Με τα σενάρια παίζει και το Χρηματιστήριο

Κρατά την ανάσα του το Χ.Α., με βασικούς δείκτες και μετοχές σε εμφανή διαδικασία αναμονής, συσσώρευσης. Στις διαπραγματεύσεις για το ελληνικό πρόγραμμα το βλέμμα των επενδυτών. Πώς αποτιμούνται τα σενάρια.

Το θέμα της επιμήκυνσης ή όχι ανοίγει, όπως όλα δείχνουν, για τα καλά και επίσημα. Με τροχιοδεικτικές βολές, όπως σημειώνεται σε σχετικό θέμα του euro2day.gr, καθώς οι αντιδράσεις που προκάλεσε στο Βερολίνο το δημοσίευμα των Financial Times ήταν άμεσες και αντικρουόμενες.

Πέραν των όποιων αναμενόμενων αντιδράσεων εκφράζονται στο εσωτερικό της γερμανικής πολιτικής σκηνής, αυτό που μετρά μέχρι τώρα είναι η επίσημη γραμμή του εκπροσώπου της Angela Merkel. «Ακούμε, αλλά δεν αντιδρούμε πριν δούμε την έκθεση της τρόικας».

Παράλληλα, ο Guido Westerwelle, υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, ανοίγει λίγο πιο πολύ το… παράθυρο λέγοντας πως «θα πρέπει να διαχειριστούμε το χρονικό διάστημα που χάθηκε με τις δύο εκλογικές αναμετρήσεις στην Ελλάδα».

Διελκυστίνδα, λοιπόν, για ένα τόσο επίμαχο θέμα και οι δύο πλευρές κινούνται πολύ προσεκτικά και συνεκτιμώντας την αρνητική στάση των γερμανικών ΜΜΕ και της κοινής τους γνώμης.

Δεν είναι τυχαία η βολή του Der Spiegel, που έρχεται σε αντίθεση με τη γραμμή του εκπροσώπου της καγκελαρίας και του υπουργού Εξωτερικών.

Ετοιμαζόμαστε πλέον και επίσημα για τη μάχη στον ευρωπαϊκό χώρο αλλά και στο εσωτερικό της χώρας, που για πολλούς είναι η σημαντικότερη που θα έχει δοθεί μέχρι τώρα. Και η καθοριστικότερη κατά την εκτίμησή τους, αφενός για το μέλλον και τη μορφή της νέας Ευρώπης, αφετέρου για το πώς θα πορευτεί η Ελλάδα. Και το τελευταίο μας αφορά άμεσα.

Όλα αυτά αποτυπώνονται και χρηματιστηριακά στο ταμπλό: βασικοί δείκτες και μετοχές παραπέμπουν σε μια πρωτοφανή κι εκκωφαντική στάση αναμονής για κάτι πολύ-πολύ μεγάλο.

Για περισσότερο από δύο μήνες ο FTSE 20 διατηρείται πάνω από τις 210 μονάδες και αντιδρά το πολύ έως τις 242 μονάδες. Με τις τράπεζες εκτός παιχνιδιού μέχρις ότου ολοκληρωθεί η ανακεφαλαιοποίησή τους και οι απαραίτητες αναδιατάξεις κι η συγκέντρωσή τους, με τους ξένους σχεδόν ολοκληρωτικά απόντες και τους εγχώριους παίκτες να περιορίζονται σε διαδικαστικού χαρακτήρα κινήσεις.

Θα πρέπει να ετοιμαζόμαστε για όσα θα διαδραματιστούν από τις αρχές Σεπτεμβρίου και για τη συνέχεια των κρίσιμων εβδομάδων που θα ακολουθήσουν, που θα κρίνουν σχεδόν τα πάντα.

Πάμε, όπως πολύ σωστά κατά τη γνώμη μας σημειώνουν φίλοι του euro2day.gr, για το πιο καυτό φθινόπωρο για τη χώρα από το τέλος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου μέχρι σήμερα.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v