Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Συνεδρίαση - μεροκάματο για τους traders

Ισχυρό ανοδικό γύρισμα στην αγορά μετά τις 14:00, επιβράβευσε όσους τοποθετήθηκαν στα χαμηλά. Από το -6,6% στο +7,98% οι τράπεζες, από το -2,37% στο +2,86 ο ΓΔ. Διψήφια κέρδη για Eurobank, Κύπρου, MIG. 

Συνεδρίαση ολικής επαναφοράς που έδωσε σημαντικές ημερήσιες αποδόσεις για όσους πίστεψαν, ή για όσους τόλμησαν να τοποθετηθούν στα χαμηλά ημέρας.

Η αντίδραση που είχε σημαντικές ομοιότητες με “συντονισμένη επέμβαση του ιππικού”, πάτησε σε πολιτικές δηλώσεις και αγνόησε την επιφυλακτική - αρνητική εικόνα των διεθνών Αγορών, όμως δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι όσοι επιβιβάστηκαν στα χαμηλά ημέρας έχουν διακρατήσει τις θέσεις τους και για τις επόμενες συνεδριάσεις.

Σε κάθε περίπτωση, η σημερινή συνεδρίαση για να πείσει και να επαναφέρει περισσότερους αγοραστές στο Χ.Α., θα πρέπει να αποδειχθεί ότι αυτό που έγινε σήμερα μετά τις 14.00 δεν είναι “fake” και βέβαια δεν θα αποδειχθεί ακόμα μία “bull trap” για όσους κινούνται με πιο αργά αντανακλαστικά.

Αξίζει να σημειωθεί, προκειμένου να γίνουν περισσότερο κατανοητά τα σημαντικά ημερήσια κέρδη, ότι στα χαμηλά ημέρας ο Γενικός Δείκτης βρέθηκε να υποχωρεί μέχρι τις 717,57 μονάδες (-2,37%), ο Τραπεζικός μέχρι τις 262,24 μονάδες (-6,64%), η μετοχή της Alpha Bank μέχρι τα 1,47 ευρώ (-5,77%), της Εθνικής μέχρι τα 1,78 ευρώ (-6,81%), της Eurobank μέχρι τα 0,9010 (-8,71%), της Πειραιώς μέχρι τα 0,3360 (-11,11%), της ΔΕΗ μέχρι τα 3,31 (-4,34%) και του ΟΤΕ μέχρι τα 3,02 ευρώ (-4,13%).

Το “σήμα της αντεπίθεσης” δόθηκε από τον τίτλο της ΔΕΗ, για να ακολουθήσει η μετοχή του ΟΤΕ και με σχετική καθυστέρηση οι Δεικτοβαρείς Τραπεζικοί τίτλοι (όσο Δεικτοβαρείς είναι πλέον).

Μένοντας στο Τραπεζικό ταμπλώ, αξίζει να σημειωθεί η σαφώς καλύτερη συμπεριφορά που επέδειξε, ακόμα και στα δύσκολα της ημέρας, η μετοχή της Τρ. Κύπρου, ενώ “καλή άμυνα” “έπαιξε” και ο τίτλος της Τρ. Ελλάδος, που όμως δεν ακολούθησε το ίδιο πειστικά στην Τραπεζική αντεπίθεση.

Στο ταμπλώ του FTSE, που αμετάβλητη έκλεισε η μετοχή της Jumbo, μόλις δύο τίτλοι έκλεισαν με αρνητικό πρόσημο και πιο συγκεκριμένα οι Coca-Cola (-2,84%) και Τιτάν (-0,07%).

Στην πλευρά των κερδισμένων, τα μεγαλύτερα κέρδη για Eurobank (+13,48%), MIG (+11,24%), Κύπρου (+13,75%) και ΔΕΗ (+9,83%).

Κέρδη μεγαλύτερα του 7% για Εθνική, Alpha Bank, CPB, του 6% για Μυτιληναίο και ΟΤΕ, ενώ με μικρότερα κέρδη έκλεισαν οι υπόλοιπες μετοχές του 20αρη.

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 755,98 μονάδες με κέρδη 2,86%, ενώ ο τζίρος αναρριχήθηκε στα 76,2 εκατ.

