Το κίνημα #MeToo φέρνει μια πολιτισμική αλλαγή

Τα επόμενα βήματα είναι να βλέπουν τον κόσμο με διαφορετικό βλέμμα οι άντρες και να μεγαλώνουν τα αγόρια μαθαίνοντας ότι αρρενωπότητα δεν σημαίνει επιθετικότητα.

Το κίνημα #MeToo φέρνει μια πολιτισμική αλλαγή
  • του Mihir Zaveri*

του Mihir Zaveri*

Η Padma Lakshmi λέει ότι πιστεύει στην «ηθική αποκατάσταση» των ανδρών που επλήγησαν από το κίνημα #MeToo. Αλλά, όπως επίσης είπε η κ. Lakshmi, αυτή η αποκατάσταση θα πρέπει να προέλθει από την αυθεντική μεταμέλειά τους και από την κατανόηση της επίπτωσης των πράξεών τους -δεν θα πρέπει να περνά μέσα από το γεγονός ότι ένας άντρας σε μια συγκεκριμένη θέση εργασίας ήταν καλός.

«Το ταλέντο τους δεν εξασφαλίζει κάποιο είδος άφεσης», είπε στο συνέδριο του DealBook. «Δεν παύουν να είναι επονείδιστοι εξαιτίας των συγκεκριμένων πράξεών τους, επειδή οι πράξεις τους ήταν επονείδιστες». Το κοινό του συνεδρίου ξέσπασε σε χειροκροτήματα μετά τα σχόλιά της.

Η κ. Lakshmi και η συμμετέχουσα στο πάνελ Lisa Borders, πρώην πρόεδρος του W.NBA (Woman’s NBA - το αμερικανικό πρωτάθλημα επαγγελματικού μπάσκετ γυναικών) και νέα CEO του Time’s Up, ενός ομίλου παροχής νομικών συμβουλών για γυναίκες στον χώρο εργασίας, συζήτησαν πώς το κίνημα #MeToo συνέχισε να κάνει πιο επαναστατικές αφενός τις αντιλήψεις για τις σχέσεις των φύλων στον χώρο εργασίας, αφετέρου την κουλτούρα σε κοινωνικούς κύκλους, στον αθλητισμό και στην εκπαίδευση. Και οι δύο γυναίκες έχουν αναδειχθεί σε προβεβλημένες μορφές και επικεφαλής του κινήματος #MeToo.

Η κ. Lakshmi, οικοδέσποινα και παραγωγός του «Top Chef» αλλά και μοντέλο, αποκάλυψε σε άρθρο της στους NY Times ότι έπεσε θύμα βιασμού στα 16 της χρόνια. Καταλαβαίνει τις γυναίκες που περίμεναν χρόνια πριν αποκαλύψουν κάποια σεξουαλική επίθεση σε βάρος τους.

Το άρθρο δημοσιεύθηκε την ίδια εποχή, τον Σεπτέμβριο του 2018, που δύο γυναίκες κατήγγειλαν με λεπτομέρειες τον Brett Kavanaugh, έναν παλιό υποψήφιο για το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ. Ο Πρόεδρος Trump αναρωτήθηκε δημόσια γιατί η μία από τις γυναίκες, η Christin Blasey Ford, δεν κατήγγειλε το περιστατικό όταν συνέβη, 30 χρόνια πριν.

Η κ. Borders και η κ. Lakshmi περιέγραψαν την ανάγκη για μια πολιτισμική αλλαγή όχι μόνο στον χώρο εργασίας αλλά ειδικά στο πώς οι άντρες βλέπουν τον κόσμο και στον τρόπο με τον οποίο ανατρέφονται τα αγόρια. «Πρέπει να σταματήσουμε να εξομοιώνουμε την επιθετικότητα με την αρρενωπότητα -νομίζω ότι αυτό είναι μεγάλο μέρος του όλου θέματος», είπε η κ. Lakshmi.

Η κ. Borders είπε ότι χρειάζεται να υπάρχει μεγαλύτερη διαφάνεια, ειδικά στο θέμα των μισθών, οπότε οι γυναίκες θα ξέρουν αν υποαμείβονται. Όπως είπε, οι εταιρείες πρέπει να καταλάβουν ότι οι πολιτικές και οι πρακτικές που στηρίζουν τη θέση των γυναικών βοηθούν επίσης συνολικά τους οργανισμούς.

