Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Ελεγχόμενη διόρθωση με Coca Cola και ΟΤΕ

Απώλειες 2,5% για τη CCH και 2% για τον ΟΤΕ πιέζουν το ΧΑ έως τις 628 μονάδες. Κέρδη για ΔΕΗ, Εθνική και Eurobank, ήπια διόρθωση για Alpha Bank. Μέτριος και σήμερα ο τζίρος, νηνεμία και στις ευρωπαϊκές αγορές.

Μόλις δύο δεικτοβαρείς μετοχές αρκούν για να ρίξουν με μέτριες συναλλαγές μία τόσο ρηχή αγορά όπως το Χ.Α.

Από χαμηλά επίπεδα ξεκίνησαν οι βασικοί δείκτες, για να συνεχίσουν χαμηλότερα καθώς ο Γενικός διόρθωσε έως τις 628,08 μονάδες κι ο FTSE-20 έως τις 227,88, με συναλλαγές περίπου 3,3 εκατ. ευρώ μετά από μία ώρα συνεδρίασης.

Η αγορά, θα έλεγε κάποιος, αφήνεται να διολισθήσει χαμηλότερα, μετά μάλιστα τη διήμερη αντίδραση (στις 16 και 17/8), που ώθησε δείκτες και μετοχές σηματωρούς προς τις πρώτες αντιστάσεις. Από τη μέχρι τώρα εικόνα της συνεδρίασης και την τρέχουσα ειδησεογραφία θα λέγαμε πως δεν συντρέχουν ακόμη λόγοι προεξόφλησης εξελίξεων (θετικών ή αρνητικών) ή όποιας προσπάθειας για μόχλευση.

Λογικά, προτιμότερο είναι να αφεθεί η αγορά να γλιστρήσει λίγο χαμηλότερα, παραμένοντας στο γνωστό εύρος διακύμανσης (όπου ταλαιπωρείται τους τελευταίους δύο μήνες), χωρίς να συντρέχουν ιδιαίτεροι λόγοι ανησυχίας ή αισιοδοξίας.

Η μετοχή της CCH λόγω της υψηλής στάθμισης που έχει λειτουργεί πολύ συχνά σαν ρυθμιστής της διακύμανσης του 20άρη, υποχωρώντας αρχικά έως τα 14,91 ευρώ. Όμως, μετρά απόδοση 4,70% σε διάστημα εβδομάδας και 20,31% σε διάστημα 3μήνου, έχοντας ως στόχευση την επαναπροσέγγιση των 15,50 ευρώ.

Μετοχή με υψηλή απόδοση (στα ίδια διαστήματα) αυτή του ΟΤΕ, η οποία έχει ξεκινήσει την τελευταία αντίδρασή της από τα ιστορικά ελάχιστα (1,09 ευρώ στις 5/6) και για να συνεχίσει υψηλότερα προς τα 2,80-2,90 ευρώ χρειάζεται νέες δυνάμεις και περισσότερες συναλλαγές.

Γι' αυτές τις δύο μετοχές (όπως και για ΟΠΑΠ, ΔΕΗ) θεωρούμε αναγκαία αυτά τα πισωγυρίσματα προκειμένου να ισχυροποιείται η βραχυπρόθεσμη φορά και να προσελκύεται μεγαλύτερη ρευστότητα. Στα 5,30 ευρώ σταθερά παραμένει ο τίτλος του ΟΠΑΠ, στα 2,55 ενισχύεται κατά 3,55% της ΔΕΗ, όπου συνεχίζονται οι αγορές από ξένο (ή ξένα) χαρτοφυλάκιο.

Από τεχνικής πλευράς, η μετοχή της ΔΕΗ βλέπει τα 2,80 ευρώ, στόχος που μπορεί να επιτευχθεί σε μία ήπια αγορά. Πάνω από το 0,20 ευρώ η μετοχή της Marfin Investment Group με τον πρόεδρο του Δ.Σ. του ομίλου, Ανδρέα Βγενόπουλο, να συνεχίζει τις αγορές μέχρι και τις τελευταίες συνεδριάσεις της προηγούμενης εβδομάδας.

Από τον τραπεζικό κλάδο, δεδομένης της νηνεμίας που επικρατεί μετά το… διάλειμμα στις 16-17/8, η μεν Alpha Bank υποχωρεί ελαφρώς, η δε Εθνική και η Eurobank ενισχύονται στο 1,34 και στο 0,714 ευρώ αντίστοιχα. Και για τις τρεις η στήριξη (για την Alpha Bank) αλλά και οι αντιστάσεις (για τις άλλες δύο) απέχουν αρκετά σε σημείο ώστε να μην κινδυνεύουν με άμεση αλλαγή τάσης.

Άλλωστε, χωρίς νέα από το μέτωπο των επαφών σε Βερολίνο-Παρίσι και το κυριότερο χωρίς απτό αποτέλεσμα, η ζητούμενη ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών παραμένει σε εκκρεμότητα, ό,τι αυτό συνεπάγεται για τον κλάδο.

Από τη μεσαία κεφαλαιοποίηση, το ενδιαφέρον παραμένει ιδιαίτερα περιορισμένο και παραμένει κυρίως στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο και στα Ελληνικά Χρηματιστήρια.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v