 17 Χώρες-Μέλη του ευρώ υποχώρησε στο 9,9% τον Φεβρουάριο από το 10% τον Ιανουάριο.

Απόλυτα απογοητευμένο το σύνολο των παραγόντων της Αγοράς, παρακολουθεί μία Κυβέρνηση που προσπαθεί να μεταθέσει την ευθύνη της σωτηρίας της Χώρας, από την πλήρη κατάρρευση, στις “πλάτες” της τρόικας.

Απόλυτα ενδεικτική η δήλωση παλαιού παράγοντα του χώρου που τονίζει προβληματισμένος: “Η Κυβέρνηση τον τελευταίο χρόνο δεν κατήργησε ούτε μια θέση αργομισθίας στο Δημόσιο αλλά προσπάθησε να λύσει το πρόβλημα του ελλείμματος με διαδοχικές αυξήσεις φόρων. Όπως είναι φυσικό απέτυχε παταγωδώς” (!)

Στα όρια νευρικής κρίσης και οι περισσότεροι αναλυτές, περιορίζονται στο να επισημάνουν την απόλυτη έλλειψη επενδυτικής “ορατότητας”, καθώς, πλέον, το σύνολο των επενδυτών ενημερώνεται από τις φήμες και τις δηλώσεις που κυκλοφορούν στον ξένο Τύπο, με τους αξιωματούχους της Ελληνικής Κυβέρνησης και της Ευρ. Ένωσης να επιβεβαιώνουν την απόλυτη άγνοιά τους στην “γλώσσα” των Αγορών.

Και ενώ η Αγορά αναζητά απεγνωσμένα τις θετικές ειδήσεις που θα την βοηθήσουν να απεγκλωβιστεί από το μακροχρόνιο πτωτικό κανάλι, η Κυβέρνηση συνεχίζει να κινείται με τους γνωστούς εκνευριστικά αργούς ρυθμούς που την διακρίνουν, κάτι που επιβεβαιώνει και η σημερινή είδηση σύμφωνα με την οποία, την διαδικασία χορήγησης αδειών κυκλοφορίας βυτιοφόρων φορτηγών αυτοκινήτων ιδιωτικής χρήσης, με την οποία ο κλάδος απελευθερώνεται πλήρως από τις 30.6.2013, προβλέπει κοινή Υπουργική απόφαση (ΚΥΑ) των υπουργών Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Υποδομών.

Η συγκεκριμένη απόφαση αναμένονταν από τις εταιρείες εμπορίας πετρελαιοειδών, οι οποίες έκαναν λόγο για απελευθέρωση του κλάδου “στα χαρτιά” και όχι στην πραγματικότητα.

Δηλαδή πέρυσι η Ελλάδα ταλαιπωρήθηκε επί εβδομάδες από τις απεργιακές κινητοποιήσεις των ιδιοκτητών φορτηγών και βυτιοφόρων, μετά από περίπου ένα χρόνο οι αρμόδιοι Υπουργοί ψήφισαν τον νόμο, ο οποίος θα εφαρμοστεί μετά από άλλα δύο χρόνια και κάτι και μάλιστα σε θεωρητικά εκλογική χρονιά (!)Άραγε ποιος δουλεύει ποιον;

Την άποψη ότι η αντίστροφη μέτρηση για την αναδιάρθρωση του Ελληνικού χρέους έχει ξεκινήσει, εκφράζουν οι Piero Ghezzi, Antonio Garcia Pascual και Laurent Fransolet της Barclays Capital που επισημαίνουν ότι τόσο τον Απρίλιο του 2010 αλλά όσο και τον περασμένο Οκτώβριο εκτιμούσαν ότι ήταν ακόμη πολύ νωρίς για την αναδιάρθρωση του Ελληνικού Δημόσιου χρέους, αφού τα πλεονεκτήματα της αναβολής της υπερέβαιναν το κόστος της.