Σαφώς διαφοροποιημένη της αρχικής και ικανοποιητική η τελική εικόνα με 96 ανοδικές μετοχές έναντι 48 πτωτικών, ενώ για 25 τίτλους τα ημερήσια κέρδη ξεπέρασαν το 7%.

Στα επιμέρους, νέα υψηλά 12μηνου διεκδικεί ο Σαράντης με ελάχιστες συναλλαγές, ενώ πέντε συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις συμπλήρωσε η HOL, με ακόμα χαμηλότερους όγκους.
Κινητικότητα σε Σιδενόρ και Eurodrip, όμως η πρώτη για να βρει νέους αγοραστές πρέπει να δώσει ανοδική διαφυγή υψηλότερα της ζώνης 0,89 – 0,95 ευρώ, ενώ η δεύτερη έχει μπροστά της την σημαντική ζώνη αντίστασης στα 1,18 – 1,22 ευρώ.

Τέλος, ίσως ιδιαίτερης προσοχής χρειάζονται τα Πλ. Θράκης, καθώς τελείως “αθόρυβα” επέστρεψαν σε υψηλά 30 μηνών (!)


Η πολιτική επικαιρότητα

Αρκετοί παράγοντες της Αγοράς, εκτιμούν ότι καθαρά πολιτικές δηλώσεις ήταν αυτές που σηματοδότησαν την ενδοσυνεδριακή αντίδραση και εστιάζουν στις δηλώσεις Στουρνάρα.

Έτσι, ως την Κυριακή ευελπιστεί ο Γιάννης Στουρνάρας ότι θα έχει κλείσει το πακέτο μέτρων των 11,5 δισ. που έχει θέσει η τρόικα ως προϋπόθεση για να δώσει το “πράσινο φως” για την επόμενη δόση του δανείου προς την Ελλάδα. Εξερχόμενος από τη συνάντηση που είχε με τον αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα, ο Υπουργός Οικονομικών δήλωσε ότι δεν υπάρχει πολύς χρόνος κι ότι η Κυβέρνηση βρίσκεται κοντά στο να κλείσει η συμφωνία με την τρόικα για το πακέτο μέτρων.

Επίσης, την επιμήκυνση του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής κατά δύο έτη προανήγγειλε με έμμεσο τρόπο ο Υπουργός των Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας σε ομιλία του στο Ελληνοκινεζικό Συνέδριο Επιχειρηματικότητας που διοργανώνει το ΙΟΒΕ και το Ινστιτούτο Κομφούκιος του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών.
 
Ο κ. Στουρνάρας έκανε λόγο για συνέχιση της προσπάθειας μείωσης των δαπανών μέχρι το 2016, αποστροφή που ερμηνεύεται ως αποδοχή του Ελληνικού αιτήματος για παράταση του χρόνου προσαρμογής -που αρχικώς είχε συμφωνηθεί να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του 2014- κατά δύο έτη.

Το κλίμα στις διεθνείς αγορές

Όπως προαναφέρθηκε, απόλυτα επιφυλακτική η εικόνα στις Ευρωπαϊκές Αγορές, με τον Ισπανικό δείκτη να πιέζεται ιδιαίτερα, αφού οι αποδόσεις του Ισπανικού 10ετούς τείνουν να επαναπαγιωθούν υψηλότερα του 6%, ενώ πέριξ του προηγούμενου κλεισίματος τριγυρίζουν οι δείκτες στις πρώτες ώρες συνεδρίασης στην Wall Street, καθώς οι φόβοι για την ανάπτυξη επέστρεψαν στο προσκήνιο τη Δευτέρα, έπειτα από την πτώση του μεταποιητικού δείκτη Empire State στο χαμηλότερο επίπεδο από το Νοέμβριο του 2010.

Από την άλλη σημαντικές ανησυχίες έρχονται και εξ Ανατολών, με τους επενδυτές ανήσυχους για τη διαμάχη που εξελίσσεται μεταξύ Κίνας και Ιαπωνίας.

Μεγάλες Ιαπωνικές εταιρείες, από αυτοκινητοβιομηχανίες μέχρι και εταιρείες λιανικής, διακόπτουν τις δραστηριότητές τους προσωρινά στην Κίνα, καθώς ένα κύμα αντί-Ιαπωνικών διαδηλώσεων συνεχίζεται στη Χώρα.

