Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ανόδου συνέχεια, για τους... πιστούς (!)

Κοντά στο υψηλό ημέρας έκλεισε το ΧΑ με τον υψηλότερο τζίρο των τελευταίων 14 συνεδριάσεων. Κέρδη για ΔΕΗ (8,66%), ΟΠΑΠ (5,38%), ΟΤΕ (4,32%), 3Ε (3,37%). Νέο χαμηλό 9μήνου για την Alpha. Πτώση 2,9% για ΕΤΕ.

"Τα χρονικά περιθώρια στενεύουν, όλοι είναι υποψιασμένοι εν όψει Παρασκευής και η Αγορά πρέπει να κοροϊδέψει". Αυτή ήταν η προσυνεδριακή ρήση ενός από τους παλαιότερους παράγοντες της Αγοράς και μένει να δούμε αν θα επαληθευτεί.

Από εκεί και πέρα, στην σημερινή συνεδρίαση, ξάφνιασε (αν μη τι άλλο) η δυναμική του μη Τραπεζικού 25αρη, καθώς σε κάποιες μετοχές βγήκαν έως και "εκβιαστικές" πωλήσεις, λες και οι σημερινοί καθυστερημένοι αγοραστές ήθελαν να ωθήσουν τις αποτιμήσεις όσο το δυνατόν ψηλότερα και να "αναγκάσουν" την τεχνική ανάλυση να παραδεχθεί ότι η Αγορά έδωσε ένα πρώτο σήμα επαναγοράς.

Και επειδή αυτό δεν μπορούσε να επιτευχθεί με τον FTSE25, που είχε "βαρίδι" τον Τραπεζικό κλάδο και χρειαζόταν κλεισίματα υψηλότερα των 325 και ακόμα καλύτερα υψηλότερα των 338 μονάδων, το "δύσκολο έργο" το ανέλαβε ο Γενικός Δείκτης.

Ο τελευταίος έκλεισε κοντά στο υψηλό ημέρας και υψηλότερα των 970 μονάδων, που ήταν προαπαιτούμενο, σαν πρώτη ένδειξη αλλαγής της τάσης και έφερε προβληματισμό σε όσους επιδεικτικά παραμένουν εκτός Αγοράς.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η σημερινή συνεδρίαση έδωσε τον υψηλότερο τζίρο των τελευταίων 14 συνεδριάσεων και από αυτόν το 58% αφορούσε συναλλαγές μόλις τεσσάρων τίτλων και πιο συγκεκριμένα των ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, ΔΕΗ και Coca-Cola.

Μένοντας στο ταμπλώ του 25αρη, ίσως αξίζει υποσημείωσης ότι μόνιμα με αρνητικό πρόσημο κινήθηκε ο τίτλος της Alpha Bank και μόνιμα με θετικό οι τίτλοι των ΟΠΑΠ και Κύπρου.

Επίσης μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο χαμηλό ημέρας έκλεισε ο τίτλος της Alpha Bank και στο υψηλό οι τίτλοι των Τέρνα Ενεργειακή, Coca-Cola, Eurobank Properties και Intralot.

Ξεκινώντας από το Τραπέζικό ταμπλό, σε νέα χαμηλά εννέα μηνών έκλεισε ο τίτλος της Alpha Bank και αν χάσει και την στήριξη των 0,8000 ευρώ, η αμέσως επόμενη εντοπίζεται σημαντικά χαμηλότερα και πιο συγκεκριμένα στην περιοχή των 0,6000 ευρώ.

Συνεχίζεται, με μικρά διαλείμματα, η πλαγιοκαθοδική κίνηση στην μετοχή της Εθνικής, ο τίτλος της οποίας έχει υποχωρήσει (σύμφωνα με στοιχεία της Solidus Sec.) σε τιμές Ιουλίου 1989, με το αμέσως χαμηλότερο, προσαρμοσμένο, κλείσιμο να έχει σημειωθεί στις 27/7/1989 (0,7548 ευρώ).

Καμία διάθεση εξόδου από το πτωτικό κανάλι και από τον τίτλο της Τρ. Αττικής, που έκλεισε κοντά στο χαμηλό ημέρας και σε νέα χαμηλά εννέα μηνών.