Συνεχίζοντας η Barclays Capital εξηγεί ότι ως αποτέλεσμα της ασθενούς ανάπτυξης και του μεγάλου μεγέθους δημοσιονομικών διολισθήσεων, η Ελλάδα έχει φτάσει στο σημείο όπου, σύμφωνα με τα ρεαλιστικά σενάρια, η δυναμική του χρέους είναι μη-διατηρήσιμη.

Από την άλλη δεν αποκλείει ότι οι Ευρωπαϊκές αρχές θα προσπαθήσουν να αποφύγουν την αναδιάρθρωση στην Ελλάδα το 2011 και πιθανόν να προχωρήσουν στην αναδιάρθρωση στο πρώτο εξάμηνο του 2012, ούτως ώστε μέχρι τότε, το καθεστώς της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας να είναι σαφέστερο. Στο βασικό σενάριο για την Ελλάδα, το “κούρεμα” που εκτιμούν προσεγγίζει το 67%, ενώ στο θετικό σενάριο 48%, ωστόσο επισημαίνουν ότι τα “κουρέματα” στο χρέος που εμπλέκονται στους υπολογισμούς τους είναι πολύ υψηλά σε σχέση με προηγούμενες περιπτώσεις χρεοκοπιών σε αναδυόμενες αγορές.

Εν τω μεταξύ, για πέμπτη φορά κατά το 2011 η Κίνα προχώρησε σε αύξηση του λόγου υποχρεωτικών αποθεμάτων των Τραπεζών, στην μάχη για την πάταξη των πληθωριστικών πιέσεων.

Συγκεκριμένα, η Κεντρική Τράπεζα της Κίνας αύξησε τα Τραπεζικά αποθέματα κατά 0,5%, στο 20,5% που αποτελεί νέο ιστορικό υψηλό.

Σχολιάζοντας την εικόνα των διεθνών Αγορών, το τμήμα ανάλυσης της Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ επισημαίνει: Σημαντικές απώλειες στους δείκτες, προκαλούν οι αναταράξεις στις τιμές των εμπορευμάτων, που ενισχύονται από τους εξής παράγοντες:

Πρώτο, τις αυξημένες προβλέψεις για τα αποθέματα τόσο στο πετρέλαιο όσο και στα αγροτικά προϊόντα και τις ενδείξεις ότι η οικονομία της Κίνας οδεύει προς χαμηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης.

Αναμένεται το ευρώ να συνεχίσει την διορθωτική του πορεία προς το $1,4160. Επόμενη στήριξη στο 1,4020.

Τα ομόλογα, Αμερικανικά και Γερμανικά κυρίως, ενισχύονται αποτελώντας τις λύσεις σε περιόδους ανησυχίας ως “καταφύγια ασφαλείας”, με τις αποδόσεις των 10ετιών να κυμαίνονται πλέον κοντά στο 3,15%. Για τις Αμερικανικές 10ετίες αναθεωρούμε τις εκτιμήσεις μας, με στόχο πλέον απόδοση κοντά στο 3-3,05%.

Απογοητευτικά αναμένει τα εταιρικά αποτελέσματα 2012 ο Nοuriel Roubini, εξαιτίας της αύξησης των τιμών των εμπορευμάτων και της μικρότερης της αναμενόμενης αύξησης του ρυθμού ανάπτυξης του ΑΕΠ στις ΗΠΑ.

Αναλυτικά ο N. Roubini εκτιμά ότι ο ρυθμός ανάπτυξης θα διαμορφωθεί στο 2,4% το 2011 έναντι προβλέψεων 3,5% των αναλυτών. Παράλληλα, χαρακτήρισε ισχυρούς τους ισολογισμούς των εταιρειών αλλά θεωρεί καταστροφική την κατάσταση στην στεγαστική Αγορά.

Επιστρέφοντας στο ΧΑ, μόνος διασωθείς ο ΟΠΑΠ με θετικό πρόσημο (+0,69%), από τα ταμπλό του 20αρη.

