Μπαράζ φημών στη Σοφοκλέους

Έντονη μεταβλητότητα στην αγορά που υποχωρεί αυτή την ώρα, γυρνώντας από κέρδη 4,5% για τον FT-20 εν μέσω φημών για επικείμενο τραπεζικό deal. Για βραχυπρόθεσμο παιχνίδι υψηλού ρίσκου κάνουν λόγο χρηματιστές.

Φήμες επί φημών στηρίζουν το Χ.Α. και ωθούν τον μεν Γ.Δ. κατά 3,4% υψηλότερα προς τις 920, τον δε FTSE-20 κατά 4,5% πιο πάνω προς τις 390 μονάδες.

Με την αξία των συναλλαγών να ξεπερνά τα 36,5 εκατ. ευρώ στις 14:22, και τη στιγμή όπου τα περισσότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια και το ευρώ παραμένουν υπό πίεση.

Όπως αναφέραμε στο προηγούμενο σχόλιό μας, αφορμή για την αντίδραση στάθηκε φήμη για ικανοποιητικότατο ποσοστό συμμετοχής ιδιωτών επενδυτών στο πρόγραμμα ανταλλαγής ελληνικών ομολόγων (PSI).

Όμως, λίγο μετά τις 13:30, προστέθηκαν άλλου είδους και χαρακτήρα φήμες, που αυτήν τη φορά έκανα λόγο για νέα τραπεζική κίνηση, με… πολλούς αποδέκτες.

Μέσα σε 30 - 40 λεπτά έγιναν συντονισμένες αγορές βραχυπρόθεσμων παικτών σε τραπεζικούς τίτλους, χωρίς να υστερούν και τίτλοι βιομηχανικών επιχειρήσεων.

Έως 12,1% υψηλότερα η μετοχή της ΜΡΒ, 8,8% της Πειραιώς, 8,2% της Eurobank, έως 7,6% της Εθνικής και μέχρι 7,5% της Alpha Bank.

Άλλες πηγές συσχετίζουν την αναζωπύρωση φημών για κινήσεις στον τραπεζικό κλάδο με την παρουσία του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ.

Μάλιστα, μερίδα παικτών, προχωρώντας αρκετά βήματα παραπέρα, αναφερόταν σε συγκεκριμένα τραπεζικά ιδρύματα και σε συγκεκριμένα ποσοστά συμμετοχής δύο ή και τριών ομίλων.

Έφταναν δε σε σημείο να θεωρούν δεδομένο πως μέσα στο σαββατοκύριακο θα γίνουν εξαγγελίες από την κυβέρνηση και γι’ αυτό σπεύδουν να ενισχύσουν τις θέσεις τους.

Σε ποιον βαθμό όλες αυτές οι φήμες αληθεύουν ή όχι θα το δείξουν οι επόμενες μέρες.

Ωστόσο, η συντονισμένη αντίδραση ισχυρών επενδυτικών κύκλων και η νέα ανοδική κίνηση στο ταμπλό δείχνουν πως η αγορά έχει ανάγκη τουλάχιστον να πιστέψει και σε φήμες.

Το αν θα επιβεβαιωθούν, το αν θα εξαγγείλει ο πρωθυπουργός ή ο τάδε πρωτοκλασάτος υπουργός της κυβέρνησης κάποια κίνηση εντυπωσιασμού θα τα ξέρουμε το πρωί της Δευτέρας.

Οπότε και θα ετοιμαζόμαστε είτε για το… ταμείο είτε για το… μουτζούρη.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v