Οι μεγάλες αλλαγές πλησιάζουν με ιλιγγιώδη ταχύτητα

Το αυτοκίνητο του μέλλοντος δεν θα είναι απλώς ένα όχημα, τονίζει ο Ανδρέας Ταπραντζής, Διευθύνων Σύμβουλος της Avis, επισημαίνοντας παράλληλα τις μεγάλες τεχνολογικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει συνολικά η αγορά ενοικίασης αυτοκινήτων.

Οι μεγάλες αλλαγές πλησιάζουν με ιλιγγιώδη ταχύτητα
  • Συνέντευξη του Ανδρέα Ταπραντζή

Η μεγαλύτερη άμεση ξένη επένδυση σε αμιγώς ελληνική εταιρεία για το 2018, σύμφωνα με σχετική έρευνα της PwC, ήταν η εξαγορά της Avis Greece από σχήμα στο οποίο συμμετέχει η μητρική εταιρεία Avis Budget Group και ο μεγαλύτερος τουρκικός όμιλος Koc Group, έναντι 325 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για λογική εξέλιξη, θα υποστηρίξουν κάποιοι, καθώς το επενδυτικό ενδιαφέρον ξένων ομίλων για την Ελλάδα επικεντρώνεται σε κλάδους όπως ο τουρισμός.

Παράλληλα, η Avis σχεδιάζει επενδύσεις άνω του 1 δισ. ευρώ για την επόμενη πενταετία, προκειμένου να αντιμετωπίσει τις αλλαγές που φέρνει η τεχνολογία και στην αγορά ενοικίασης αυτοκινήτων.

Όπως εξηγεί ο Διευθύνων Σύμβουλος της Avis, Ανδρέας Ταπραντζής, το αυτοκίνητο του μέλλοντος δεν θα είναι απλώς ένα όχημα! Ο ίδιος προβλέπει πως εξαιτίας των ραγδαίων τεχνολογικών αλλαγών πλησιάζει ένας νέος μεγάλος κύκλος συγκέντρωσης στον χώρο της αυτοκινητοβιομηχανίας, με αυξημένες απαιτήσεις για R&D και καινοτόμες λύσεις, στην αιχμή της τεχνολογίας. Αντίστοιχα μεγάλη πρόκληση για τις εταιρείες του κλάδου είναι η μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος, με τον κ. Ταπραντζή να τονίζει πως το 2020 ένα στα πέντε αυτοκίνητα που θα μπουν στον στόλο της Avis θα είναι είτε υβριδικό είτε ηλεκτρικό.

Οι ξένοι μέτοχοί σας πραγματοποίησαν μια σημαντική επένδυση στην Ελλάδα το 2018. Ποιοι παράγοντες έπαιξαν καθοριστικό ρόλο σε αυτή την απόφαση;

Για όλους εμάς στην Avis, η επένδυση αυτή αποτελεί ψήφο εμπιστοσύνης και αναγνώριση της δυναμικής της εταιρείας μας. Σημαντικός παράγοντας που ενέτεινε το ενδιαφέρον των μετόχων μας είναι, μεταξύ άλλων, η σημαντική υπεραξία της εταιρείας ως αποτέλεσμα ενός εντυπωσιακού προγράμματος turnaround, που υλοποιήσαμε με επιτυχία την περίοδο 2015-2017.

Επίσης, ένα γεγονός που λειτούργησε εξίσου καθοριστικά είναι το εξαιρετικό επίπεδο του ανθρώπινου δυναμικού μας, που καθημερινά, με αφοσίωση και γνήσιο ενδιαφέρον, δίνει τον καλύτερό του εαυτό προσφέροντας άριστη εξυπηρέτηση σε όλους τους πελάτες μας.

