Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Το βλέμμα σε Alpha-Eurobank και Βρυξέλλες

Οι εξελίξεις από το μέτωπο Alpha-Eurobank δίνουν άλλη τροπή όχι μόνο στις τράπεζες αλλά και στο ΧΑ. Υψηλή μεταβλητότητα, με τον 20άρη στο εύρος των 303,5-321,1 μονάδων και τις μετοχές των τραπεζών να υπεραποδίδουν έως 8,15%.

Ενώ οι εξελίξεις από το μέτωπο των Alpha - Eurobank έχουν εύλογα την τιμητική τους, συνεχίζεται η συνεδρίαση. Λίγο ως πολύ με τη μεταβλητότητα που περίμεναν όσοι είχαν ακούσει σχετικά για τις διεργασίες από το μέτωπο των δύο ομίλων, όπου από το προσυνεδριακό σχόλιο έχει αναφερθεί στο euro2day.gr.

Στο σχετικό θέμα διαβάζουμε: “Με μία λιτή ανακοίνωση η Alpha Bank γνωστοποιεί πως δεν μπορεί να δώσει σαφές χρονοδιάγραμμα για τη συγχώνευση με τη Eurobank και την εν γένει εξέλιξη της συμφωνίας”. Σε διαφορετικό μήκος κύματος κινήθηκε η ανακοίνωση της Eurobank.

Οι δύο μετοχές αντέδρασαν αρχικά με απώλειες: Η Alpha ξεκίνησε από το 1,10 ευρώ, για να αντιδράσει στη συνέχεια έως το 1,36 και να σταθεροποιηθεί πριν από λίγο στο 1,28 ευρώ. Με απόδοση 9,40%, αποτίμηση στα 683,87 εκατ. ευρώ και με τριψήφια κέρδη της τάξεως του 136,06% από την αρχή του έτους.

Αντίστοιχα, η μετοχή της Eurobank κινήθηκε μεταξύ της ελάχιστης του 0,7708 ευρώ και της μέγιστης του 0,919 ευρώ. Η αποτίμησή της στα 474,9 εκατ. ευρώ.

Στις 12.50' η μετοχή της Alpha Bank σημείωνε άνοδο κατά 9,4%, ενώ η Eurobank υποχωρούσε κατά 0,25%. Εν συνεχεία αναστάλθηκε η διαπραγμάτευση των μετοχών.

Φυσιολογική η μεταβλητότητα των βασικών δεικτών κι ενδεικτική όπως για τον FTSE 20 που διαμορφώθηκε μεταξύ των 303,52 και των 321,13 μονάδων. Το άξιον αναφοράς είναι πως μετά τη λιτή ανακοίνωση της τράπεζας ισχυροποιήθηκε η ανοδική φορά των μετοχών του κλάδου, με την Τράπεζα Πειραιώς έως 9,10% υψηλότερα, την Εθνική Τράπεζα έως 6,01%, το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο ως 6,52%, τη Marfin Popular Bank έως 4,96% και κατά 7,38% την Τράπεζα Κύπρου, με αυξημένες συναλλαγές, που λίγο μετά τις 11:15 ξεπερνούσαν τα 17,5 εκατ. ευρώ.

Από αυτά τα 5,3 εκατ. είχαν αλλάξει χέρια στην Εθνική, τα 4,8 στην Alpha και το 1,1 εκατ. ευρώ στη Eurobank. Πέραν των τραπεζών, οι μόνες μετοχές εκτός κλάδου που ενισχύονταν ήταν της MIG και του ΟΠΑΠ στα 7,41 ευρώ.

Περίπου την ίδια ώρα, στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια ο DAX υποχωρούσε προς τις 6.450 μονάδες, ο δείκτης Euronext 100 στις 610, ενώ στις υπόλοιπες αγορές επικρατούσαν ανάλογες τάσεις.

Αναμφίβολα, τα νεότερα από το μέτωπο Alpha-Eurobank ανακατεύουν την τράπουλα όχι μόνο για τους δύο ομίλους και τον κλάδο ευρύτερα αλλά κι εν γένει για τη μεγάλη κεφαλαιοποίηση.

Από την ανακοίνωση της Alpha κρατάμε την αναφορά πως «γίνονται προσπάθειες να βρεθεί μία νέα συμφωνία, που θα αντικατοπτρίζει καλύτερα τις νέες συνθήκες της αγοράς, χωρίς αυτό να έχει ακόμα επιτευχθεί».

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v