Με κεκτημένη ταχύτητα πάνω από τις 960

Οριακά χαμηλότερα της κορυφής των 966 μονάδων ο ΓΔ. Συγκριτικό πλεονέκτημα της Alpha Bank έναντι της ΕΤΕ, απόδοση άνω του 10% για Πειραιώς και MIG, αυξημένες συναλλαγές σε ΕΛΠΕ και Fourlis.

Πάνω από τις 960 μονάδες το Χ.Α., με σχεδόν καθολική συμμετοχή μη τραπεζικών αλλά και τραπεζικών δυνάμεων. Η βραχυπρόθεσμη τάση είναι ανοδική, γεγονός που αξιοποιούν όσο περισσότερο μπορούν οι παίκτες, κυρίως όσοι κινούνται στο όριο των Τ+3 συνεδριάσεων.

Στο διάστημα 12.50-12.55 οι βασικοί δείκτες προσέγγισαν τοπικές κορυφές, με τον FTSE Large Cap να φτάνει τις 331,15 μονάδες.

Για τον συγκεκριμένο δείκτη πρόκειται για μια σημαντική, από τεχνική πλευρά, περιοχή, ενδεχόμενη υπέρβαση της οποίας θα τον επανέφερε στα υψηλά του Οκτωβρίου (ενδοσυνεδριακό μέγιστο στις 340,49 μονάδες στις 23/10/2012), περιοχή τιμών που αποτελεί σημαντικότατο… σκαλοπάτι επαναφοράς προς τις τοπικές κορυφές του περυσινού Φεβρουαρίου.

Ενδεικτικά, στις 20/2/2012 ο δείκτης είχε σημειώσει ενδοσυνεδριακό υψηλό στις 360,40 μονάδες.

Η αξία των συναλλαγών, λίγο μετά τις 16.00, στα 50 εκατ. ευρώ, με τους ΟΠΑΠ, Alpha Bank Πειραιώς και MIG να έχουν τη μεγαλύτερη αξία συναλλαγών, ενώ ακολουθούν 3E, Εθνική, Ελληνικά Πετρέλαια.

Ενδεικτικός της αναδιάταξης δυνάμεων και στο χρηματιστηριακό ταμπλό είναι ο υψηλότερος τζίρος που πραγματοποιήθηκε μέχρι το μεσημέρι στη μετοχή των ΕΛΠΕ απ’ ό,τι στη μετοχή της Eurobank ή της Πειραιώς.

Επίσης, ενδεικτική αυτής της ανακατανομής δυνάμεων είναι η αυξημένη συναλλακτική δραστηριότητα που καταγράφεται πλέον και σε μετοχές εταιριών της μεσαίας κεφαλαιοποίησης.

Για παράδειγμα, χθες αλλά και σήμερα ο τζίρος στη μετοχή του Fourlis ξεπερνούσε νωρίτερα αυτόν της Eurobank και της Πειραιώς.

Νέοι συσχετισμοί που αποτυπώνονται στην αποτίμηση των εταιριών, στην απόδοση των μετοχών, συνεπεία δε αυτών στη συμμετοχή στάθμισής τους στη διαμόρφωση των δεικτών.

Από τις 13.10 ξεκίνησαν περιορισμένης έκτασης ρευστοποιήσεις στις μετοχές της Εθνικής, οι οποίες δεν είχαν συνέχεια, με τον τίτλο να ενισχύεται αυτή την ώρα 3%. Άνοδος 7,3% για τη μετοχή της Alpha Bank.

Απώλειες για τον τίτλο της ΔΕΗ που κινείται προς τα 6,09 ευρώ.

Θα πρέπει στη συνέχεια για τον μεν Γενικό Δείκτη να επιβεβαιωθεί ή όχι η βραχυπρόθεσμη στήριξη λίγο πιο πάνω από τις 950 μονάδες και για τον 25άρη στις 325 μονάδες.

Χρηματιστηριακοί παράγοντες κάνουν λόγο για λελογισμένη κατοχύρωση βραχυπρόθεσμων υπεραξιών σε μετοχές που έχουν υπεραποδώσει τις τελευταίες ημέρες.

Είναι ενδεικτικό πως η μετοχή της ΤΕΡΝΑ Ενεργεική έχει ενισχυθεί κατά 7,90% από την πρώτη συνεδρίαση του 2013, κατά 9,38% της Ελλάκτωρ, κατά 6,04% του Μυτιληναίου, κατά 7,16% των ΕΛΠΕ.

Στη μεσαία κεφαλαιοποίηση, η Αττικής κλειδώνει στο 0,69 ευρώ (κυρίως λόγω του ενδιαφέροντος για το ΤΤ), η ΓΕΚ Τέρνα συνέχισε έως τα 2,30 ευρώ, ενώ αυξημένες συναλλαγές γίνονται και σήμερα σε Σιδενόρ, Σωληνουργεία Κορίνθου, Intacom, Πλαστικά Θράκης, ΕΒΖ.

Την ίδια ώρα μικτές τάσεις επικρατούν στα κυριότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με μικρές απώλειες για τους δείκτες DAX και CAC 40, ενώ χαμηλότερα διαμορφώνεται η κυριότερη ισοτιμία του ευρώ έναντι του δολαρίου.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v