«Προσθέτουμε αξία», είπε η κ. Borders.

Και οι δύο γυναίκες είπαν ότι η δυνατότητα να διαχέονται οι ιστορίες μέσω των social media βοήθησε στην ενίσχυση του κινήματος #MeeToo και δημιούργησε μια εποχή πραγματικής κοινωνικής αλλαγής. Η κ. Borders είπε ότι αναπτύχθηκε επαφή με θύματα σεξουαλικής κακοποίησης, των οποίων οι ιστορίες «δεν ήταν βάρος που έπρεπε να σηκώσουμε εμείς αλλά η κοινωνία». «Και αυτό άναψε φωτιά», ανέφερε.

Ακολουθούν αποσπάσματα από τη συζήτηση των δύο γυναικών με τον δημοσιογράφο των NY Times, Andrew Ross Sorkin.

Lisa, διηύθυνες το W.NBA πριν αναλάβεις αυτόν τον ρόλο και, θέλω να καταλάβω, τι ήταν αυτό που σε οδήγησε να πιστέψεις ότι αυτό ήταν που ήθελες να κάνεις. Τι συνέβη;

Lisa Borders: Είχα το προνόμιο να διευθύνω το W.NBA για περίπου τρία χρόνια -τρεις σεζόν, λέμε στα σπορ- και αυτό ήταν οπωσδήποτε μια προσπάθεια να προωθηθούν οι γυναίκες στον επαγγελματικό αθλητισμό. Αυτό που είδα σε αυτό το κίνημα ήταν μια ευκαιρία να προωθηθούν οι γυναίκες σε κάθε τομέα, σε κάθε επιχειρηματικό κλάδο σε όλο τον κόσμο. Άρα, το να συνεχίσω μια δουλειά που έκανα για σχεδόν τέσσερις δεκαετίες και να την οδηγήσω πέρα από τα όρια ενός και μόνο κλάδου ήταν αληθινά συναρπαστικό για εμένα.

Padma Lakshmi: Νομίζω αρκετές από εμάς πριν από τα social media γυρνούσαμε και σκεφτόμασταν «μόνο σε μένα συνέβη». Ξέρω ότι ακούγεται περίεργο, αλλά είναι τόσο ντροπιαστικό και επώδυνο, που ακόμα κι ο εαυτός σου θέλει να ξεχάσει ότι συνέβη. Το τελευταίο πράγμα που θέλεις να συμβεί είναι να σε αναγνωρίζουν απ’ αυτό στο επαγγελματικό σου περιβάλλον. Υπάρχουν ήδη αρκετά εμπόδια στον δρόμο σου.

Δεν θέλεις να χάσεις τη δουλειά, δεν θέλεις να μην πάρεις την προαγωγή, δεν θέλεις να ταράξεις τα νερά. Δεν θέλεις να το κάνεις πιο δύσκολο ή να δώσεις σε κάποιον περισσότερους λόγους να μη σε προσλάβει ή να μη σε θέλει εκεί γύρω, γιατί θα είσαι μια εστία ντροπής στον χώρο, το σύμβολο όλου αυτού. Οπότε αυτό που έκαναν στην πραγματικότητα τα social media είναι ότι έδωσαν τη δυνατότητα να υπάρξει ένα δίκτυο και μια γυναικεία αλληλεγγύη, ώστε να σου πουν ότι δεν είσαι μόνη.

Lisa Borders: Όταν βλέπεις τι συμβαίνει σήμερα, αν κοιτάξεις μέσα από την ιστορία, ούτε όταν μιλούσαμε για τα ανθρώπινα δικαιώματα κάναμε συζητήσεις που κράτησαν για πάντα. Σε ένα σημείο κάποιος σηκώθηκε και είπε «εντάξει, αυτό είναι απαράδεκτο και δεν θα το κάνουμε πια». Και έτσι χρωστάμε μεγάλη χάρη στην Tarana Burke και στις ακτιβίστριες του #MeToo, που σήκωσαν το χέρι πρώτες και είπαν ναι, έχουμε αυτό το στίγμα και το αποβάλλουμε. Δεν είναι δικό μας το βάρος, είναι της κοινωνίας.

*Ο Mihir Zaveri είναι δημοσιογράφος των New York Times

 

v