Χ.Α.: Βλέπει υψηλότερα και με τράπεζες

Δοκιμάζει τα «υψηλά» το Χ.Α., με τον Γ.Δ. στις 960 μονάδες και τον 25άρη στις 330. «Ανασαίνουν» σήμερα οι τράπεζες. Κέρδη για ΕΤΕ, Eurobank, Αlpha, Αttica Bank (22%). Συνεχίζουν ΟΤΕ, Μυτιληναίος, MIG, ΕΛΠΕ.

Δεύτερη (αποτυχημένη προσώρας) συνεχόμενη προσπάθεια κατοχύρωσης βραχυπρόθεσμων θέσεων, χωρίς να διαταραχθεί η τάση, εξελίσσεται, με τον Γενικό Δείκτη να αντιδρά αρχικά έως τις 958 μονάδες και τον FTSE Large Cap έως τις 328 μονάδες.

Κάτι ανάλογο επιχειρήθηκε και στη χθεσινή συνεδρίαση, και μάλιστα σε δύο δόσεις. Πρώτα στην αρχή επικεντρώθηκε περισσότερο στις τράπεζες, ενώ οι αγοραστές πήραν τα... ηνία σταδιακά από τις 14.00-14.30 και μετά.

Η σημερινή κίνηση γίνεται με περίπου 3,8 εκατ. ευρώ, στις 10.50, και 10,2 εκατ. ευρώ στις 11.20, με τους πωλητές να ξεκινούν από την Εθνική και να συνεχίζουν με ΟΠΑΠ, ΔΕΗ και ακόμη 2-4 μη τραπεζικούς τίτλους. Αναστροφή σημειώνεται σταδιακά μετά τις 11.10-11.15, οπότε οι αγοραστές ανέλαβαν και στην Alpha Bank.

Απολογισμός ημιώρου σχετικά ικανοποιητικός, καθώς η διολίσθηση του Γ.Δ. εκτείνεται έως τις 945 μονάδες και του FTSE Large Cap έως τις 320 μονάδες, σημεία αναφοράς ασφαλή προσώρας για όσους κινούνται βραχυπρόθεσμα. 

Κέρδη στις τράπεζες, με την Εθνική στο +2,17% και την Alpha Bank να ενισχύεται 4,67%. Αντίστροφα κινήθηκαν οι δύο μετοχές, που από τούδε και στο εξής θα παρακολουθούνται ξεχωριστά από την 4άδα των συστημικών, και με την Alpha Bank να συνεχίζει τη διαφοροποιούμενη πορεία της κυρίως έναντι της ΕΤΕ.

Στον κλάδο γίνεται ακόμη ένα βήμα. Ο Χρ. Κίτσιος αναφέρεται στις «...τρεις διεθνείς ελεγκτικές εταιρίες που αναλαμβάνουν το ρόλο του επιτρόπου στις συστημικές τράπεζες που θα ανακεφαλαιοποιηθούν από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Σύμφωνα με πληροφορίες του euro2day.gr, οι εταιρίες που επελέγησαν ήταν η Grant Thornton, η KPMG και η γαλλική Mazars. Η Grant Thornton θα αναλάβει τον ρόλο του monitoring trustee στην Εθνική Τράπεζα και στη Eurobank, η KPMG στην Πειραιώς και η Mazars στην Alpha Bank. Όπως έγραψε το euro2day, η διαδικασία αξιολόγησης των υποψηφίων και επιλογής των εταιριών ολοκληρώθηκε εντός του περασμένου Δεκεμβρίου και οι επίτροποι αναμένεται να αναλάβουν καθήκοντα στις 16 Ιανουαρίου.

Όμως, όπως εδώ και καιρό έχει επισημανθεί, οι συσχετισμοί δυνάμεων - βαρύτητας έχουν μεταβληθεί υπέρ των μη τραπεζικών μετοχών, με τον ΟΤΕ να ακολουθεί τη «βαρύτατη» . Ισχυρή και σήμερα η μετοχή του Οργανισμού, αντέδρασε αρχικά προς τα 5,50, γύρισε έως τα 5,45, για να ξαναδοκιμάσει αυτήν τη φορά, πιθανότατα, τη διάσπαση και των 5,50 ευρώ.