Εν τω μεταξύ, τέλος στα σενάρια περί αλλαγών στους όρους και το χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης των Τραπεζικών ΑΜΚ, έβαλε ο Γ. Στουρνάρας παρεμβαίνοντας στη φημολογία που εκ νέου αναπτύχθηκε περί παράτασης στο χρονοδιάγραμμα της ανακεφαλαιοποίησης. Με προσωπική του δήλωση αναφέρει: "Οι διαδικασίες αναδιάρθρωσης του Ελληνικού Τραπεζικού Συστήματος ακολουθούν το υφιστάμενο νομικό πλαίσιο".


Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

Η Αγορά βρίσκεται σε διαδικασία διόρθωσης, σύμφωνα με την άποψη του Βαγγέλη Σιούτη.

Παρά ταύτα ορισμένες μετοχές του FTSE25 και της μεσαίας κεφαλαιοποίησης, αφού προσέγγισαν τις πρώτες στηρίξεις, δείχνουν σημάδια αντίδρασης και επανατοποθετήσεων.

Για τους υπόλοιπους Δεικτοβαρείς τίτλους και κυρίως για όσους εμπλέκονται σε εκκρεμότητες που αφορούν αναδιαρθρώσεις ξένων δεικτών, δεν αποκλείεται να συνεχιστεί η ταλαιπωρία μέχρι την Παρασκευή.

Με τους τραπεζικούς τίτλους να παραμένουν εκτός "επενδυτοσκοπίου" των συντηρητικών χαρτοφυλακίων, για τις υπόλοιπες μετοχές δεν αποκλείεται να επιστρέψει το επενδυτικό ενδιαφέρον και σε αυτή την περίπτωση τα περιθώρια για περαιτέρω υποχώρηση του Δείκτη δεν δείχνουν ιδιαίτερα σημαντικά.

Όλα αυτά και σύμφωνα με την άποψη του υπεύθυνου Αγορών της Guardian Trust, υπό την προϋπόθεση ότι θα έχουν θετική έκβαση οι συζητήσεις Κυβέρνησης - τρόικας και ότι επιτέλους θα ενεργοποιηθούν ταχύτερες διαδικασίες στο μέτωπο των αποκρατικοποιήσεων.


Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Διαθέσεις κατοχύρωσης κερδών σε Ασία και στο ξεκίνημα της Wall Street, ενώ από τις μεγάλες Ευρωπαϊκές Αγορές και την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές, μόνο ο DAX καταγράφει οριακά κέρδη.

Στην πρώτη δημοπρασία 10ετών ομολόγων από το 2010 προχώρησε σήμερα η Ιρλανδική Κυβέρνηση, εκδίδοντας ομόλογο λήξεως το 2023, ορίζοντας το guidance της τιμής στο mid swap συν 240 μ.β., που υποδηλώνει επιτόκιο 4,25%, δηλαδή με κόστος δανεισμού χαμηλότερο από αυτό της Ιταλίας και της Ισπανίας.

Σύμφωνα με το Reuters, το βιβλίο προσφορών έκλεισε, ξεπερνώντας τα 12 δισ. ευρώ. Την διαχείριση της έκδοσης είχαν αναλάβει η Barclays, η Danske Bank, η Davy Stockbrokers, η Goldman Sachs International, η HSBC και η Nomura.Αντίθετα, στο υψηλότερο επίπεδο από το Δεκέμβριο του 2012 αναρριχήθηκε τα κόστος τριετούς δανεισμού της Ιταλίας στην πρώτη δημοπρασία ομολόγων της Χώρας μετά την υποβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης από τη Fitch Ratings.

Η Ρώμη άντλησε 3,3 δισ. ευρώ από τριετή ομόλογα με μέση απόδοση στο 2,48% από 2,30% κατά την προηγούμενη αντίστοιχη δημοπρασία. Επίσης άντλησε 2 δισ. ευρώ από 15ετείς τίτλους, με μέση απόδοση στο 4,9%.

Η βιομηχανική παραγωγή σημείωσε πτώση για τέταρτο μήνα στους τελευταίους πέντε, επιβεβαιώνοντας τις ανησυχίες ότι οι οικονομικές προοπτικές της Ευρωζώνης επιδεινώνονται.