Από την άλλη, καλύτερος των προσδοκιών αποδείχθηκε ο δείκτης εμπιστοσύνης του οικονομικού Ινστιτούτου ZEW για τη Γερμανία. Συγκεκριμένα, ο δείκτης διαμορφώθηκε το Σεπτέμβριο στο -18,2 από -25,5 τον προηγούμενο μήνα. Οι αναλυτές, σύμφωνα με δημοσκόπηση του Reuters, προέβλεπαν ότι θα αγγίξει το -19.

Το ίδιο το Ινστιτούτο διαπιστώνει ότι η πτωτική τάση του δείκτη εμπιστοσύνης ανακόπηκε τον Σεπτέμβριο, γεγονός που υποδεικνύει ότι η επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας θα είναι “σχετικά ήπια”. “Η απόφαση της ΕΚΤ να αγοράσει ομόλογα μπορεί να συνέβαλε στη βελτίωση του κλίματος”, υποστηρίζει. Προειδοποιεί ωστόσο, ότι η κρίση χρέους δεν έχει ακόμη αντιμετωπιστεί και πως θα υπάρξει επιβράδυνση της Γερμανικής οικονομίας κατά τους επόμενους έξι μήνες.

Τι περιμένει η αγορά

Ασφαλώς και υπάρχει και η πιο επιφυλακτική σχολή σκέψης που υποστηρίζει ότι οι συνεχιζόμενες διαπραγματεύσεις με την τρόικα θα συντηρήσουν τις συνθήκες αστάθειας στο Ελληνικό Χρηματιστήριο.

Μπορεί η Αγορά να προεξοφλεί μια θετική έκθεση της τρόικας, όμως από την άλλη η ομαλή έγκριση των μέτρων και η εφαρμογή τους θα αποτελέσουν τους καταλύτες για μια βιώσιμη ανάκαμψη του Χ.Α. που ακόμα περιμένει και την αξιολόγηση του οίκου FTSE.

Εν τω μεταξύ, στο επίκεντρο θα παραμείνουν οι μετοχές των ΔΕΗ και ΟΠΑΠ, δεδομένου ότι τα Ευρωπαϊκά Δικαστήρια θα γνωμοδοτήσουν την Πέμπτη (20/09) σχετικά με το μονοπωλιακό καθεστώς του ΟΠΑΠ, αλλά και της λιγνιτικής παραγωγής στην Ελλάδα (ΔΕΗ).

Σύμφωνα με τους αναλυτές της National Sec., η Αγορά δεν θα έπρεπε να δώσει ιδιαίτερη έμφαση στις αποφάσεις αυτές. Και αυτό γιατί σύντομα θα απελευθερωθεί ο κλάδος της ενέργειας και το σημαντικό για τη ΔΕΗ είναι να επιτύχει ένα καλό deal για τους μετόχους μειοψηφίας της από αυτή τη διαδικασία.

Σε ό,τι αφορά τον ΟΠΑΠ, η γνωμοδότηση δεν θα αποτελεί τελική απόφαση, ενώ ο ΟΠΑΠ θα
πρέπει να δώσει έμφαση στα VLT και στην προάσπιση της πρόσφατης συμφωνίας του με την Κυβέρνηση για τη φορολόγηση των παιχνιδιών του.

Επίσης η συντηρητική άποψη υποστηρίζει ότι η ορατότητα για την βραχυπρόθεσμη πορεία του Χ.Α. θα παραμείνει χαμηλή, όσο θα συνεχίζεται η αλλοπρόσαλλη συμπεριφορά των Τραπεζικών τίτλων, καθώς όλα τα μέτωπα στον κλάδο παραμένουν ανοιχτά.

Κανένα νεότερο από τα μέτωπα Εμπορικής και Γενικής, ο Χρ. Κίτσιος, στο πρωινό του άρθρο, αναφέρει ότι η ανακεφαλαιοποίηση των εγχώριων Τραπεζικών Ιδρυμάτων θα έχει ολοκληρωθεί το … Πάσχα του 2013 (!), ενώ έχουν αρχίσει οι πρώτες φήμες που δεν αποκλείουν και νέα παράταση στη δημοσίευση των Τραπεζικών αποτελεσμάτων α΄ εξαμήνου (!)