Αντίθετα απώλειες μεγαλύτερες των τεσσάρων ποσοστιαίων μονάδων για Βιοχάλκο, Ελλάκτωρα, Εθνική, Πειραιώς, των τριών για Coca-Cola, Alpha Bank και των δύο μονάδων για ΟΤΕ, Κύπρου, Motor Oil, Eurobank, MIG. Με μικρότερες απώλειες τα υπόλοιπα blue chips.

Ο Γενικός Δείκτης εν μέσω αλλαγών προσήμου αναρριχήθηκε μέχρι τις 1391,35 μονάδες (11.36), όμως μετά τις 11.47 κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο και έκλεισε στο χαμηλό ημέρας και πιο συγκεκριμένα στις 1355,08 μονάδες με απώλειες 2,38%, ενώ ο τζίρος (ο χαμηλότερος των τελευταίων 5 συνεδριάσεων) έφθασε τα 71 εκατ. από τα οποία τα 4,2 αφορούσαν “πακέτα”.

Επιστροφή στα άσχημα για την τελική εικόνα με 41 ανοδικές μετοχές έναντι 100 πτωτικών, 22 τίτλοι με απώλειες από 5 έως 18,18% και ο Βωβός συνεχίζει ανοδικά “contrarian” σε κλίμα και εκτιμήσεις.

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

Το θέμα διευθέτησης του Ελληνικού χρέους, μετά και την “άτυπη” συνάντηση της προηγούμενης Παρασκευής, έχει μπει στο επίκεντρο συνομιλιών και διαπραγματεύσεων από Ευρωπαίους αξιωματούχους, καθώς η πιθανολογούμενη λύση νέου δανεισμού για την εξυπηρέτηση των δανειακών αναγκών της Ελλάδας είναι αναγκαία και συσχετίζεται με αξιόπιστη (αυτή τη φορά) εφαρμογή των νέων όρων από την Ελληνική Κυβέρνηση, επισημαίνει ο Δημήτρης Τζάνας.

Αυτά οδηγούν το μεγαλύτερο κομμάτι της Ευρωζώνης σε “δεύτερες σκέψεις” και εντείνουν τον προβληματισμό στην εγχώρια Χρηματιστηριακή Αγορά που κυριολεκτικά “κρατά την αναπνοή της” και βέβαια δίνουν “τροφή” σε παντός είδους σενάρια.

Σε κάθε περίπτωση και όσον αφορά την πλευρά του Ελληνικού Κράτους, απαιτούνται άμεσες κινήσεις στην πλευρά των πραγματικών αποκρατικοποιήσεων, όμως και αυτές τίθεται εν αμφιβόλω αν θα αποτελέσουν τον ισχυρό θετικό καταλύτη για το Χ.Α., αν συνεχίσει να επιδεινώνεται το διεθνές κλίμα, τονίζει ο σύμβουλος επενδύσεων της Proton Bank.

Εκτεταμένες διανομές τίτλων στον Τραπεζικό κλάδο, επισημαίνει ο Μάνος Χατζηδάκης.

Το πτωτικό γύρισμα των ξένων Αγορών αναμένεται να αποθερμάνει το όποιο αγοραστικό ενδιαφέρον οδηγώντας τις τιμές σε χαμηλότερα επίπεδα τιμών.

Ενδεχομένως η περιοχή των 1350 μονάδων να συγκεντρώνει τις περισσότερες πιθανότητες απορρόφησης της προσφοράς. Κομβικής σημασίας κρίνεται η εικόνα των συναλλακτικών όγκων καθώς σταθεροποιητικές τάσεις με μικρό όγκο συναλλαγών θα αποτελέσουν ενθαρρυντικό στοιχείο για την συνέχεια.

Από την άλλη πλευρά ένα κλείσιμο στο χαμηλό ημέρας θα επαναφέρει την επιφυλακτικότητα και την νευρικότητα σε μεγαλύτερο πλήθος μετοχών.

Συμπερασματικά η Αγορά ολοκλήρωσε χθες ένα αναμενόμενο εύρος ανοδικής διόρθωσης έως τις 1400 μονάδες και ενδεχομένως θα χρειαστεί περισσότερο και καλύτερο “υλικό” νέων για να επανέλθει σε θετικό πρόσημο.

