Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο σε στάση με... βύθιση τζίρου

Αμετάβλητος στο κλείσιμο ο Γενικός Δείκτης. Ράλι, όμως, για τη μετοχή της Viohalco και ιστορικό υψηλό για την Τέρνα Ενεργειακή. Ρευστοποιήσεις σε Coca Cola, Eurobank, Πειραιώς και Alpha Bank. Μόλις 39,6 εκατ. οι συναλλαγές.

Χρηματιστήριο σε στάση με... βύθιση τζίρου

Σε αρνητικό έδαφος δείχνουν να παραμένουν οι κύριες Ευρωπαϊκές Αγορές και μετά τις σημερινές ανακοινώσεις της ΕΚΤ (αναφορά στην συνέχεια του σχολίου), ενώ στο Ελληνικό Χρηματιστήριο και μετά το επιφυλακτικό ξεκίνημα, η εξέλιξη της συνεδρίασης ήλθε να επιβεβαιώσει την ενδοσυνεδριακή εκτίμηση της στήλης πως “το τελικό πρόσημο θα ‘παιχτεί’ μέχρι τέλους”.

Πράγματι οι λίγοι αγοραστές μάζεψαν τις, έτσι κι αλλιώς, ελεγχόμενες απώλειες των Δεικτοβαρών Τραπεζικών μετοχών, έστω και αν οι “sellers” έκαναν εκ νέου αισθητή την παρουσία τους στις τελικές δημοπρασίες και με κάποιες επιλεκτικές τοποθετήσεις στον μη Τραπεζικό 25αρη, έδωσαν τα περιθώρια στον Γενικό Δείκτη να διεκδικήσει μέχρι τέλους, την δεύτερη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση, πράγμα που επετεύχθη έστω και σε απόλυτα οριακό βαθμό (0,04%).

Ανεξάρτητα από το τελικό πρόσημο της συνεδρίασης, αυτό που έστειλε στο ζενίθ τις ανησυχίες των Παραγόντων της Αγοράς, ήταν η νέα βύθιση του τζίρου (ο χαμηλότερος των τελευταίων 8 συνεδριάσεων) και είναι κοινό μυστικό ότι με αυτή την συναλλακτική δραστηριότητα, το Χ.Α. δεν μπορεί να ελπίζει σε κάτι σημαντικά καλύτερο.

Με δεδομένο ότι η ανακυκλούμενη ρευστότητα δεν φθάνει για όλους, αν συνεχιστούν οι τζίροι που παραπέμπουν στα “μπάνια του Λαού”, είναι περισσότερο από βέβαιο ότι το όποιο ενδιαφέρον θα περιοριστεί στο “rotation” που θα συντηρεί τους βασικούς δείκτες σε φάση συσσώρευσης, μέχρι να έλθει το επόμενο πτωτικό κύμα και στις κινήσεις λίγων επιμέρους τίτλων, από όλο το εύρος των κεφαλαιοποιήσεων.

Υπενθυμίζεται ότι η αυριανή συνεδρίαση συνοδεύεται και από την λήξη των συμβολαίων Ιουλίου στην Αγορά Παραγώγων και αυτό ίσως αυξήσει ελαφρώς την μεταβλητότητα.

Από την άλλη, οι σημερινές ανακοινώσεις της ΕΚΤ, που δεν είπαν τίποτα καινούργιο, αλλά επανέλαβαν αυτά που ήξεραν οι αγορές, έγιναν αφορμή επιστροφής των αγοραστών στην Αγορά ομολόγων, με αποτέλεσμα την αποκλιμάκωση των αποδόσεων (στο 1,226% η απόδοση του Ελληνικού 10ετους τίτλου).

Ξεκινώντας και σήμερα την “περιήγηση” από το Δεικτοβαρές Τραπεζικό ταμπλό, οι μετοχές των τεσσάρων συστημικών τραπεζών άλλαξαν και τα δύο πρόσημα κατά την διάρκεια της συνεδρίασης, κινήθηκαν σε σχετικά στενό εύρος και η τελική εικόνα δίνει συγκριτικό πλεονέκτημα στους πωλητές.