Τι λένε οι αναλυτές

Το 284 κράτησε σαν αντίσταση, για τον 20αρη και στην επιστροφή μας κτύπησε και το “stop” στο “long” μας που μας είχε κρατήσει σε “intraday” αρκετές μέρες, επισημαίνει το τμήμα ανάλυσης της Fast Finance ΑΕΠΕΥ.

Πλέον αγοραστικό σήμα πέρνουμε με κλείσιμο πάνω από το 283,50 ενώ αντίσταση έχουμε στο 277-280. Οι ταλαντωτές μας συνεχίζουν να διορθώνουν χωρίς ακόμα να μας δώσουν ένδειξη αντίδρασης, με την κύρια στήριξη να βρίσκεται στην περιοχή των 262 – 260 μονάδων που επιβεβαιώθηκε σήμερα, ενώ το 267-268 έχει κοντινή στήριξη που μπορεί να δώσει πάλι αντίδραση με την κύρια να βρίσκεται στην περιοχή 260- 262 που είναι και ημερήσια.

Την Παρασκευή έχουμε λήξη Παραγώγων, με πολλά τα συμφέροντα για το κλείσιμο, παρ΄ όλα αυτά από την στιγμή που η Αγορά έκανε κίνηση ως εδώ, καλό θα ήταν να τελειώσει στα ψηλά και να κάψει ότι “short” έχουν μείνει με θέσεις, μιας και αυτό θα βοηθήσει καλύτερα στην διατήρηση του θετικού momentum που η Αγορά έχει φτιάξει.

Μεταφερόμενοι στους διεθνείς δείκτες, στον Γερμανικό DAX, το “stop” στα “long” μπορεί να μπει στο 7310 ενώ στήριξη έχει στο 7351 και 7317. Διάσπαση του 7310 μπορεί να δώσει μια μεγαλύτερη διόρθωση προς το 7235. Προς τα πάνω το 7414 και 7430 είναι κοντινές αντιστάσεις με το 7450 κύρια και που κατοχύρωση και μόνο μπορεί να δώσει συνέχιση.

Μέχρι την Παρασκευή είναι δύσκολο να βγει κάτι μεγάλο σε διόρθωση ελέω λήξης Παραγώγων και εδώ.

Καμία ουσιαστική κίνηση και στον S&P 500, μιας και πλησιάζουμε στην λήξη με κινήσεις απλά διόρθωσης. Το 1456 κοντινή στήριξη με κύρια το 1453-51 ενώ το 1466-1469 είναι αντίσταση. Διάσπαση των δύο επιπέδων μπορούν να δώσουν επιπλέον κίνηση.

Ο Dow κτύπησε για άλλη μία φορά την πάνω μεριά του καναλιού που ακολουθεί αφήνοντας “spike” που δείχνει ότι θέλει διόρθωση. Κύρια στήριξη έχει στην περιοχή του 13510-13480 με το 13465 να μπορεί να χρησιμοποιηθεί και σαν “take profit” στα “long”, μιας και πιθανά να θελήσει να δοκιμάσει το 13360-40 επίπεδο που είναι και τα παλιά του υψηλά.

Προς τα πάνω το 13564 και 13586 είναι κοντινές αντιστάσεις, με διάσπαση του δεύτερου να θελήσει να δοκιμάσει νέα ψηλά, αναφέρει το τμήμα ανάλυσης της ΑΕΠΕΥ.

Τι δείχνει η τεχνική ανάλυση

Τεχνικά, η σημερινή συνεδρίαση ισχυροποίησε την ζώνη στήριξης 723 – 705, όμως παραμένει ζητούμενο η ανοδική διάτρηση των 770 – 790 μονάδων, προκειμένου ο Γενικός Δείκτης του Χ.Α. να διεκδικήσει το κάτι παραπάνω.

Για τον 20αρη, παραμένει η “πρόκληση” των 295 μονάδων, για να μπορέσει να ανοίξει ο δρόμος για την είσοδο του δείκτη πάνω από τις 320 μονάδες.