Πέρυσι η Avis Hellas προχώρησε σε επενδύσεις 200 εκατ. ευρώ. Ποιο είναι το επενδυτικό σας πλάνο για το επόμενο διάστημα;

Οι επενδύσεις που πραγματοποιήσαμε, σε συνδυασμό με τα ιδιαίτερα θετικά οικονομικά αποτελέσματα, αποδεικνύουν στην πράξη την ηγετική θέση που κατέχουμε στον κλάδο.

Πιο συγκεκριμένα, την επόμενη πενταετία σκοπεύουμε να επενδύσουμε τουλάχιστον 1 δισ. ευρώ για την ανανέωση του στόλου μας, τον περαιτέρω εκσυγχρονισμό της τεχνολογικής μας υποδομής, καθώς και την ανάπτυξη νέων υπηρεσιών με βάση τις τεχνολογίες του car sharing και των connected cars.

Η δέσμευσή μας αυτή επιβεβαιώνει την εμπιστοσύνη μας στις δυνατότητες της ελληνικής οικονομίας και την υπόσχεσή μας σε όλους τους πελάτες μας ότι θα συνεχίσουμε να παρέχουμε τις σύγχρονες και εξατομικευμένες υπηρεσίες που χρειάζεται.

Η τεχνολογία φέρνει αλλαγές και στην αγορά ενοικίασης αυτοκινήτων, ενώ μεγάλες αυτοκινητοβιομηχανίες έρχονται να διεκδικήσουν μερίδιο. Ποια είναι η άποψή σας για την επόμενη μέρα αυτής της αγοράς;

Σίγουρα η επόμενη δεκαετία θα χαρακτηριστεί από σημαντικές αλλαγές στον χώρο του αυτοκινήτου και των μετακινήσεων, όπως τον γνωρίζουμε σήμερα, καθώς οι τεχνολογικές εξελίξεις είναι ραγδαίες. Οι εταιρείες τεχνολογίας και οι αυτοκινητοβιομηχανίες αναπτύσσονται συνεχώς, με στόχο να καθιερώσουν νέους όρους στην αυτοκίνηση. Το αυτοκίνητο του μέλλοντος θα είναι αυτόνομο, συνδεδεμένο σε ένα δίκτυο με εκατομμύρια άλλα αυτοκίνητα και χρήστες, πιθανόν ηλεκτροκίνητο και σίγουρα ολοκληρωμένο σε έναν παγκόσμιο ιστό ΙoΤ (Internet of Things). Πρόκειται για ένα πλαίσιο ανατρεπτικών και όχι απλών τεχνολογικών εξελίξεων.

Ο ρυθμός αφομοίωσης και εφαρμογής αυτών των τεχνολογιών θα κρίνει καθοριστικά το μέλλον πολλών υφιστάμενων παικτών της παγκόσμιας αγοράς. Εταιρείες σαν την Avis θα είναι σε θέση να επωφεληθούν εξαιρετικά από τις επερχόμενες εξελίξεις, εφόσον καταφέρουν αφενός να διαχειριστούν με επιτυχία την ανανέωση του στόλου τους, αφετέρου να δημιουργήσουν υπηρεσίες που αξιοποιούν έξυπνα τις νέες τεχνολογικές δυνατότητες σε όφελος των καταναλωτών. Η Avis έχει ήδη προχωρήσει διεθνώς σε στρατηγικές συνεργασίες προς αυτή την κατεύθυνση, με χαρακτηριστικότερη αυτή με τη Waymo, κορυφαία εταιρεία τεχνολογίας στον τομέα της αυτόνομης οδήγησης και θυγατρική της Google.