Συνεδρίαση εναλλαγής προσήμων και για τον κλαδικό δείκτη των Τραπεζών που κινήθηκε μεταξύ 330,85 (-1,91%) και 338,3 μονάδων (+0,30%). Πριν τις τελικές δημοπρασίες βρέθηκε στις 334,17 (-0,92%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 331,85 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 1,61%.

Αν η αυριανή λήξη της χρηματιστηριακής εβδομάδας βρει τον ΔΤΡ χαμηλότερα των 336 μονάδων, η εικόνα θα επιδεινωθεί έτι περαιτέρω και οι 300 μονάδες θα βάλουν σοβαρή υποψηφιότητα δοκιμασίας. Παραμένει πρώτο ζητούμενο η ανοδική διαφυγή υψηλότερα των 353 – 362 μονάδων, με την αμέσως επόμενη αντίσταση να εντοπίζεται στις 377 μονάδες (καθοδικό χάσμα). Κλείσιμο υψηλότερα των 390 μονάδων, δίνει ημερήσιο σήμα επανατοποθετήσεων.

“Στις νέες συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί με την πανδημία του COVID-19, οι μακροοικονομικές προβλέψεις περιβάλλονται από μεγάλη αβεβαιότητα. Συνεπώς, το Τραπεζικό Σύστημα καλείται να ανταπεξέλθει στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει, ούτως ώστε να διασφαλιστεί η χρηματοπιστωτική σταθερότητα και η ομαλή χρηματοδότηση της Οικονομίας”, τονίζει η Τράπεζα της Ελλάδος στην Έκθεση Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Ερχόμενοι στο ταμπλό των μη Τραπεζικών blue chips, αξίζει να σημειωθεί ότι στα χαμηλά ημέρας ο μόνος τίτλος που διασωζόταν με θετικό πρόσημο, ήταν αυτός της ΤΕΝΕΡΓ (+3,76%), όμως η εικόνα βελτιώθηκε σημαντικά κατά την τελευταία ώρα των συναλλαγών και έτσι με θετική μεταβολή τερμάτισαν την συνεδρίαση οι ΑΔΜΗΕ (+0,86%), ΓΕΚΤΕΡΝΑ (+1,44%), ΔΕΗ (+0,66%), Viohalco (+6,68%), Lamda Development (+0,17%), Jumbo (+2,37%), Fourlis (+1,63%), ΟΠΑΠ (+2,22%), ΟΤΕ (+0,74%), Τέρνα Ενεργειακή (+3,76%) και αμετάβλητοι οι τίτλοι των ΟΛΠ και TITC.

Κίνηση μόνιμα με θετικό πρόσημο, δεύτερη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση και κλείσιμο σε νέα ιστορικά υψηλά για την Τέρνα Ενεργειακή (+3,76%), στον απόηχο της χθεσινής ανακοίνωσης για την πώληση Αιολικού Πάρκου στις ΗΠΑ, με κέρδος που θα ξεπεράσει τα 30 εκατ. για την Εισηγμένη. Η μετοχή δεν έχει καν θεωρητικές αντιστάσεις, ενώ το ημερήσιο “stop short” εντοπίζεται στα 9,70 ευρώ. Η τρέχουσα κεφαλαιοποίηση έφθασε τα 1,193 δισ. ευρώ.

Αλλάζει πρόσημα σχεδόν επί καθημερινής βάσεως η μετοχή του Σαράντη (-0,47%). Ισχυροποιημένη η αντίσταση στα 9,12 ευρώ. Στα 8,07 ευρώ το ημερήσιο “stop long”.

Μόνιμα με αρνητικό πρόσημο κινήθηκα και ο τίτλος της ΕΕΕ (-2,28%), παρουσιάζοντας ασταθή συμπεριφορά, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο να κινηθεί προς τα 25,00, ή και προς τα 20,00 ευρώ (επίπεδο που θα προκαλέσει αυξημένες τοποθετήσεις). Κλείσιμο πάνω από τα 23,19 ευρώ, θα δώσει ημερήσιο σήμα τοποθετήσεων.

Στις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, από σήμερα οι μετοχές της CNL CAPITAL Ε.Κ.Ε.Σ. - Δ.Ο.Ε.Ε. (-1,88%) ήταν διαπραγματεύσιμες χωρίς το μέρισμα χρήσεως 2019, €0,15 ανά μετοχή (καθαρό ποσό). Από εκεί και πέρα, νέα υψηλότερη τιμή - στόχο για τη μετοχή της Παπουτσάνης, στα 2,52 ευρώ, δίνει η Beta Sec., διατηρώντας τη σύσταση “overweight”.