Γι' αυτό και στον Εκηβόλο ανεβαίνουν διαγράμματα μετοχών-σηματωρών και ξεχωριστό διάγραμμα του ΟΤΕ (από την ομάδα ανάλυσης της eZMarket). Στα 6,6 δισ. ευρώ η κι μετοχή βαραίνει σχεδόν κατά το 1/5 στη διαμόρφωση του δείκτη, γεγονός που δεν έχει αφήσει αδιάφορους τους παίκτες της αγοράς παραγώγων. Πρακτικά, ένας παίκτης μπορεί με μόνο δύο τίτλους να έχει έκθεση-στάθμιση περίπου 30% στον δείκτη. Σχεδόν 17% της , στο περίπου 13% του ΟΤΕ, όταν η βαρύτερη τραπεζική Εθνική έχει περιοριστεί στο 8,5% (συμμετοχή στον δείκτη).

Όμως, εκτός από τις ΟΤΕ, συνεχίζουν Μυτιληναίος, Τέρνα Ενεργειακή, Ελληνικά Πετρέλαια, Frigoglass, Marfin Investment Group κ.ά. από αυτήν την ομάδα τίτλων.

Ο ΟΠΑΠ κυρίως λόγω των τελευταίων εξελίξεων μας υποχρεώνει να τον παρακολουθούμε ξεχωριστά. Σε σχετικό θέμα του Φώτη Κόλλια σημειώνεται: «...Οι παρενέργειες που προκαλεί η εξαγγελθείσα απεργία των πρακτόρων στη διαδικασία πώλησης του 33% του ΟΠΑΠ αναμένεται να συζητηθούν την Τετάρτη στο διοικητικό συμβούλιο του Ταμείου Ιδιωτικοποιήσεων. Οι πράκτορες του ΟΠΑΠ αντιδρούν στην επιβολή φόρου 10% επί των κερδών των παικτών από τα τυχερά παιχνίδια του οργανισμού από το πρώτο ευρώ και ξεκινούν από την προσεχή Δευτέρα απεργία διαρκείας.

Έτσι, στα μειωμένα κέρδη που φέρνει η ρύθμιση για φόρο 30% επί της μικτής κερδοφορίας του οργανισμού έρχονται να προστεθούν και οι απώλειες από την απεργία. Οι πράκτορες βάλλουν τόσο κατά της κυβέρνησης (που έδωσε σιωπηρή παράταση στην εφαρμογή του νόμου για το Διαδικτυακό Στοίχημα κατόπιν παρέμβασης της Κομισιόν) όσο και κατά της διοίκησης του ΟΠΑΠ (που είχε υποσχεθεί πως θα προσπαθήσει να ανατρέψει τη ρύθμιση για τον φόρο 10% επί των κερδών)».

Σημειώνεται πως η μετοχή του Οργανισμού υποχωρεί προς τα 5,55 ευρώ, χάνοντας τη μέχρι πρόσφατα δυναμική της, ενώ ήδη αποκλίνει από τις άλλες δύο (ΟΤΕ, ΔΕΗ).

Κινητικότητα και στα μεσαία, με το βραχυπρόθεσμο ενδιαφέρον στην Αττικής (με αυξημένες συναλλαγές) αλλά και σε ΓΕΚ Τέρνα, Νηρέα, Ιντρακόμ, Σιδενόρ, Σωληνουργεία Κορίνθου, Φουρλή.

Αφήνουμε τελευταίο τον Φουρλή γιατί, παρά την κατά 10,5% ενίσχυσή του από την αρχή του έτους, πραγματοποιούνται αυξημένοι τζίροι σε τιμές έως και 116,6% υψηλότερα από τα χαμηλά 6μήνου. Πρακτικά, στον Φουρλή σημειώνεται σε αυτές τις συγκριτικά υψηλότερες τιμές αλλαγή χεριών. Κάτι ανάλογο φαίνεται να σημειώνεται και στη μετοχή της Σιδενόρ, ενδεχομένως και σε θυγατρικά χαρτιά του ομίλου.

Μετά από 50 λεπτά συνεδρίασης, η Alpha Bank είχε ισχυροποιηθεί (4,5%), οι αγοραστές είχαν επανεμφανιστεί στην ΕΤΕ κι οι βασικοί δείκτες τείνουν προς τις 960 (0,76%) και τις 330 μονάδες.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v