Πιστεύετε πως πλησιάζει η μέρα που το αυτοκίνητο θα είναι απλώς μια «υπηρεσία» που θα μισθώνεται και από τον ιδιώτη, χωρίς να αγοράζεται, από μια εταιρεία όπως η Avis; Πώς επηρεάζει τον κλάδο αυτή η εξέλιξη;

Τα δεδομένα που έχουμε στη διάθεσή μας δείχνουν ότι οι υπηρεσίες on-demand είναι το μέλλον. Τόσο οι ραγδαίες τεχνολογικές εξελίξεις που αναφέραμε πριν όσο και η επικρατούσα καταναλωτική τάση του shared economy, ειδικότερα στις νεότερες ηλικίες, φέρνουν συνεχώς πιο κοντά αυτή την ημέρα. Ήδη τα τελευταία 3 χρόνια, η Avis επενδύει σταθερά σε αυτή την τάση, καταφέρνοντας να πετύχει αύξηση των leasing πελατών κατά 20% μόνο μέσα στο 2018.

Στο πλαίσιο αυτό, έχουμε αναπτύξει μια σύγχρονη και ευέλικτη πλατφόρμα, το νέο website μας ΜyΑvis.gr, με σκοπό να ενημερώσουμε πως το leasing αυτοκινήτου είναι προσιτό για όλους, ώστε ο καθένας μας να μπορεί να απολαμβάνει τον πλέον οικονομικό, ευέλικτο και ξένοιαστο τρόπο μετακίνησης. Παράλληλα, επενδύουμε σε μια ευρεία διαφημιστική καμπάνια με σκοπό να ανατρέψουμε τους μύθους γύρω από το leasing, παρουσιάζοντας όλα τα οφέλη και τα χαρακτηριστικά της μακροχρόνιας μίσθωσης, με απλό και κατανοητό τρόπο κι απαντώντας σε ερωτήσεις και προκαταλήψεις γύρω από το leasing οχημάτων.

Τι κάνετε προκειμένου να περιορίσετε το περιβαλλοντικό αποτύπωμα; Επενδύετε, για παράδειγμα, στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα ή σε άλλες φιλικές τεχνολογίες προς το περιβάλλον;

Στην Avis, η υπεύθυνη λειτουργία της εταιρείας μας αποτελεί στρατηγική επιλογή, γι’ αυτό και φροντίζουμε να υιοθετούμε πρακτικές με όφελος για την κοινωνία και το περιβάλλον. Στον άξονα αυτό, το επόμενο βήμα μας αφορά την ηλεκτροκίνηση. Η αλήθεια είναι ότι οι σχετικές υποδομές στη χώρα μας δεν έχουν αναπτυχθεί όσο χρειάζεται για να μπορέσουν να υποστηρίξουν απόλυτα τέτοιου είδους πρακτικές.

Παρ’ όλα αυτά, πιστεύουμε ότι σε βάθος πενταετίας η εικόνα αυτή θα αλλάξει.

Επενδύουμε ήδη σε αυτοκίνητα με υβριδικούς και ηλεκτρικούς κινητήρες, δεδομένου ότι πρόκειται αυτή τη στιγμή για τις πλέον φιλικές για το περιβάλλον τεχνολογίες. Στόχος μας επίσης είναι, το 2020, το 20% των αγορών μας να είναι υβριδικά και ηλεκτρικά αυτοκίνητα, εφόσον βέβαια υπάρχει διαθέσιμη παραγωγή στην Ελλάδα, καθώς και με τη συμβολή των μεγάλων εταιρικών μας πελατών, που συμμερίζονται την ευαισθησία μας για το περιβάλλον.

Επίσης, επενδύουμε στην τεχνολογία των connected cars, ώστε το σύνολο του στόλου μας να είναι συνδεδεμένο εντός της επόμενης τριετίας. Αναλύοντας και αξιοποιώντας κατάλληλα τον τεράστιο όγκο δεδομένων ενός δικτυωμένου στόλου αυτοκινήτων είναι εφικτό να περιορίσουμε δραστικά το περιβαλλοντικό του αποτύπωμα, μειώνοντας τις άσκοπες μετακινήσεις, βελτιστοποιώντας τη συντήρηση και μεγιστοποιώντας τη λειτουργικότητα των αυτοκινήτων.

 

v