Συγκεκριμένα σύμφωνα με τη Eurostat, η βιομηχανική παραγωγή σημείωσε πτώση 0,4% τον Ιανουάριο σε μηνιαία βάση και πτώση 1,3% σε ετήσια βάση.Σύμφωνα με τη Citi, η ΕΚΤ θα προχωρήσει σε διπλή μείωση επιτοκίων το 2013 αρχής γενομένης από την επόμενη συνεδρίαση της ΕΚΤ τον Απρίλιο.

Ο λόγος που θα ωθήσει την Κεντρική Τράπεζα σε αυτή την ενέργεια δεν είναι άλλος από την συνεχώς επιδεινούμενη οικονομία της Ευρωζώνης. Τον Απρίλιο η ΕΚΤ θα προχωρήσει σε μια μείωση επιτοκίων (κατά 0,25%) που θα ανοίξει το δρόμο σε μια νέα μείωση επιτοκίων μέχρι το βασικό επιτόκιο να φθάσει το 0,25% και με πιθανότητες για μηδενικά επιτόκια.

Παρόλα αυτά, η Citi εκτιμά ότι η Ευρωζώνη δεν θα δημιουργήσει νέα αναταραχή στις Αγορές καθώς το ΟΜΤ θα λειτουργήσει αποτρεπτικά.Το ζήτημα του πακέτου διάσωσης της Κύπρου θα συζητηθεί στα περιθώρια της Συνόδου της Πέμπτης, αλλά δεν θα βρίσκεται στην επίσημη ατζέντα, δήλωσε στο Reuetrs Γερμανός αξιωματούχος.

Ο αξιωματούχος υποστήριξε ότι η Γερμανική Κυβέρνηση θα βασίσει την απόφαση της για τη διάσωση της Κύπρου στις αξιολογήσεις και τις προτάσεις της τρόικα, που δεν έχει λάβει ακόμα.

Το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της Fed δεν θα κρατήσει για πάντα, όμως οι επενδυτές μπορούν να περιμένουν ότι θα συνεχιστεί για το υπόλοιπο αυτού του έτους, χωρίς μείωση επιτοκίου μέχρι το 2015, σύμφωνα με τον διευθυντή ερευνών της Roubini Global Economics, Christian Menegatti, όπως μετέδωσε το CNBC.
 
"Η Fed δεν θα κοιτάξει απλώς την ανεργία, αλλά συνολικά τις Αγορές εργασίας και θα κοιτάξει αν οι βελτιώσεις οφείλονται στην αποχώρηση ανθρώπων από το εργατικό δυναμικό ή στην πραγματική δημιουργία θέσεων εργασίας" δήλωσε.Οι λιανικές πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 1,1% τον Φεβρουάριο στις ΗΠΑ, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Υπουργείου Εμπορίου. Οι αναλυτές περίμεναν αύξηση 0,5%. Τον Ιανουάριο οι πωλήσεις του λιανεμπορίου είχαν αυξηθεί 0,1%.


Επιστρέφοντας στο ΧΑ

Επιστρέφοντας εντός των τειχών και στον μη Τραπεζικό 25αρη που απέσπασε την "μερίδα του λέοντος" σε συναλλαγές και ενδιαφέρον, αναμφισβητήτως δύο ήταν οι τίτλοι που ξεχώρισαν και πιο συγκεκριμένα οι Folli Follie Group και Coca-Cola.

Ο πρώτος τίτλος συμπλήρωσε και τρίτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση, υποβοηθούμενος από κάποιες επιλεκτικές τοποθετήσεις λόγω της εισόδου του στον δείκτη Developed Europe-Small Cap, από τις 18/3, κλείνοντας και σε νέα υψηλά 2ετίας (!)
 
Άφησε πίσω του και την αντίσταση των 14,39 ευρώ και αν συνεχίσει να κινείται "βόρεια" η αμέσως επόμενη αντίσταση εντοπίζεται στα 15,40 ευρώ.Σε τιμές Ιουνίου 2008, παραπέμπει, πλέον, ο τίτλος της Coca-Cola που άφησε πίσω του και την τεχνική αντίσταση των 21,14 ευρώ, με την αμέσως επόμενη να εκτιμάται στα 23,70 ευρώ.

Εγκρίθηκε από το ΔΣ της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς το πληροφοριακό δελτίο για την προαιρετική δημόσια πρόταση της Coca Cola ΗΒC AG προς τους μετόχους της Coca Cola Ελληνική Εταιρία Εμφιαλώσεως.

