Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Στην προτελευταία στροφή...

Στον μαραθώνιο της κυβέρνησης να πετύχει την επιμήκυνση προσβλέπει το ΧΑ. Σε σημείο «μηδέν» κοινωνία, πραγματική οικονομία και Σοφοκλέους. Κλειδί οι 210 μονάδες για τον FT 20 και ο χρόνος ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών.

Και φτάσαμε στην προτελευταία στροφή, με την Αθήνα να επενδύει συγκρατημένες ελπίδες στον… Μαραθώνιο που ξεκινά ο πρωθυπουργός σε ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, με καθοριστικότερη τη συνάντησή του με τη Γερμανίδα καγκελάριο.

Οι αγορές συνεχίζουν την ήπια πλαγιοανοδική κίνησή τους, η Wall Street μετρά έξι εβδομάδες ανόδου, ενώ στην Ευρώπη το ενδιαφέρον εστιάζει στη σύνοδο στις αρχές του μήνα. Σε μία συγκυρία όπου απογοητεύουν τα εταιρικά αποτελέσματα στην Ε.Ε., ενώ και στην Ένωση το «βαρομετρικό» για αποκρατικοποιήσεις είναι χαμηλό.

Όπως σημειώνει ο Φώτης Κόλλιας, «το 2011 ήταν η χειρότερη χρονιά της τελευταίας 20ετίας από πλευράς ιδιωτικοποιήσεων για την Ευρώπη, ενώ το ίδιο δύσκολο θα είναι και το 2012, με αποτέλεσμα να γίνεται ακόμα πιο δύσκολη η προσπάθεια πώλησης περιουσιακών στοιχείων από την Ελλάδα. Tα στοιχεία του «Βαρομέτρου Ιδιωτικοποιήσεων» (Privatisation Barometer), που εκπόνησαν η εταιρεία συμβούλων KPMG και το ιταλικό ινστιτούτο Fondazione Eni Enrico Mattei (FEEM), δείχνουν πως οι αγορές δεν μπορούν να στηρίξουν το γιγάντιο ελληνικό πρόγραμμα, καθώς το τελευταίο 18μηνο συνοδεύθηκε από απανωτά ναυάγια σε φιλόδοξα σχέδια εντός και εκτός Ευρώπης».

Στοιχεία ενδεικτικά της κατάστασης που δεν αφορά μόνο την ελληνική αγορά και υπό προϋποθέσεις θα μπορούσε να αξιοποιηθεί ανάλογα από την Αθήνα.

Στο Χ.Α. όλα αυτά αποτυπώνονται και τα επερχόμενα επιχειρείται να προεξοφληθούν, με τους βασικούς δείκτες και μετοχές να ενισχύονται ελαφρώς με τη… δυναμική της αδράνειας (όπως αναφερόταν στο σχόλιο της 17ης/8), με τον Γενικό Δείκτη να κατοχυρώνει τις 600 μονάδες και τον FTSE 20 να κερδίζει σταθερά πόντους πάνω από τις 210 μονάδες.

Τουλάχιστον φέτος τον Αύγουστο αποφεύχθηκε (έστω με τον τρόπο και τις… δημοπρασίες) η περυσινή κατάρρευση (σχεδόν 30%) που έβαλε το Χ.Α. στην τελική κατηφόρα για τα ιστορικά ελάχιστα. Τις δύο τελευταίες συνεδριάσεις φάνηκε πως οποιαδήποτε πραγματική ή λιγότερο υπαρκτή θετική αφορμή από την πλευρά των δανειστών θα μπορούσε να δημιουργήσει μόχλευση σε μία τόσο ρηχή αγορά όπως η δική μας.

Οι παίκτες -στην πλειονότητά τους- γνωρίζουν σε ποιο σημείο βρίσκεται η αγορά και τι διακυβεύεται τις αμέσως επόμενες εβδομάδες και επιχειρούν να ποντάρουν ανάλογα. Το πιθανότερο είναι πως μέχρι να φτάσουμε σε μία λύση περισσότερο πολιτικού παρά οικονομικού χαρακτήρα θα περάσουμε από Συμπληγάδες.

Γνωρίζουμε πως δεν θα κερδηθούν ή δε θα χαθούν όλα από την πρώτη κιόλας μάχη, δηλαδή από τη συνάντηση Σαμαρά -  Μέρκελ και πως θα χρειαστεί προσοχή και επιμονή περισσότερο από ποτέ τα τελευταία χρόνια. Από την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών και την επιμήκυνση, μέχρι την τελική λύση, θα δοθούν πολλές μάχες, και αυτό το γνωρίζουν από το Μαξίμου μέχρι το Χ.Α.

Παράλληλα, θα τρέχουν διεργασίες κι εξελίξεις από τις διεθνείς αγορές - τα χρηματιστήρια, τα ομόλογα, μέχρι την ολοένα πιο σύνθετη και σοβαρή κατάσταση πέριξ της Συρίας. Μικρό μέρος αυτού του ευρύτερου παιχνιδιού και όσα αναφέρει διορατικά ο Μιχάλης Καϊταντζίδης στο σχετικό θέμα του… τι θέλουν οι Αζέροι από Ελλάδα - Ιταλία - Αλβανία.

Στην προτελευταία στροφή, μία πριν χτυπήσει το… καμπανάκι, με τις αγορές σε σημείο ιστορικό καμπής.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v