Αισιοδοξία ότι η Εταιρεία θα καταφέρει να εμφανίσει μικρά κέρδη, παρά την πανδημία και τη μεγάλη πτώση του Τουρισμού εξέφρασε η Διοίκηση της Autohellas (+10,78%), κατά την χθεσινή Γ.Σ. Μέρισμα 0,23 ευρώ ανά μετοχή (ικανοποιητική μερισματική απόδοση) αποκοπή στις 20/7.

Δίπλωσε τις ανοδικές συνεδριάσεις οι ΕΛΧΑ (+10,14%) μετά και τις χθεσινές ανακοινώσεις, διόρθωσε μετά από “καρέ” ανοδικών συνεδριάσεων η ΕΚΤΕΡ (-1,96%), ενώ ευδιάκριτη ήταν η παρουσία πωλητή σε Πλαίσιο (-1,08%), Σπύρου (-7,89%), Βιοτέρ (-3,95%), Ικτίνο (-2,71%), CPI (-4,63%), Revoil (-6,98%), Medicon (-1,57%) και AS Company (-2,50%).

Επιστροφή αγοραστών σε Forthnet (+9,09%), BriQ (+1,23%) και Κέκροπα (+4%), “ντουμπλάρισαν” τις ανοδικές συνεδριάσεις οι Intralot (+17,07%), Frigoglass (+7,84%), Cenergy (+5,38%) και Λύκος (+0,96%), ενώ ακουμπάει τα ιστορικά υψηλά η Performance Technologies (+7,50%), αλλά συνεχίζει να διαπραγματεύεται με μονοψήφιο p/e (!).

Η απόλυτα βραχυπρόθεσμη τάση για τον Γενικό Δείκτη θα εξαρτηθεί είτε από την ανοδική διαφυγή υψηλότερα των 671 μονάδων (ημερήσιο “stop short”), είτε από την καταστρατήγηση της στήριξης στις 627 μονάδες. Κλείσιμο χαμηλότερα των 627, ανοίγει διάδρομο υποχώρησης προς τις 620 - 617, 605, 593 και 582 μονάδες.

Στις 647 μονάδες ο εκθετικός ΚΜΟ 30 ημερών. Υπέρβαση των 671 μονάδων, δημιουργεί τις τεχνικές προϋποθέσεις για minimum κίνηση προς τις 688 μονάδες.

Συνεχίζει να κινείται μεταξύ 1492 και 1623 μονάδων, ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης. Η διαφυγή σε ένα από τα δύο άκρα, μπορεί να σηματοδοτήσει την απόλυτα βραχυπρόθεσμη τάση. Όσο ο εν λόγω δείκτης παραμένει χαμηλότερα των 1561 μονάδων, ο χρόνος θα δουλεύει υπέρ των “short”, επιδεινώνοντας την τεχνική εικόνα. Ανοδική διαφυγή μπορεί να δώσει κίνηση προς τις 1570 – 1575, 1607 και 1623 μονάδες (ημερήσιο “stop short”). Αντίθετα “γλίστρημα” χαμηλότερα των 1492 μονάδων, μπορεί να βάλει σε δοκιμασία τις επόμενες στηρίξεις στις 1456, 1426 και 1396 μονάδες. Στις 1565 μονάδες ο εκθετικός ΚΜΟ 30 ημερών.

Τι λένε οι Αναλυτές

“Η αβεβαιότητα πού προκάλεσε ο Covid-19 στην Παγκόσμια, αλλά και την Ελληνική Οικονομία δεν μειώνεται, αν λάβουμε υπόψη τις πρόσφατες δηλώσεις της C. Lagarde, αλλά και Στελεχών του ΔΝΤ”, αναφέρει ο Λουκάς Παπαϊωάννου.