Μετά την έγκριση από την Ε.Κ. αναμένεται να οριστεί από την εταιρεία η έναρξη της περιόδου αποδοχής της δημόσιας πρότασης η οποία πιθανότατα θα οριστεί για 19 Μαρτίου. Επίσης η Ε.Κ. ενέκρινε την εξαίρεση της εταιρείας "COCA-COLA HBC AG" από την υποχρέωση δημοσίευσης των ετήσιων οικονομικών καταστάσεων της τελευταίας τριετίας, προκειμένου οι μετοχές της να εισαχθούν στο Χρηματιστήριο Αθηνών δευτερογενώς προς διαπραγμάτευση.

Ομολογουμένως εντυπωσιακό το +8,66% για την μετοχή της ΔΕΗ, με σημαντικότατη αύξηση του όγκου συναλλαγών. Από την άλλη, κάμψη 12% εμφάνισε η ζήτηση για ηλεκτρικό ρεύμα το Φεβρουάριο, την ισχυρότερη που έχει καταγραφεί ποτέ από το 2004, οπότε και ξεκίνησαν οι σχετικές μετρήσεις, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του ΑΔΜΗΕ.

Ειδικότερα, η ζήτηση για ηλεκτρικό διαμορφώθηκε στα 3,84 εκατ. MWh. Σημειώνεται ότι η ζήτηση για ηλεκτρικό υποχωρεί συνεχώς τα τελευταία τέσσερα χρόνια, λόγω της κρίσης και της μείωσης της οικονομικής δραστηριότητας στη Χώρα. Η κατανάλωση ρεύματος από τους βιομηχανικούς χρήστες υποχώρησε κατά 4,4% τον ίδιο μήνα.Με σημαντική αύξηση των συναλλαγών συνοδεύτηκε το +5,38% για τον ΟΠΑΠ, που υποχώρησε σχετικά από τα υψηλά ημέρας.

Όμως χρειάζεται προσοχή καθώς στο ΤΑΙΠΕΔ κινούνται με "τους δικούς τους ρυθμούς". Έτσι, δύο εβδομάδες παράταση στις ημερομηνίες κατάθεσης δεσμευτικών προσφορών για τον ΟΠΑΠ και τη ΔΕΠΑ έδωσε το ΤΑΙΠΕΔ με αφορμή τις αλλαγές στη διοίκησή του.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι προσφορές για την ΔΕΠΑ θα υποβληθούν τελικά στις 29 Απρίλιου αντί για τις 12 και για τον ΟΠΑΠ στις 22 Απριλίου αντί για τις Απριλίου.

Μετά από δύο συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις, αντέδρασε σήμερα ο τίτλος της ΕΧΑΕ, κλείνοντας κοντά στο υψηλό ημέρας. "Ουδέτερη" η σύσταση για τη μετοχή από την Alpha Finance, όπου δίνει τιμή-στόχο στα 4,4 ευρώ, μετά και τα αποτελέσματα 2012.

Τα μεγέθη στο δ' τρίμηνο ευθυγραμμίστηκαν με τις εκτιμήσεις, σημειώνει η χρηματιστηριακή, τονίζοντας ότι το "ταμείο" της στα τέλη Δεκεμβρίου διαμορφωνόταν στα 114 εκατ. ευρώ, ή στο 37% της κεφαλαιοποίησης της εταιρείας, ενώ οι ελεύθερες ταμειακές ροές ανέρχονται στα 14 εκατ. ευρώ.

Η ΑΧΕ βλέπει σταδιακή αύξηση του όγκου συναλλαγών, στα 75 εκατ. ευρώ κατά μέσο όρο το 2013 και στα 90 εκατ. ευρώ το 2014. Σε γενικές γραμμές, η Alpha σημειώνει ότι η μετοχή είναι δίκαια αποτιμημένη ενώ μια μείωση του ρίσκου Χώρας κατά 2 μονάδες βάσης θα οδηγούσε σε ενίσχυση της τιμής-στόχου κατά 0,5 ευρώ.

