Ελλάδα και Μέρκελ ρίχνουν τις αγορές

Ισχυρά χτυπήματα δέχονται ευρώ, μετοχές και ομόλογα χωρών του Νότου. Οι εμπλοκές στο ελληνικό πακέτο και η ήττα Μέρκελ οδηγούν σε ρευστοποιήσεις. Σε πτώση 3% και το Χ.Α. με χαμηλό τζίρο.

Το πρόβλημα του ελληνικού χρέους, η αδυναμία να βρεθεί καθαρή λύση και η νέα συντριπτική εκλογική ήττα της Μέρκελ πιέζουν από Αθήνα μέχρι Φρανκφούρτη. Υποχωρούν οι τιμές των ελληνικών μετοχών και τα ομόλογα των χωρών του Νότου, ενώ σε χαμηλό τριών εβδομάδων βρίσκεται το ευρωπαϊκό νόμισμα. Απώλειες έως 5,2% μετρούσε νωρίτερα η μετοχή της Deutsche Bank.

Στο Χ.Α. η συνεδρίαση ξεκίνησε με καθοδικό χάσμα και συνεχίζει χαμηλότερα, με τον Γ.Δ. στις 860 (-3%) και τον FTSE-20 κατά 2,5% προς τις 350 μονάδες.

Με νέες σημαντικές απώλειες για τραπεζικές και όχι μόνο μετοχές, νέο χαμηλό για τη Eurobank στο 1,29 ευρώ, χαμηλότερες τιμές για Alpha Bank, Εθνική, Πειραιώς, αλλά και πιέσεις στις μετοχές των Μυτιληναίου, MIG, Ελλάκτωρ, Βιοχάλκο, ΕΛΠΕ.

Διόρθωση, αλλά με λίγες συναλλαγές, που μετά τις 13.00 μόλις που ξεπερνούσαν τα 13 εκατ. ευρώ, από τα οποία τα 3,5 εκατ. στη μετοχή της Εθνικής.

Ωστόσο, το χρηματιστήριο που βαραίνει την Ευρώπη και πιέζει ταχύτατα το ευρώ σε τιμές κάτω και από το 1,41 δολ. είναι το γερμανικό.

Νέα εμπλοκή σημειώνεται μεταξύ των αμερικανικών αρχών που διεκδικούν απόζημιώσεις και από ευρωπαϊκες τράπεζες και της Deutsche Bank, με τον τίτλο της γερμανικής τράπεζας να υποχωρεί πριν από λίγο περίπου 4,8% στα 24,57 ευρώ. Σημειωτέον ότι υψηλό 52 εβδομάδων για τη γερμανική μετοχή είναι τα 48,66 και ελάχιστα αυτά που σημειώθηκαν πριν από λίγο.

Με απώλειες 37,2% από την αρχή του έτους, η Deutsche Bank πληρώνει και δικά της σπασμένα, αλλά και τις συνέπειες της πολιτικής που ακολουθείται από την κ. Άνγκελα Μέρκελ στη Γερμανία και στην Ευρώπη.

Είναι προφανές πως, εκτός από όσα συμβαίνουν εδώ και μήνες με αφορμή την ελληνική κρίση, η εκλογική ήττα της Γερμανίδας καγκελαρίου επιβαρύνει το ούτως ή άλλως αρνητικότατο κλίμα.

Ο καταποντισμός των φιλελευθέρων, η ενίσχυση της αντιπολίτευσης, λίγο πριν από την κρίσιμη ψηφοφορία της Βουλής στα τέλη Σεπτεμβρίου για το 2ο πακέτο στήριξης προς τη χώρα μας, δημιουργούν ένα εκρηκτικό μίγμα. Αντικρουόμενες είναι και οι δηλώσεις που γίνονται από γερμανούς πολιτικούς γύρω από την Ελλάδα.

Από την Παρασκευή επικρατεί έντονος προβληματισμός για τις εξελίξεις στην Ελλάδα μετά την αποχώρηση των ελεγκτών της τρόικας.

Την αρνητική ψυχολογία επιτείνει ο σκεπτικισμός για το κατά πόσον η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα συνεχίσει να αγοράζει ισπανικά και ιταλικά ομόλογα, όπως τις προηγούμενες εβδομάδες.

Γι’ αυτό κρίσιμη θεωρείται η συνεδρίαση της κεντρικής τράπεζας την Πέμπτη, καθώς αντιδράσεις έχουν εκδηλωθεί στους κόλπους αρκετών μελών του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ, με το θέμα να είναι πολύ ψηλά στην ατζέντα της ΕΚΤ.

Στο Χ.Α. οι πιέσεις είναι μάλλον λελογισμένες, αν και το μεγαλύτερο μέρος των συναλλαγών για λογαριασμό των ξένων ενεργοποιείται μετά τις 13:30 - 14:30.

Προς τα ιστορικά ελάχιστα του 1,02 ευρώ υποχωρεί το Τ.Τ. Προς τα χαμηλά του 0,54 ευρώ η Eurobank, φράγμα στο 0,30 - 0,31 ευρώ για την ΜΡΒ, χαμηλότερη τιμή στα 2,88 για την Εθνική.

Σημειωτέον ότι η μετοχή της ΕΤΕ υποχωρεί 51,5% από την αρχή του έτους και 68,7% από τα 9,53 ευρώ, δηλαδή τα υψηλά 52 εβδομάδων που σημειώθηκαν στις 6/8/2010.

Ανάλογη είναι η φορά για το σύνολο των τραπεζικών μετοχών.

Στα 8,33 ευρώ η μετοχή του ΟΠΑΠ, που έχει ιστορικά ελάχιστα 8,08 ευρώ, χαμηλότερες τιμές για ΟΤΕ και ΔΕΗ.

Είναι προφανές πως το παιχνίδι ξεπερνά κατά πολύ τα όρια του ελληνικού προβλήματος, έχει διαχυθεί και «μολύνει» πλέον τις αγορές της Ισπανίας και της Ιταλίας, απειλεί τη γαλλική και... εκβιάζει τη γερμανική οικονομία. 

Όσα διαδραματίζονται τις τελευταίες ημέρες, κυρίως όμως αυτά που θα συμβούν τις επόμενες 1 - 2 εβδομάδες θα δίνουν πρόγευση για το τελικό ξεκαθάρισμα.

Η κ. Άνγκελα Μέρκελ έχει άλλες δύο εκλογικές αναμετρήσεις, το αμέσως επόμενο διάστημα, σχετικά με τις οποίες οι δημοσκοπήσεις κάνουν λόγο για συντριπτική ήττα του κυβερνώντος CDU.

Όσον αφορά στον κυβερνητικό εταίρο των χριστιανοδημοκρατών, τους φιλελευθέρους, αυτοί καταγράφουν αλλεπάλληλα ποσοστά… εξωκοινοβουλευτικού κόμματος.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v