«Οι Ευρωπαίοι Ηγέτες καλούνται άλλη μια φορά, τις επόμενες ώρες, να πάρουν αποφάσεις για την υλοποίηση του Ευρωπαϊκού προγράμματος ανασυγκρότησης. Όμως “κρατάμε μικρό καλάθι” για το τελικό αποτέλεσμα, αφού συνεχίζονται οι κωλυσιεργίες “επί του διαδικαστικού”. Έτσι οι περισσότεροι Αναλυτές εκτιμούν ότι τα απαραίτητα κεφάλαια, στην καλύτερη περίπτωση, θα τα δουν οι πληττόμενες Χώρες μετά το 1ο τρίμηνο του 2021 και βλέπουμε..

Όσον αναφορά την Ελλάδα, η Οικονομία παλεύει να επουλώσει τις πληγές που έχουν δημιουργηθεί από την πανδημία, με τα μέχρι τώρα στοιχεία να μην είναι πολύ αισιόδοξα, τόσο σε μακροοικονομικό, όσο και σε μικροοικονομικό επίπεδο.

Ο Τουριστικός τομέας & τα παρεμφερή επαγγέλματα δέχονται τις μεγαλύτερες πιέσεις, ελπίζοντας ότι οι ζημιές θα μειωθούν, όσο ανοίγουν τα σύνορα και βαδίζουμε προς τον πυρήνα της τουριστικής περιόδου, παρά τον ορατό κίνδυνο της νέας διάδοσης του ιού.

Παρά ταύτα, η ομολογιακή Αγορά συνεχίζει να μονοπωλεί το ενδιαφέρον, με την 7ετη έκδοση της ΛΑΜΔΑ, που θέλει να αντλήσει 320 εκατ. ευρώ, αν και η πρόσφατη έκδοση της ΓΕΚΤΕΡΝΑ απογοήτευσε τους Συμμετέχοντες, τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα. Η μεσοπρόθεσμη τεχνική εικόνα των βασικών δεικτών του Ελληνικού Χρηματιστηρίου δεν άλλαξε, παρά την εξελισσόμενη τεχνική αντίδραση. Μόνο η έγκυρη παραμονή πάνω από τις 680 - 690 μονάδες ΓΔ και 1650 - 1660 FTSE25, σε συνδυασμό με τη σημαντική αύξηση του όγκου συναλλαγών, μπορεί να αλλάξει το σκηνικό.

Συμπερασματικά, τόσο στις Παγκόσμιες όσο και στην Ελληνική Αγορά, η ψυχολογία των Επενδυτών είναι ευμετάβλητη. Η συνεχιζόμενη εξάπλωση της πανδημίας, αλλά και η επανεκτίμηση των αρνητικών επιδράσεων του covid-19, για αργή & χαμηλή ανάκαμψη, δεν οδηγούν σε κανένα εφησυχασμό. Ειδικά η Εγχώρια Αγορά παραμένει στάσιμη και αβαθής, με χαμηλούς όγκους. Είναι πλέον φανερό ότι το 2020 δεν θα είναι 2019 και το κυριότερο χαρακτηριστικό του Ελληνικού Χρηματιστηρίου θα είναι η μεταβλητότητα.

Όσο και αν οι Ξένες Αγορές (κυρίως οι Αμερικανικές), προσπαθούν να μας πείσουν ότι όλα βαίνουν καλώς, καταγράφοντας και νέα υψηλά, τόσο η ανησυχία μας αυξάνει. Ειδικά όσο πλησιάζουμε προς τις κρίσιμες Αμερικανικές και Τουρκικές Προεδρικές εκλογές …

Επαναπατρισθείς Μετανάστης Επενδυτής μεγάλης ηλικίας, μου περιέγραψε την κατάσταση του Ελληνικού Χρηματιστηρίου με μια Αγοραία Αμερικανική φράση, ‘No money, No honey”, τονίζει ο Οικονομολόγος της Fast Finance ΑΕΠΕΥ.

Οι ξένες αγορές

Απόλυτη επικράτηση των πωλητών, δείχνει η τελική εικόνα για τις μεγάλες Αγορές της Ασίας. Ελεγχόμενες οι απώλειες στην Ευρώπη, αλλά και στις πρώτες ώρες συνεδρίασης στην Wall Street. Οριακά κέρδη για το Ευρώ, μικρές απώλειες για το Πετρέλαιο. Ελεγχόμενη διόρθωση σε Χρυσό και Ασήμι, προς τα $9100 υποχωρεί το Bitcoin.