Πέντε οι "κόκκινοι" τίτλοι στο ταμπλώ του 25αρη και πιο συγκεκριμένα οι Alpha Bank (-5,42%), Eurobank (-4,04%), Frigoglass (-0,21%), Εθνική (-2,99%) και Πειραιώς (-2,46%).Αντίθετα, τα μεγαλύτερα κέρδη για ΔΕΗ (+8,66%), Τέρνα Ενεργειακή (+7,25%), Μυτιληναίο (+6,68%) και Intralot (+6,64%). Ακολούθησαν με κέρδη μεγαλύτερα του 5% οι Ελλάκτωρ και ΟΠΑΠ και ίσα ή μεγαλύτερα του 4% οι Κύπρου, ΕΧΑΕ, ΟΤΕ, MIG, Motor Oil και με μικρότερα κέρδη οι υπόλοιπες μετοχές του FTSE25.

Ο Γενικός Δείκτης, μετά τις 11.29 κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο και έκλεισε πολύ κοντά στο υψηλό ημέρας και πιο συγκεκριμένα στις 973,12 μονάδες με κέρδη 3,39%, ενώ ο τζίρος αναρριχήθηκε στα 76 εκατ. από τα οποία τα 2,7 εκατ. αφορούσαν "πακέτα" (Τιτάν, Σελόντα, Μέτκα).Ικανοποιητική η τελική εικόνα με 108 ανοδικές μετοχές έναντι 43 πτωτικών και για 21 τίτλους τα ημερήσια κέρδη ξεπέρασαν το 7%.

Στους επιμέρους, θετικά διακριθέντες και οι Σελόντα, Επίλεκτος, ΓΕΚΤΕΡΝΑ, Ιντρακόμ, Χαλκόρ, Fourlis, ενώ όγδοη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση συμπλήρωσε ο Βαράγκης, που σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Στέφανου Κοτζαμάνη η εταιρεία "αλλάζει σελίδα".


-----ΧΠΑ

Ανοδικών συνεδριάσεων συνέχεια, με τις μετακυλίσεις θέσεων να ενισχύουν ακόμα περισσότερο τις συναλλαγές τόσο στα συμβόλαια του 25αρη, όσο και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών που έφθασαν τα 117.906 συμβόλαια.

Το συμβόλαιο με σαφώς υποδεέστερη συμπεριφορά σε σχέση με τον αντίστοιχο δείκτη στην υποκείμενη, γύρισε σε μικρό discount 0,10%.

Τίποτα το ιδιαίτερο τα ξένα χαρτοφυλάκια. Τα συμβόλαια του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 22.660, τιμή εκκαθάρισης 317,5) κινήθηκαν μεταξύ 302 και 319,5 μονάδων. Αυξήθηκε ο δανεισμός τίτλων (200.000 Εθνική, 200.000 Alpha Bank, 70.200 ΔΕΗ, 200.000 Πειραιώς), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Εθνική (34.879), Alpha Bank (15.382), Πειραιώς (6.068), ΟΠΑΠ (6.997), ΟΤΕ (9.085), MIG (7.968), Μυτιληναίο (3.014), ΔΕΗ (5.349), Intralot (4.658), ΓΕΚ (6.830), Κύπρου (5.485), Σιδενόρ (883), Βιοχάλκο (390), Ελλάκτωρα (2.836), ΕΧΑΕ (687), Ελ. Πετρέλαια (2.436), Eurobank (309), Motor Oil (302), CPB (1.589), Coca-Cola (292), Μέτκα (245), Frigoglass (176), Folli Follie Group (108), Τέρνα Ενεργειακή (1.709).

Σύμφωνα με την Alpha Finance, σημαντική ήταν η συμμετοχή των επενδυτών και στην Αγορά δικαιωμάτων του FTSE/ASE Large Cap, όπου πραγματοποιήθηκαν 1.414 τεμάχια (862 calls και 552 puts) ενώ η τεκμαρτή μεταβλητότητα ενός μηνός στα at-the-money δικαιώματα μειώθηκε στο 40%.

Σύμφωνα με το Χ.Α., δεν αναφέρθηκαν “ανοιχτές” πωλήσεις.Επίσης, δεν σημειώθηκε σημαντικό κλείσιμο θέσης “ανοιχτών” πωλήσεων.Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι είναι οι: Εθνική(9.726.606 τεμ.), Alpha Bank (6.498.910 τεμ.).

Να σημειωθεί ότι 11.869 συμβόλαια του δείκτη, λήξεως Μαρτίου, δεν έχουν κλείσει ή μετακυλιστεί θέσεις.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v