Από εκεί και πέρα, ένα πρώτο θετικό “crash test” έδωσε η ζώνη στήριξης στις 265 – 260 μονάδες.

Μένοντας στις μετοχές του 20αρη, αξίζει αναφοράς ότι η σημερινή αντεπίθεση έγινε χωρίς την βοήθεια της Coca-Cola, ο τίτλος της οποίας κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο και μέσω των δημοπρασιών έκλεισε και στο χαμηλό ημέρας.

Έτσι μένοντας στους τίτλους που επιδεικνύουν την καλύτερη συμπεριφορά κατά τις τελευταίες δύο συνεδριάσεις, αυτοί δεν είναι άλλοι από τις Folli Follie Group και Motor Oil.

Η περίπτωση του πρώτου, επιβεβαίωσε ότι θα χρειαστεί πολλά “καύσιμα” για να υπερκεράσει την “γραμμή Μαζινό” που οριοθετείται μεταξύ 8,30 και 9,00 ευρώ (σημερινό ενδοσυνεδριακό υψηλό στα 8,30 ευρώ).

Αντίθετα ο τίτλος της Motor Oil διεκδικεί νέα υψηλά τεσσεράμισι μηνών, άφησε πίσω την ζώνη αντίστασης στα 5,80 – 5,90 ευρώ, ανοδική διάσπαση της οποίας θα δώσει minimum κίνηση προς τα 6,40 ευρώ.

Εν τω μεταξύ, το ποσό των 1,3 δισ. ευρώ άντλησε η Ελλάδα από τη σημερινή δημοπρασία τρίμηνων έντοκων γραμματίων. Η μέση απόδοση διαμορφώθηκε στο 4,31% από 4,43% κατά την προηγούμενη αντίστοιχη δημοπρασία.


Τι έγινε στο ΧΠΑ

Συνεδρίαση σημαντικής μεταβλητότητας, που εκτίναξε σημαντικά τις συναλλαγές, λόγω και της μετακύλισης θέσεων, ενώ ακόμα υψηλότερα κινήθηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών, όπου διακινήθηκαν συνολικά 110.831 συμβόλαια

Τα συμβόλαια του 20αρη ακολούθησαν τον αντίστοιχο δείκτη στην υποκείμενη, διατηρώντας την υπερτίμηση στο 1,03%.

Τα συμβόλαια υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 19.328, τιμή εκκαθάρισης 285,25), κινήθηκαν μεταξύ 265 και 286 μονάδων.

Ελάχιστες κινήσεις από τα ξένα χαρτοφυλάκια.

Δεν σημειώθηκε ουσιαστικός δανεισμός τίτλων, ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Εθνική (31.388), Alpha Bank (14.185), Κύπρου (17.746), ΔΕΗ (4.456), ΟΤΕ (9.263), ΟΠΑΠ (3.732), CPB (2.965), Πειραιώς (13.192), Ελλάκτωρα (654), Μυτιληναίο (1.109), Intralot (641), Eurobank (3.063), ΓΕΚ (3.913), MIG (3.274), Motor Oil (219), Ελ. Πετρέλαια (128), Μέτκα (374), Σιδενόρ (254).

Σύμφωνα με την Alpha Finance, ενισχυμένη ήταν η ρευστότητα επίσης στην αγορά των options του FTSE-20 (1.223 τμχ) με τους επενδυτές να δείχνουν σαφή προτίμηση στα δικαιώματα αγοράς (759 τμχ) έναντι των δικαιωμάτων πώλησης (464 τμχ) ενώ η τεκμαρτή μεταβλητότητα ενός μηνός στα at-the-money δικαιώματα σκαρφάλωσε στο 50%.

Σύμφωνα με το Χ.Α. δεν σημειώθηκαν ανοιχτές πωλήσεις.

Αντίθετα, το σημαντικότερο κλείσιμο θέσης ανοιχτών πωλήσεων σε: Eurobank (25.000 τεμ.)
Σύμφωνα με ανακοίνωση του Χ.Α. οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι είναι οι: Eurobank (5.013.349 τεμ.).

Να σημειωθεί ότι 10143 συμβόλαια, του 20αρη, λήξεως Σεπτεμβρίου δεν έχουν κλείσει ή μετακυλιστεί θέσεις.


Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v