Ο υπεύθυνος επενδυτικής στρατηγικής της Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ δηλώνει απόλυτα απογοητευμένος, καθώς η σημερινή νέα διάλυση των τιμών επήλθε με εξαιρετικά χαμηλό τζίρο, κάτι που επιβεβαιώνει για πολλοστή φορά την μηδενική διάθεση ανάληψης επενδυτικού ρίσκου.

Δανεισμός Τίτλων- Short Selling

Επιστροφή πιέσεων στην Αγορά Παραγώγων, ενώ σημαντική μείωση σημείωσε και ο όγκος συναλλαγών.

Τα συμβόλαια του 20αρη με σχετικά καλύτερη διάθεση από τον αντίστοιχο δείκτη στην υποκείμενη, μείωσαν τις υποτιμήσεις στο 0,25% (με βάση την τιμή εκκαθάρισης και τα αναμενόμενα μερίσματα).

Τα συμβόλαια υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 7734, τιμή εκκαθάρισης 599,74) κινήθηκαν μεταξύ 596 και 617 μονάδων.

Μικτές κινήσεις με περισσότερες πωλήσεις από τα ξένα χαρτοφυλάκια.

Η τεκμαρτή μεταβλητότητα ενός μηνός στα at-the-money δικαιώματα του FTSE-20 ανέβηκε στο 44%, ενώ σε χαμηλά επίπεδα κινήθηκε ο όγκος συναλλαγών και εδώ με 1.018 δικαιώματα να καταγράφονται (655 δικαιώματα αγοράς και 363 δικαιώματα πώλησης).

Διατηρήθηκε ο δανεισμός τίτλων (19000 Εθνική, 425000 Αγροτική, 11300 Eurobank), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Εθνική (6526), Alpha Bank (1652), Πειραιώς (560), Eurobank (1061), ΟΤΕ (853), Ταχ. Ταμιευτήριο (483), Μυτιληναίος (119), MPB (269), Αγροτική (1569), ΔΕΗ (147), MIG (121), Τιτάνα (118), Κύπρου (129), Motor Oil (270), Μέτκα (199), ΟΠΑΠ (319).

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Χ.Α. στην συνεδρίαση της 12/5 οι κυριότερες “ανοιχτές” πωλήσεις σημειώθηκαν σε: Alpha Bank (168624 τεμ.), Αγροτική (227427 τεμ.), Εθνική (225596 τεμ.).

Αντίθετα το σημαντικότερο κλείσιμο θέσης ανοιχτών πωλήσεων σε: Εθνική (95847 τεμ.), Πειραιώς (207000 τεμ.), ΟΤΕ (22393 τεμ.), Ταχ. Ταμιευτήριο (22500 τεμ.), Alpha Bank (100000 τεμ.).

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Χ.Α. οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι είναι οι: Alpha Bank (8599366 τεμ.), Eurobank (15484216 τεμ.), Εθνική (13335443 τεμ.), Πειραιώς (11425810 τεμ.), Κύπρου (4607472 τεμ.), MIG (7249454 τεμ.), Αγροτική (4673420 τεμ.), MPB (5006032 τεμ.).
Η διαχειρίστρια εταιρεία CITIGROUP GLOBAL MARKETS LIMITED γνωστοποιεί με την από 12/05/2011 επιστολή της προς το Χ.Α. την ακόλουθη μεταβολή της καθαρής ανοικτής θέσης που κατέχει σε μετοχές στην εκδότρια εταιρεία ΑΕΤ ΤΙΤΑΝ: Επενδυτής: CITIGROUP GLOBAL MARKETS LIMITED. Εκδότης: ΑΕΤ Τιτάν. Καθαρή Ανοικτή Θέση: (105.568) μετοχές. Ποσοστό Καθαρής Ανοικτής Θέσης: (0,14%). Ημερομηνία απόκτησης Καθαρής Ανοικτής Θέσης: 11 Μαΐου 2011.


Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v