Επιστρέφοντας στα πιο εγχώριου ενδιαφέροντος, “η Ελληνική Αγορά Ακινήτων διατήρησε το θετικό momentum το πρώτο τρίμηνο του 2020, παρά την εκδήλωση της πανδημίας. Ωστόσο, το πρωτοφανές οικονομικό σοκ από την πανδημία λογικά θα έχει αντίξοες επιπτώσεις τόσο στην κατασκευαστική δραστηριότητα, όσο και στις συναλλαγές real estate το δεύτερο τρίμηνο και εγείρει αβεβαιότητα για την εξέλιξη της Αγοράς και τις τιμές στο δεύτερο μισό του έτους”, επισημαίνει σε έκθεσή της η DBRS.

Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μεταξύ 630,98 (-0,99%) και 640,016 μονάδων (+0,45%). Πριν τις τελικές δημοπρασίες βρέθηκε στις 640,16 (+0,45%) και ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση στις 637,55 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 0,04%.

Ο τζίρος στα 38,9 εκατ., από τα οποία τα 5,4 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΔΕΗ, ΜΠΕΛΑ, ΕΥΡΩΒ, ΟΤΕ), ενώ ΟΤΕ, ΕΥΡΩΒ, ΟΠΑΠ, ΜΠΕΛΑ και ΕΤΕ απέσπασαν το 55% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, με το αρνητικό πρόσημο δεν ήλθε σε επαφή η ΤΕΝΕΡΓ και με το θετικό οι ΕΕΕ και ΜΥΤΙΛ. Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο υψηλό ημέρας έκλεισαν οι Viohalco, ΔΕΗ και ΟΠΑΠ και στο χαμηλό η Alpha Bank.

Καλύτερη της ενδοσυνεδριακής η τελική εικόνα με 60 ανοδικές μετοχές, έναντι 47 πτωτικών, ενώ 13 τίτλοι ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση με κέρδη μεγαλύτερα του 7%.

Η εικόνα στα παράγωγα

Σταθεροποιητική η συνεδρίαση στην Αγορά Παραγώγων, ενώ οι συνεχιζόμενες μετακυλίσεις θέσεων διατήρησαν σε ικανοποιητικά επίπεδα τις συναλλαγές στο συμβόλαιο του δείκτη. Υποχώρησε ο όγκος στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (12.558 συμβόλαια).

Στα 3.684 συμβόλαια του δείκτη οι ανοιχτές θέσεις (από 4.982 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Ιούλιος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 5.187, 2.355 για τον Ιούλιο, 2.595 για τον Αύγουστο και 237 για τον Σεπτέμβριο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 1.548) κινήθηκε μεταξύ 1.524 και 1.550 μονάδων.

Ελάχιστος ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (15.000 Alpha Bank, 27.500 Eurobank, 6.000 Εθνική), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (1.787), Alpha Bank (3.787), Πειραιώς (2.037), ΔΕΗ (369), Ελλάκτωρα (117), Εθνική (2.890), MIG (195), ΓΕΚ (261), ΑΔΜΗΕ (113), ΟΠΑΠ (170), Τέρνα Ενεργειακή (432), Viohalco (148).

Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Μετοχές, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Σεπτέμβριος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών σε: Eurobank 52.224, MIG 41.780, Alpha Bank 93.921, Εθνική 32.183, ΔΕΗ 10.657, Πειραιώς 16.766, Ελλάκτωρα 10.646.

Οι σημαντικότερες καθαρές αρνητικές θέσεις που δημοσιοποιήθηκαν στην Επ. Κεφαλαιαγοράς και ξεπερνούν το 0,5% του συνόλου των μετοχών:

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC(*), καθώς το Χ.Α., στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ, δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Alpha Bank 43.486.068 τεμ., (από 43.486.068 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), Πειραιώς 20.479.970 τεμ. (20.479.970), ΔΕΗ 5.848.612 τεμ. (5.848.612), Eurobank 49.618.591 τεμ. (49.695.203), ΟΠΑΠ 1.319.394 τεμ. (1.319.394), Εθνική 9.807.674 (10.101.113), Folli Follie Group 1.120.847 τεμ. (1.120.847).

(*) Τα στοιχεία Συναλλαγές Δανεισμού Τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v